Λύτρωση! Η ψυχιατρική επιστήμη δεν σηκώνει τα χέρια! Διαβάστε τι συμβαίνει με τον Γιάννη

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls, ως αποτέλεσμα της “περήφανης” διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη με τα… γνωστά αποτελέσματα!

Ο άνθρωπος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της πολιτικής και όχι μόνο επικαιρότητας για περίπου 7 μήνες σχεδόν πανηγύριζε για τα capital controls, που είχαν εκ των πραγμάτων καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η… γνωμάτευση-επιστημονική εξήγηση που είχε δώσει τέτοιες μέρες πέρυσι ο ψυχίατρος- Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών Χρήστος Λιάπης σε ένα εξαιρετικό άρθρο.

[adsense]

«Για τον Υπουργό μας επί των Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίαζα ούτως ή άλλως να γράψω, ακόμη και αν δεν είχαν επισυμβεί οι τραγικές για τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό συνέπειες του capital control, καθώς η περίπτωση του παθολογικού ναρκισσισμού του άπτεται της ιατρικής μου ιδιότητας, ενώ η εν γένει παρουσία του και οι πολιτικοί χειρισμοί του βρίθουν συμπεριφορικών στοιχείων που στοιχειοθετούν τη διάγνωση του Συνδρόμου της Ύβρεως, εμπίπτοντας στο ερευνητικό πεδίο στο οποίο συνεργάζομαι με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου του Tufts, και τον Καθηγητή Νασσίρ Γκέμι.

O τελευταίος είναι ο συγγραφέας του best seller «A first rate madness», στο οποίο πραγματεύεται τη διασύνδεση ανάμεσα στην ψυχιατρική παθολογία και την άσκηση εξουσίας σε υψηλό επίπεδο. Μαζί με τον Λόρδο Όουεν (πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ψυχίατρο κατά σπουδές και εμπνευστή του σχεδίου Βάνς-Όουεν για την ειρήνη στην πρώην Γιουγκοσλαβία) που επίσης έχει καταγράψει σημαντικές εκδοτικές επιτυχίες με το «Σύνδρομο της Ύβρεως» και με το «Ασθενείς Ηγέτες στην Εξουσία», αποτελούν πρωτοπόρους στο καινοφανές διεπιστημονικό πεδίο της «πολιτικής ψυχιατρικής» και της «ψυχολογίας της ιστορίας».

[adsense]

Πρώτος ο Λόρδος Όουεν εισήγαγε στην ψυχιατρική νοσολογία, αλλά και στον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, μία καινούρια ψυχιατρική οντότητα που την ονόμασε «Σύνδρομο της Ύβρεως», δανειζόμενος τον όρο από την αρχαία ελληνική γραμματεία, όπου η υπέρβαση του μέτρου, η αλαζονεία και η περιφρόνηση για τους θεϊκούς και ανθρώπινους νόμους ονομαζόταν Ύβρις, με συνέπεια την αγανάκτηση των θεών (Νέμεσις) οι οποίοι έστελναν την Τήσι για να θολώσει την κρίση του υβριστή και να τον οδηγήσει στην καταστροφή. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, αρκετοί ηγέτες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά και ο Τόνυ Μπλερ και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος -κατά τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου- πέσανε θύματα του συνδρόμου αυτού, το οποίο συνδέεται άμεσα με την άσκηση εξουσίας.

Οι εκφάνσεις και οι συνέπειες του συνδρόμου αυτού δεν περιορίζονται, μάλιστα, στον χώρο της πολιτικής αλλά επεκτείνονται και σε όλα τα πεδία άσκησης εξουσίας (π.χ. διοικητικής, στρατιωτικής ή οικονομικής) με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ενωμένη Ευρώπη -και ιδιαίτερα τη χώρα μας, τις τελευταίες μάλιστα ημέρες με πρωτοφανούς τριτοκοσμικής εντάσεως εικόνες και ταλαιπωρίες- να παρουσιάζεται από τον Λόρδο Όουεν ως επακόλουθο της υβριστικής και αλαζονικής συμπεριφοράς και της μειωμένης επαφής με την πραγματικότητα αρκετών μεγαλοστελεχών, εκτελεστικών διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μια τέτοια προσέγγιση σίγουρα θα είχε αρκετό ενδιαφέρον αν, στα καθ’ ημάς, επιχειρούσαμε να δούμε κατά πόσον οι πολιτικοί ηγέτες που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτόν τον κυκεώνα διεθνούς επαιτείας, λιτότητας και -τις τελευταίες ημέρες- κεφαλαιακής ασφυξίας, ήταν υπό την επήρεια του «Συνδρόμου της Ύβρεως»

[adsense]

Σίγουρα, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί έναν πολιτικό ο οποίος υπερπληρεί τα διαγνωστικά κριτήρια τόσο της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, όσο και του συνδρόμου της ύβρεως, στον βαθμό μάλιστα που αυτά αλληλεπικαλύπτονται. Αναλυτικότερα:

. Εμφανίζει υπερβολική εμπιστοσύνη στην κρίση του και περιφρονεί τις συμβουλές και την κριτική των άλλων.
. Εμφανίζει υπερβολική αυτοπεποίθηση, μέχρι των ορίων της παντοδυναμίας, σε ότι αφορά αυτά που μπορεί μόνος του να επιτύχει.
. Απώλεσε την επαφή του με την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με σταδιακή απομόνωσή του.
. Επέδειξε (και συνεχίζει να επιδεικνύει) αυτό που ο Όουεν αποκαλεί υβριστική αδυναμία («Hubristic incompetence»), όταν τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν άσχημα και οι εταίροι μας έδειξαν πως δεν θα κάνουν πίσω και είναι έτοιμοι να φτάσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι τα ακρότατα του grexit και του graccident. Αυτό συνέβη εξαιτίας της υπερβολικής του αυτοπεποίθησης που τον κάνει να αδιαφορεί για τις λεπτομέρειες της πρακτικής εφαρμογής της (σε ορισμένα θεωρητικά σημεία σωστής) πολιτικής του.
. Επιδεικνύει το χαρακτηριστικό τρίπτυχο του Συνδρόμου της Ύβρεως με αεικίνητους ρυθμούς (ταξίδια, συνέδρια, δηλώσεις, συνεντεύξεις κτλ), απροσεξία και αυθορμητισμό, που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών.
. Βλέπει, ναρκισσιστικά, τον κόσμο ολόκληρο ως μια φαντασμαγορική αρένα στην οποία μπορεί να ασκήσει εξουσία και να κυνηγήσει τη δόξα.
. Ενδιαφέρεται υπερβολικά για την εξωτερική του εικόνα και παρουσία (βλέπε τους σηκωμένους με τα χρωματιστά επιράμματα γιακάδες στα σακάκια του και τα περασμένα στα κουμπιά των πουκαμίσων του, σαν καρφίτσες, στυλό.
. Έχει την τάση να μιλά συχνά για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο ή να χρησιμοποιεί το βασιλικό «εμείς».
. Πιστεύει πως δεν υπόκειται στην κρίση των τετριμμένων συναδέλφων του ή της βαρετής κοινής γνώμης και πως η Ιστορία είναι το μόνο δικαστήριο αρμόδιο για να τον κρίνει.
. Έχει την τάση να αδιαφορεί για τις πρακτικές λεπτομέρειες, τα κόστη και τα αποτελέσματα, προκειμένου να υποστηρίξει την αρχική του ιδέα.
. Χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλείου (στη φαντασία ή/και στη συμπεριφορά), με έντονα παρούσες την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης (δηλαδή της ικανότητας να βάζει τον εαυτό του στη θέση των άλλων, π.χ των δύσμοιρων συνταξιούχων μπροστά στα ΑΤΜ ή των υπόλοιπων 18 ομολόγων του στο eurogroup).
. Έχει μια μεγαλειώδη αίσθηση για τη σημαντικότητα του εαυτού του (π.χ., υπερβάλλει τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του, προσδοκά να αναγνωρίζεται ως ανώτερος χωρίς ανάλογα επιτεύγματα).
. Είναι απασχολημένος με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, λάμψης, ομορφιάς, ή ιδανικής αγάπης.
. Πιστεύει ότι είναι «ιδιαίτερος» και μοναδικός και μπορεί να τον καταλάβουν ή να σχετιστεί μόνο με άλλα «ιδιαίτερα» ή υψηλού επιπέδου άτομα ή φορείς.
. Έχει παράλογες απαιτήσεις για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση με τις προσδοκίες του (στο κριτήριο αυτό ταιριάζει και με την πρόεδρο της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου).
. Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να επιτύχει τους δικούς του σκοπούς που δεν είναι άλλοι από μια προσοδοφόρα καριέρα ως διεθνής ομιλητής και συγγραφέας best sellers για το graccident. Για αυτό και δεν διστάζει να Αργεντινοποιήσει τη χώρα μας.

[adsense]

Και φυσικά, στα ανωτέρω κριτήρια προστίθενται και στοιχεία της εκδραματιστικής-ιστριονικής διαταραχής της προσωπικότητας, καθώς ο Υπουργός μας,

– Δείχνει να μη νιώθει άνετα σε καταστάσεις όπου δεν είναι στο επίκεντρο της προσοχής
– Η διαντίδρασή του με τους άλλους συχνά χαρακτηρίζεται από απρόσφορα σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά
– Συστηματικά χρησιμοποιεί την εξωτερική του εμφάνιση για να προσελκύσει την προσοχή στον εαυτό του
– Έχει ένα τρόπο ομιλίας που είναι υπερβολικά ιμπρεσσιονιστικός και στερούμενος λεπτομερειών
Κάποια από τα ανωτέρω αποτελούν στοιχεία διαχρονικώς παρόντα στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Κάποια άλλα φαίνεται πως εμφανίστηκαν υπό τη διαβρωτική επίδραση της εξουσίας που ασκεί αυτούς τους πέντε μήνες οι οποίοι μεσολάβησαν από την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Πάντοτε όμως μετά την Ύβρη έρχεται η Νέμεσις. Αυτό είναι το διαχρονικό τίμημα για την υπέρβαση του μέτρου. Μόνον που τώρα, η Νέμεσις, δεν ήρθε -ακόμη- για τον κ. Βαρουφάκη αλλά έφτασε δραματικά για όλους τους Έλληνες. Ήρθε μπροστά στα ΑΤΜ, με «αντίτιμο αίματος εκ προδοσίας» τα προσεχώς εξαντλημένα 60 Ευρώ ημερησίως και τις κουτσουρεμένες συντάξεις των γερόντων μας».

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Αιγινήτειο Nοσοκομείο Αθηνών
Tufts Medical Center, Boston Massachusetts

Δείτε επίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές- Αν μπορούσε, όχι το 2019, ούτε το 3019 δεν θα τις έκανε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές. Αν μπορούσε, δεν θα τις έκανε ποτέ. Όχι το 2019 δεν θα τις έκανε, ούτε το 3019 δεν θα τις έκανε.

60 Σχόλια

 1. Φανταζομαι πως οπως εσεις ειστε τοσο σιγουρος για την αναλυση σας , λογω της ιδιοτητας σας, εξισου σιγουρος ειναι και ο κυριος Βαρουφακης για τις δικες του αναλυσεις λογω της ιδιοτητας του .

  • Φίλε συμφωνώ απολύτως!

  • Δεν ξέρω τι λέτε εσείς κύριε Λιαπη εγώ ξέρω πως ο κύριος Βαρουφακης ειναι άξιος θαυμασμού απο πολλους και του αξίζει, ειναι πολύ μπροστά ο άνθρωπος, εκτός της μόρφωσης που έχει και της κοινωνικής του θέση, ειναι απλός και καταδεκτικός , έχει υψηλή αισθητικη, έμφυτη ευγένεια και γενικώς ειναι ενα χαρισματικό ατομο!
   Όσοι ασχολούνται με τον κύριο Βαρουφάκη κάνοντας αρνητικά και άδικα σχόλια με παραπέμπουν στην λαϊκή παροιμία, όσα δεν φτάνει η αλεπού……

  • Νίκος Τασούλας

   απόλυτα!

 2. για να καταλαβω ο Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD εκανε διαγνωση?
  χωρις να μιλησει με τον ασθενη?
  με βαση αυτα που διαβασα ο γιατρος πρεπει να εχει το «Σύνδρομο της Ύβρεως» εκτος και αν η διαγνωση δεν ειναι ιατρικη αλλα δημοσιογραφικη οποτε μιλαμε για Πολωση Επιβεβαιωσης….

 3. Τζορτζια Μιχαλοπουλου

  Δεν γνωριζω εαν υπαρχει αυτος ο κυριος Χρίστος Χ. Λιάπης, ψυχιατρος, που γνωματευει εκ του μακροθεν. Εαν ομως υπαρχει, για το καλο της επιστημης του και επιστημης μας, καλυτερα να μην την εμπλεκει στην πολιτικη του υποκειμενικοτητα, γιατι με αυτον τον τροπο εκχυδαιζει την ειδικοτητα του και την απομακρυνει απο τον σκοπο της. Εαν παλι, ως δημοσιογραφος θελει να δωσει μια νεα διασταση στο ατομο του κ. Βαρουφακη, καλυτερα να μην συστηνεται ως ψυχιατρος, παραθετοντας τα μεταπτυχιακα του διπλωματα για να δωσει βαρος και μεγεθος στην αποψη του αλλα ως εκκολαπτομενος δημοσιογραφος, που προσπαθει να παρει λιγη απο τη «λαμψη» του, αποπειρωμενος να τον κανιβαλλισει με Ψ ορολογια και λοιπες εντυπωσιακες μπουρδολογιες. Τοτε, ας ασχοληθει επισης, με ολους οσοι επι χρονια καλα κρατουσαν την εξουσια και εφεραν τη χωρα εδω που βρισκεται. Οι περι την ψυχη ασχολουμενοι γνωριζουν πως ο πυρηνας ειναι η μη προσωπικη εμπλοκη και η αμεροληψια. Καλο θα ειναι να μην αποπροσανατολιζεται ο κοσμος σχετικα με την χρησιμοτητα της ψυχολογιας.

 4. Άσχετα από το εάν ο κος Βαρουφάκης πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή όχι, θεωρώ ντροπή να συμμετέχει ένας γιατρός στον «καννιβαλισμό» ενός δημοσίου προσώπου ο οποίος δεν έχει καν το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του από τις «διαγνώσεις-κατηγορίες» με τις οποίες χαρακτηρίζεται.
  Ας είμαστε λίγο πιο σεμνοί, πιο προσεκτικοί και με τον σεβασμό που ο Ιπποκράτης υποδείκνυε στους γιατρούς ότι οφείλουν να δείχνουν απέναντι στους συνανθρώπους τους.

 5. Lampro mathima Iatrikis deontologias, i tis elleipsis tis, gia foitites iatrikis. Diagnosi epwnymou»asthenous» se dimosio blog kai parathesi vivliografias firdin migdin kai iatrikwn titlwn ws evidence aythentias. Parallila ginetai kai diagnosi deyterou «asthenous» sta petaxta! Sovara k. synadelfe? Valate auto to ponima sas sto CV sas? Oi synaderfoi sas sto Tufts ti exoun na poun? Na to metafrasete sta agglika kai na to kanete submission se peer-reviewed journal…

 6. Είναι που οι διαγνωστικές αποφάνσεις της ψυχιατρικής δεν έχουν καμία σχέση με το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο…

 7. συμφωνώ με τα δύο σχόλια των «προλαλησάντων» και φαίνεται να πάσχει από σοβαρότερη illusion de grandeur από το αντικείμενο της ανάλυσής του (εξάγοντας συμπέρασμα από απλή analyse de contenu). Ο ψηφιακός κλαρινισμός του αυτόκλητου διαγνώστη θα ώφειλε να περιλαμβάνει και άλλες ευρωπαϊκές …προσωπικότητες (οι οποίες δεν τον ενοχλούν πολιτικά φαίνεται-προφανώς εκείνος ξέρει γιατί)

 8. Μάκης Αδαμίδης

  Ok! Εκτός όμως από τις επιστημονικές αναλύσεις και κρίσεις υπάρχουν και οι ανθρώπινες. Και όταν ο πολύς κόσμος βλέπει θετικά κάποια πράγματα τότε μάλλον οι επιστημονικές κρίσεις πρέπει να πάρουν τα κουβαδάκια τους και να παίξουν σε άλλη παραλία. Επειδή σπάνια ο λαός έχει άδικο στην κρίση του! Ή μάλλον ποτέ!!! Εκτός κι αν είναι φτωχός σύμφωνα με την Ποταμίσια βουλευτή Αντιγόνη Λυμπεράκη! Είστε καλά ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ;!;!;!

  • Εγώ επικροτώ τον συγγραφέα του άρθρου γιατί μου πρόσφερε μερικά λεπτά άφθονου γέλιου! Βασικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες εγώ και οι γυναίκα μου παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κάθε τρεις και λίγο ξεσπάμε στα γέλια!

  • Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον κείμενο. Σε απάντηση στα παράπανω σχόλια έχω να πω ότι ο πολύς κόσμος δυστυχώς αδυνατεί να δει αυτά τα στοιχεία και ακολουθεί, μαγεύεται από αυτές τις προσωπικότητες. Αλλιώς κανείς δεν θα ακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αδόλφο Χίτλερ και άλλες αναρίθμητες καταστροφικές προσωπικότητες που είχαν στοίχεια μακιαβελισμού ή ναρκισσισμού. Υπάρχουν πάρα πολλά επιστημονικά άρθρα, TED talks και απλά εκλαϊκευμένα βιβλία που εξηγούν το πως και το γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί έτσι και ακολουθεί προσωπικότητες άκριτα, όπως και άλλα που εξηγούν αυτές τις προσωπικότητες. Αν εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε πως γίνεται είστε απλά στη φάση που δεν σκέφτεστε κριτικά και απλά ακολουθείτε άκριτα τον κ. Βαρουφάκη από τον οποίο έχετε «μαγευτεί». Δεν κάνει κακό που και που να θυμάστε να σκεφτείτε λίγο πιο κριτικά. Οπότε εγώ θα διαφωνήσω με όλους τους παραπάνω και θα πω ότι δυστυχώς πολύ σπάνια ο λαός ειδικά ο ελληνικός έχει δίκιο στην κρίση του, γιατί έλκεται από ψηφοθήρες λαοπλάνους, θέλει ρουσφέτια και δεν του αρέσουν τα δύσκολα. Τον Καποδίστρια μάλλον δεν θα τον ψηφίζαμε ποτέ, τον Μαυρομιχάλη θα ψηφίζαμε. Τώρα σας αρέσει ο Βαρουφάκης γιατί σας τάζει ευημερία με έναν φαντασιακό τρόπο ώστε ο καθένας να το εκλάβει όπως θέλει, πάντως να είναι αρεστός στη μάζα. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’αυτό προσωπικά.

   • Νίκος Τασούλας

    ο συλλογισμός σας πάσχει από (τουλάχιστον) ένα δομικό σφάλμα: ότι η κριτική σκέψη οδηγεί αναγκαστικά στη συνολική απόρριψη του Βαρουφάκη. εκτός αυτού, εκφράζετε απροκάλυπτα έναν ελιτισμό έναντι της μάζας, εξ’ αιτίας μιας εξέχουσας κριτικής σκέψης η οποία σας εξυψώνει πάνω από τον λαό (Ύβρις). γενικώς και για να μη σπαταλάω περισσότερο χρόνο, το σχόλιό σας είναι διάτρητο και περιέχει πολλές αντιφάσεις για το μέγεθός του.

 9. Ο κ. Χριστος Λιαπης με γιωτα παρακαλω, απο οτι φαινεται απο την γρηγορη ερευνα μου εχει το συνδρομο του ψευτη βοσκου.

  Κανενα βιογραφικο του κυριου δεν εμφανιζεται πουθενα στο ιντερνετ, ουτε στα αγγλικα ουτε στα ελληνικα και αυτο μου δημιουργει φοβερα ερωτηματα. Ολοι οι καθηγητες μου, μα ΟΛΟΙ, απο ολα τα πανεπιστημια του εσωτερικου και εξωτερικου που εχω παει, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑVAILABLE ME ENA GOOGLE SEARCH.

  Επίσης στην γρηγορη ερευνα μου βρηκα πως ο κυριος ψευτης που υπογραφει δεν ανηκει σε κανενα Tufts Medical Center, Boston Massachusetts. Η γρηγορη ερευνα μου εδειξε οτι τα μονα ατομα που μιλαν την ελληνικη και δουλευουν στο κεντρο ειναι οι ακολουθοι:
  https://www.tuftsmedicalcenter.org/PhysicianDirectory/Search.aspx?q=&condition=&dept=&gender=Male&location=&language=Greek&letter=&pagenum=#listings

  Source: Tufts Medical Center Official Page; http://www.tuftsmedicalcenter.org

 10. Διάγνωση εξ αποστάσεως?
  Κανονικά θα έπρεπε να τον αναφέρουν στον ιατρικό σύλλογο, και ο Βαρουφάκης, το θύμα της απαράδεκτης, αυθαίρετης, αντιδεοντολογικής και αντιεπιστημονικής ανάλυσης του, να του κάνει μήνυση!
  Όσο για σας… Τί να πω που έχετε γράψει στον πρόλογο: «Ένα εξαιρετικό άρθρο που πρέπει να διαβάσετε!»
  Τί να πει κανείς πια για το επίπεδο βόθρου των ΜΜΕ της Ελλάδας, αλλά και για το site σας, που προκριμένου να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, δε διστάζετε να χρησιμοποιήσετε «επιστημονική» κάλυψη, προσβάλλοντας το έργο και το επάγγελμα κάθε έντιμου επιστήμονα που ακολουθεί τον Κώδικα Δεοντολογίας…
  Για τους έντιμους επιστήμονες της ψυχικής υγείας, το άρθρο αυτό είπε πολλά για την ψυχοπαθολογία του κ. Λιάπη και όχι του κ.Βαρουφάκη.

 11. Kύριε Λιάπη, στο πλαίσιο της διάγνωσης εσείς που εντάσεται τον εαυτό σας; Λυπάμαι πολύ που ως επιστήμων αντί να ασχολείστε με άλλα ζητήματα βάζετε ένα λιθαράκι στο χιλιοπαιγμένο κεφάλαιο Βαρουφάκης, όπου θεωρώ ότι σε πολιτικό επίπεδο κρίνεται καθημερινώς για τις αστοχίες του. Εσείς είστε ικανοποιημένος τώρα που ανεβάσατε τα κλικ του site; Πάντως μην ξεχνάτε ότι ο λαός λέει πως μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα και φοβάμαι ότι εν προκειμένω εσείς είστε η γλάστρα.

 12. Ελενα λεβεντακη

  Ειναι ακρως αντιδεοντολογικο να κανετε διαγνωση δημοσια κ επωνυμα, η διαγνωση χρησιμοποιειται για θεραπεια οχι για να βαζουμε ταμπελα, επιπλεον νομιζω οτι πεφτετε με την συμπεριφορα αυτη σε συμπεριφορα που θεωρειτε εσεις παθολογικη στον κυριο Βαρουφακη επομενως καλυτερα να δειτε την δικη σας διαγνωση. Χρησιμοποιειται την ιδιοτητα σας για να δειξετε οτι τι υπερεχετε;;; Θελετε χειροκροτημα ;υπαρχει κ ο ναρκισσιστης της ντουλαπας ξερετε

 13. O BARUFAKIS INE PROVLIMATIKOS «PRIMA SPECIE». DHLADI: «XORIO PU FENETE KOLAUZO DEN THELI»

 14. Προφανώς ο κ.Λιάπης δεν έχει διαβάσει ποτέ τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Αλλιώς θα ήξερε ότι αν ήταν σε άλλη χώρα τώρα θα έψαχνε για την άδεια του που θα του την είχαν αφαιρέσει….

  http://www.isth.gr/images/uploads/J1E7IM6.pdf

  Εξαίρετος γιατρός και επιστήμονας………

 15. Ενταξει ας υποθεσουμε οτι ο κ.Βαρουφακης πασχει απο αυτο το
  περιεργο συνδρομο της υβρεως που εφερε υποτιθεται ολη την καταστροφη στην Ελλαδα γιατι δεν μας αναλυει εξισου απο τι πασχει ο κ.Σοιμπλε?Γιατι και αυτος δεν ειναι καλυτερος ουτε πιο ψυχικα υγιης απο τον Βαρουφακη.Γιατι δηλαδη τον απσσχολησε η περιπτωση Βαρουφακη και οχι αυτη του Σοιμπλε ο οποιος μαλλον πασχει απο το συνδρομο του Χιλτερ και για το οποιο η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα.

 16. Οι τίτλοι που αναφέρει ο κύριος Λιάπης ως επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη δεν μου λένε τίποτα από επιστημονικές αναλύσεις χορτάσαμε ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ,και θα ήμουν πολύ ευτυχής αν ο κάθε κύριος Λιάπης πρώτα ανάλυε την δίκη του στρεβλή διαμόρφωση για να μπορεί να βλέπει καθαρά την δική του αλήθεια και ύστερα τα ελαττώματα των άλλων ας ξεκινήσει λοιπόν από τον εαυτό του να δει τα δικά ελαττώματα πρώτα

 17. Βασικα επειδη ειχα την ατυχια να μεγαλωσω σαν το παρακατιανο παιδι ναρκιστικης μανας… θα που επιτρεψεται να διαφωνησω ριζικα με την αποδωση της εν λογω διαταραχης προσωπικοτητας απο τον κυριο Βαρουφακη, και να την επιστρεψω στον κυριο Λιαπη.
  Καταρχην οταν η ψυχιατρικη μπλεκεται με την πολιτικη καλο θα ηταν να κανει μια αναφορα με απολογιτικο χαρακτηρα για την χρησιμοποιηση της εν λογω ιατρικης ειδηκοτητας απο πολιτικους (δικτατορες κατα κανονα) για να προωθησουν την μισανθρωπη αντζεντα τους.
  Και λεω ιατρικη ειδικοτητα… γιατι η Ιατρικη δεν ειναι επιστιμη… (ειναι εμπειρικη τεχνη) και η Ψυχιατρικη ειναι ακομα λιγοτερο επιστημη απο οτι η υπολοιπη Ιατρικη.
  Οι αποκιοκρατες με τους οποιους συνδιαλεγονταν ο κ.Βαρουφακης ηταν πανισχυροι, αλλα σε καμοια περιπτωση θεοι…και η συγκρουση μαζι τους δεν συνιστα σε καμια περιπτωση Υβρις…. αντιθετα η συγκρουση μαζι τους αποτελουσε απαιτηση του 62% του εκλογικου σωματος.(κατα τα αλλα απομωνοθηκε ο ανθρωπος λογο ναρκισιμου)
  Η αναγωγη των αποικιοκρατων σε Θεους μαλλον κανει το αθρογραφο εμισθο εγκαθετο τους παρα τον κ. Βαρουφακη ναρκισσο.
  Τελος προσωπικα ταυτιζομαι με τους πολιτικους που τους ενδιαφερει η Θεση τους στην Ιστορια…. και οχι οι φελλοι που σερνονται πισω απο δημοσκοπισεις….
  Αυτο για το οποιο καταγγελεται το κ Βαρουφακη… (οτι θεωρει οτι θα τον κρινει η Ιστορια) ειναι κατι για το οποιο θα επρεπε να τον θαυμαζουμε αντι να τον κατακρινουμε… μακαρι και οι υπολοιποι πολιτικη να νοιαζονταν για την υστεροφημια τους οσο ο κ Βαρουφακης.
  Αληθεια συμφωνα με την δικη σας αναλυση ο κ Μεταξας για να αποφυγει την Υβρη στους Θεους της εποχης του επρεπε να πει ΝΑΙ στον Μουσουλινι.

 18. Γιατρός ελλαδα

  κ.κ. Συντάκτες και υπεύθυνοι της ιστοσελίδας
  Σας ενημερώνω οτι (με βάση την ιατρική μου ιδιότητα) θα προβώ σε καταγγελία της παρούσας δημοσίευσης στο Συνήγορο του Πολίτη (για αρχή).
  Το άρθρο παραβιάζει τουλαχιστον προσωπικά δεδομένα, ιατρικό απόρρητο, χωρις την συναίνεση του ατόμου για το οποιο γινεται υποτίθεται διάγνωση (εκ του μακρόθεν) και πιθανότατα αποτελεί επιπλέον ψεύδη δήλωση, ισως ακομα και συκοφαντική δυσφήμιση.
  Ανεξάρτητα απο τη γνώμη που εχει ο καθένα μας για δημόσια πρόσωπα, ειναι απαράδεκτο και παράνομο να χρησιμοποιούμε ως ψεύτο-όπλο υποστήριξης της άποψης μας την ιατρική επιστήμη.

 19. Αναγνώστρια

  Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD : Ο άνθρωπος που συνεργάζεται (τα παίρνει) με τον Σκαϊ και κάνει δηλώσεις στο γερμανικό κανάλι ARD. Τα συμπεράσματα δικά σας..

  Αν κρίνω από τα διπλώματα σας «κύριε» Λιάπη, θα έπρεπε να υποθέσω πως έχετε και μια παιδεία εξίσου. Θα ήταν ειλικρινέστερο λοιπόν ως διδάκτωρ, ψυχίατρος, ,.. κτλ. να αποτυπώνατε ευθέως την προσωπική-πολιτική σας τοποθέτηση, χωρίς να κρύβεστε πίσω από την επιστήμη σας, και κατηγορώντας ανθρώπους που αν καταλαβαίνω καλά δεν εξυπηρετούν τα προσωπικά σας συμφέροντα και άρα τους καταδικάζετε προσβάλλοντάς τους δημοσίως. Κρίνοντας επομένως, από τον αντιεπαγγελματισμό σας, μπορώ να πω πως είμαι βέβαιη και για τον τρόπο που αποκτήσατε τη θέση σας ως διδάκτωρ πανεπιστημίου, όπως και για την αξιοπιστία των ερευνών σας, και των ιατρικών σας γνωματεύσεων που χορηγείτε στον κόσμο. Ο κ. Βαρουφάκης – δυστυχώς για εσάς – δεν είναι ναρκισσιστής και ψυχολογικά διαταραγμένη προσωπικότητα, όπως θέλετε να πείσετε μερικούς από εμάς – αλλά ένας άξιος άνθρωπος, και αξιόλογος επιστήμων με Ε κεφαλαίο. Ντροπή σας, λοιπόν.

 20. ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΚΥΡΟΥ

  ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΚΥΡΟΥ
  Ο Ιβάν ο Τρομερός, όταν περπατούσε στα χιόνια που έλιωναν και γίνονταν λασπόχιονο (σλιάκατ στα ρώσικα), πατούσε πάνω στις πλάτες ανθρώπων που ξάπλωναν σε μια σειρά μπροστά του, για να μην λερώσει τα παπούτσια του.
  Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην κοινωνία που σε πείσμα των πολλών ποτέ δεν αποδέχονται ότι ο κόσμος αυτός δεν αλλάζει. Χάρη σ’ αυτούς δεν είμαστε σήμερα με τα μούτρα στο λασπόχιονο. Αυτούς μετά ως ευγνωμοσύνη τους κλείνουμε στο Μπούρτζι. Δέχομαι ότι υπάρχει παγκοσμίως μια τάση να ξαναγυρίσουμε στο μπρούμυτα. Άρα εμείς πρέπει να κάνουμε την πρώτη κίνηση. Να σηκωθούμε όρθιοι.
  »Σαν μεθώ και πέφτω κάτω και λασπώνουμαι
  βάζω μπρος τα δυο μου χέρια και σηκώνουμαι».

  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ, 1925, ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ
  Παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι. Ηχογραφήθηκε στη Ν. Υόρκη το 1925. Ερμηνεύει η Μαρίκα Παπαγκίκα.

 21. ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΚΥΡΟΥ

  Τελευταία απαίτηση από τη Γερμανική πλευρά είναι να φοράμε πέδιλο με κάλτσα.

 22. ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΚΥΡΟΥ

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ: Αν υπήρχε ντροπή στους ανθρώπους γι΄αυτά που λένε και κάνουν, έτσι θα ήμασταν σήμερα; Η ντροπή θεωρείται σαχλαμάρα, μπανάλ…

 23. Αναστασία Τσακιροπούλου

  Το Σύνδρομο της Ύβρεως εξ ορισμού αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα που είναι κατ’ ανάγκη και δημόσια πρόσωπα με συμπεριφορές που γίνονται αντιληπτές από οποιονδήποτε παρατηρεί τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Επομένως η διάγνωση του συνδρόμου δε γίνεται μόνο με βάση την ιδιωτική συνομιλία ψυχιάτρου και ασθενούς αλλά κυρίως με την παρατήρηση της δημόσιας συμπεριφοράς του ατόμου. Και εφοσον αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει τη ζωή ενός ολόκληρου λαού, είναι καθήκον του κ. Λιάπη να κάνει τη διάγνωσή του (και τις αποδείξεις της) δημοσίως γνωστή στους πολίτες, για να γίνουν γνώστες όχι μόνο της συγκεκριμένης περίπτωσης αλλά και όσων άλλων παρουσιάζουν παρόμοια «κλινική εικόνα». Αν τώρα οι πολίτες εθελοτυφλούν, αυτό είναι άλλη υπόθεση.

 24. το εξαιρετικό άρθρο να φανταστώ οτι είναι επειδή αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής , και της oιστριονικής διαταραχής (δραματικής). Πως κάνει διάγνωση ο Κ. Λιάπης χωρίς να παρακολουθεί τον ασθενή και αν ναι ,που είναι η τήρηση του απορρήτου?

 25. Ξεχάσατε να αναφέρετε ποιο κόμμα υποστηρίζετε και γιατί. Ήταν μια «καλή» πολιτική ανάλυση (γιατί περί πολιτικής ανάλυσης πρόκειται και όχι για διάγνωση κάποιας ψυχικής ασθένειας του εκάστοτε υπουργού). Με βάση τα λεγόμενά σας, από την ίδια ασθένεια πρέπει να πάσχουν και οι Σόιμπλε, Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ και πολλοί άλλοι. Αλλά ξέχασα… Δεν είναι διάγνωση είπαμε… Εκφράζετε απλά τις πολιτικές σας πεποιθήσεις.

 26. ΔΕ χρειάζεται να μιλήσει μαζί του. Απλά σαν ερευνητής παρατήρησε τη συμπεριφορά του, σε βάθος χρόνου και κάτω απο διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις.
  Ότι καλύτερο. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση κάθε ασθενής μπορεί να πει ψέματα. Η συμπεριφορά μας όμως είναι ο καθρέπτης μας.

  • Το βάθος χρόνου που το είδες??? 5 μήνες είναι όλο και όλο ο άνθρωπος υπουργός….
   Βασικά το ότι ο αναλυτής ¨μαντεύει» με την επιστημονική του κρυστάλλινη σφαίρα ότι απώτερος σκοπός του Βαρουφακη είναι να γίνει σταρ και να γραφεί best seller βιβλία για το Grexit και το Gretaccident… πόσο επιστημονικό σου φαίνεται??
   Καταρχήν ο Βαρουφακης ήταν Star Professor πολύ πριν γίνει υπουργός… Την φήμη του την απέκτησε επειδή πρόβλεψε εν έτη 2006 την παγκόσμια κρίση του 2008… (Όλοι τότε τον θεωρούσαν γραφικό συνομοσιολογο μαρξιστή που εύχεται το τέλος του καπιταλισμού).
   Η ιστορία τον δικαίωσε… και έχει κάθε δικαίωμα να αγνοεί τις απόψεις των άλλων (ακόμα και της πλειοψηφίας!) επικαλούμενος την (αποδεδειγμένη) καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας που τον διέπει.
   Τα βιβλία του ήταν ήδη best seller πρώτου γίνει υπουργός.
   Και τα βιβλία που θα γράψει για την εμπειρία του από την διαχείριση της κρίσης ως υπουργός θα γίνουν επίσης best seller είτε προχωρήσουμε σε Grexit είτε όχι.
   Συνεπώς όλες οι προσωπικές επιθέσεις του αρθογράφου (γιατί για προσωπικές επιθέσεις πρόκειται δεν υπάρχει ίχνος επιστημονικής μεθοδολογίας στην ανάλυση του) μασκαρεμένες με τον μανδύα της επιστημονικής ανάλυσης (την στιγμή που η Ιατρική δεν είναι καν επιστήμη) έχουν όλα τα κριτήρια να χαρακτηριστούν ποινικό αδίκημα… αλλά τι να κάνουμε σε μια δημοκρατία κάθε έμισθο τρολλ έχει δικαίωμα να λέει την εξαγορασμένη άποψη του….
   Το θέμα είναι στην προσπάθεια του να απαξιώσει τον Βαρουφακη, ξεφτιλίζει τον κλάδο που υποτίθεται υπηρετεί… την Ψυχιατρική… Δεν πρέπει να τον βάλουν φυλακή… τα διπλώματα του πρέπει να ανακαλέσουν!

 27. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ!ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ,ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ!.ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ,ΟΥΤΕ ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ,ΟΥΤΕ ΕΔΕΙΞΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ,ΑΠΛΑ ΑΝΕΛΥΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ!ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ,ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ (ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ,ΠΩΣ ,ΤΟ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Η ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

 28. Κυρ. Λιάπη, θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει την αξία σας στην ψυχολογία. Το κείμενό σας προδίδει την αρέσκειά σας στο κατεστημένο και η μηδενική σας γνώση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Θα σας συνιστούσα να μην εγκαταλείψετε την καθημερινή σας εργασία… Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη θα τον κρίνουν οικονομολόγοι που δεν εργάζονται (δουλοπρεπούν) για το ΔΝΤ και το ΕΚΤ.

 29. . Επιδεικνύει το χαρακτηριστικό τρίπτυχο του Συνδρόμου της Ύβρεως με αεικίνητους ρυθμούς (ταξίδια, συνέδρια, δηλώσεις, συνεντεύξεις κτλ), απροσεξία και αυθορμητισμό, που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών. ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΟς ΦΤΑΙΕΙ!!!!!!!!!!!ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ….ΑΧ!ΒΡΕ ΓΙΑΝΗ!!!!!!!ΑΧ!ΒΡΕ ΓΙΑΝΝΗ!!!!!ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ……

 30. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΙΡΑ!!!!!!Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΙΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!!!ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΑΛΛΑ ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ !!!!!!

 31. Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΝΟΙΑ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ.ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΤΙΜΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ…..ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

 32. Tι μπορεί να κάνει ενα νέο να γινει ψυχίατρος;
  α)τραυματική εμπειρία υπο μορφή σοκ.(πχ να γύρισε στο σπίτι ξαφνικά και να είδε κάτι που δεν λέγεται)
  β)μικροφαλία αν πρόκειται για αρσενικό-ανοργασμικότητα αν προκειται για θηλυκό.
  γ)Υπο οικογενειακή πίεση αν ειδικά στην οικογένεια υπάρχει άτομο σε στρωμένη πελατεία.
  δ)Αντικοινωνική συμπεριφορά με συνέπεια ανεπάρκεια φίλων .
  ε)Μειωμένη αυτοεκτίμιση
  στ)Σεξουαλική διαστροφή (ερεθισμός μόνο κατα την διάρκεια σεξουαλικών περιγραφών, σημ:αυτό το κουσούρι το έχουν και οι παπαδες).
  Αυτα είναι μερικά απο αυτά που εχω διαπιστώσει στην επι 23 χρόνια μελέτη που κάνω πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο ανθρωποειδών.

 33. Και αν ο Γιανης είχε δίκιο;
  Για φαντάσου αγαπητέ ψυχίατρε να ζούσες σε άλλη εποχή και ο Γιάνης να σου έλεγε η γη γυρίζει.
  Το βέβαιο είναι ότι η θα τον οδηγούσες στην πυρά η θα τον ανάγκαζες να έλεγε πόσο δίκιο έχεις.

 34. Ο κύριος Λιαπης – περατρεχαμενος στο κίνημα ελεύθερων πολιτών , wannabe απομίμηση του αβραμοπουλου , δεξιός δηλωμένος . Απο περιέργεια κοίταξα το Facebook του – Ε …εκεί καταλαβαίνει κανείς τα πάντα.

 35. Αυτόν τον Κύριο που έγραψε αυτή την αθλιότητα ας τον μαζέψει κάποιος..πάει από κανάλι σε κανάλι και δίνει συνεντεύξεις ΛΥΠΆΜΑΙ ειλικρινά τους ασθενής του..αν ρωτήσετε για το ποιος είναι αυτός ο κύριος στο Αιγινητειο?? είναι ένας ελεεινός γλυφτης…σκουπίδι και απαράδεκτος στην συμπεριφορά του..έπρεπε να του έχουν πάρει το πτυχίο..

 36. Εσείς που έχετε τις βεβαιότητες περιβεβλημενες με το μανδύα της επιστήμης και κότσαρετε τα PHD για να προσδοσετε κύρος στις μπαρούφες που λετε, ψυχιατρικοποιειτε τα πάντα για να καλύψετε τα δικά σας ελλείμματα και να επιβάλετε εξουσία, από τι π άσχετες δόκτωρ μπαρούφα?

 37. ΑΝΤΩΝΙΟΣ Μαρτίνης

  … Από προσωπική εμπειρία, αν κάποιοι πάσχουν σίγουρα από το σύνδρομο της ύβρεως, είναι οι ψυχίατροι (μη εξαιρουμένου του ανωτέρου), που επιδιώκουν να επιβάλλουν την προσωπική τους παθολογική άποψη ως «θέσφατο» [(γνώμη, απόφαση που πρέπει να γίνει σεβαστή σαν να προέρχεται από το Θεό) στυγνή πνευματική εξουσία], θεωρώντας εαυτούς υπεράνω κριτικής και αμφισβητήσεως εξαιτίας των γνώσεών τους (αλαζονεία), υπερβολική εμπιστοσύνη στην κρίση τους (χωρίς ν’ αφήνουν ούτε καν ως ενδεχόμενο το λάθος, ακόμα κι όταν δε γνωρίζουν ή δεν έχουν εξετάσει προσωπικά κάποιον!!! … / νομίζω πως είναι και ποινικά κολάσιμο αυτό), υπερβολική αυτοπεποίθηση μέχρι των ορίων της παντοδυναμίας, πιστεύουν πως δεν υπόκεινται στην κρίση των τετριμμένων συναδέλφων τους ή της βαρετής κοινής γνώμης και πως η Ιστορία είναι το μόνο δικαστήριο αρμόδιο για να τους κρίνει, αδιαφορούν για τις πρακτικές λεπτομέρειες, τα κόστη και τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα της προσωπικής τους απόψεως, καθώς επηρεάζουν πάντα (κακώς) την κοινή γνώμη, χαρακτηρίζονται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλείου (στη φαντασία ή/και στη συμπεριφορά – δημοσιοποίηση ιατρικών απόψεων για συγκεκριμένα άτομα χωρίς καν να τους το επιτρέψουν τα ίδια / παραβίαση ιατρικού απορρήτου δεν λέγεται αυτό!!!;;; …), με έντονα παρούσα την ανάγκη για θαυμασμό, έχουν μια μεγαλειώδη αίσθηση για τη σημαντικότητα του εαυτού τους, πιστεύουν ότι είναι «ιδιαίτεροι» και μοναδικοί και μπορούν να τους καταλάβουν ή να σχετιστούν μόνο με άλλα «ιδιαίτερα» ή υψηλού επιπέδου άτομα ή φορείς, έχουν παράλογες απαιτήσεις για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση εξαιτίας των γνώσεών τους και απαίτηση για την αυτόματη συμμόρφωση των άλλων στις απόψεις τους, εκμεταλλεύονται την άγνοια των άλλων (τους οποίους αντιμετωπίζουν πάντα ως δεδομένους ασθενείς) για να επιτύχουν τους δικούς τους σκοπούς που δεν είναι άλλοι από μια «προσοδοφόρα» καριέρα («εμπορευόμενοι» ασύστολα και χωρίς συνείδηση τα διάφορα ψυχοφάρμακα των εταιρειών), γι’ αυτό και δεν διστάζουν, ακόμα και ν’ Αργεντινοποιήσουν την κοινή γνώμη με τέτοιου είδους δημοσιεύματα κλπ …, χωρίς μάλιστα κανένας εξ’ αυτών, να διαθέτει οποιοδήποτε … ιατρικό πιστοποιητικό ψυχικής ισορροπίας!!! … Αρκετά πια και με την … επιστημονική δικτατορία των ηλιθίων!!! …

 38. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ,ΤΟ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ!!!!!ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ!ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ,ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ!.ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ,ΟΥΤΕ ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ,ΟΥΤΕ ΕΔΕΙΞΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ,ΑΠΛΑ ΑΝΕΛΥΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ!ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ,ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ (ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ,ΠΩΣ ,ΤΟ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Η ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

 39. Εσυ δεν ησουν στις συγκεντρωσεις του ΝΑΙ ποζαροντας εδωκι εκει?Εσυ ποιον ψυχιατρο βλεπεις και εχεις κανει καμια αναλυση για Σαμαρα Βενιζελο η δεν εχουν αυτοι ελπιδα θεραπειας,αντε ρε αστειε.

 40. Αλήθεια πόσο εύκολα οι ψυχίατροι επινοούν ασθένειες;
  Δείτε το παρακάτω video…
  https://youtu.be/xfocYFC1Pno?list=PL1D8CA8C0D18F732E

 41. Άρθρο-ντροπή από καθηγητή-ψυχίατρο (!). Το μόνο που βλέπω είναι να χρησιμοποιεί τη θέση του και την επιστημονικότητά του ως μανδύα για να πει κακίες για κάποιον πρωήν υπουργό με τον οποίο μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, να θέσουμε τα πεπραγμένα του υπό κρίση, αλλά τέτοιου είδους ad hominem επιθέσεις δεν έχουν θέση στο διάλογο.
  Στην πραγματικότητα η «λίστα» με τα χαρακτιρισστικά που περιγράφει το άρθρο θα μπορούσε να ισχύει για τους περισσότερους από τους πρωην και νυν κυβερνώντες, και ισως ακόμη και για το συγγραφέα του άρθρου (τον γνωρίζω όσο γνωρίζει κι αυτός τον Βαρουφάκη).
  Ντροπή.

 42. Θα μας ήταν τόσο πολύ χρήσιμο, όσο δεν φαντάζεστε, το ψυχογράφημα ενός έκαστου των 300 της τελευταίας 5ετίας έστω, και μάλιστα στην βάση του ότι εφάρμοσαν ή δέχτηκαν να εφαρμόσουν πολιτικές, συνεχών και επάλληλων δανείων, καθένα αυξημένο με τις επιβαρύνσεις των προηγούμενων, δεδομένου ότι κανένας επιχειρηματίας ούτε και πολίτης δεν μπορεί με αυξούμενα δάνεια οιονεί να αποπληρώσει και θα βρεθεί σε αναλογικό του capital control ή με το αίσχος πούλημα νησιών στην Αίγινα και παρακάτω. Το ψυχογράφημα έστω των αρμοδίων επί των δανείων εκ των 300 κύριε Λιάπη, θα βοηθήσει και τους ίδιους και εμάς τους πολίτες, όσο δεν φαντάζεστε. Ειλικρινά. Όσον αφορά τον Βαρουφάκη, επιστημονική σας άποψη είναι προβαλλόμενη δημόσια, κατεδάφισης του δηλαδή, αλλά, ιστορικά, π.χ. μοναχικοί άνθρωποι που π.χ. μίλαγαν με περιστέρια ή κρίθηκαν π.χ. ιδιοστρεφείς ή προόδευσαν την ανθρωπότητα, ή κατέστρεψαν, έχουμε λοιπόν σήμερα μία παγκόσμια οικονομία σχεδόν συνολικά μαϊμού με λογιστικό χρήμα -αριθμούς- παγκοσμιότητα και συνάρτηση που δεν είναι εύκολο να μπορεί να χωρά στο μυαλό ενός ανθρώπου, ούτε να μπορεί να εκφραστεί με λεπτομέρειες και παραδείγματα, λόγω του όγκου και των συναρτήσεων. π.χ. με αριθμούς χρήματος 100 ελβετικά, η τράπεζα τα παίρνει πίσω και δίνει ανάλογα ευρώ, ξαναδίνει τα 100 στον δεύτερο και ο.κ. αποκτούν σπίτια οι δανειζόμενοι ευρώ εικονικά ελβετικά και η τράπεζα ζητά από κάθε έναν δανεισθέντα με ισοτιμία ελβετικών την ημέρα της κάθε δόσης των ευρώ. Τα θέματα οικονομίας τραπεζών τόκων χρήματος, εάν θα ασχολείστο θα άφηνε την ατομική πελατεία σας χωρίς υποστήριξη στα αλήθεια. Το όμως ίδιο παράπονο έχω και εγώ ότι δεν καταλαβαίνω όλο το συνειρμό του. Πράγματι όμως μυαλά μεγαλύτερης χωρητικότητας, που έχουν ελέγξει αρμοδίως αυτά τα δεδομένα, μπορούν να παρουσιάζουν κατά αιτιώδη σχέση τα στοιχεία που του καταλογίζετε, κατεδαφιστικά όμως εσείς πολιτικά και αντιεπιστημονικά. Γιάννης Αννουσάκης τραπεζικός 19.07.15.

 43. Τσιώνης Χάρης

  Ανεξάρτητα απο τι πιστεύει ο εν λόγω κύριος, γνωρίζει ότι είναι γιατρός;;;;;; και τι υποχρεώσεις σημαίνει αυτό;;;, Εξέτασε ή ΟΧΙ τον Βαρουφάκη ή όποιο Βαρουφάκη και μοιράζει ψυχιατρικές γνωματεύσεις περισπούδαστες μάλιστα;;; Δικαωμά του να κρίνει πράξεις, παραλήψεις και λάθη… οποιουδήποτε αλλά δεν δικαιούτε να «εξετάζει» διαδυκτιακά «ασθενείς»… άλλως δικαιούτε και ο καθείς απο εμάς να τον εντάξει και τον ίδιο σε κάποιο ψυχιατρικό σύνδρομο της αυτοπροβλής μέσω της προσβολής άλλων… την ιατρική δεοντολογία κωλόχαρτο….. Για τον Σόϊμπλε επίσης δεν έχει τίποτε;;; Ας μαζέψει μερικούς απο εμάς τους γιατρούς ο Ιατρικός σύλλογος.Help…

 44. Τρίχες!
  Και ο Μπετόβεν και ο Βολταίρος, και ο Shelley και όλοι οι ιδιοφυείς με την λογική του k.Λιάπη MD, MSc, PhD θα έπρεπε να χαρακτηρισθούν ψυχασθενείς, αλλά κάποιος είπε ότι μία λεπτή γραμμή χωρίζει την ιδιοφυΐα από την βλακεία και ο Γιάνης βρίσκεται εντεύθεν της γραμμής εντός της περιοχής της βλακείας, μιμούμενος, αρκετά πειστικά μπορώ να πω, τον ευφυή.
  Όσο για τον Γιάνη, η μόνη «ύβρις» που διέκρινα σε αυτόν είναι το κιτς της αισθητικής Κωστόπουλου και η ροπή σε φτηνούς ρόλους τηλεσειρών Φόσκολου.

 45. Είναι απολαυστικό να διαβάζει κανείς τα σχόλια των θαυμαστών του Γ.Β. ένα χρόνο μετά. Έχουν άραφε και σήερα την ίδια γνώμη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *