• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 04:20

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

"Μακεδονικός" αναβρασμός

Σε μια εποχή ύφεσης της οικονομίας της η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην ατζέντα της και κατά συνέπεια και στην χώρα μας. Η αναφορά αυτή γίνεται σαφώς για το ονοματικό θέμα των Σκοπίων που είναι ένα μόνιμο πρόβλημα τα τελευταία περίπου 25 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη τη δεκαετία του ’90, το Βέτο του ΠΑΣΟΚ και τη μομφή προς την τότε δεξιά κυβέρνηση για δυσπιστία, μέσα στην βουλή των Ελλήνων, την αποστασία Σαμαρά εώς και τις διαπραγματεύσεις Κοτζιά και τη διαφαινόμενη οριστική λύση.

Γράφει ο Αντώνης Καρανζάς

Όλα αυτά τα χρόνια όμως διαμορφώθηκε μια εθνική διαπραγματευτική γραμμή, που περιλαμβάνει μια σύνθετη ονομασία με ξεκάθαρο γεωγραφικό προσανατολισμό και αφαίρεση των αλυτρωτικών σημείων του σκοπιανού συντάγματος . Αυτά ισχυρίζεται και η σημερινή κυβέρνηση ότι κατάφερε βάζοντας την χώρα σε μία περιπέτεια με συνέπειες απρόβλεπτες. Μετά την άρνηση του προέδρου της δημοκρατίας των Σκοπίων στην παρύσα πρόταση, καθώς διφωνεί με την αφαίρεση των αλυτρωτικών σημείων στο σύνταγμα της χώρας τους, ακολουθεί ο πρωθυπουργός που μέσα από την εξαγγελία για συμφωνία επάνω στο όνομα Βόρεια Μακεδονία, αναγνώρησε μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα βάζοντας άτακτα στο μπλέντερ κομμάτια της ιστορίας. Ο όρος Μακεδονία δεν είναι απλά ένα τοπωνύμιο. Για τους Έλληνες και την βόρεια Ελλάδα σημαίνει πολλά περισσότερα πόσο μάλλον για την σημασία του όρου στα τόσα χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Η ξεκάθαρη αναφορά λοιπόν στην αναγνώριση της ύπαρξης Μακεδονικού έθνους αποτελεί ευθεία αναφορά απέναντι στο ελληνικό έθνος. Η εν λόγω χώρα έχει σημείο αναφοράς καθώς ανήκει στους σλαβικούς πολιτισμούς. Ήταν αχρείαστο λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να πράξει καθ’ αυτόν τον τρόπο δείχνοντας έτσι πως είναι πιθανό και η κυβέρνηση των Σκοπίων να έθεσε κόκκινες γραμμές που απoδέχθηκε η ίδια. Το ζήτημα είναι φλέγον για τους Σκοπιανούς και η σημερινή διαπραγμάτευση της Ελλάδας έδειξε να υστερεί και να παίζει σκληρό πόκερ ποντάροντας στο δημοψήφισμα των σκοπιανών το οποίο ανακοίνωσε ο Ζάεφ σχετικά με το όνομα Βόρεια Μαδεονία και κατά συνέπεια με το αν θα απαλειφτούν τα αλυτρωτικά σημεία στο σύνταγμα των σκοπίων.

Πάντα σε μια διαδικασία δημοψηφίσματος οι όψεις για την εκάστοτε κυβέρνηση είναι δύο. Από την μία να πετύχει τον στόχο που θέτει μέσω αυτού και από την άλλη να υπερισχύσει το αντίθετο και το αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολιτικό κόστος για την εκάστοτε χώρα. Πιο συγκεκριμένα εάν οι πολίτες των Σκοπίων αρνηθούν το όνομα ‘’Severna Makedonija’’ τότε η συμφωνία θα τιναχτεί στον αέρα. Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι φοβάται να πάρει την ευθύνη όπως επίσης ότι στα εθνικά θέματα χειραγωγείται από τον κυβερνητικό της εταίρο που επίσημα αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα συμφωνία. Είναι λογικό από αυτή τη σκοπιά να έδωσε το πράσινο φως περιμένοντας την αρνητική απάντηση των σκοπιανών στο δημοψήφισμα. Προβληματίζει το γεγονός πάντως πως σε μια ολόκληρη λίστα με σύνθετες ονομασίες που παρουσίασε ο κύριος Νίμιτς επιλέχθηκε το Βόρεια Μακεδονία.

Βλέποντας όλα αυτά γίνεται όλο ένα και πιο ξεκάθαρο πως πρέπει να σταματήσει εδώ η μυστική διπλωματία της παρούσας κυβέρνησης και πως αν θέλει να βρεθεί μια οριστική λύση από ελληνικής πλευράς έστω και με το παρόν όνομα να παρουσιάσει την συμφωνία αυτή στην ελληνική βουλή και μέσω αυτής στον ελληνικό λαό. Είναι απαραίτητο να δούμε τις ρήτρες δέσμευσης απέναντι και στο όνομα Βόρεια Μακεδονία αλλά και στο σύνολο της συμφωνίας. Άλλο να μιλάμε για Βόρεια Μακεδονία γενικά και άλλο να διασφαλίζεται η σλάβικη καταγωγή της FYROM ‘έστω και με το καινούργιο όνομα. Τέλος σχετικά με τις φωνές που αρχίζουν να ξεσηκώνουν το ευρύ ελληνικό κοινό για δημοψήφισμα να τονίσω πως η ιστορία παλιότερη αλλά και πιο σύγχρονη έχει δείξει πως τέτοιου είδους διαδικασία αποδυναμώνει την διαπραγματευτική μας ικανότητα. Η ανάγκη για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είναι αναγκαία γιατί δεν είναι αργά για εθνική διαπραγμάτευση πού κομματική με μια δίκαι κοινή γραμμή. Πρέπει σίγουρα να διαφυλλάξουμε την ιστορία της χώρας μας που είναι λαμπρή όμως ταυτόχρονα να δοθεί και μια λύση δίκαιη και για τους δύο λαούς.

*Ο Αντώνης Καρατζάς είναι εκπαιδευτικός, Μέλος του ΚΙΝΑΛ

Send this to a friend