Αθήνα

 

31 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 17 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

OPINION

Μακρόν: Νίκη, προσδοκίες, ερωτηματικά…

Το κείμενο αυτό γράφεται από κάποιον που αν ήταν Γάλλος  θα ψήφιζε Μακρόν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών και Σοσιαλιστές στον πρώτο και στις βουλευτικές.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Δεν είναι οπαδός ενός κέντρου που δεν είναι «ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά» ή είναι «και Δεξιά και Αριστερά». Θα προσπαθήσω παρά ταύτα να είμαι κατά το δυνατόν αντικειμενικός.

Η διπλή μεγάλη νίκη του Μακρόν δε μπορεί να αμφισβητηθεί και πρέπει προσωπικά να του πιστωθεί. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την συγκυρία, την κακή κατάσταση της Δεξιάς και την δραματική των Σοσιαλιστών, με τις πρώτες του κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα κυρίως στην εξωτερική πολιτική αναθέρμανε την ελπίδα των συμπατριωτών του για μια Γαλλία συμπρωταγωνιστή στην Ευρώπη, ρόλο που σταδιακά έχασε τα τελευταία χρόνια. Σε ένα κουρασμένο από το γερασμένο πολιτικό σύστημα κοινό υποσχέθηκε ανανέωση και την προσωποποίησε. Οι Γάλλοι συνηθίζουν μετά την Προεδρική εκλογή να δίνουν μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο κόμμα που εξέλεξε Πρόεδρο ώστε να έχει την άνεση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Του  έδωσαν λοιπόν «βουλγάρικη» όπως λέγαμε επί υπαρκτού πλειοψηφία εδρών στην Βουλή αλλά σχετικά χαμηλό (32%) ποσοστό ψήφων, το δε ρεκόρ αποχής αποτελεί προειδοποίηση όχι μόνο για τον Μακρόν αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα. Συμμετέχοντες και απέχοντες του δίνουν τον αναγκαίο χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, για την σαφήνεια του οποίου υπάρχουν ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από τρία πράγματα: 1. Aπό την πολιτική του απέναντι στην Γερμανία για μια πιο συνεκτική και κοινωνική Ευρώπη. Εδώ οι πρώτες του δηλώσεις ήταν ενθαρρυντικές. Μένει η επιβεβαίωση. 2. Από την οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας από την οποία εν πολλοίς εξαρτάται και η ανεξαρτησία κινήσεων από την Γερμανία . Και τρίτον (3) το οποίο συνήθως το ξεχνάμε και περιοριζόμαστε στα δυο πρώτα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και από τις πολιτικές αναδιανομής. Το ξεχνάμε γιατί ζώντας στην περίπου χρεωκοπημένη Ελλάδα δεν μας απασχολεί η αναδιανομή αλλά η επιβίωση ενώ  και οι παθογένειες ενός ακριβού και άδικου κοινωνικού κράτους το έχουν καταστήσει αντιδημοφιλές. Δεν ισχύει όμως αυτό για ισχυρές οικονομίες και αυτό απεδείχθη περίτρανα στις εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία. Όσο η Μέι έδειχνε δείκτες που αποδείκνυαν την ανοδική πορεία της οικονομίας τόσο ο Κόρμπιν έδειχνε δείκτες που αποδείκνυαν ότι οι few επωφελούνται και όχι οι many. Και ότι δεν είναι δυνατόν σε μια ισχυρή οικονομία οι κοινωνικές υπηρεσίες , το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης να παρουσιάζουν τόσο χτυπητές και ταξικά προσδιορισμένες αδυναμίες και ανισότητες. Όποιες και αν είναι οι διαφορές Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας τελικά σε βάθος χρόνου αυτά θα κρίνουν την επιτυχία της πολιτικής Μακρόν. Τα άλλα αποτελούν ένα ωραίο περιτύλιγμα, αποδοτικό μέχρι την στιγμή που θα ανοίξει το πακέτο.

Σε πρώτη φάση φαίνεται να τον απασχολεί το 2, η ισχυροποίηση της οικονομίας και δυστυχώς αρχίζει με την γνωστή συνταγή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Λογικό από την πλευρά του τώρα που είναι αυτός πανίσχυρος, η Αριστερά αποδυναμωμένη, η Δεξιά υποχρεωμένη για λόγους αρχής και ιδεολογίας να στηρίξει τα μέτρα. Μόνο που είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσει αντίδραση στους δρόμους που δεν φαίνεται να την υπολογίζει παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών που ξέρουν την Γαλλία και την βιαιότητα της αντίδρασης αυτών που θίγονται και οι οποίοι μη έχοντας τώρα  στήριγμα αντιπολιτευτικό στην Βουλή θα κατέβουν σε ότι τους έχει απομείνει. Οι δρόμοι στην Γαλλία έχουν μεγάλη ακυρωτική δύναμη. Δεν αντιστοιχούνται πάντα  με τα εκλογικά αποτελέσματα- θυμηθείτε τον εκλογικό θρίαμβο του Ντε Γκωλ μετά τον Μάη του 68 – όσο όμως ο κόσμος είναι στους δρόμους καμία κυβέρνηση δεν περνάει καλά. Θα είναι μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία και η CGT στις 19 Ιουνίου ζεσταίνει την μηχανή της.

Πάμε τώρα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν έχασε δυνάμεις σε ένα πεδίο που όπως και να το κάνουμε δεν είναι προνομιακό για αυτήν. Οι δύο γύροι της κόβουν κυριολεκτικά τα πόδια γιατί δεν έχει  συμμάχους. Όμως οξυδερκείς  αναλυτές είχαν από τον πρώτο ήδη γύρο των Προεδρικών εκλογών εντοπίσει το λαχάνιασμα του εθνικολαικισμού που επιβεβαιώθηκε την Κυριακή με την πτώση του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία και την κατάρρευση του πεντάστερου Μπέπε Γκρίλο στις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία. Οπωσδήποτε είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη που την πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Μακρόν ο οποίος αντιμετώπισε αποτελεσματικά την Λεπέν.

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι έχασαν πολλές έδρες αλλά το ποσοστό τους είναι πάνω από το ποσοστό του Φιγιόν. Είναι μια συμπαγής παραδοσιακή δύναμη που ελπίζει ότι  θα περάσει η αίγλη του Μακρόν για να επαναπατρίσει δυνάμεις. Το μεγάλο πρόβλημα της γαλλικής δεξιάς είναι ότι η οικονομικοκοινωνική  πολιτική του Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα την υποχρεώσει η να συμπλέει λειαίνοντας τον αντιπολιτευτικό της  λόγο η να αντιπαρατίθεται με ένα λόγο που δεν είναι δικός της. Το δίλημμα ήδη το αντιμετωπίζει με τα εργασιακά .

Πάμε τώρα στην Αριστερά. Προφανώς είχε κάκιστες επιδόσεις και περνάει σε όλες τις εκδοχές της βαθειά κρίση. Δεν θα συμφωνήσω όμως με βιαστικά συμπεράσματα για «τίτλους τέλους»  για το Σοσιαλιστικό Κόμμα που συνήθως αποτελούν ευσεβείς πόθους όσων θέλουν να ξεμπερδεύουν γενικώς με την Αριστερά για να μείνει μόνο του κυρίαρχο το Κέντρο. Η θέση αυτή δεν πηγάζει από την ιστορική αισιοδοξία που γενικώς έχουμε εμείς οι Αριστεροί και στις πιο δύσκολες ώρες αλλά από μια ανάλυση της πράγματι δύσκολης κατάστασης. Αν στις περιφερειακές εκλογές που θα ακολουθήσουν η Αριστερά δεν βρει τον δρόμο της ενότητας, τότε θα αντιμετωπίσει μέγα πρόβλημα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα δούμε μια θεαματική άνοδο της Αριστεράς σε ένα πεδίο στο οποίο πλεονεκτεί και στο οποίο οι Γάλλοι θα δουν μια ευκαιρία εξισορρόπησης των πραγμάτων..

Η Αριστερά έχει μια παράδοση ενότητας από την οποία αντλούσε δύναμη στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή την παράδοση την τίναξε στον αέρα ο Μελανσόν που κατόρθωσε το ακατόρθωτο : να τα σπάσει με τους κομμουνιστές που τον είχαν υποστηρίξει για Πρόεδρο και οι οποίοι βέβαια δεν τον είχαν ακολουθήσει στην θλιβερή του στάση στον β γύρο. Είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν και ενώ είχε αρνηθεί πανεθνική συνεργασία με το ΓΚΚ τώρα βλέπει ότι το τελευταίο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από αυτόν να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα και εκλιπαρεί για συνεργασία στον β γύρο. Πρόκειται για νάρκισσο που ούτε από πολιτική ούτε από αισθητική πλευρά θυμίζει  τους σοβαρούς σοσιαλιστές και κομμουνιστές που γνωρίσαμε.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν συνετρίβη τώρα στις βουλευτικές εκλογές. Συντριβή υπέστη στις προεδρικές εκλογές. Η πενταετία Ολάντ υπήρξε καταστροφική για το κόμμα και  ολοκληρώθηκε με μια άτυπη αλλά ουσιαστική διάσπαση που την εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο Βαλς. Η προσπάθεια του Αμόν να επανασυνδεθεί με τον λαϊκό κόσμο της παράταξης ήταν εξ αρχής – όπως φάνηκε- καταδικασμένη. Τον είχε έγκαιρα πλευροκοπήσει ο Μελανσόν και κανένας δεν υποστηρίζει ένα κόμμα τόσο διασπασμένο με τον πρώην Πρόεδρο να σφυρίζει αδιάφορα και τον πρώην πρωθυπουργό να μεταπηδά σε άλλο σχηματισμό.

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι έδωσε την μάχη των βουλευτικών σχεδόν ακέφαλο, μετά από μια συντριπτική ήττα , κοντοστάθηκε  στα πόδια του, έπιασε κοντά στο 10% και βελτίωσε  την προεδρική δραματική επίδοση. Δεν είναι πια το κόμμα των πολλών βουλευτών, συνεργατών, ένα κόμμα – μηχανισμός που κατέληξε να απωθεί τον κόσμο της Αριστεράς και να τον παραδίδει στον Μελανσόν. Στο χέρι του είναι να αναγεννηθεί και να πρωτοστατήσει πάλι στην Αριστερά και την Γαλλία.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 19

17/06/2024 | 20:18

Βασίλης Τερλέγκας: Σκόνταψε και έπεσε από την σκηνή – Σηκώθηκε αμέσως μετά την τούμπα

17/06/2024 | 20:07

Ερντογάν: Ο κόσμος πρέπει να λάβει μέτρα κατά του αιμοδιψούς Ισραήλ

17/06/2024 | 19:57

Στέφανος Κασσελάκης: Θα είμαι υποψήφιος για ένα νέο σχήμα ακόμα και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα
screenshot 16

17/06/2024 | 19:38

Χαμός στο Twitter και στο πλατό της εκπομπής της με δηλώσεις της Ζήνας Κουτσελίνη για τον Απόστολο Λύτρα – «Μια καριέρα πλήττεται»

17/06/2024 | 19:21

Χάρης Ρώμας: Ο τραγικός αποχαιρετισμός του συνεργάτη του – «Είναι τελικά μικρή η αιωνιότητα»

17/06/2024 | 19:16

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταγγέλλει πως απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με «εντολή Κασσελάκη»
screenshot 13

17/06/2024 | 18:54

Νίκος Ανδρουλάκης : «Έτοιμος να αξιολογηθώ από τη βάση του ΠΑΣΟΚ – Όποιος έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών – Θα διαγραφούν όσοι συνεχίζουν τον τοξικό λόγο»

17/06/2024 | 18:25

Μπέττυ Μαγγίρα: Το παρασκήνιο της αποχώρησής της από τον ΑΝΤ1

17/06/2024 | 18:15

Ερμής σε τετράγωνο με την Αφροδίτη: Τα ζώδια που εισέρχονται σε μία εποχή αφθονίας και τύχης από σήμερα
screenshot 11

17/06/2024 | 18:08

Θεσσαλονίκη: Παρέσυρε με το αυτοκίνητό του την εν διαστάσει συζυγό του, την έπιασε από το λαιμό και την απείλησε

17/06/2024 | 17:51

Ιωάννα Παλιοσπύρου για τον δικηγόρο της Απόστολο Λύτρα: «Το καταδικάζω, δεν είχα καταλάβει τίποτα, είναι δύσκολο να προχωρήσει η συνεργασία μας»

17/06/2024 | 17:39

Απόστολος Λύτρας: Από τον Παντελίδη, την Δώρα Ζέμπερη, την «βιτριολίστρια» και την Πισπιρίγκου: Οι πολύκροτες υποθέσεις του γνωστού δικηγόρου
thalassia xelona

17/06/2024 | 17:23

Επίθεση θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενη στο Λιμένι – Δέχθηκε ισχυρό δάγκωμα

17/06/2024 | 17:09

«Το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα, τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομα» – Η κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα

17/06/2024 | 16:30

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Τι συνέβη λίγα λεπτά μετά τον ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της Απόστολο Λύτρα
Θόδωρος Μαργαρίτης: Περί Κεντροαριστεράς
Γιώργος Μπουλμπασάκος: Η AI είναι μία επανάσταση αλλά χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόρους
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή