Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Μάο Τσε Τούγκ: «Μάθε από τις μάζες και μετά δίδαξε τες»…

Μη νομισθεί ότι επηρεάστηκα να γράψω αυτό το κείμενο λόγω της Κινεζομανίας των τελευταίων χρόνων, τις κολακείες του Τραμπ προς τον Πρόεδρο της νέας super power Κίνας, το προσκύνημά του στο μνημείο του Μεγάλου Τιμονιέρη και άλλα που ζούμε τα τελευταία χρόνια,  κάποιοι δεν περιμένουν πια τον θείο από το Σικάγο, το Αμέρικα με τα δολάρια για να μας σώσει, περιμένουν όμως τον Κινέζο με τα γιεν.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Παρεμπιπτόντως στην Κρήτη λέγεται ότι ο καθένας με τα νυχαλάκια του ξέται.. ξύνεται δηλαδή, με όλη την σημειολογία του.

Ούτε βέβαια αναμνησκόμενος το εξαιρετικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και μετάφραση Ρίτσου… «με την καρδιά, που η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται»…

Πήγα απευθείας στις πηγές και είναι ο λόγος που αναφέρθηκα σε απόφθεγμα του Μάο και στην μεγάλη πορεία.

Προσπάθησα να βρω ένα συμβολισμό για  να ερμηνεύσω το τι έγινε, τι μας δίδαξαν, τι μας έμαθαν οι μάζες, που εκπλήττοντας τους πάντες ήρθαν στην κάλπη στις 12 και 19 Νοέμβρη.

Τώρα, μετα απ αυτή την μαζική συμμετοχή, τι πρέπει να τις διδάξουμε, πως να αξιοποιήσουμε η μάλλον τι να διδαχτούν και να διδάξουν εκείνοι που ηγούνται των εξελίξεων;

Πως να αξιοποιήσουν την δυναμική τους για την πιο πέρα πορεία, για την νέα μεγάλη πορεία που στην αφετηρία της βρίσκεται ο χώρος μας, ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη.

Η πρώτη Κυριακή είναι εκείνη που πρέπει να αναλυθεί, να διδαχτούμε κα να διδαχτούν από τις μάζες εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την πιο πέρα πορεία.

Την πρώτη Κυριακή όλα ήσαν άγνωστα, κυρίως ήταν άγνωστο το εκλογικό σώμα που απευθυνόταν αυτή η εκλογική διαδικασία και τα πρόσφατα της τότε εποχής δημοσκοπικά δεδομένα, δεν ήσαν ενθαρρυντικά.

Την πρώτη Κυριακή που ήταν άγνωστο το πόσοι, το πώς και που θα πήγαιναν κάποιοι στην κάλπη να ψηφίσουν, η επιρροή μηχανισμών και σκοπιμοτήτων ήταν πολύ πιο περιορισμένη, άρα το αρχικό ρεύμα της 12 Νοέμβρη  ήταν πιο γνήσιο, διότι ήταν αυθόρμητο, γι αυτό και η ανάλυση αυτού του ρεύματος, είναι πολιτικά πολύ πιο σημαντική.

Η δεύτερη Κυριακή ήταν οριοθετημένη,  είχε πλέον γνωστό εκλογικό σώμα, είχε κι αυτή βέβαια τα μηνύματα της, για τις εσωτερικές μετακινήσεις του πρώτου γύρου, που όμως αφορούν κατά κύριο λόγο εσωτερικούς συσχετισμούς και σκοπιμότητες στο εσωτερικό ενός οριοθετημένου πλέον συστήματος,  που σε σημαντικό μέρος έπαιξαν ρόλο διευθετήσεις και κατά κάποιο τρόπο και μηχανισμοί.

Εδώ πρέπει να αξιολογηθεί από τις μεταλλαγές μεταξύ των δυο Κυριακών, μια διαχρονική επιφυλακτικότητα απέναντι στο κλασσικό ΠΑΣΟΚ, ενός ιδιόμορφου ελιτίστικου κεντροαριστερού κοινωνικού στρώματος, που εκφραζόταν πάντοτε απέναντι στο όποιο ΠΑΣΟΚ, που κατά καιρούς εξέφραζε την παραδοσιακή ΠΑΣΟΚική ορθοδοξία.

Στις πρόσφατες διαδικασίες και κυρίως την δεύτερη Κυριακή, στάθηκαν όλοι αυτοί απέναντι από την Φώφη Γεννηματά, που ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφραζε κατά την δική τους εκτίμηση την «κλασσική παράδοση».

Η πρώτη Κυριακή πρέπει να αναλυθεί ηλικιακά, γεωγραφικά, τοπικά, κοινωνικά, επαγγελματικά και συγκριτικά με τις εκλογές του Σεπτέμβρη  του 2015, ώστε να προκύψουν συμπεράσματα, το τι ζητούσε δηλαδή το αυθόρμητο ρεύμα.

Ρεύμα διαμαρτυρίας, ρεύμα επιστροφής, ρεύμα απόγνωσης και απογοήτευσης, ρεύμα ελπίδας, κ.λπ. κ.λπ.

Αυτή η ανάλυση είναι απόλυτα αναγκαία, διότι σήμερα το μόνο ορατό άμεσα ρεύμα στην κοινωνία, είναι το ρεύμα και το αίτημα να φύγει ο Τσίπρας, η ανάλυση λοιπόν αυτή, θα δώσει απάντηση στο τι προσδοκά η κοινωνία και το τι πρέπει να γίνει στον πολιτικό μας χώρο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, το οποίο θα κρίνει το αν ο χώρος μας έχει μπει στο δρομολόγιο της πλήρους επαναφοράς, άρα στο δρομολόγιο που θα τον φέρει πάλι σε μια από τις δυο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας η θα καθηλωθεί όπως πάρα πολλοί επιδιώκουν, σε συμπλήρωμα πότε από δω, πότε από κει, για πασά χρήση.

Για τους λόγους που προανέφερα, δεν πρέπει να καταστραφεί το αρχείο όσων απογράφηκαν ως φίλοι, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί δεν ρωτήθηκαν για να καταγραφούν, να αξιοποιηθούν έστω τα λοιπά στοιχεία π.χ. ηλικιακά, επαγγελματικά κ.λπ.

Βέβαια υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα αρχής, εγώ  το δήλωσα δημόσια  και απογράφηκα ως φίλος, διότι θεώρησα και θεωρώ, ότι πρώτα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κάνει το συνέδριο του, το οποίο εξάλλου το έχει ήδη ανακοινωθεί και να αποφασίσει τα του οίκου του.

Δεν θέλησα να απογραφώ ως μέλος του νέου κόμματος, διότι μπορεί να ερμηνευθεί ως συναίνεση στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει όλα τα κόμματα και κινήσεις να αποφασίσουν τα του οίκου τους και μετά οποιοδήποτε ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα, με το οποιοδήποτε οργανωτικό σχήμα αποφασιστεί.

Ανεξάρτητα όμως από την μελέτη των δεδομένων των δυο εκλογικών Κυριακών, υπάρχουν κάποια συμπεράσματα πέραν πάσης αμφισβήτησης τα οποία σημειώνω:

1.Η πέραν πάσης αμφισβήτησης επιβεβαίωση ότι ο βασικός κορμός, η βασική δύναμη του χώρου παραμένει το ΠΑΣΟΚ.

2.Η συμμετοχή συμπολιτών μας, που ανέκαθεν ήσαν επιφυλακτικοί προς το ΠΑΣΟΚ, αυτούς που ονομάτισα «ελιτίστικες ομάδες», που την παρουσία τους θεωρώ πολύ θετική, διότι φαίνεται να ξεπερνούν καχυποψίες και επιφυλακτικότητες προς το ΠΑΣΟΚ.                                                                                               3.Η εκλογή της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής, λύνει ένα θεσμικό θέμα εκπροσώπησης, που οφείλουν όλοι να το αποδεχτούν χωρίς αμφιθυμίες και παρελκόμενα.

4. Με βάση τα παραπάνω πρέπει να σεβαστούν όλοι το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΠΑΣΟΚ να σεβαστεί και να τιμήσει όλους όσους συμμετείχαν και συμμετέχουν,  δεν εννοώ βέβαια απορρόφηση τους από το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο μάλιστα, αναφέρομαι όμως στην σημειολογία της επόμενης ημέρας.

5. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι πρωτοβουλίες της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ αποκτούν πλέον θεσμική ισχύ, αλλά και θεσμική ευθύνη.

6. Η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τα μηνύματα της 12ης Νοέμβρη  και σε κάθε περίπτωση, να μην επιχειρηθεί αναβίωση κακών συνηθειών, προσωπικών διευθετήσεων   και κυρίως ο χώρος μας, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα, χρειάζεται εσωτερική ενότητα και ηρεμία.

7. Η επιτυχία της ενωτικής προσπάθειας θα κριθεί στις επόμενες εθνικές  εκλογές και πρέπει να αποφευχθούν άκαιρες κινήσεις, κυρίως οργανωτικού χαρακτήρα και εκπροσώπησης, που μπορεί να οδηγήσουν σε τριβές και εσωστρέφεια. Σήμερα απόλυτη προτεραιότητα είναι η εκλογική,  η προεκλογική προετοιμασία του χώρου για τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν πρόκειται ν αργήσουν, θα γίνουν πολύ πριν λήξει το 2018, αυτή είναι η εκτίμηση μου κι εκεί θα κριθούν όλα.

Υπάρχουν όμως και μερικά θέματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ.

Η παρουσία όλων των τέως πρόεδρων του στην εκλογική διαδικασία ήταν πολύ θετική εξέλιξη, μας δίνεται όμως και η ευκαιρία να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα με την παραδοξότητα τους.

Και οι τρεις τέως Πρόεδροι είναι τα πιο αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα της χώρας.

Ο μεν Σημίτης έχει αφήσει ανεξίτηλα θετικό αποτύπωμα, αναπτυξιακό, πολιτικό και εκσυγχρονιστικό στην χώρα π.χ. ΕΥΡΩ, ένταξη Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  μεγάλα έργα υποδομής κ.λπ.

Οι Παπανδρέου και Βενιζέλος αυτοθυσιάστηκαν, έγιναν πολιτικές Ιφιγένειες για να σωθεί η χώρα από την καταστροφή που την οδήγησε ο ανεκδιήγητος, ο πολιτικά αμίλητος Καραμανλής.

Όμως αυτό το τεράστιο σε ανθρώπινο δυναμικό κεφάλαιο, όχι μόνο δεν αξιοποιείται, αλλά στον δημόσιο  χώρο συνεχώς πολιτικά υποτιμάται, ακόμη και υβρίζεται, κατάφορα αδικούμενο, με βασικές όμως ευθύνες και στο εσωτερικό του χώρου μας και τις δευτερεύουσες αντιθέσεις, που απαιτούν μετασχηματισμό και υπέρβαση.

Δεν αντιλαμβάνονται πολλοί, ότι είναι από τις βασικές αιτίες της μέχρι πρότινος καθήλωσης και κακοδαιμονίας του χώρου μας, δεν αντιλαμβάνονται ότι τροφοδοτούν με επιχειρήματα τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν αντιλαμβάνονται ότι απαξιώνοντας τους κατά καιρούς Προέδρους του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία απαξιώνουμε την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτά και με άλλα, κατέληξε η Χώρα να έχει πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ένα αλαλάζον πολιτικό κύμβαλο.

Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητούμενη πολλές φορές και στο εσωτερικό του χώρου μας, με τρόπους που πολιτικοί μας αντίπαλοι κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει, δρομολόγησε ένα δύσκολο δρομολόγιο και το τραίνο της ενότητας και της ισχυροποίησης μπήκε στις ράγες, σταθεροποίησε τον χώρο, του έδωσε ορίζοντα. Αναμφισβήτητα είναι μια μεγάλη επιτυχία, που μόνο εθελοτυφλούντες δεν την βλέπουν, σήμερα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, βρίσκεται περισσότερο από ποτέ τους τελευταίους καιρούς, σε ισχυρή πολιτικά θέση, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η ισχυρή θέση παρέχει την δυνατότητα για σταθερή,  άλλα και λελογισμένη πολιτική πορεία  της επόμενης ημέρας, απαλλαγμένη από  ζημιογόνες παρεμβολές.

Οι μέρες και οι μήνες που έρχονται, μπορούν να γραφούν με θετικά γράμματα και αυτό εξαρτάται απόλυτα από εμάς τους ίδιους.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η παρουσία του κόσμου, κυρίως την πρώτη Κυριακή 12 Νοέμβρη, αναβίωσε τα κινηματικά χαρακτηριστικά του χώρου μας, εκτιμώ δε, ότι μας έκανε πιο ώριμους, πιο νηφάλιους. Δίνουμε όλοι το παρόν και οι κρίνοντες κρίνονται και μέγας κριτής είναι ο λαός .

Ροή Ειδήσεων

mixos diki

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»
screenshot 5

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου
dimitris kokotas

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος
screenshot 1

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου
6133440

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού