• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 10:45

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Με καταθέσεις 983 ευρώ και με ποσοστό 68,3% του πληθυσμού κοντά στο όριο της φτώχειας

Και ενώ καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες είναι άλλη.

Και ενώ καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες είναι άλλη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές ημέρες, μια νέα έρευνα του ΟΟΣΑ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανικών (ΣΕΒ), σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς αγγίζει το 68,3%.

Από αυτό, το 12,9% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 55,4% χαρακτηρίζεται ως οικονομικά ευάλωτο. Το επίπεδο φτώχειας που κατέγραψε η Ελλάδα είναι το δεύτερο υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη, μετά τη Λετονία (78,4%). Επιπλέον στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται, ότι το 67% του πληθυσμού διαθέτει αποταμιεύσεις που δεν υπερβαίνουν τα 983 ευρώ (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κανείς βρεθεί σε κατάσταση ανάγκης, δεν θα είναι σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό του χωρίς εισόδημα, ούτε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, πέρα από τη φτώχεια και την ευαλωτότητα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα, παρατηρείται και μεγάλη εισοδηματική ανισότητα, η οποία οξύνθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το υψηλότερο 20% του πληθυσμού έχει 5,5 φορές μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από το χαμηλότερο 20%.

Ειδικά από αυτό το στοιχείο συνεπάγεται η διάλυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε παντελώς και στην οποία στηρίχθηκε η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ για να λάβει τα ηνία της εξουσίας, υποσχόμενη ελάφρυνση των βαρών που σώρευσαν οι μνημονιακές και ταξικές πολιτικές. Δείγματα βέβαια γραφής στους 7 μήνες στην εξουσία υπέρ αυτής της μεσαίας τάξης από την πλευρά της Κυβέρνησης ως επι των πλείστων δεν υπάρχουν. Πρόθεση βέβαια υπάρχει, επί της πράξης όμως τίποτε.

*Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός είναι δικηγόρος Αθηνών και Φρανκφούρτης

Send this to a friend