Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά ο Γιάννης Ζουγανέλης: «Δεν γίνεται να γίνει πρότυπο της γυναίκας η κάθε τσόντα. Είναι δυνατόν τώρα;»

OPINION

Με ποιους και για ποιους πρέπει να γίνει ο διάλογος για τις συμμαχίες;

Α. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Έχει λοιπόν ειδικό βάρος ο διάλογος που αναπτύσσεται σχετικά με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, άρα και το προγραμματικό πλαίσιο που θα υλοποιήσει η επόμενη διακυβέρνηση.

Η μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση και οι τεχνολογικές αλλαγές που επιδρούν στις κοινωνίες και τις οικονομίες , ήδη διαμορφώνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης ένα νέο σκηνικό, που αφορά στις συμμαχίες και τους στόχους που θα κληθούν να υπηρετήσουν  οι κυβερνήσεις.

Γράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης και Χάρης Τσιόκας*

Στη χώρα μας ο χρήσιμος για τις κοινωνικές δυνάμεις διάλογος  κινδυνεύει να οδηγηθεί σε άλλες ατραπούς.

Διολισθαίνει σε μια συζήτηση που αποτυπώνει κυρίως τις αγωνίες και τις επιδιώξεις των αξιωματούχων  και των δημοσιολογούντων για μελλοντικούς ρόλους.

Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντηθεί είναι:

Με ποιους και για ποιους  πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση;

Εμείς λοιπόν θεωρούμε πως πρέπει να ανοίξει άμεσα ένας πλατύς και μαζικός διάλογος ανάμεσα σ όλες τις τάξεις και τα στρώματα που πλήττονται από τον νεοφιλελευθερισμό και στις συνέπειες του.

Και αυτός ο διάλογος πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο όσους προτίθενται να ψηφίσουν Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία.

Γιατί μόνο έτσι θα διευρύνεται το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας που θα έχει μέτωπο αντιπαράθεσης τον νεοφιλελευθερισμό και θα δυναμώνει ένα ευγενή ανταγωνισμό των πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης.

Β. Την τελευταία περίοδο επικοινωνιακά προβάλλεται μια «συζήτηση /αντιπαράθεση» που στην ουσία προσπερνά τις αγωνίες και τα επίδικα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και την εγχώρια παραγωγική βάση που πλήττονται.

Συζήτηση που αγνοεί το γεγονός ότι υποχωρεί ο ρόλος της χώρας στις ευρύτερες γεωπολιτικές αναδιαμορφώσεις.

Είναι ανάγκη στα πλαίσια του διαλόγου ο κάθε πολίτης να διακρίνει τον εαυτό του στο προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης.

Συνέπεια αυτής της λανθασμένης αντιπαράθεσης είναι να προσεγγίζεται το θέμα των πολιτικών εξελίξεων στατικά. Ωσάν να υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση το σκηνικό παρελθόντων ετών.

Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η πολύπλευρη κρίση οξύνεται από τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και αυτό διευρύνει τις κοινωνικές, γεωγραφικές ανισότητες πλήττει την οικονομία!

Αποτέλεσμα: Η κοινωνική ρευστότητα μεγαλώνει και οι πολίτες θα στραφούν σε πολιτικούς σχηματισμούς που θα αντιδρούν  στους αποκλεισμούς πρόσβασης στα εργαλεία ανάπτυξης και εργασίας. Θα αναζητήσουν διέξοδο σε επιλογές αλλαγής του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου.

Γ. Διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον. Οι παλιές «κάθετες» κοινωνικά αντιθέσεις έχουν πλέον παραχωρήσει τη θέση τους στην κοινωνική ρευστότητα που διαχέεται οριζόντια σ’ ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αυτή την περίοδο.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές όξυναν τις ανισότητες και την φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και έφεραν στην επιφάνια κοινωνικά στρώματα (precariato)  και συγκλήσεις που έχουν λόγους να διεκδικήσουν την πολιτική αλλαγή.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο διάλογος για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες πρέπει να αναπτυχθεί στο φυσικό του χώρο. Εκεί δηλαδή που είναι η λαϊκή βάση.

Δ. Σαν συνέπεια των προηγούμενων προκύπτει η ανάγκη και για τον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία να ενεργοποιήσει περαιτέρω τις προσπάθειες σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της προγραμματικής συνδιάσκεψης και η πολιτική απόφαση είναι πλέον ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον.

Όμως είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο που ξεπερνά τις 120 σελίδες και πρέπει να γίνει χρηστικό.

Είναι ανάγκη να αναδειχθεί  με σαφήνεια το κυβερνητικό πρόγραμμα. Σ’ αυτή τη βάση όλα τα μέλη  και τα στελέχη του πρέπει να καταστούν κοινωνοί και πολλαπλασιαστές στο επίπεδο που ο καθένας παρεμβαίνει και δρα.

Ως αποτέλεσμα ενός  τέτοιου κοινωνικού διαλόγου ευελπιστούμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί κοινωνική δυναμική σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Αυτό ακριβώς το γεγονός -με ενεργό την κοινωνία-θα οδηγήσει και τα ποικιλώνυμα σχήματα του μεσαίου και ευρύτερα προοδευτικού χώρου να εναρμονιστούν

*Οι Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης και Χάρης Τσιόκας είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Ροή Ειδήσεων

26/09/2021 | 09:18

Γερμανικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες για τη ψηφοφορία – Κρίνεται το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης

26/09/2021 | 09:01

Ο Κοκλώνης μιλάει για το χωρισμό του – «Πόνεσα πολύ το καλοκαίρι» – «Η Καινούργιου σήκωνε τηλέφωνο και έκανε καβγά αν ένιωθε πως κάποιος με πληγώνει»

26/09/2021 | 08:52

Mad Clip: Oλόκληρο το πόρισμα για το θανατηφόρο τροχαίο τράπερ

26/09/2021 | 08:42

Βασίλης Λεβέντης: Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο – Διασωληνωμένος με κορονοϊό – Πάσχει από αρκετά υποκείμενα νοσήματα

26/09/2021 | 08:27

J2US: Η Σάσα Σταμάτη τα «έσπασε» με το «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» – Έκανε άνω κάτω την επιτροπή (vid)

26/09/2021 | 08:09

J2US: Η Κατερίνα Στικούδη δεν άντεξε… και αποκάλυψε στον «αέρα» το φύλο του μωρού που περιμένει (vid)

26/09/2021 | 08:02

Καιρός: Ηλιοφάνεια την Κυριακή αε όλη τη χώρα – Που θα δούμε… καλοκαίρι

26/09/2021 | 07:56

Η Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Λάσετ, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε

26/09/2021 | 07:50

Ζώδια: Aστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

26/09/2021 | 07:42

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

26/09/2021 | 00:00

Ελπιδοφόρος: Η κρίση ξεπεράστηκε – Δεν είχα πρόθεση να αναγνωρίσω το τουρκοκυπριακό κράτος

25/09/2021 | 23:49

J2US: Ο γιος του Ανδρέα Μπάρκουλη εντυπωσίασε τους κριτές – Τι είπε ο ίδιος για τον πατέρα του! (vid)

25/09/2021 | 23:38

Επεισόδια στο Thessaloniki Pride! Άγνωστοι πέταξαν πέτρες στους συμμετέχοντες – Προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. (vids)

25/09/2021 | 23:27

Κατερίνα Λιόλιου – Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Δίδυμο-«φωτιά» στο J2US! (ΒΙΝΤΕΟ)

25/09/2021 | 23:13

Βασίλης Λεβέντης: Ραγδαία η επιδείνωση της υγείας του – Δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού
ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Θυμικό και Λογική
Ποια είναι η ψυχή του σχολείου;
Κι όμως η Ευρώπη ήταν εδώ
Η 11η Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη
Με καθρεφτάκια προς ιθαγενείς…
Οι φυλακές έχουν εκκενωθεί από εργαζομένους