Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Αποβάλλουν James Καφετζή και Νίκο Μπάρτζη;

OPINION

Me too or not to me… Πενήντα Πενήντα

Αρχή ήμισυ παντός. Και η Σοφία, τα πάντα εν σοφία εποίησεν. Και άρχισε η αποκάλυψη. Μάλλον οι αποκαλύψεις.

Συνεχώς γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών, στην καλύτερη περίπτωση,  για πρόκληση σεξουαλικής βίας. Και ως εκ του θαύματος, άπαντες, εντελώς ανυποψίαστοι, «πέφτουν από τα σύννεφα».

Διχαστικές οι συνεπακόλουθες ρητορικές. Γιατί τώρα; Γιατί αποφάσισαν τα θύματα να ομολογήσουν, έπειτα από τόσο καιρό; Υποκρύπτεται κάποια σκοπιμότητα;  Από την άλλη, η αντεπιχειρηματολογία. Ηθική υποχρέωση, ως αυτοκάθαρση, απέναντι στον εαυτό, πρωτίστως. Έπειτα η δυνητική δημιουργία μιας κοινωνικής ομάδας, που θα δώσει την ευκαιρία στα θύματα να διεκδικήσουν τα αυτονόητα από ένα ευνομούμενο κράτος. Και το κυριότερο. Να λειτουργήσουν ως αποτρεπτική ασπίδα σε ανάλογες μελλοντικές συμπεριφορές.

Η φαινομενικά απρόσμενη συμπεριφορά των διασήμων στα μάτια των κοινών θνητών, χαρακτηρίζει κάθε σύστημα εξουσίας. Από το είδος της σχέσης που υφίσταται μεταξύ ζευγαριού στην οικογένεια έως την ευρύτερη σχέση εργοδότη και εργαζομένου, που περικλείει όλες τις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής ενασχόλησης. Από την πολιτική έως τη θρησκευτική ηγεσία. Από τον αθλητισμό έως τον πολιτισμό. Ο χαρακτηρισμός ενέχει συμπεριφορές που διεγείρουν τον εξουσιαστή να ασκήσει την εξουσιαστική του δύναμη, ποικιλοτρόπως. Είτε με λεκτική ή μη λεκτική βία, είτε με σωματική βία, είτε με «ηλεκτρονική βία».

Όταν, μάλιστα, η διέγερση περιλαμβάνει τη σεξουαλικότητα, την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής, τότε η δύναμη της εξουσίας γίνεται απροκάλυπτη. Ικανοποίηση, αυτοϊκανοποίηση, εκτόνωση του σεξουαλικού ενστίκτου, χωρίς τη συγκατάθεση του/της ερωτικού/της συντρόφου. Βιασμός σώματος και ψυχής. Έπειτα, επέρχεται ο δυσμενέστερος βιασμός.

Η προσπάθεια συνειδητής ή υποσυνείδητης αιτιολόγησης, προκειμένου ο/η βιαζόμενος/η να απενεχοποιηθεί. «Δεν είναι βιασμός, απλώς εντάσσεται στο ερωτικό παιχνίδι» ισχυρίζεται και προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της η σύζυγος  για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του συζύγου της. Ή η νεαρά και φερέλπιδα ηθοποιός  εντάσσει την οποιαδήποτε σεξουαλική διαστροφή του σκηνοθέτη στη στερεοτυπική, γενικευμένη εικόνα του ελεύθερου πνεύματος, που ξεπερνά και διαπερνά κάθε λογικευμένη και τυπική νόρμα. Ακόμη περισσότερο και χειρότερα, θεωρεί ως τετελεσμένη πρακτική την σεξουαλική ικανοποίηση των ορμών του έχοντος την εξουσία (παραγωγός, σκηνοθέτης, πρώτη φίρμα κ.α.), προκειμένου η ίδια ηθοποιός/ο ίδιος ηθοποιός να αναδειχθεί.

Ήταν έρωτας. Ήμουν ερωτευμένος. Η πάγια τακτική των εξουσιαστών, όταν «συλληφθούν» για τις σεξουαλικές τους διαστροφές. Ίσως, αυτή η προσπάθεια αιτιολόγησης των ειδεχθών πράξεων τους να υποκρύπτει για τις πολιτισμικές αξίες και νόρμες της εποχής μας τη μεγαλύτερη διαστροφή και μεταστροφή. Η συσχέτιση του έρωτα με την ικανοποίηση της σεξουαλικότητας.  Με τον καιρό, και με τον διακρινόμενο αμοραλισμό η ταύτιση του έρωτα με την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής θα επαναφέρει τον άνθρωπο εκεί που βρισκόταν με την εμφάνισή του στο χωροχρόνο. Στη ζωώδη, κτηνώδη κατάστασή του.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την υποβόσκουσα οικονομική και κοινωνική κρίση, σε μια κοινωνία που οι ψυχοσυναισθηματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί δραματικά, η αναγνώριση της εξουσίας και των συνεπακόλουθων προεκτάσεών της, θα πρέπει να αποτελεί παιδευτική προτεραιότητα.  Οι ευκαιρίες δόθηκαν και δεν πρέπει, για μια ακόμη φορά να περάσουν στο χρονοντούλαπο της λήθης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ – Δεν χρειάζεται τον κολοβό δικομματισμό η χώρα
Κυκλική Οικονομία: Η Αθόρυβη Κοσμογονική Αλλαγή
Η κρίση μέσα στην κρίση
Δένδιας -Τσαβούσογλου: Ο σκοπός της επίσκεψης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία
«Πειραματισμοί και εθισμοί»