Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εύη Δρούτσα: Δεν «μάσησε λόγια» για Τριαντάφυλλο, Θεοδωρίδου, Γαρμπή, Θεοφάνους, Φουρέιρα, Πλούταρχο (ΒΙΝΤΕΟ)

OPINION

Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ

Η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού κλάδου στα προ covid-19 επίπεδα δεν πρόκειται να επέλθει πριν από το 2023, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που βλέπουν την ανάκαμψη μετά το 2024.

Παράλληλα η οικονομική δυσχέρεια και τα προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο, λόγω της καθυστερημένης ανάκαμψης, θα οδηγήσουν σε αναγκαστικές πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στην Πορτογαλία.

Ειδικά για την Ελλάδα τα προβλήματα της ξενοδοχείας είναι ακόμα μεγαλύτερα καθώς η έξοδος από την δύσκολη δεκαετία της ύφεσης 2008 -2018 συνοδευτικέ από δυο δύσκολα γεγονότα την χρεοκοπία της Thomas Cook και την πανδημία του Covid-19.

Δυστυχώς και στις δυο περιπτώσεις τα μετρά στηρίξεις των τουριστικών επιχειρήσεων είτε δεν υπήρξαν καθόλου (στην περίπτωση της Thomas Cook) είτε ήταν οριζόντια και ίδια για όλους (στην περίπτωση του covid). Αντιθέτως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Η.Β.) τα μέτρα στήριξης ήταν στενευμένα και κυρίως προς τις τουριστικές επιχειρήσεις που στην περίοδο της πανδημίας άνοιξαν και στήριξαν τις οικονομίες των χωρών τους.

Τα παραπάνω απαισιόδοξα αποτελέσματα προκύπτουν από πανευρωπαϊκή έρευνα της Deloitte, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που εξετάζει τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο του κορονοϊού στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Το 90% θεωρεί πλέον ότι η επιστροφή στα προ Covid-19 επίπεδα δεν θα επέλθει πριν από το 2023, ενώ το 38% αναμένει ανάκαμψη από το 2024 και έπειτα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 διαρκούν περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και έχουν επιφέρει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα και τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την ανησυχία που εκφράζεται από τους φορείς του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου σχετικά με τη σημαντική απώλεια ρευστότητας, εξαιτίας τόσο του ανείσπρακτου τζίρου του 2020 όσο και της συρρίκνωσης έως και εκμηδένισης των προκαταβολών για το 2021. Σε αυτά προστίθεται και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις βασικές χώρες εισροής τουριστών στην Ελλάδα να έχουν τα σύνορα τους κλειστά και να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους ταξιδέψουν όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ή με αυστηρούς ορούς κυκλοφορίας και ταξιδιών (καραντίνα 14 ημερών) όπως η Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία.

Ένα παράδοξο το οποίο συνέβη κατά την διάρκεια του καθολικού Πάσχα, και είναι πολύ πιθανό να το δούμε και στην Ελλάδα, εάν και οπότε ανοίξει ο τουρισμούς και είναι το φαινόμενο της Ισπανίας όπου μακριά από τους συγγενείς τους που ζουν σε άλλες περιοχές της Ισπανικής επικράτειας περάσαν το καθολικό Πάσχα εκατομμύρια Ισπανοί, καθώς οι υγειονομικοί κανόνες απαγορεύουν τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών αλλά για τους τουρίστες οι μετακινήσεις ήταν ελεύθερες. Το γεγονός ότι άλλοι κανόνες ισχύουν για τους ξένους τουρίστες και άλλοι για τους ντόπιους που θέλουν να ταξιδέψουν μέσα σε χώρες της Ε.Ε. προκαλεί εντάσεις. Η συζήτηση λαμβάνει διαστάσεις όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτουν τα ακολουθά συμπεράσματα:

– Ο αντίκτυπος στον ξενοδοχειακό κλάδο εξαιτίας του COVID-19 αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα διαρκέσει μέχρι το 2023 με την ανάκαμψη στα προ COVID-19 επίπεδα να αναμένεται από το 2024 και μετά.

– Σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων, η διαχείριση της ρευστότητας (cash flow / cash management) παραμένει στην κορυφή και ακολουθούν οι συναλλαγές / επέκταση των δραστηριοτήτων, ενώ απαισιοδοξία εμφανίζεται στα θέματα χρηματοδότησης / διαχείρισης δανειστών καθώς και η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας. Κυρίως στην θέληση του τραπεζικού κλάδου και κυβέρνησης για πραγματική στήριξη του τουριστικού κλάδου και ειδικότερα των τουριστικών επιχειρήσεων που πήρανε το ρίσκο και άνοιξαν το 2020.

– Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα φορολογικών απαλλαγών /ελαφρύνσεων, ανοίγματος της χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες και επέκταση με κρατική εγγύηση ειδικά για τις επιχειρήσεις που λειτουργήσαν το 2020 της περιόδου χάριτος για δάνεια, επιταγές που εκδόθηκαν εντός του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 και των πάσης φύσεως ρυθμίσεων. Ενώ κρίνει σημαντικό το θέμα της γρηγορότερης λειτουργείας του κράτους (ειδικά του Ελληνικού) σε θέματα ελέγχων και εκταμιεύσεων επιχορηγήσεων(πχ ΙΚΑ, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακοί Νόμοι). Θέματα όπως η κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους και η υποστήριξη με τη μορφή κρατικών επιχορηγήσεων, αναστολών πληρωμών, κτλ. παραμένουν ψηλά σε προτεραιότητα αλλά με φθίνουσα σημασία.

Η χώρα των πανηγυρισμών
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ – Δεν χρειάζεται τον κολοβό δικομματισμό η χώρα
Κυκλική Οικονομία: Η Αθόρυβη Κοσμογονική Αλλαγή
Η κρίση μέσα στην κρίση
Δένδιας -Τσαβούσογλου: Ο σκοπός της επίσκεψης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία