Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Μεταρρυθμίζοντας τους αυτόκλητους ‘’Μεταρρυθμιστές’’ & τις δήθεν ‘’Μεταρρυθμίσεις’’  

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα κεντρικά θέματα του πολιτικού διαλόγου τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τις Μεταρρυθμίσεις. Σε επίπεδο ορισμού και ετυμολογίας, Μεταρρύθμιση είναι το σύνολο των σημαντικών αλλαγών σε έναν τομέα, που αποσκοπούν στη λύση προβλημάτων, την εύρυθμη λειτουργία του, την προσαρμογή του σε νέα δεδομένα κ.λ.π.

Γράφει ο Νίκος Χ. Ιωσήφ*

Κάποιοι που σήμερα συγκυβερνούν και όχι μόνο, με αδιευκρίνιστο έμπρακτο πολιτικό στίγμα, τις ευαγγελίζονται αλλά είτε δεν προκύπτει γνώση και ικανότητα για να τις επιφέρουν είτε τις εντάσσουν εντός εμμονικών ιδεοληψιών κρατισμού.

Άλλοι αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστές γιατί με την ταμπέλα αυτή δήλωσαν εαυτούς, στην πολιτική γεωγραφία του κεντρώου χώρου. Με χρήση ρετρό λεβέντικων πολιτικών αφηγημάτων του τύπου ότι η μεταρρύθμιση περιορίζεται δήθεν στο ανώτατο πλαφόν σύνταξης ή στην συγχώνευση πολλαπλών συντάξεων.

Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι, της σημερινής Δεξιάς αντιπολίτευσης που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι κομιστές των μεταρρυθμίσεων δια του αξιώματος του αυτοκαθορισμού. Τις αντιλαμβάνονται στη μονοδιάστατη εφαρμογή της περικοπής των δημοσίων δαπανών και ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!  Ερμηνεύουν δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια ενός συντηρητισμού που δεν άγεται από σύγχρονες προκλήσεις αλλά αποσκοπεί στη διαφύλαξη παλαιών κεκτημένων.

Διαφαίνεται εντόνως λοιπόν, η ανάγκη για μεταρρύθμιση των αυτόκλητων ‘’μεταρρυθμιστών’’ μας και των δήθεν ‘’μεταρρυθμίσεων’’ τους!

Το μοναδικό όχημα που θα μπορούσε να εποχηθεί μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που την έχει ανάγκη η Χώρα, είναι αυτό του αυθεντικού και ειλικρινούς Προοδευτισμού. Με τρισδιάστατη δομή, επίκαιρο περιεχόμενο, χρησιμότητα για το παρόν και προοπτική για το μέλλον.  Η χρήση των εργαλείων διαχείρισης και επίλυσης των σύγχρονων προβλημάτων απαιτεί αφενός, την κατανόηση τους και αφετέρου, επιβάλει απεγκλωβισμό από ξεπερασμένες ιδεοληψίες που περιορίζουν την πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου της εργαλειοθήκης. Απαιτεί όμως και ικανότητα και γνώση που δεν είναι ούτε ηλικιακές ιδιότητες ούτε ηλικιακά προνόμια!

Στόχος δεν είναι το μικρότερο Δημόσιο! Στόχος είναι το ωφέλιμο και αποτελεσματικό δημόσιο! Αυτοσκοπός δεν είναι η περικοπή εξόδων αλλά ο εξορθολογισμός τους, με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας των ανθρώπινων, οικονομικών και τεχνολογικών πόρων που διαθέτουμε, με επιδίωξη μια δημιουργική (αλλά καθόλου ασαφή) εξεύρεση συμπληρωματικών και επιπρόσθετων αγωγών χρηματοδότησης (όχι κατ’ ανάγκη φορολογικών). Δεν είναι έρμα αλλά πηδάλιο η ισχυρή Δημόσια Διοίκηση διότι με τις ανάλογες παρεχόμενες υπηρεσίες και παραγόμενες πολιτικές, αποτελεί την ατμομηχανή της εξόδου από την κρίση.

Δεν μπορεί να συνεχίζει ο διαιρετικός διαχωρισμός ιδιωτικού και δημόσιου τομέα λόγω  παρωχημένων ιδεολογικών παρωπίδων ή ικανοποίησης συγκεκριμένης εκλογικής πελατείας ή ρετρό φιλελεύθερων αντιλήψεων. Πρέπει να υπάρξει η θεσμική μετάβαση στην ωφέλιμη σύνθεση τους, διότι νομοτελειακά συνυπάρχουν και με μια σχέση απόλυτης αλληλεξάρτησης, αποτελούν στο σύνολο τους, το μοναδικό διαθέσιμο επιχειρησιακό περιβάλλον!

Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε δίκην παπαγάλου ως λύση για την  ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής χωρίς πρώτα να την ανασχεδιάσουμε. Ακόμη δεν αντιλαμβανόμαστε ότι επί παραδείγματι για την ντομάτα, πάνω από το 90% του συνόλου των υλικών, των εργαλείων και των πόρων που συνιστούν την παραγωγή της (σπόροι, μηχανήματα, λιπάσματα, εργατικό δυναμικό, κτλ…) τα προμηθευόμαστε μέσω εισαγωγικής δραστηριότητας και άρα η προστιθέμενη υπεραξία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι άλλο πράγμα η αύξηση και διαφορετικό η διόγκωση του ΑΕΠ!

Παραμένουν λοιπόν μια ουτοπία οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όταν δεν αναγνωρίζουμε ορθά την σημερινή πραγματικότητα, όταν δεν διαθέτουμε ακόμα αξιόπιστα μέσα μέτρησης των αριθμών και των δεικτών που την απαρτίζουν, όταν δεν γνωρίζουμε πως να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα σύγχρονα οικονομικά και αναπτυξιακά εργαλεία, όταν δεν αντιλαμβανόμαστε την διαφορετικότητα μεταξύ περικοπής, ανασχεδιασμού, επαναθεμελίωσης, ανασύνθεσης, ανασυγκρότησης, κοκ…

Το πρώτο που είμαστε υποχρεωμένοι ως Χώρα να παράξουμε, αν θέλουμε να υπερβούμε την κρίση, είναι η Ανάπτυξη και όχι το Λογιστικό Πλεόνασμα που προέρχεται αποκλειστικά μέσω μιας μονοδιάστατης φοροεισπρακτικής πολιτικής χωρίς όραμα και φαντασία.

Είναι ενσωματωμένο στο dna της ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) ως ιδρυτική της αξία αλλά αναγνωρίσιμο και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι θεμέλιος λίθος μιας διαφορετικής πολιτικής πρότασης εξόδου από την κρίση είναι η οικοδόμηση ενός σχεδίου με πραγματικά Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Ισχυρή Δημόσια Διοίκηση και ωφέλιμες Δημόσιες Δομές που μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσω πολυπαραγοντικής χρηματοδότησης και ανασχεδιασμού των θεσμών. Ανάπτυξη που δεν θα είναι λογιστική αλλά θα πληροί κριτήρια ανθρωποκεντρικά, εθνικά και οικουμενικά. Ηθική πολιτικής πράξης που θα εδράζεται στην βάση της ευθύνης και θα αξιολογείται, από το επιτευχθέν περί δικαίου αίσθημα και την χρηστή διαχείριση περιουσίας τρίτου.

“Η λύση πάντα βρίσκεται μπροστά, ποτέ πίσω” Ν.Καζαντζάκης

  • Ο Νίκος Χ. Ιωσήφ είναι Συντονιστής Διακομματικής Εκπροσώπησης, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΜ(Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) – Συμπράττοντες με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
240418222000

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
screenshot 9

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»
i ioanna maleskou

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»

18/04/2024 | 19:59

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Κασσελάκη: Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε δρεπάνι και σφυρί

18/04/2024 | 19:53

Γιάννης Βρούτσης: «Να λογοδοτήσουν όσοι ενεπλάκησαν στην ψευδή διασπορά περί ντόπινγκ»
dickeybetts

18/04/2024 | 19:36

Πέθανε ο Dickey Betts, κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Allman Brothers

18/04/2024 | 18:56

Άση Μπήλιου για Ελένη Μενεγάκη: «Το σύμπαν την καλεί να κάνει κάτι διαφορετικό»

18/04/2024 | 18:42

Ελλάκτωρ: Σε ρεκόρ 10ετίας τα κέρδη του Ομίλου το 2023
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα