• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 03:23

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μια από τα ίδια! Η χαμένη ευκαιρία και η αλαζονεία Τσίπρα

Πάσχει από σύνδρομο άρνησης της πραγματικότητας ο πρωθυπουργός ή απλά έγινε και αυτός ένα κραυγαλέο παράδειγμα τυπικών πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης;

Η χθεσινή συνέντευξη στην ΕΡΤ επιβεβαίβωσε οτι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε (γιατί ο ίδιος δεν θέλησε) να διαμορφώσει ένα διαφορετικό μοντέλο πρωθυπουργού.

Κλισέ απαντήσεις, αλαζονικό στυλ για τους αντιπάλους του και την δεδομένη πολιτική κυριαρχία του. Καμιά διάθεση αυτοκριτικής για όσα (δεν) έγιναν και κυρίως κανένα οραματικό στοιχείο για το που θέλει να πάει η χώρα.

Και βέβαια απαντήσεις τύπου «αυτό δεν είναι άσπρο, είναι μάυρο».

Ενα τυπικό δείγμα δηλαδή της συμπεριφοράς και του στυλ πολιτικού των χειρότερων στιγμών της μεταπολίτευσης.

Και αυτό ίσως συνιστά την μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Τσίπρα. Να διαμορφώσει ένα διαφορετικό υπόδειγμα.

Για τον απλό τηλεθεατή  ο Τσίπρας εξακολουθεί βέβαια να είναι ένα καλό τηλεοπτικό προιόν. Όπως θα έλεγαν και οι ειδικοί "ωραία φατσούλα + τα μισολέει καλα= Περπατάει πολιτικά"! Αυτή είναι η απλή πρόσθεση της μιντιακής πολιτικής εποχής.

Το θέμα είναι αν τελικά «άξιζε» όλο αυτό που συνέβη στη χώρα και αν ο ίδιος ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται –έστω  και αν δεν τα ομολογεί – τα λάθη του.

Δυστυχώς φαίνεται οτι δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό. Από την συγκρουσιακή στρατηγική ολέθρου του πρώτου επταμήνου τώρα οδηγούμαστε στην στρατηγική «ψηφίζουμε τα πάντα και οπου βγει».

Η χώρα και στις δυο περιπτώσεις έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει στρατηγική.  Ή μάλλον υπάρχει μια στρατηγική και αυτή είναι της κυβέρνησης για το πώς θα διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο Τσίπρας πιστεύει πώς οτι και να κάνει το τελικό ισοζύγιο ισχύος θα γέρνει πάντα υπέρ του μιας και δεν  υπάρχει αντίπαλος.

Και κάπως έτσι αγοράζει πολιτικό χρόνο περιμένοντας, βλέποντας και κάνοντας.

Η κοινωνία είναι σε κατάσταση «αφασίας» και μπορεί να δεχτεί τα πάντα . Τουλάχιστον έτσι θεωρούν οι κυνικοί του Μαξίμου.

Μόνο που υπάρχει ένα μικροοοο προβληματάκι!

Καμια οικονομία δεν ανέκαμψε ποτέ με κινήσεις «βλέποντας και κάνοντας»...

Η κυβέρνηση θα επιβιώσει κοινοβουλευτικά αλλά τέτοιο καιρό του χρόνου θα ξέρουμε αν  μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

Και η οικονομία θα είναι ο βασικός δείκτης...

Send this to a friend