Αθήνα

 

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 13
Εurovision 2014-Ο Σταμάτης Κραουνάκης για Έλενα Παπαρίζου: «Γέλασα μαζί της, αγνώριστη στην Eurovision»

OPINION

Μια καλή συμφωνία, μια αμήχανη αντιμετώπιση

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα έχει υπογραφεί η Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την χώρα που εφεξής θα αποκαλούν όλοι Δημοκρατία της  Βόρειας Μακεδονίας. Και εμείς που την αποκαλούσαμε Σκόπια και όλοι οι άλλοι που την αποκαλούσαν σκέτη Μακεδονία. Όταν οι περισσότεροι σύντροφοι μου στο Κίνημα Αλλαγής έλεγαν ότι αποκλείεται να φέρει ο Τσίπρας συμφωνία προέβλεπα ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Γιατί αυτό του δίνει την δυνατότητα όχι μόνο να συσπειρώσει το κόμμα του αλλά και να απευθυνθεί μετά από καιρό σε μετριοπαθείς αριστερούς , σε πραγματικούς φιλελεύθερους του κεντρώου χώρου, σε λογικούς σε τελευταία ανάλυση πολίτες. Σε αυτούς που του είχαν γυρισει την πλάτη και λόγω της συμμαχίας με τον Καμμένο. Σε όλους αυτούς  που στο συγκεκριμένο θέμα έχουν διαμορφώσει εδραία πεποίθηση εδώ και 25 χρόνια. Όλους αυτούς που αντιτάχθηκαν στον εθνικιστικό παροξυσμό του 1992 ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποδεχθεί η χώρα μας το πακέτο Πινέιρο και τον επωφελή συμβιβασμό με την γείτονα. Και ανεξαρτήτως άλλων διαφορών που τους χώριζαν όλοι αυτοί προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους είχαν και έχουν επί του συγκεκριμένου ζητήματος σταθερή θέση. Εμβληματικές μορφές αυτού του διακομματικού μετώπου λογικής ήσαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λεωνίδας  Κύρκος και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Με την βεβαιότητα της προώθησης της συμφωνίας από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινα να μην μείνουμε αδρανείς παρατηρητές αλλά να πάρουμε πρωτοβουλίες με πρώτη την αποστολή αντιπροσωπείας μας στα Σκόπια (την πόλη) ώστε να διερευνήσει από πρώτο χέρι δυνατότητες και ειλικρίνεια προθέσεων. Δεν εισακούστηκα. Για ένα διάστημα πορευτήκαμε με τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, αποφάσεις γενικά σωστές αλλά και γενικόλογες ώστε να επιτρέπουν κάθε κατάληξη. Σταδιακά διαμορφώθηκαν δύο αντιλήψεις, διαμετρικά αντίθετες όπως και τελικά καταγράφηκαν στην άγονη τελική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ακόμα και αν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έσωσαν τα προσχήματα ψηφίζοντας όλοι την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ , η διαφωνία που καταγράφηκε στο Μακεδονικό είναι βαθιά.

Πιστεύω ότι είναι λάθος η απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής  για τους εξής  λόγους. Πρώτος και βασικός γιατί η συμφωνία είναι καλή. Είναι προϊόν ενός προωθητικού συμβιβασμού, αποτελεί υπόδειγμα μιας win win συμφωνίας. Έτσι την υποδέχθηκε όλη η υφήλιος, οργανισμοί, κόμματα, προσωπικότητες. Όσοι αλαζονικά μας λένε ότι δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη τους νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας βράχος στο πέλαγος, ένα ανάδελφο περικυκλωμένο έθνος. Και το χειρότερο, τους αρέσει κιόλας. Ποσοτικοποιώντας το αποτέλεσμα ο Νίκος Αλιβιζάτος είπε ότι περιλαμβάνει το 80% των ελληνικών θέσεων. Έτσι είναι. Για την άλλη πλευρά ο συμβιβασμός επιφύλαξε χαμηλότερα ποσοστά αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Ζάεφ δείχνει αποφασισμένος να ανεβεί το βουνό υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Δεν θα αναφερθώ εδώ στα προφανή υπέρ, στα αμφίβολα κατά και στα αδιευκρίνιστα σημεία της Συμφωνίας. Όσοι παρακολούθησαν την Βουλή και το Βατερλό της Νέας Δημοκρατίας θα κατάλαβαν πόσο αδύναμα είναι τα επιχειρήματα κατά της Συμφωνίας, που υποτίθεται ότι εδράζονται στα ψιλά γράμματα της Συμφωνίας. Η ΝΔ πρόσφερε ένα άνετο θρίαμβο στον Τσίπρα. Κυριολεκτικά του ύψωσε για να καρφώσει Το ερώτημα είναι γιατί η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εγκλωβίστηκε σε μια αμήχανη και τελικά αρνητική αντιμετώπιση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια εξαιρετική βραδιά έσωσε την τιμή της παράταξης μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αίσθηση συστηματικής πλέον συμπόρευσης με την ΝΔ. Και αυτό αντικειμενικά, ανεξαρτήτως προθέσεων. Η ΝΔ  δίνει με κάθε τρόπο την εντύπωση  προσχώρησης μας στην λογική της για την δημιουργία  αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Και δυστυχώς η σύμπτωση απόψεων και ψήφου  σε ένα τόσο σημαντικό θέμα καθιστά πειστική την επιχειρηματολογία της. Τρίτον γιατί και εκλογικά θα αποδειχθεί ατελέσφορη η στάση αυτή. Υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την αρνητική στάση απέναντι σε μια καλή συμφωνία αλλά τρέμουν το εκλογικό κόστος. Όμως οι αυθεντικοί εκφραστές αυτής της αρνητικής προσέγγισης βρίσκονται στα δεξιά μας. Την μερίδα  του λέοντος από τον εθνικιστικό πυρετό θα την εισπράξει η ΝΔ. Κάποιο κομμάτι του αποκαλούμενου «παλιού, πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» θα μας προσεγγίσει. Είναι όμως μικρότερο από όσο νομίζουν ορισμένοι. Πέραν αυτού δέχεται ένα ισχυρότατο πλήγμα η σχέση που πάσχιζε να διαμορφώσει η παράταξη μας με δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, με πολίτες με δημιουργική και καινοτόμα διάθεση. Με ανθρώπους που προσέγγισαν την κεντροαριστερά την περίοδο του εκσυγχρονισμού , με νέους ανθρώπους που δεν θεωρούν τον πατριωτισμό ασύμβατο με σύγχρονες αντιλήψεις για τον κόσμο. Ανθρώπους που απεχθάνονται κάθε υπόκλιση στον εθνικολαικισμό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι με αφορμή την σύγκρουση που υπήρξε στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής ακούστηκαν πάλι φωνές για επιστροφή στις ρίζες, για βαρίδια που πρέπει να κοπούν γιατί τάχα εμποδίζουν την απογείωση, για μια επιστροφή στο παλιό καλό ΠΑΣΟΚ με το ψευδώνυμο του Κινήματος Αλλαγής. Έχουμε πεί από την πρώτη στιγμή ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται αλλά μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν φτάνει ούτε μπορεί. Με αυτή την συνταγή και με αμοιβαίο σεβασμό προχωρήσαμε γνωρίζοντας τις διαφορές μας στην συγκρότηση ενός νέου φορέα. Δεν φτιάξαμε ένα τίτλο, ένα κέλυφος, μια στολή παραλλαγής. Το 5 -1 στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Υπεροπτικές συμπεριφορές αγνόησης των συνδιαμορφωτών του Κινήματος Αλλαγής, όλων αυτών που έδωσαν την δυναμική ώστε να προσέλθουν 210. 000 πολίτες στις διαδικασίες μας, θα θέσει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

Ροή Ειδήσεων

ap24130718392666 2

10/05/2024 | 23:40

Eurovision 2024: Η σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον μεγάλο τελικό

10/05/2024 | 23:30

Πρόληψη καρκίνου του μαστού – Πάνω από μισό εκατ. γυναίκες προστίθενται στο εθνικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

10/05/2024 | 23:29

Προαστιακός Πάτρας: Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω εργασιών
892654

10/05/2024 | 23:20

Σκωτία: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων σε αγρόκτημα στα νοτιοδυτικά

10/05/2024 | 23:15

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

10/05/2024 | 23:10

Ο Τζάστιν και η Χέιλι Μπίμπερ έχουν ήδη επιλέξει το όνομα του μωρού που περιμένουν
ernesto valverde 100524

10/05/2024 | 23:05

Βαλβέρδε: «Απίστευτο αυτό που έχει κάνει ο Μεντιλίμπαρ, δεύτερη ομάδα μου ο Ολυμπιακός»

10/05/2024 | 23:00

Ταϊλάνδη: 61 νεκροί εξαιτίας της ακραίας ζέστης από την αρχή της χρονιάς

10/05/2024 | 22:55

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Το έχω ζήσει, έχω κλάψει πάρα πολύ, το έχω δουλέψει μέσα μου στη ψυχοθεραπεία»
eurovision

10/05/2024 | 22:50

Eurovision 2024: Το Βέλγιο διέκοψε τη μετάδοση του δεύτερου ημιτελικού με μήνυμα κατά του Ισραήλ | Zappit

10/05/2024 | 22:43

Συνελήφθησαν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ δολοφονία στη Σταυρούπολη

10/05/2024 | 22:30

Παναθηναϊκός AKTOR: Με το… μυαλό στο Βερολίνο, 90-82 τον Προμηθέα
evangelinos 100524

10/05/2024 | 22:20

Φωκάς Ευαγγελινός: «Με την Demy πήγαν όλα λάθος στην Eurovision»

10/05/2024 | 22:20

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες – 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

10/05/2024 | 22:10

Γ. Πλακιωτάκης: Ιστορικής σημασίας η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»