Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

OPINION

Μην πυροβολείτε τη Γκρέτα

Δεν υπάρχουν πολλοί σήμερα που αμφισβητούν με σοβαρά επιχειρήματα ότι η κλιματική αλλαγή είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι τα αποθέματα του πλανήτη είναι πεπερασμένα και ότι αν συνεχίσουμε να ζούμε ως ανθρωπότητα με τον τρόπο που ζούμε μέχρι τώρα, κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

Βέβαια πολύ πριν φτάσουμε εκεί, αν πιστέψουμε τους επιστήμονες, η ζωή θα γίνει ανυπόφορη έως αδύνατη πάνω στη γη.

Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν αντιδράσεις από επιστήμονες που επιχειρηματολογούν με στοιχεία για όλα αυτά και προειδοποιούν την παγκόσμια κοινότητα, από οργανώσεις, από κινήματα και από πολίτες.

Θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόταν κάποιος ότι όλα αυτά δεν απέδωσαν.

Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τόσο όσον αφορά στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, όσο και στην αντιμετώπιση διαφόρων πλευρών του.

Παρόλα αυτά όμως το γεγονός παραμένει: αν δεν παρθούν δραστικές αποφάσεις, αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές, αν δεν αλλάξουμε ρότα, αργά ή γρήγορα βαδίζουμε προς την καταστροφή.

Το θέμα δεν είναι απλό, είναι πολυσύνθετο και οποιαδήποτε απόφαση έχει τεράστιες συνέπειες στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ίσως και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ανεπεξέργαστες, αποσπασματικές και άστοχες ενέργειες δε θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή και μπορεί να κάνουν ζημιά.

Τα κοινωνικά, οικονομικά, και οικολογικά διακυβεύματα είναι τεράστια.

Όμως είναι επίσης γνωστό, ότι δεν βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα. Κάποιοι δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει καν, κάποιοι άλλοι το υποβαθμίζουν, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θέτουν άλλες προτεραιότητες, όπως τα οικονομικά συμφέροντα κρατών ή ομάδων.

Επειδή ακριβώς το θέμα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες σε αυτό το επίπεδο.

Όπως διαπιστώνουμε αυτό δεν είναι εύκολο. Άλλες φορές γίνονται βήματα προς τα μπρος και άλλοτε προς τα πίσω. Τα παραδείγματα γνωστά, διάσημα και επίκαιρα.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι όποιες λύσεις θα δοθούν τελικά από την επιστήμη και την τεχνολογία.

Όμως ακόμα και αν η επιστήμη διαθέτει τις λύσεις, κάποιοι άλλοι θα πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις για να εφαρμοστούν. Όπως ήδη είπαμε και γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες αρνούνται ή καθυστερούν να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Ο κρίσιμος παράγοντας που παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι πολίτες και η πίεση που αυτοί ασκούν σε όσους παίρνουν τις αποφάσεις.

Όμως κανένας πολίτης δε μπορεί να το κάνει αυτό μόνος του. Μπορούν όμως να το κάνουν πολίτες που για κάποιο λόγο που πολλές φορές είναι ανεξήγητος, βρίσκονται στη θέση να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν και πολλούς άλλους ανθρώπους για τον ίδιο σκοπό.

Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα το κορίτσι από τη Σουηδία, είναι σε θέση να κινητοποιεί πάρα πολλούς ανθρώπους για να στρατευθούν στην υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Προφανώς η νεαρή Γκρέτα δε γνωρίζει τις λύσεις, ίσως να υπερβάλλει κάποιες φορές και άλλες να κάνει λάθος.

Όμως έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει σε πολλές χώρες πάρα πολλούς συνομηλίκους της και όχι μόνο, για τον σκοπό αυτό και συνεχίζει. Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε τέτοια κινητοποίηση, τόσων πολλών νέων ανθρώπων και αυτό δε μπορεί να το αγνοήσει κανένας.

Όποιος αναγνωρίζει το πρόβλημα και τη σημαντικότητα του και πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του πρέπει να παρθούν και να εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς, αν δε μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να είναι απέναντι.

Είναι η στιγμή να αναγεννηθεί η έννοια και οι αξίες του κοινωνικού κράτους
Η πανδημία και η «τραγωδία των κοινών»
Η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ αφήνει κερκόπορτες στον Τουρκικό αναθεωρητισμό
«Με πόσες απώλειες μετριέται η ευθύνη;»
Δεν φταίει μόνο η Κλιματική Αλλαγή
Προβληματισμοί με αφορμή το Ενδιάμεσο Σχέδιο Ανάπτυξης