Αθήνα

 

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

Ο Α. Παπανδρέου σε λίγες λέξεις συμπυκνώνοντας την ιστορική διαδρομή της δημοκρατικής παράταξης επεσήμανε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά». Στα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας δύο ρήσεις του ιδρυτή της παράταξης σημάδεψαν δύο εποχές.

«Το βυθίσατε το Χόρα», όταν το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονταν ως «η αριστερά της αριστεράς». Και το 1987, ως κυβέρνηση, που διαμήνυσε στις γείτονες το «Μολών Λαβέ».

Αυτά είναι μηνύματα που ταιριάζουν προς απάντηση στον ταραχοποιό του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σήμερα σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο η επιστροφή της παράταξης στο πολιτικό προσκήνιο εδώ και έναν χρόνο, μετά τον αδόκητο θάνατο της Φώφης, ήταν θυελλώδης και πολλά υποσχόμενη.

Άρχισε να καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου ως εναλλακτική δύναμη κυβερνητικής εξουσίας. Σκόρπισε στις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις πολλές προσδοκίες. Ξεπέρασε με τη δυναμική ανάδειξης νέας ηγεσίας το φράγμα της στασιμότητας του 6-8%, όπως καταγραφόταν η πολιτική επιρροή της.

Κοινή παραδοχή ότι το ιδεολογικό και πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή, από το 1974-2010. Το αποτύπωμα της παράταξης, η προσφορά της καθρεπτίζεται στα «έργα και τις ημέρες» αυτής της περιόδου. Δεν μπορεί όμως η παράταξη να πάει μπροστά με το αφήγημα του παρελθόντος.

Το παρόν μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής. Και το παρόν είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης. Η παράταξη πιστεύω βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή, να κεφαλαιοποιήσει και να αξιοποιήσει τη δυναμική που απέκτησε στο διάβα του τελευταίου χρόνου, και να υπερβεί τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να περιορίζουν τη δημοκρατική παράταξη σε έναν νέο κύκλο «στασιμότητας» του 11% με 13%. Η παράταξη πρέπει να ενεργοποιήσει το μέγα πλήθος που ψήφισε στις εσωκομματικές κάλπες. Πρέπει να υπερβεί με πρωτοβουλίες και γεγονότα, αυτό το δημοσκοπικό φραγμό.  Πρέπει να κάνει  καθαρό και συγκεκριμένο το νέο αφήγημά της. Θεωρώ ότι το σοβαρότερο διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ, σ’ αυτή τη φάση, είναι η υπέρβαση αυτής της δημοσκοπικής εικόνας στο εκλογικό σώμα.

Και βέβαια όχι να τα βάλει η παράταξη με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, διότι αυτές κάνουν τη δουλειά τους και με τις όποιες αποκλίσεις, καταγράφουν την εικόνα της εποχής.

Το παρόν καλεί το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Να αναλάβει  πρωτοβουλίες και δράσεις για μια νέα δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης. Να προσδιορίσει το δικό της σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα, όραμα για το μέλλον της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Να κερδίσει το αφήγημά της χώρο επικοινωνιακό. Έτσι θα πείσει την κοινωνία ότι επέστρεψε το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητική δύναμη εξουσίας. Ως βασικός εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης και των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας μας.

Ως σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών, γεμάτη από προκλήσεις και κρίσεις πολέμου, οικονομικής στασιμότητας, διατροφικής κρίσης, με ακρίβεια και πυρακτωμένη ενέργεια που συρρικνώνει επικίνδυνα την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Με την ένταξη της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., ευρώ και την πολύπλευρη οργανική (οικονομική) αλληλεξάρτηση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, το σοσιαλδημοκρατικό όραμα  του ΠΑΣΟΚ, απαιτεί συγκεκριμένες επιλογές που να διερμηνεύουν σωστά τις ανάγκες και τα συναισθήματα των πολιτών, με πρωτοβουλίες και δράσεις.

Οι επιλογές να λαμβάνουν υπόψη την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τους ιδεολογικούς-πολιτικούς ανταγωνισμούς και πολέμους των ευρωπαϊκών, και εθνικών πολιτικών εξελίξεων στον βορρά και τον νότο της Ε.Ε.

Η τωρινή συντηρητική διακυβέρνηση της Ε.Ε, προσδιορίζει το περιβάλλον των εξελίξεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών.

Οι δυνάμεις της συντήρησης κερδίζουν έδαφος (Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία), επειδή η ηγεσία της Ευρώπης «κοιμάται» ή αγουροξυπνημένη, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που πολλές δυνάμεις ορίζουν για το δικό τους εθνικό συμφέρον.  Απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο των συντηρητικών δυνάμεων είναι ιστορική ανάγκη και ευκαιρία να αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες.

Είναι ώρα όμως οι πασοκογενείς δυνάμεις να μιλήσουν με την ψυχή τους και να ανασυγκροτήσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό.

Το παρόν μας καλεί να κάνουμε επιλογές και να σχεδιάσουμε δράσεις, μεγάλου βεληνεκούς. Να ενεργοποιήσουμε την ήρεμη πολιτική δύναμη του εργαζόμενου λαού, των νοικοκυραίων και των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που αποτελούν πραγματικά τη «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας και της οικονομίας μας και διαφυλάττουν την κοινωνική συνοχή.

Η ψυχική αυτή δύναμη των δημοκρατικών δυνάμεων πηγάζει από αγώνες πολλών  δεκαετιών για τη Δημοκρατία μας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με το βλέμμα στο μέλλον, στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής δύναμης εξουσίας, είναι ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει νέους πολιτικούς συμβολισμούς και εναλλακτικές προτάσεις για τα δημόσια πράγματα.

Την ήρεμη πολιτική δύναμη και το αριστοτελικό μέτρο της σύγκρουσης και της αρμονίας στο πολιτικό πεδίο εκφράζουν οι δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις.

Τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, επιστημόνων, ελευθεροεπαγγελματιών, βιοτέχνες, διανοούμενοι, τα μη «προνομιούχα κοινωνικά στρώματα» που επεσήμανε πολλάκις ο Α. Παπανδρέου. Αυτή η ήρεμη μεταρρυθμιστική δύναμη μπορεί να κάνει δημοκρατικές ανατροπές.

Μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ που κυριαρχεί σήμερα στη συνείδηση των πολιτών και κυριαρχεί στα ΜΜΕ. «Ούτε αριστερά ούτε δεξιά» ταιριάζει στην παράταξη. Η ματιά της στο μέλλον με τις προοδευτικές δυνάμεις όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Να διαμορφώσει έναν συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με το κόμμα και άλλα δημοκρατικά κόμματα.

Είναι αδιανόητο να απειλούνται καθημερινά τα ευρωπαϊκά σύνορα και η ηγεσία της Ε.Ε να σφυράει «κλέφτικα» με χαλαρές δηλώσεις. Είναι αδιανόητο να πνίγονται μετανάστες στη θάλασσα της Μεσογείου και η Ε.Ε να μετράει μονάχα τους νεκρούς της Ουκρανίας.

Είναι αδιανόητο να απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια στο Αιγαίο από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη, καθώς και στην Αν. Μεσόγειο και το ΝΑΤΟ να παίζει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου». Είναι αδιανόητο μια πατριωτική παράταξη σήμερα να μην προβάλλει το «Μολών Λαβέ του Αν. Παπανδρέου.

Είναι αδιανόητο, όταν η αγοραστική δύναμη των ευρωπαίων πολιτών δοκιμάζεται, σχεδόν όπως στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το «νοιάξιμο» να χορηγείται με το σταγονόμετρο. Και βέβαια οι ισχυρές οικονομικές δυνάμεις όπως η Γερμανία να διαθέτει 200 δις και τα άλλα κράτη πενιχρά βοηθήματα. Κάποιοι θα προστρέξουν να πούνε αυτή είναι η Ευρώπη. Τι να κάνουμε εμείς ως μικρή χώρα;

Στις κρίσιμες περιόδους δοκιμάζονται οι επιλογές των παρατάξεων και όχι στις περιόδους με τις «παχιές» αγελάδες. Ο Μακρόν ενημέρωσε ότι τέλος στην περίοδο της «αφθονίας» για τους πολλούς. Διότι για τους λίγους, που ελέγχουν τα δίκτυα της ενέργειας ο πλούτος έγινε θάλασσα.

Και ακολουθεί η αλυσίδα  διαχρονική και όλα ανεβάζουν τον δείκτη του πληθωρισμού στο 12 με 13% και βλέπουμε.

Στις τρεις μεγάλες κρίσιμες απειλές που απειλούν την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη χώρα μας πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Για την ανθρωπιστική κρίση, την αγοραστική δύναμη των πολιτών μπορούν και οφείλουν οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις να φέρουν στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου με συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Να αφουγκρασθεί ο λαός τις θέσεις των κομμάτων και να κάνει τις επιλογές του. Το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, σε συνεργασία και με άλλα δημοκρατικά κόμματα, (της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κ.ά.) να διοργανώσει ένα ευρωπαϊκό Συνέδριο με κεντρικό θέμα μέτρα και πολιτικές, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ε.Ε. Να ανταλλάξουν προτάσεις, μέτρα και εμπειρίες, αφού στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, όλοι μας ζούμε.

Είναι επίσης θετική συγκυρία, διότι, ήδη στην  Επιτροπή για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους στην Ε.Ε προεδρεύει η Άννα Διαμαντοπούλου.

Για την Προστασία των Ευρωπαϊκών Συνόρων, την Κοινή Πολιτική άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε, η διοργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, ίσως ξυπνούσε τους ευρωπαίους εταίρους μας για να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική κατάσταση των άμεσων απειλών, καθώς και της εργαλειοποίησης των μεταναστών. Να νιώσει και η Τουρκία, ότι δεν περνάνε οι «τσαμπουκάδες».

Η Διάσκεψη είναι επείγουσα, διότι και τα γεγονότα είναι επείγοντα.

Οι απειλές της Τουρκίας είτε με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στα νησιά του Αιγαίου, είτε με τις παραβιάσεις στον αέρα και τη θάλασσα, είναι δυσβάσταχτες, όπως και η «αφασία» της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Οι ενέργειες και απειλές της Τουρκίας απειλούν άμεσα την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δοκιμάζει τα ευρωπαϊκά σύνορα, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της Ε.Ε. Δεν επιτρέπεται η Μεσόγειος να αποτελεί έναν εφιαλτικό υγρό τάφο για τα μεταναστευτικά ρεύματα από Αφρική και Μέση Ανατολή. Είναι αφελείς, όσοι πιστεύουν ότι θα περιορίσουν το κύμα της μετανάστευσης με δηλώσεις και ημίμετρα.

Στις τρεις μεγάλες αυτές απειλές της Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Συνόρων, της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της μετανάστευσης είναι απαραίτητες και επείγουσες μεγάλες πρωτοβουλίες με διάσταση ευρωπαϊκή και πρωτίστως εθνική, διότι η χώρα και η Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Αν οι κεντρικές πολιτικές εξουσίες δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες, οι τοπικές κοινωνίες που βιώνουν άμεσα αυτές τις απειλές οφείλουν πιστεύω να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Το παρόν είναι η στιγμή για επιλογές και δράσεις.

*Ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής

Ροή Ειδήσεων

irakleio

06/06/2023 | 18:57

Ηράκλειο: Την Παρασκευή η απολογία του 36χρονου που μαχαίρωσε την αρραβωνιαστικιά του

06/06/2023 | 18:52

Με εντολή του Τσίπρα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής βρέθηκαν στην Κω μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας

06/06/2023 | 18:41

Κολωνός: Προφυλακίστηκαν οι 7 από τους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης
mati

06/06/2023 | 18:35

Δίκη για το Μάτι: «Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων» κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

06/06/2023 | 18:24

Κως: Στο πάρτι γενεθλίων της εγγονής της «έσβησε» η 63χρονη – «Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, την φόρτωσαν σαν σακί με πατάτες»

06/06/2023 | 18:21

Καλομοίρα: Όταν στεναχωριέμαι κλαίω και κάνω «20 λεπτά κηδεία», μετά το ξεπερνάω
screenshot 2023 06 06 180753

06/06/2023 | 18:08

Σπύρος Μαρτίκας: Αποκάλυψε ποιος παίκτης επιτέθηκε σε cameraman του Survivor – «Δεν παίχτηκε ποτέ αυτό»

06/06/2023 | 18:02

Μάνη: Είδε τον πατέρα της να δολοφονεί τη μητέρα της πριν 3χρόνια- Φέτος έγραψε Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη βία κατά των γυναικών

06/06/2023 | 17:33

«Δεν χαιρετάτε καν, δεν σας πήγε πολύ καλά αυτό»: Το σχόλιο Μητσοτάκη όταν πέρασε από περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον χαιρέτησαν
skertsos

06/06/2023 | 17:30

Σκέρτσος: Ενεργούμενα του τουρικού προξενείου οι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ

06/06/2023 | 17:18

ΕΟΔΥ για τη «νόσο Χ»: Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ να ερμηνεύονται κατάλληλα για την αντιμετώπιση νέων απειλών

06/06/2023 | 17:18

Μαρία Σολωμού: Έξαλλη με αεροπορική εταιρία στον αέρα εκπομπής – «Αν μου το είχαν ζητήσει θα το είχα, δεν είμαι τρελή»

06/06/2023 | 17:12

Τάμτα: Παρόλες τις δυσκολίες που είχαμε, η μαμά μου με είχε πάντα σαν πριγκίπισσα

06/06/2023 | 16:54

ΣΔΟΕ: Συνελήφθη 52χρονος μεγαλέμπορος ναρκωτικών -Έκανε τζίρο πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε 10 μήνες

06/06/2023 | 16:48

Σασμός: Συγκλονίζει η εξομολόγηση του Μαθιού στον παπά Μιχάλη – «Εγώ σκότωσα τον Στεφανή»
Μύθοι και αλήθειες για μια δίκαιη φορολογική πολιτική
fotojet 2023 06 01t174853.732
O Ξυνίδης αποχαιρετά τον Πάγκαλο: Eίμαι υπερήφανος που με αποκάλεσε «αγαπητό» και μου αφιέρωσε το βιβλίο του «με όλη του την αγάπη»
marizeta pasok 3005
Η μεγάλη προοδευτική παράταξη προς την 25η Ιούνη: Με πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων
pasok sygkentrosi4
Ώρα μηδέν για το γενναίο rebuilt της Κεντροαριστεράς
konstantopoulou
Δεύτερη ευκαιρία στην Ζωή
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασαν τις αλλαγές που έχουν γίνει στην κοινωνία