Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μπορεί πραγματικά να διορθωθεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, σήμερα;

Μπορεί πραγματικά να διορθωθεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, σήμερα;

Όταν αποδεχθούμε την πραγματικότητα θα είναι καλύτερα για όλους μας. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού έχει δυο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του και το δεύτερο είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης του μέχρι το 2018, προιόν της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

papaxatzisΓράφει ο Παναγιώτης Παπαχατζής

Για τις αιτίες που το ασφαλιστικό στην Ελλάδα έφτασε σε αυτά τα χάλια, έχουν γράψει πολλοί. Για να μη αυτομαστιγωνόμαστε, όμως, το ασφαλιστικό αποτελεί αγκάθι για όλο τον δυτικό κόσμο. Καμία χώρα δεν έχει διασφαλίσει την, σε βάθος χρόνου, βιωσιμότητα του. Η απαίτηση να το πράξουμε οπότε εμείς μέσα σε τόσο βαθειά κρίση μόνο παράλογη ακούγεται.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα - και αναφέρομαι στο βραχυπρόθεσμο - δεν είναι ούτε οι εργοδοτικές εισφορές, ούτε οι συντάξεις. Είναι η ανεργία, τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας και η αρνητική ανάπτυξη.

Μείωση των συντάξεων, θα οδηγήσει στην εξαθλίωση, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων που εξαρτώνται οικονομικά από τους συνταξιούχους γονείς τους. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών από την άλλη θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της αδήλωτης εργασίας.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να σκεφτούμε τρόπους να δώσουμε φιλί ζωής στο Ασφαλιστικό της χώρας για τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μερική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων αυτό το στόχο έχει. Στην ουσία της δεν χρηματοδοτεί μόνο το ασφαλιστικό αλλά στηρίζει την οικονομία της χώρας και τα νοικοκυριά από ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και εξαθλίωση.

Με αυτή και μόνο σωζόμαστε; Προφανώς και όχι. Πρέπει να σκεφτούμε και άλλες και κυρίως να ετοιμάσουμε από τώρα το πλάνο και τα βήματα για την διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που είχαν φέρει το ασφαλιστικό σε κακά χάλια και προ ύφεσης.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της στους δανειστές για να μπορέσει να τους πείσει για τέτοιες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και δράσης. Αν όμως δεν τολμήσει να το κάνει θα βγούμε όλοι χαμένοι σύντομα. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι. Και μαζί με εμάς η ίδια η χώρα.

 

Send this to a friend