
OPINION
Τόσες πολλές που πλέον υπάρχει ο αντίλογος. «Μήπως οι καινούριοι καλύτεροι είναι;». «Καλύτερα οι παλιοί παρά οι τωρινοί». Και κάπως έτσι διαιωνίζεται η ακινησία, η στασιμότητα, ο βαθύς συντηρητισμός από δεξιά και αριστερά. Κάπως έτσι θολώνει το τοπίο, τα επιχειρήματα εξασθενούν και η φανατισμένη και τσιριχτή συνθηματολογία κυριαρχεί υπονομεύοντας παρόν και μέλλον.
Επιθυμώ να δώσω μια άλλη οπτική του ζητήματος. Το φταίξιμο όσων κυβέρνησαν από το 1974 ως το 2009 για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε είναι προφανές, αναμφισβήτητο και βαθύ. Όμως αλήθεια δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε δίκαιο να μηδενίσουμε όλα τα πρόσωπα και όλες τις πολιτικές. Υπήρξαν εξαιρέσεις και φωτεινές στιγμές. Δυστυχώς ήταν θλιβερά λίγες και σίγουρα λιγότερες απ’ όσες χρειαζόταν ο τόπος.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να τελειώσουμε με το παλιό κομματικό πλέγμα και το αντίστοιχο πολιτικό προσωπικό; Και για ποιο λόγο; Η δική μου απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΝΑΙ. Μα όχι κυρίως για όσα έκαναν πριν το 2009. Αυτό το ξεκαθαρίζω παραπάνω.
[inline_article order=”1″]
Είναι επείγον και κρίσιμο να τελειώσουμε με το παλιό σύστημα λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκαν την πραγματικότητα από το 2009 ως σήμερα. Μια ολόκληρη δεκαετία όπου δοκιμάστηκε σύσσωμο το προηγούμενο κομματικό πλέγμα, όλα τα παλιά πολιτικά πρόσωπα και ακόμα περισσότερα, οι κομματικοί μηχανισμοί και οι αντίστοιχες νοοτροπίες. Απέτυχαν κατά τρόπο πρωτόγνωρο. Απέτυχε το γνωστό δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ της μεταπολίτευσης και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να είναι ακόμα χειρότερος με τρόπο αστείο αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνο. Δυστυχώς.
Θεωρώ λοιπόν τελειωμένο το προηγούμενο κομματικό πλέγμα και φυσικά τα πρόσωπα και τις νοοτροπίες που το συνοδεύουν για τον τρόπο που χειρίστηκαν την λεγόμενη οικονομική κρίση. Αποδείχτηκε ότι δε μπορούν. Είναι ανεπαρκείς, δεν έχουν επίγνωση της κρισιμότητας και της ιστορικότητας των στιγμών και κυρίως η ιδιοτέλεια και το ίδιον όφελος προηγούνταν πάντα για όλους αυτούς του κοινού καλού.
Το φταίξιμό τους για τη σημερινή κατάσταση είναι καθοριστικό και η αντικατάστασή τους επείγουσα ανάγκη. Και μιλώ συνειδητά για φταίξιμο και όχι για ευθύνη. Τοποθετώ το φταίξιμο στο παρελθόν και την ευθύνη στο παρόν και το μέλλον. Ας χρεώσουμε τα φταιξίματα σ’ εκείνους του παρελθόντος που τα κουβαλούν και ας τους αφήσουμε πίσω χωρίς να τους βάζουμε απέναντι ως εχθρούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια. Αλλά ας αναλάβουμε οι ίδιοι τις ευθύνες του σήμερα και του αύριο και ας δώσουμε σε ανθρώπους, ιδέες και νοοτροπίες του καιρού μας τη δυνατότητα να μπουν στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη γραμμή της ευθύνης. Καθότι για το μέλλον δεν είναι ποτέ νωρίς και ποτέ αργά. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Ή θα το ορίσουμε ή θα μας ορίσει.
*Ο Βασίλης Παυλίδης είναι οικονομολόγος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης
Ροή Ειδήσεων

17/05/2025 | 19:20
Τζορτζ Νταν: Aπό τους τελευταίους επιζώντες αεροπόρους της RAF, στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ ΠΠ στην Ευρώπη
17/05/2025 | 18:40
Νίκος Συρίγος για Νίκο Μουρατίδη: «Θλιβερή και τραγική η θέση του για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη»
17/05/2025 | 18:20
Ισραηλινός αστυνομικός τραυματίστηκε σε επίθεση με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ – Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» απο τις δυνάμεις ασφαλείας
17/05/2025 | 18:15
Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Η Klavdia έφαγε επιθέσεις από αμέτρητους στην τηλεόραση, δεν είναι μόνο ο Γιώργος Λιάγκας»

17/05/2025 | 18:10
Ρόδος: Σύλληψη δύο διακινητών μεταναστών μετά από επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα
17/05/2025 | 18:00
Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου για την προσωπική της ζωή: «Όταν κάτι είναι ανακοινώσιμο θα γίνει, μέχρι τότε το προστατεύω»
17/05/2025 | 17:50
Κάλυμνος: Το νησί που «σκαρφάλωσε» ψηλά στον τουριστικό χάρτη και διατηρεί σεζόν 10 μηνών

17/05/2025 | 17:40
Eurovision 2025 – Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Η εμφάνιση της Κλαυδίας ήταν ό,τι ωραιότερο έχω δει τα τελευταία χρόνια»

16/05/2025 | 00:28
Eurovision 2025 – Στον τελικό η Klavdia με την ερμηνεία της στην «Αστερομάτα» – Οι χώρες που προκρίθηκαν
16/05/2025 | 08:28
Eurovision 2025: Η Klavdia ξέσπασε σε κλάματα μετά την πρόκριση στον τελικό – Τα δάκρυα του Φωκά Ευαγγελινού και η ανάρτησή της

16/05/2025 | 08:17
Καιρός: Καταρρακτώδεις βροχές, νοτιάδες και αφρικανική σκόνη «χτυπούν» και σήμερα τη χώρα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η «Ιnes»
16/05/2025 | 09:30
Klavdia: «Τι ζήσαμε Χριστέ μου και Παναγιά μου» είπε μετά την πρόκριση στον τελικό της Eurovision 2025

16/05/2025 | 13:24
Η Plasis Real Estate + Development είναι μεγάλος χορηγός της 5ης Premium Real Estate Expo
16/05/2025 | 10:24
Νίκος Μουρατίδης σε Βαγγέλη Περρή: «Τους έχει ρεζιλέψει όλους και βρήκε να προστατέψει την Άλκηστη Πρωτοψάλτη»
16/05/2025 | 09:07
Περικλής Λιανός: «H εκπομπή μου έκανε μεγάλη ζημιά σ’ αυτό, αλλά οι φίλοι μου το σεβάστηκαν»

16/05/2025 | 10:47
Klavdia: Από το «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» στη λάμψη της Eurovision 2025 – Η σχέση της με τον OGE
16/05/2025 | 13:51