Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

liagas kaluva
O Γιώργος Λιάγκας «μαλλιά κουβάρια» με την Άρια Καλύβα: «Δεν θα συνεχίσω το παιχνιδάκι σου, με προσβάλει η στάση σου»

OPINION

ΝΔ: Ένα κόμμα αγνώριστο

Το ερώτημα είναι αν θυμίζει σε κάτι η σημερινή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Νέα Δημοκρατία , ένα μετριοπαθές συντηρητικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα.Δεν συμβαίνει αυτό και μια απλή παρατήρηση της πολιτικής της ΝΔ τους τελευταίους μήνες και μια απλή ανάγνωση των προτεραιοτήτων της όπως τις έθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ στην Σαββατιάτικη συνεδρίαση της ΚΕ θα σας πείσει περί αυτού. Δεν είναι μόνο η παράδοση της στις δυνάμεις του εθνικολαικισμού με την πρωτοφανή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η στάση θα συνοδεύει ως στίγμα όλη την ηγετική ομάδα και τα θεωρούμενα μέχρι χτες φιλελεύθερα στελέχη της. (Άκουσα την κυρία Μπακογιάννη να στηλιτεύει ως υποκριτές τον κ. Φίλη, τον κ. Τσακαλώτο και άλλους γιατί ενώ άσκησαν κριτική στον κύριο Πολάκη , στο τέλος « έφαγαν» – δική της διατύπωση- τα λόγια τους. Και διερωτώμαι πως αισθάνεται η ίδια που όχι μόνο έφαγε αλλά χώνεψε κιόλας την θέση του πατέρα της στο Μακεδονικό;). Κάποιοι νόμιζαν ότι το ολίσθημα της ΝΔ για τις Πρέσπες ήταν στιγμιαίο αδίκημα, αναγκαστική υποχώρηση για την ενότητα του κόμματος και ότι θα επανερχόταν στις ράγες ενός ευπρεπούς συντηρητικού κόμματος. Αμ δε…

Ο κ. Μητσοτάκης καθόρισε στην ΚΕ της ΝΔ τους τρεις άξονες με τους οποίους θα κινηθεί η ΝΔ στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές . Πρώτο το Μάτι κατόπιν ευγενούς και ανιδιοτελούς προσφοράς του ΣΚΑΙ. Δεύτερο αξιοποίηση της υπόθεσης Κυμπουρόπουλου ως αιχμή της επίθεσης σε Πολάκη Τσιπρα . Και τρίτο το φτηνό κόλπο – έμπνευσης ΚΙΝΑΛ που δικαίως διεκδικεί την πατέντα- της πρότασης νόμου για μη μείωση του αφορολόγητου. Αφήνω στην άκρη τις χιλιάδες σελίδες που έγραψαν αυτα τα χρόνια νεοφιλελεύθεροι απολογητές της ΝΔ ακριβώς για την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αποσυμπιεστει η μεσαία τάξη. Το ίδιο και για το κλάμα της ΝΔ όταν στην ελληνική Βουλή ο Μοσκοβισί ουσιαστικά προανήγγειλε την μη περικοπή των συντάξεων ενώ η ΝΔ επι μήνες είχε ως αιχμή της πολιτικής της την βέβαιη περικοπή τους. Στο τέλος δε ανερυθρίαστα ισχυρίστηκε ότι έγινε συναλλαγή – ανταλλαγή Πρεσπών με μη περικοπή των συντάξεων.

Όλοι ξέρουμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν πάντα και την εσωτερική διάσταση και θεματολογία η οποία σε ένα βαθμό τέμνεται με την ευρωπαϊκή. Η ατζέντα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εκλογική του διακήρυξη κρατάει αυτή την ισορροπία στο μείγμα πολιτικής που προτείνει. Αντιμετώπιση Ακροδεξιάς που επιβάλλει την αντζέντα της σε τμήματα της κεντροδεξιάς, πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του εθνικολαικισμού και των πολιτικών λιτότητας που αποδιαρθρώνουν την ΕΕ, ενίσχυση του προοδευτικού πόλου από δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων , του ριζοσπαστικού κέντρου. Πρακτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εκλογή του υπερσυντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ . Πανευρωπαϊκές τέλος πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή. Στο εσωτερικό μέτωπο η διακήρυξη αναφέρεται στην έξοδο από τα μνημόνια , σε πολιτικές ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων , των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, στην αύξηση της απασχόλησης. (Χτες δε Τσίπρας και Τσακαλώτος άρχισαν την συζήτηση για την διάθεση μέρους του πλεονάσματος, ενώ σήμερα κατατιθεται το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις) Και βέβαια Πρέσπες. Συμπυκνωμένα : μια πολιτική για τους πολλούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μπορεί κάποιος καπου να διαφωνεί αλλά οφείλει να αναγνωρίσει ότι είναι μια πολιτική διακήρυξη πλήρης, με αρχή, μέση και τέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει και με την Προοδευτική Συμμαχία κινείται σωστά. Έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τι αντιπαραθέτει η ΝΔ; Για την Ευρώπη τίποτε εκτός από την υποχρέωση στήριξης που ανέλαβε απέναντι στον Βέμπερ, υποχρέωση που δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα αν θυμηθούμε την στάση του στην κορύφωση της κρίσης. Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό ,την Ακροδεξιά , τον ρατσισμό , την επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες κουβέντα δεν αρθρώνει επίσημα η ΝΔ ενώ καθόλου ευκαταφρόνητα τμήματα της έλκονται από την πολιτική Σαλβίνι Όρμπαν. Ο τελευταίος δε παρά τις επικοινωνιακές πομφόλυγες περί αποπομπής του κατόπιν πρωτοβουλίας και της ΝΔ , ζει και βασιλεύει στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος. Αφού τα έβαλε με το Δώρο Χριστουγέννων και τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι ούτε το πεδίο της οικονομίας ειναι προνομιακό για αυτόν. Η αρχικά προβληθείσα αόριστη πρόταση για μείωση των φόρων γυρίζει μπούμερανγκ γιατί ευρύτατα λαϊκά στρώματα αντιλαμβάνονται ότι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και ότι θα οδηγήσει σε απίσχναση το κοινωνικό κράτος. Τι μένει; Το Μάτι νο 2. Δηλαδή η εκ νέου απόπειρα πάνω σε ένα δραματικό γεγονός να ασκηθεί πολιτική επι πτωμάτων.

Η αξιοποίηση άστοχων δηλώσεων Πολάκη που παίρνουν στην συλλογιστική της ΝΔ διάσταση εθνικής καταστροφής. Και φτηνά συνδικαλιστικά κόλπα όπως αυτό με την ακύρωση μείωσης του αφορολόγητου. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι « όπως διασώσαμε τις συντάξεις έτσι ακριβώς θα πείσουμε τους θεσμούς ώστε να μην μειωθεί το αφορολόγητο» ακούγεται πειστικό, ρεαλιστικό και δοκιμασμένο, συγκρινόμενο μάλιστα με τους αφορολόγητους λεονταρισμούς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να μπει στην ουσία μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, επειδή δεν έχει τίποτε να προτείνει πέραν της νεοφιλελεύθερης πεπατημένης – μιας πολιτικής δηλαδή για τους λίγους- αναδεικνύει αυτά τα σημεία.  Το μόνο που καταφέρνει είναι να αναδείξει την προγραμματική της ένδεια παράλληλα με τη βουλιμία της για την εξουσία. Στο χέρι μας είναι να της κόψουμε την όρεξη.

Ροή Ειδήσεων

syriza ke 1 1 2

25/04/2024 | 23:18

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

25/04/2024 | 23:10

Aνδρέας Μικρούτσικος για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Είπα τη γνώμη μου και απειλήθηκα με μήνυση

25/04/2024 | 22:44

Λιμάνι Πειραιά: Διάσωση 71χρονης που έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τη βαλίτσα της
screenshot 18

25/04/2024 | 22:30

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλη η διαδικασία

25/04/2024 | 22:16

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

25/04/2024 | 22:13

Survivor: Ο Σάββας Γκέντσογλου στην πρώτη αντίδραση μετά την οικειοθελή αποχώρηση
kaili5 1

25/04/2024 | 21:49

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία – Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

25/04/2024 | 21:40

Δέσποινα Καμπούρη: Την πρώτη φορά που βγήκε ο Νίκος Συρίγος στην τηλεόραση είχα καρδιοχτύπι σαν να έβγαινα εγώ

25/04/2024 | 21:22

Ράδιο Αρβύλα-Ο Αντώνης Κανάκης έριξε καταγγελτική αυλαία: «Δυστυχώς η σεζόν είχε δυο πρόσωπα»
screenshot 14

25/04/2024 | 21:08

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

25/04/2024 | 20:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το επεισόδιο στη Βουλή, δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα

25/04/2024 | 20:17

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
pana0372

25/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός – Θέλω μέχρι τα 40 μου να αποκτήσω παιδί

25/04/2024 | 19:51

Δημήτρης Μακαλιάς: «Ήταν η πρώτη μου κουβέντα με τον ΑΝΤ1 και αυτό περιμένω να συμβεί»

25/04/2024 | 19:47

Κατερίνα Καινούργιου για Στέφανο Κωνσταντινίδη: «Έφυγε από δω που ήταν καλά και δεν του βγήκε, τον περιμένουμε πίσω από Σεπτέμβρη»
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»