Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει σήμερα, Κυριακή

OPINION

Αυτός είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος – Υψηλά ποσοστά ενίσχυσης μεν, για λίγους δε…

Ένα από τα πιο έμπειρα, αποτελεσματικά και αξιόλογα στελέχη της αγοράς, ο Γενικός Διευθυντής  της ResNovae LP Dr. Νικόλαος Χρ. Κακογιάννης, παρουσιάζει στο thecaller.gr το νέο αναπτυξιακό νόμο Αμέτρητες ανακοινώσεις και μεγαλοστομίες για τη δημιουργία ενός νέου μοχλού ανάπτυξης οδήγησαν τελικά (με πολύμηνη καθυστέρηση) στη ψήφιση του  Νέου Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016 ΦΕΚ Α΄ 117).  Από […]

0f91255Ένα από τα πιο έμπειρα, αποτελεσματικά και αξιόλογα στελέχη της αγοράς, ο Γενικός Διευθυντής  της ResNovae LP Dr. Νικόλαος Χρ. Κακογιάννης, παρουσιάζει στο thecaller.gr το νέο αναπτυξιακό νόμο

Αμέτρητες ανακοινώσεις και μεγαλοστομίες για τη δημιουργία ενός νέου μοχλού ανάπτυξης οδήγησαν τελικά (με πολύμηνη καθυστέρηση) στη ψήφιση του  Νέου Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016 ΦΕΚ Α΄ 117).  Από τις 19 Οκτωβρίου 2016 λοιπόν, είναι εφικτή η υποβολή αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων προς ενίσχυση από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης σε σύγκριση με εκείνα του παρελθόντος, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Δεκεμβρίου 2016.

Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το υψηλό ποσοστό ενισχύσεων (έως και 55%), συγκριτικά με το προϊσχύσαν καθεστώς, τόσο για υφιστάμενες, όσο και για υπο ύδριση επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, το Υπουργείο αποφάσισε να διαχωρίσει τις ενισχύσεις σε τρία διαφορετικά μοντέλα. Μια επένδυση μπορεί να ενισχυθεί είτε μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης (επιδότηση), είτε μέσω φοροαπαλλαγών για τα επόμενα έτη, είτε με μεικτό μοντέλο και των δύο προηγουμένων ειδών ενίσχυσης.

Τα ποσοστά ενίσχυσης ανά Περιφέρεια διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΗΣΟΙ, ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, έως και 40%
  • ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, έως και 30%
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΟΝΙΟ, ΚΡΗΤΗ, έως και 45%
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, έως και 55%

Η όλη διαδικασία θα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Πρωταγωνιστές στην εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να είναι οι κλάδοι του Τουρισμού και της Βιομηχανίας. Παράλληλα όμως και κλάδοι όπως η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, τα logistics, αλλά και καινοτόμες και εξαγωγικές δραστηριότητες δικαιούνται σοβαρό μερίδιο ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται οι κτιριακές αναβαθμίσεις και επεκτάσεις, επενδύσεις σε σύγχρονο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, συστήματα διασφάλισης ποιότητας αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας, μισθολογικό κόστος και ενεργειακή αναβάθμιση μονάδων. Για τις διάφορες αυτές κατηγορίες δαπανών, υπάρχουν διαφορετικά ανώτατα ποσοστά που επιδοτούνται επί του συνολικού επενδυτικού σχεδίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, οι δαπάνες που σχετίζονται με κτιριακές αναβαθμίσεις μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο επιδότησης του 60 -70% (ανάλογα την κατηγορία επένδυσης) και σ’ αυτήν την περίπτωση το υπόλοιπο ποσοστό πρέπει να αποτελείται από δαπάνες εξοπλισμού, προώθησης κτλ.

Ο νόμος ορίζει ότι ένα Επενδυτικό Σχέδιο πρέπει να είναι πλήρες και αυτοτελές. Δηλαδή, να έχει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη στόχευση, όπως είναι η ριζική αναδιάρθρωση λειτουργίας μιας επιχείρησης, η ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος ή και η μετάβαση σε νέες αγορές και προϊόντα. Προτεραιότητα θα δοθεί και σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό ή καινοτομικό χαρακτήρα.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του συγκεκριμένου κύκλου είναι σε χαμηλά επίπεδα για τις ανάγκες και το ενδιαφέρον των επενδυτών ενώ θα εγκριθούν κάποιες εκατοντάδες επενδύσεις ανάμεσα στις χιλιάδες που θα υποβάλουν αίτηση.

Εν προκειμένω, για την τελική έγκριση των προτάσεων δεν ισχύει η αρχή της χρονικής  προτεραιότητας. Εκείνο που παίζει πραγματικά ρόλο είναι μια σειρά ποιοτικών στοιχείων, τόσο του φορέα της επένδυσης, όσο και του ίδιου του επενδυτικού σχεδίου με βάση τα οποία καθορίζεται η τελική βαθμολογία των υποψήφιων εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η βαθμολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα στηριχθεί σε δείκτες όπως είναι η ρευστότητα της επιχείρησης τη τελευταία διετία, το καθαρό περιθώριο κέρδους, η διάρθρωση των κεφαλαίων της εταιρείας (ύψος δανεισμού), η συμβολή στην απασχολησιμότητα πριν αλλά και μετά την επένδυση και τέλος στο είδος των πηγών χρηματοδότησης της επένδυσης (ίδια κεφάλαια ή δανεισμός).

Ο Αναπτυξιακός Νόμος στην Ελλάδα τα τελευταία 30 έτη έχει αποτελέσει πηγή εκκίνησης και ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. Παράλληλα, έχει δυστυχώς κατακριθεί και ως πεδίο διασπάθισης δημόσιου χρήματος και απώλειας επενδυτικών και αναπτυξιακών ευκαιριών. Ο συγκεκριμένος είναι μια προσπάθεια στοχευμένης διάθεσης περιορισμένων κεφαλαίων και είναι στην αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, των Επενδυτών και των Συμβούλων να την εκμεταλλευτούν προς όφελος της καταπονημένης Ελληνικής Οικονομίας.

Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της ResNovae LP σε συνεργασία με τους  μηχανικούς της ΑΒΕC LP, μέλη της ABEC Group, θα σας καθοδηγήσουν στην σύνταξη και υποβολή του επενδυτικού σας σχεδίου εξασφαλίζοντας τις μέγιστες πιθανότητες έγκρισης σας.

Dr. Νικόλαος Χρ. Κακογιάννης

Γενικός Διευθυντής

ResNovae LP – Σύμβουλοι Επενδύσεων   – certified ISO 9001 TUV Nord Hellas

kakogiannis@abecgroup.gr

Το ολίσθημα της Προέδρου
Η τελευταία ελπίδα για την Αλλαγή…
Γιατί απέτυχε η Pizza Hut
Δήμαρχος «ό, τι να ’ναι»
Ελλάδα και νεοοθωμανικές επιδιώξεις
Γιατί παρακμάζουν οι πλουραλιστικές δημοκρατίες;