Αθήνα

 

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Νίκησε κανείς;

Νικητής είναι αυτός που πετυχαίνει τον στόχο του, όχι απαραίτητα αυτός που βγαίνει πρώτος. Αυτό συμβαίνει συχνά στον πρωταθλητισμό και συχνότερα στην πολιτική.

Γράφει ο Αντώνης Γκριμότσης

Στο χθεσινό debate όπως και σε κάθε debate, νικητής είναι αυτός που ακολούθησε το πλάνο του με ακρίβεια – εφόσον είχε πλάνο. Και μπαίνουμε στο θέμα. Προφανώς υπήρχαν δυο τουλάχιστον υποψήφιοι που κάναν χαβαλέ, ο ένας επίτηδες, ο άλλος χωρίς να το καταλαβαίνει. Αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε για τους ίδιους ούτε για τον χώρο. Ένα κόμμα που θέλει να θεωρείται ζωντανό πρέπει να αντέχει στα αντικομφορμιστικά υφάκια. Ένα πιο αυστηρό σύστημα επιλογής υποψήφιων φυσικά, θα μπορούσε να λύσει εξ απαλών ονύχων το θέμα με τις cult υποψηφιότητες γενικά. Ελπίζω την επόμενη να είμαστε σοφότεροι.

Ο Ραγκούσης ξέρει το μέγεθός του και τις πιθανότητες του και ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή μόνο με ευφάνταστες προτάσεις. Το πράττει με συνέπεια ως τώρα και αν εξαιρέσει κανείς τα επικοινωνιακά αυτογκόλ θα έλεγα επιτυχημένα. Χθες, θες γιατί οι δημοσιογράφοι δεν του έδωσαν πάσα, θες γιατί του εξαντλήθηκε η ατζέντα, δεν έκανε εντύπωση, δεν πέταξε ρουκέτες, δεν σοκάρισε ούτε ιεροψάλτη. Συνεπώς ο στόχος πιθανότατα δεν επετεύχθη.

Ο Μανιατης ήθελε να δείξει ότι μπορεί. Επεσήμανε ότι είναι καθηγητής, ότι ήταν υπουργός, ότι γενικότερα είναι καραμπουζουκλής, αλλά του ξέφυγε η άποψη (του), ότι ο Σαμαράς έκανε την μεγαλύτερη απομείωση χρέους. Και στο σπίτι αυτών που κρεμάστηκαν -από τον Σαμαρά- για το χρέος, αυτά ΔΕΝ τα λες. Μπορεί να πάρει ψήφους από την αποψινή συζήτηση για άλλους λόγους, αλλά σίγουρα δεν θα είναι όσων ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ την περίοδο του πογκρόμ.

Ο Ανδρουλάκης ήταν ο Νίκος as usual. Σκληρός στον λόγο, εκτός της ηλικίας του , με τα καλά και τα κακά που έχει αυτό. Είχε σαφή στόχο το ΠΑΣΟΚΙΚΟ κοινό ΤΟΥ, στην περαιτέρω συσπείρωση του χώρου ΤΟΥ και στην ανάδειξη ενός προφίλ-παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα πήγε καλά για τον πιθανό στόχο του αλλά σίγουρα δεν ενθουσίασε τους συνομηλίκους του, που θα περίμεναν πιο αντισυμβατικό λόγο από αυτόν. Γενικά επίκληση της νεότητας και της «γενιάς», με ξύλινο λόγο, ΓΙΟΚ. Επίσης διεύρυνση με ύφος συνδικαλιστή της ΠΑΣΠ δεν γίνεται, χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία στο προφίλ. Θέλει δουλίτσα , αλλά ο συγκεκριμένος τύπος είναι εργατικός.

Ο Σταύρος ήταν ο πιο άνετος. Ο πιο κατάλληλα ντυμένος, ο πιο συνεπής στα λόγια του. Τόσο συνεπής, που για μια ακόμη φορά δεν είπε λέξη για το Κόμμα του, αλλά ΜΟΝΟ για τον εαυτό του. Μέγα πρόβλημα οι συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο του, την γειτονιά, την Αγιά Βαρβάρα , τα ΔΠ, την δουλειά, τους νεανικούς έρωτες κτλ. ΓΚΩΣΑΜΕ. Κατά την γνώμη μου είναι αυτό που έφτασε σε τόσο χαμηλά ποσοστά το Ποτάμι και αυτό θα του αφαιρέσει και τα μεγάλα ποσοστά που θα μπορούσε να πάρει με βάση πολύ επεξεργασμένο το πρόγραμμα του.

Η Φώφη τα έκανε όλα by the book. Εκπαιδευμένη εμφάνιση, σωστή στάση σώματος, έπαιξε τον ρόλο της ήρεμης δύναμης . Στόχος ήταν να μην φάει γκολ και δεν είχε φάει μέχρι το 90′, που το άρπαξε από αμφισβητούμενο φάση. Η ατάκα «όπως έχουμε συμφωνήσει με τον Σταύρο , δεν διαλύονται οι ΚΟ», θα μπορούσε και να μην είχε ειπωθεί. Αφήνει την εντύπωση κρυφής ατζέντας , υπόγειων συζητήσεων, βατικανικής καμαρίλας. Άλλοι λένε πως είναι μια ειλικρινής δήλωση , που διαφυλάσσει το μαγαζί και όφειλε να το πει. Άλλοι διαφωνούν και σίγουρα η συγκεκριμένη άποψη θα παίξει ρόλο σε πολλούς ψηφοφόρους. Αλλά όσο κι αν αυτό είναι το θέμα που συζητιέται, κατά την γνώμη μου το πρόβλημα της Φώφης είναι άλλο. Δεν έχει καταφέρει να πείσει γιατί, το «Πείραμα Φώφη», με τα ίδια υλικά, την ίδια μέθοδο, στις ίδιες συνθήκες μπορεί να δώσει αποτέλεσμα πάνω από 4-7% που δίνει έως τώρα. Κατά την γνώμη μου αυτό δεν απαντήθηκε, ίσως γιατί ΔΕΝ απαντιέται.

Ο Καμίνης ήταν λίγο καλύτερα στημένος από το προηγούμενο debate, που εμφανίστηκε λίγο κουρασμένος και σαστισμένος μπροστά στην δύναμη του μέσου. Και ΠΑΛΙ ήταν ο λιγότερο εκπαιδευμένος από επαγγελματίες- ίσως τελικά αυτό τον έκανε και πιο ανθρώπινο. Η βαριά παιδεία και το ακαδημαϊκό του προφίλ, γενικά τον έσωσαν. Η συλλογικότητα που εκφράζει από την πρώτη στιγμή, χθες του βγήκε και του έδωσε πόντους με το θέμα περί της αυτονομίας των κομμάτων. Πάλι φάνηκε προστατευτικός απέναντι σε όλους τους συνυποψηφίους του , χωρίς συμπλέγματα ανωτερότητας ή επικράτησης, αποπνέοντας ασφάλεια στον μέσο μπαρουτοκαπνισμένο κεντροαριστερό, ότι θα κρατήσει το μαγαζί ανοιχτό και στις φουρτούνες.. Η ψύχραιμη φιγούρα του, σε συνδυασμό με την εκλογική του αποτελεσματικότητα και το αυτοδιοικητικό τσαγανό, τον καθιστούν αναμφίβολα έναν από τους κεντρικούς παίχτες στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Παραμένει η μοναδική επιλογή κανονικού ανθρώπου, που δεν ανδρώθηκε σε κανένα σύστημα και μονόδρομος οποιουδήποτε θέλει να ξαναδοκιμάσει την τύχη του στον υπό ίδρυση χώρο.

Όπως και να έχει, το γεγονός ότι το Κόμμα του «λίγο τοις εκατό», φτιάχνει ατζέντα μετά από χρόνια, ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ από τα αποδυτήρια. Αρκεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά από τους αρμόδιους. Και αυτή τη φορά, αυτοί που έχουν το παιχνίδι στα χέρια τους, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, είναι οι πολίτες. Και ως γνωστόν στις εκλογές ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
240418222000

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
screenshot 9

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»
i ioanna maleskou

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»

18/04/2024 | 19:59

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Κασσελάκη: Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε δρεπάνι και σφυρί

18/04/2024 | 19:53

Γιάννης Βρούτσης: «Να λογοδοτήσουν όσοι ενεπλάκησαν στην ψευδή διασπορά περί ντόπινγκ»
dickeybetts

18/04/2024 | 19:36

Πέθανε ο Dickey Betts, κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Allman Brothers

18/04/2024 | 18:56

Άση Μπήλιου για Ελένη Μενεγάκη: «Το σύμπαν την καλεί να κάνει κάτι διαφορετικό»

18/04/2024 | 18:42

Ελλάκτωρ: Σε ρεκόρ 10ετίας τα κέρδη του Ομίλου το 2023
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα