Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

DWTS: «Τα πήρε» η Μιλλούση με την Λαμπροπούλου! «Ε όχι να με διορθώνουν στην κατακόρυφο, που είμαι 30 χρόνια αθλήτρια»

OPINION

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με αυτογκόλ από τα αποδυτήρια

Ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας. Όχι όμως- μια και αρχίσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους-  γιατί η ομάδα δεν απέδωσε η γιατί οι ευρωπαίοι διαιτητές ήταν «πιασμένοι» από τους αντιπάλους αλλά γιατί το σύστημα της ομάδας ήταν ξεπερασμένο, πρόδηλα προβληματικό σε άμυνα και επίθεση και χωρίς μεσαία γραμμή με φαντασία και δημιουργικότητα.

Δείτε επίσης

«Αν δεν προσέξουμε την άνοιξη θα φτάσουμε τους 15.000 νεκρούς», προειδοποιεί ο Καπραβέλος
Lockdown: Πρεμιέρα σήμερα για τα κέντρα αισθητικής – Πώς θα λειτουργούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτή την φορά η ήττα είναι  τόσο εμφανής ώστε δεν μπορούν να την καμουφλάρουν  πίσω από μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Δημόσια Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να εμφανίζονται μουδιασμένα ικανοποιημένες, ο φιλικός όμως προς αμφότερες τις κυβερνήσεις τύπος- αλλά και ο αντιπολιτευόμενος στην Ελλάδα –  αναγνωρίζει την ήττα αλλά την αποδίδει  εν όλω η εν μέρει στην ΕΕ, που απεδείχθη « κατώτερη των περιστάσεων».

Η πραγματικότητα βέβαια στο Ευρωπαϊκό πεδίο είναι γνωστή και όσοι επιμελώς την αποκρύβουν από την κοινή γνώμη απλώς καλλιεργούν αυταπάτες που με την σειρά τους εμποδίζουν την ομάδα να αλλάξει σύστημα, δηλαδή να αναπροσαρμόσει την εξωτερική πολιτική της. Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς ηγέτης με ειδικό βάρος στην ΕΕ – ούτε ο λαλίστατος  Μακρόν- επιθυμεί την ρήξη με ένα δύσκολο πλην πολύτιμο γεωστρατηγικά και οικονομικά γείτονα όπως η Τουρκία. Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία δεν επιθυμούν κυρώσεις, εάν δε προστεθεί και η Μάλτα εξαερώνεσαι και ο μύθος του ενιαίου και υποστηρικτικού Νότου της Ευρώπης. Και ενώ όλα αυτά ήσαν γνωστά, επί μήνες Ελλάδα και Κύπρος ξόδεψαν το διπλωματικό τους κεφάλαιο για να πετύχουν πειθαρχικά μέτρα – κυρώσεις- κατά της Τουρκίας. Ο δε κ. Μητσοτάκης ανέβασε και άλλο τον πήχη ζητώντας επιπλέον και  εμπάργκο όπλων . Ας δούμε προσεκτικά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου.

Το Συμβούλιο καλείται να προσθέσει ονόματα στον πίνακα για περιοριστικά μέτρα (κυρώσεις) που υιοθετήθηκε το 2019. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν τις γεωτρήσεις και συναφείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και στον τίτλο αναφέρεται η Ανατολική Μεσόγειος. Για την ελληνική ΑΟΖ δεν υπάρχει ρητή αναφορά γιατί προφανώς δεν υπάρχει συμφωνία επ’ αυτής στην Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια μέτρα, που θα είναι σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που σχετίζονται με τον ερευνητικό και γεωτρητικό στόλο της Τουρκίας, συνεπάγονται μια χρονοβόρα και αυστηρά τεχνοκρατική διαδικασία. Η αρμόδια ειδική επιτροπή του Συμβουλίου που διερεύνησε τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ κατέληξε σε κυρώσεις κατά τεσσάρων (4) χαμηλόβαθμων στελεχών της τουρκικής εταιρείας TPAO. Εύλογη είναι η απορία: με αυτές τις κυρώσεις – έστω διευρυμένες- πιστεύει κανείς ότι θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα η – το και βασικότερο- διευκολύνεται η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία;

Ενώ οι κυρώσεις αναφέρονται με αυτόν τον αόριστο και μινιμαλιστικό τρόπο, στο άμεσο και με πρακτικές συνέπειες ζήτημα των ερευνών και των  διερευνητικών συνομιλιών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφέστατο . « Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του Oruc Reiς από την Τουρκία και επιμένει σε διαρκούσα αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Σε μη διπλωματική γλώσσα το Συμβούλιο λέει: τώρα αμέσως, καθίστε κάτω να τα βρείτε. Καταλαβαίνουμε τώρα πόσο πίσω μας έχει οδηγήσει η εγκατάλειψη από Καραμανλή και Μολυβιάτη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων το 2004. Τότε η κυβέρνηση Σημίτη είχε σε μεγάλο βαθμό φτάσει σε προκαταρτική συμφωνία στα περισσότερα ζητήματα που αφορούσαν στο Αιγαίο. Τα λίγα εναπομείναντα θα παραπέμπονταν στην Χάγη . Τώρα αρχίζουμε πάλι από τις διερευνητικές και η υποχρεωτική διαιτησία στην Χάγη έχει χαθεί από το βάθος του τούνελ.

Η «θετική ατζέντα» προς την Τουρκία παραμένει στο τραπέζι και μάλιστα αναβαθμισμένη. Συνδέεται στο κείμενο με τα « στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ» και επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος που « καίει» την Ευρώπη. Αναγνωρίζει ρητορικά η ΕΕ ότι η Τουρκία δρα με τουλάχιστον προβληματικό τρόπο αλλά ταυτοχρόνως αρνείται να υιοθετήσει την σκληρή πολιτική κυρώσεων και απομόνωσης που επιδίωκε η ελληνική και κυπριακή πλευρά . Δεν υπάρχει αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη ή το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Λέξη βέβαια για το εμπάργκο όπλων. Επιπροσθέτως το Συμβούλιο κάνει ένα θεωρητικού χαρακτήρα « δώρο» στον Ερντογάν επαναλαμβάνοντας τα περί προώθησης Πολυμερούς Μεσογειακής Διάσκεψης. Όπως και αν το δούμε το καρότο είναι πολύ μεγαλύτερο από το μαστίγιο.

Στο Κυπριακό επιβεβαιώνεται το διαρκές Βατερλώ της ασκούμενης από την ελληνοκυπριακή ηγεσία πολιτικής. Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ξεχάσει ποια πλευρά τορπίλισε το Σχέδιο Ανάν και την Συμφωνία στο Κραν Μοντανά. Ούτε ποιός αντικατέστησε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική την εξορύξεων και των ΑΟΖ. Έτσι μετά την τελετουργική αποδοκιμασία της Τουρκίας για τις ενέργειες στο Βαρώσι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει « την γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Με την υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη που επι τρία χρόνια και με συνομιλητή τον Ακιντζί αρνήθηκε να προωθήσει ακριβώς αυτή την διαδικασία.

Αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να έχει μια συνεκτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι ούτε τον Μάρτιο του 2021 θα μπορέσει, η ΕΕ προσφεύγει στις ΗΠΑ, αποφασίζοντας να « συντονιστεί» μαζί τους για matters relating to Turkey όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η γενική αναφορά θα αποτελέσει την νέα χειρολαβή από την οποία θα πιαστούν όσοι θέλουν να αποφύγουν τον μόνο ρεαλιστικό  οδικό χάρτη : αποκλιμάκωση, διερευνητικές , συμφωνία όπου είναι δυνατόν, για τα άλλα Χάγη. Οι ΗΠΑ συζητούν για κυρώσεις αλλά με αφορμή τους S 400. Ας ξεχάσουμε ότι η Κύπρος είχε προμηθευτεί S 300 που τελικά αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη. Ας ξεχάσουμε ότι ο Ερντογάν προβάλλει την αγορά ως απόδειξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ας ξεχάσουμε ότι αυτοί που απελπισμένα τώρα προσδοκούν ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ είναι αυτοί που κατήγγειλαν τις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν. Ας πούμε ότι ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα μας υποστηρίξει. Επειδή όμως η εξωτερική πολιτική όλων και ιδιαίτερα μιας υπερδύναμης βασίζεται κυρίως στα συμφέροντα της ας προσέξουν την διαρροή στελεχών που κινούνται κοντά στον Μπάιντεν και εκτιμούν «ότι δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί ακόμα περισσότερο προς την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας».

Το αποτέλεσμα και αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδηγεί σε ένα συμπέρασμα στο οποίο θα έπρεπε να έχουν καταλήξει εδώ και καιρό το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου: Απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με συμφωνία όλων.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Τρολ, πατσαβούρια, καγκεμπίτες…»: Ξέσπασμα Ψαριανού για τους επικριτές του για τον διορισμό στον Πικραμμένο

Αυτοκτόνησε μην αντέχοντας τις συνέπειες του lockdown – Το τελευταίο μήνυμα του Βολιώτη επιχειρηματία

«Να μην εμβολιαστούν όσοι κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη», λέει ο Δ. Κούβελας

Ροή Ειδήσεων

30/11/2021 | 23:12

Θεσσαλονίκη: Σε σοκ οι γονείς της 16χρονης που απαγχονίστηκε μέσα στο σπίτι – Είχε αγχωτικά σύνδρομα

30/11/2021 | 23:01

Σασμός – επόμενα επεισόδια: Ο Μαθιός δίνει τελεσίγραφο στην Αργυρώ, να χωρίσει με τον Αστέρη, αλλιώς…

30/11/2021 | 22:55

Κορονοϊός: «Ήμουν πεθαμένος και γύρισα»-49χρονος γιατρός χωρίς υποκείμενο νόσημα ταλαιπωρήθηκε για 5 μήνες

30/11/2021 | 22:48

Αγγελική Ηλιάδη: Από κορονοϊό πέθανε ο πατέρας της – Δύσκολες ώρες και για τη μητέρα του Καίτη Γκρέυ

30/11/2021 | 22:37

GNTM: Έλουσαν με μέλι την Όλγα και εκείνη έγλειφε και τα δάχτυλά της! (ΒΙΝΤΕΟ)

30/11/2021 | 22:28

Κορονοϊός – Τρίκαλα: Πέθανε 48χρονος λίγες μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του – Νοσεί και ο δίδυμος αδερφός του

30/11/2021 | 22:19

Τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ – Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν την Τρίτη 30/11

30/11/2021 | 22:07

Ανδρουλάκης: Η συγκινητική στιγμή που η δασκάλα του τον προλογίζει στη συγκέντρωσή του στο Ηράκλειο

30/11/2021 | 21:47

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το απαραίτητο δικαιολογητικό για να ψηφίσετε-Που ψηφίζετε

30/11/2021 | 21:34

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα φορτίζει «πράσινα» ηλεκτρικά οχήματα

30/11/2021 | 21:25

Εθελοντισμός και ανακύκλωση στο επίκεντρο του Δήμου Ηρακλείου

30/11/2021 | 21:22

«SOS» ΠΟΥ για παραλλαγή Όμικρον: Να μην ταξιδεύουν οι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες

30/11/2021 | 21:16

ΚΑΠΕ: Η ηλεκτροκίνηση και το νέο έργο “ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΩ”

30/11/2021 | 21:16

«Ντου» σε Αστυνομικά Τμήματα και συλλήψεις αστυνομικών για εμπλοκή σε μεγάλο κύκλωμα

30/11/2021 | 21:06

Ηλεκτρικά οχήματα και σταθμοί φόρτισης στο δήμο Νότιας Κυνουρίας
Ο με γωνίες λόγος του Λοβέρδου. Λόγος που έχει ιδέες, επιτρέπει συμφωνίες και διαφωνίες
Η ιστορική ευκαιρία της 5ης Δεκεμβρίου
Αν ήμουν υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ήθελα να είμαι στη θέση του Λοβέρδου
Η υποψηφιότητα Παπανδρέου και η Ελλάδα του 2030
Η εκλογή ενός «κεντρώου» (δεξιού με κουκούλα) στο ΚΙΝΑΛ θα σημάνει αφενός τέλμα κι αφετέρου θα χαρίσει μία νέα νίκη στη Δεξιά
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δημοσκοπήσεις και σενάρια!