Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Honeymoon

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διάγει τον μήνα του μέλιτος. Καλύτερα, κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα διαθέτει προς όφελος της μία περίοδο χάριτος, μια συναινετική, σχεδόν συγκαταβατική δήλωση ακρισίας των πεπραγμένων της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διάγει τον μήνα του μέλιτος. Καλύτερα, κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα διαθέτει προς όφελος της μία περίοδο χάριτος, μια συναινετική, σχεδόν συγκαταβατική δήλωση ακρισίας των πεπραγμένων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Γαλαρινιώτης

Πιθανότατα η στάση αυτή του εκλογικού σώματος να επεξηγείται από το φιλότιμο και από την αβροφροσύνη. Ενδεχομένως  να αιτιολογείται, ιδωμένη από την επιστήμη της Ψυχολογίας και δη του Freud,  στην ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας, ιδιαίτερα της άρνησης και της απώθησης. Κοινώς, αρνείται ο πολίτης να συνειδητοποιήσει το σφάλμα, στο οποίο έχει υποπέσει τόσο νωρίς και το απωθεί βαθιά μέσα του, προβάλλοντας προς τα έξω μια εικόνα χαράς και αυταρέσκειας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως "άριστα" προετοιμασμένη να διακυβερνήσει, φαίνεται να επενδύει στην ψυχολογική διάθεση των πολιτών. Έτσι, με τάχιστους ρυθμούς ο Πρωθυπουργός προέβη στην ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου και με συνοπτικές διαδικασίες στην επιλογή και στελέχωση των Γενικών Γραμματειών των Υπουργείων. Προφανώς, ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη την αξιοποίηση των "αρίστων", είχε μεριμνήσει και είχε μελετήσει ξεχωριστά την περίπτωση του κάθε Υπουργού και του κάθε Γενικού Γραμματέα, οι οποίοι αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονα κάθε κυβέρνησης.  Η άμεση και χωρίς χρονοτριβές, ιδιαίτερα στην περίπτωση των γενικών γραμματέων, επιλογή ήταν άκρως στοχευμένη, αφού εντάσσεται στο χρονικό αυτό διάστημα που η κυβέρνηση απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία. Έτσι οι παρενέργειες που ενδεχομένως να εγερθούν από μια άστοχη επιλογή μειώνονται κατά το ελάχιστον.

Δέκα εκατομμύρια πολίτες, τουλάχιστον, σε αυτή τη χώρα. Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός επέλεξε ως Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, επί αρχηγίας του οποίου συνετελέσθη η μεγάλη τραγωδία στο Μάτι ενώ ως Γενικό Γραμματέα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού τον πρώην; (νυν;) μεταβατικό πρόεδρο του Ποταμιού. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και του επαναπροσδιορισμού του πολιτικού ήθους το οποίο ευαγγελίζεται ο Πρωθυπουργός, όφειλε και οφείλει ο ίδιος να ζητήσει πρωτίστως συγνώμη για την σκληρή κριτική που άσκησε και στους δύο φερέλπιδες γενικούς γραμματείς του. Αφού για τον μεν πρώτο, τότε ζητούσε και επέτυχε την καρατόμηση και διαπόμπευση του ενώ για τον δεύτερο, που υποστήριζε θερμώς την συμφωνία των Πρεσπών, τον λοιδορούσε σχεδόν ως υποστηρικτή της τότε κυβέρνησης Τσίπρα. Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης ανέφερε για "πολιτικούς γυρολόγους που στηρίζουν μια κυβέρνηση κουρελού".

Αλλά, πριν αλέκτωρ λαλήσει, διαμέσου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και της δηλώσεως του άμα τη αναλήψει του υπουργικού του θώκου για την περίοπτη Συμφωνία των Πρεσπών,  διεφάνη μια στροφή 180 μοιρών. Από την κατάπτυστη συμφωνία, επί μόλις μιας εβδομάδας διακυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταβήκαμε σε μια καλή συμφωνία. Σε μια ομολογία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης που δικαίως καλωσορίστηκε από τον αρχιτέκτονα της σχετικής συμφωνίας, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά.

Αλλά, ελέχθη. Honeymoon. Πολλώ δε μάλλον για τον νέο Υπουργό Εθνικής Αμύνης που βάσει της διομολογημένης συμφωνίας αναλαμβάνει και την αεροάμυνα της γείτονος χώρας. Τελικά η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη απέκτησε και Υπερυπουργό.

Send this to a friend