• Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου
  • 11:03

Αθήνα

16 oC

αραιές νεφώσεις

Σάν έτοιμος από καιρό, σά θαρραλέος

Ο πρώην κατέρχεται του Μαξίμου τη στιγμή που ο νυν τον αποχαιρετά από την κεφαλή του σκαλοπατιού. Βάσει του θεσμικού πρωτοκόλλου, τηρείται και ακολουθείται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η σχετική πολιτική συμπεριφορά, δηλωτική του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο πρώην κατέρχεται του Μαξίμου τη στιγμή που ο νυν τον αποχαιρετά από την κεφαλή του σκαλοπατιού. Βάσει του θεσμικού πρωτοκόλλου, τηρείται και ακολουθείται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η σχετική πολιτική συμπεριφορά, δηλωτική του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Γαλαρινιώτης

Αναπόδραστα, η σκέψη διαφεύγει από την πρόσκαιρη εικόνα, την οπτική αντίληψη του θεάματος και αναζητά τις πιθανές, μύχιες, υποσυνείδητες αλλά και συνειδητές, νοητικές ή συναισθηματικές διεργασίες που συντελούνται στις δύο προσωπικότητες.

Άραγε, τι αισθάνεται ή ποιες σκέψεις κατακλύζουν τον απερχόμενο Πρωθυπουργό τη στιγμή που κάνει το πρώτο βηματισμό του για την αποχώρηση; Αντιθέτως, ποια είναι τα συναισθήματα και ποιες σκέψεις απασχολούν τον νέο Πρωθυπουργό τη στιγμή που βηματίζει προς την ανοιχτή, πλέον για τον ίδιο, μεγαλοπρεπή, σιδερόφραχτη πόρτα του Μαξίμου;

Πιθανότατα τα αντιθετικά συναισθήματα θα έχουν την τιμητική τους. Χαρά, ευτυχία, δικαίωση για τον νυν, στεναχώρια, λύπη, ματαίωση για τον πρώην. Αίσθηση της υπευθυνότητας για τον νυν, μια ανεπαίσθητη χαλάρωση για τον πρώην.

Παρά τα αντιθετικά συναισθήματα, κοινή συναισθηματική αντίδραση που συνταιριάζει με το υπέρτατο αξίωμα του Πρωθυπουργού είναι η συγκράτηση και εγκράτεια απέναντι στην «απώλεια» της εξουσίας, η ψυχραιμία και ο ψυχικός δυναμισμός στην δυνητική ματαίωση των προσωπικών επιδιώξεων, βουλήσεων και αξιών.

Η διαχείριση της απώλειας που εστιάζει στην διατήρηση της αξιοπρέπειας χωρίς συναισθηματικές εκρήξεις, η άρνηση της λιποψυχίας «Σάν έτοιμος από καιρό, σά θαρραλέος» αποτελεί την πεμπτουσία της πολιτικής συμπεριφοράς. Η υιοθέτηση της προαναφερόμενης πολιτικής συμπεριφοράς και στάσης, κυρίως πριν την ανάληψη της εξουσίας, λειτουργεί ως πυξίδα ασφαλείας και ως προδείκτης του μετέπειτα πολιτικού στυλ διακυβέρνησης.  Πολύ απλά, όταν ο μελλοντικός Πρωθυπουργός διαθέτει την απαιτούμενη αυτογνωσία, όταν αναγνωρίζει την προσκαιρότητα της εξουσίας του, τότε είναι ικανός χωρίς αναστολές και υπεκφυγές να εφαρμόσει τις προγραμματικές εξαγγελίες, για τις οποίες υπερψηφίστηκε. Πολλώ δε μάλλον, όταν «Σάν έτοιμος από καιρό, σά θαρραλέος» είναι ψυχικά και νοητικά έτοιμος να απολέσει την εξουσιαστική δύναμη που απορρέει από τη θέση του.

Και είναι αλήθεια, ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός επέδειξε μια αξιοθαύμαστη συναισθηματική ωριμότητα κατά την παράδοση-παραλαβή της εξουσίας. Προφανώς  «ανέγνωσε» επιτυχώς τα πρότερα σημάδια, αντιλήφθηκε τις ενδείξεις που υποδείκνυαν την απώλεια των αποκτημάτων του.  Και είναι ίσως, αυτή η πολιτική του συμπεριφορά, το πολιτικό του ένστικτο που του επιτρέπει να έχει ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και για τα επόμενα χρόνια.

Send this to a friend