Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Νίκος Μπίστης: Αναποφάσιστοι, αποφασίστε

Και αποφασίστε δυο πράγματα. Πρώτον να πάτε να ψηφίσετε για να μην αφήσετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς. Και δεύτερον να ψηφίσετε προοδευτικά. Και στην συγκεκριμένη στιγμή προοδευτική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Και αποφασίστε δυο πράγματα. Πρώτον να πάτε να ψηφίσετε για να μην αφήσετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς. Και δεύτερον να ψηφίσετε προοδευτικά. Και στην συγκεκριμένη στιγμή προοδευτική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Μπίστης

Ούτε στην ΝΔ , ούτε στο ΚΙΝΑΛ. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια των 64 φίλων που πάσχισαν  «εμμέσως πλην σαφώς» να φιλοτεχνήσουν προοδευτικό πρόσωπο στην ΝΔ , η πεισματάρα προοδευτικότητα τους διαψεύδει. Όταν ανέλαβε το τιμόνι της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύς κόσμος, πράγματι, τηρούσε στάση θετικής αναμονής απέναντι του. Ήθελε να δει τι σημαίνει ο φιλελευθερισμός του στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα ενώ θεωρούσε δεδομένο ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός του ( δικαιώματα, εξωτερική πολιτική, σχέσεις κράτους εκκλησίας) θα προσέδιδε φρεσκάδα σε μια πολιτικά ρυτιδιασμένη ΝΔ. Και ο πολιτικός φιλελευθερισμός του σταδιακά χλώμιασε, για να πνιγεί οριστικά στις Πρέσπες.

Όχι μόνο παρέδωσε αμαχητί τον τομέα που ήταν το συγκριτικό του πλεονέκτημα στην ακραία δεξιά , εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος του αλλά και ο ίδιος μεταμορφώθηκε σε Μακεδονομάχο χωρίς αιτία. Η εκλογική τακτική δε στην μάχη των Ευρωεκλογών του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν περιλαμβάνει  μια λέξη για την Ευρώπη αλλά αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις στον Τσίπρα με αντίστροφα αποτελέσματα απο τα επιδιωκόμενα. Δυστυχώς ,δε, για αυτόν μετά το Βατερλώ του στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αναγκάστηκε εν μέρει ( γιατί έχει ακόμα απόθεμα ) να παρουσιάσει το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική. Με την βεβαιότητα της νίκης που την ενίσχυαν οι μετρήσεις του κ. Μαρινάκη θεώρησε  ότι έχει το περιθώριο να «πεί την αλήθεια του» στον λαό ώστε να τον προετοιμάσει για να δεχθεί τα μέτρα του. Και ακολούθησε το Βατερλώ νο 2. Με τρόμο βλέπουν οι επιτελείς της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες τα απειλούμενα από την πολιτική της λαϊκά στρώματα να αφυπνίζονται και να στρέφονται αποφασιστικά στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ΚΙΝΑΛ τα έχουμε πεί κατ’ επανάληψη. Δάνεισε στην ΝΔ το εφεύρημα περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» σε όλα τα κορυφαία πολιτικά ζητήματα σύρθηκε πίσω από την ΝΔ , κατέστη κυριολεκτικά συμπλήρωμα της. Τις τελευταίες ημέρες συνειδητοποιώντας την αμφίπλευρη πίεση που υφίσταται θυμήθηκε πάλι την πολιτική των ίσων αποστάσεων και τον αντιδεξιό λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει την δικαιολογημένη χλεύη της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. ( Ελάτε τώρα κυρία Γεννηματά , μαζί κυβερνήσαμε) . Και το ατύχημα για το ΚΙΝΑΛ είναι ότι ο προοδευτικός κόσμος ξέρει ότι σημαντικό μέρος του ΚΙΝΑΛ είναι πρόθυμο να συγκυβερνήσει και πάλι. Τέλος, το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα που αντί να στρέφεται προς τα αριστερά, επιτίθεται με μένος κατά της Αριστεράς.

Έχουν μείνει επτά ημέρες μέχρι τις εκλογές. Οι ημέρες είναι λίγες ο πολιτικός χρόνος όμως είναι πολύς, συμπυκνωμένος και αρκετός για την ανατροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λαμβάνειν από την δεξαμενή των αναποφάσιστων , το βέλος του έχει ανοδική τάση ενισχυόμενη καθημερινά. Τώρα ,λεπτό το λεπτό , κρίνονται οι εκλογές. Πρέπει να κερδίσει αναποφάσιστους που βρίσκονται σχηματικά και στα αριστερά του και στα δεξιά του. Στα « αριστερά» είναι όσοι δυσφορούν για την στροφή του καλοκαιριού του 2015 και επαναλαμβάνουν συνθήματα της περιόδου 2011 2014 τα οποία σήμερα ακούγονται όχι μόνο αναχρονιστικά αλλά και κωμικά. Στα «δεξιά» βρίσκονται όσοι αντιπολιτεύονται ένα ΣΥΡΙΖΑ που πιά δεν υπάρχει , με βάση όσα έλεγε πριν το καλοκαίρι του 2015. Και βεβαίως υπάρχουν δημοκρατικοί πολίτες που έχουν ενοχληθεί από συμπεριφορές αυταρχικές και αλαζονικές που συνόδευσαν την τετράχρονη διακυβέρνηση. Σε όλους αυτούς που γαντζώνονται από μικρές αρνητικές και πράγματι ενοχλητικές εικόνες πρέπει να αναδείξουμε την μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ σωστά έστριψε το 2015, εφάρμοσε την μόνη δυνατή αριστερή πολιτική προστατεύοντας σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας τους πιο αδύναμους, έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, επιστρέφει μέρος των απωλειών στους πολίτες, ψήφισε τις Πρέσπες, αντιμετώπισε όσο μπορούσε το προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα, δεν επέτρεψε η οργή των πολιτών για την υποβάθμιση της ζωής τους να καταλήξει στην Ακροδεξιά, ψήφισε προοδευτικά μέτρα για τα δικαιώματα πολιτών και μειονοτήτων, τέλος  με την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έδειξε την αποφασιστικότητα του να συγκροτήσει μια πλατεία προοδευτική συμμαχία, πέραν των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίαρχη στον χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

Δεν είναι και λίγα. Μπορούσε καλύτερα; Ναι μπορούσε, ενώ έκανε και σοβαρά λάθη. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι συντριπτικά υπέρ του, αν συνυπολογίσουμε και την αποκρουστική εικόνα αυτών που φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν. Και πρέπει να σταθούμε στον τρόπο που βλέπουν την μεγάλη εικόνα δυο άνθρωποι που δεν ανήκουν στην Ριζοσπαστική Αριστερά.

Ο ένας είναι ο Πάπας Φραγκίσκος που εκτίμησε την  στάση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Και ο άλλος ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς που πρότεινε μια ευρύτατη συσπείρωση από τον Μακρόν μέχρι τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός βρίσκονται στο κέντρο εξελίξεων που υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας. Με αυτή την μεγάλη εικόνα ας πάμε παντού , σε κάθε διστακτικό αναποφάσιστο. Ο αγώνας γυρίζει. Από εμάς εξαρτάται.

Send this to a friend