Αθήνα

 

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2024 04 25 105304.png
Λιάγκας για Νίκο Παπανδρέου: «Το λέω πρώτη φορά… όσοι ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, δείτε αυτόν τον άνθρωπο»

OPINION

O Νίκος Μπίστης γράφει για τους «Ναζί» με πολιτικά

Ήσαν όλοι οι Γερμανοί ναζί; Το ερώτημα υπάρχει από το τέλος του Πολέμου. Και δεν αφορά μόνο το 40 % των εκλογέων που νομιμοποίησαν το κόμμα του Χίτλερ, αλλά και τα εκατομμύρια που πήγαν με ενθουσιασμό στον πόλεμο και πρωτοστάτησαν σε -η ανέχθηκαν- ανείπωτες πράξεις βαρβαρότητας. Στό όνομα του έθνους, της πατρίδας, της σημαίας, της φυλής, της πολεμικής αρετής και άλλων πολλών.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Η Ιστορία αποφάνθηκε: λάθος ερώτημα, σημασία δεν έχει αν είσαν συνειδητοί ναζί, σημασία έχει ότι συνδιαμόρφωσαν το τελικό απάνθρωπο αποτέλεσμα . Δεν αναφέρομαι σε ποινικές ευθύνες, αυτές τις καταλόγισε η Νυρεμβέργη και περιορίστηκε  αναγκαστικά σε μέρος της ελίτ του κόμματος και  του κράτους. Αναφέρομαι στην ηθική  ευθύνη εκείνου που ζούσε δίπλα στο Νταχάου και μετά έλεγε ότι δεν ήξερε ότι υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι, εκείνου που δεν είδε ποτέ τραίνα με Εβραίους , καταστήματα να γίνονται θρύψαλα , γείτονες να εξαφανίζονται. Η αλήθεια είναι ότι όλοι ήξεραν, όλοι είχαν τουλάχιστον ακούσει και είτε συμμετέχοντας είτε γυρνώντας το κεφάλι αλλού επέτρεψαν την σταδιακή διαμόρφωση της δολοφονικής μηχανής μέχρι την τελική κατίσχυση της. Και όταν ο τρόμος σκέπασε τα πάντα ήταν πολύ αργά για δάκρυα.

Το αρχικό ερώτημα απέκτησε υπόσταση και νόημα μόνο  μετά την παγκόσμια αιματηρή δοκιμασία. Να μην ξεχνάμε ότι κατά την διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης , κατά τον μεσοπολέμο όλος σχεδόν ο κόσμος παρακολουθούσε την εδραίωση του ναζισμού με αντιδράσεις κυμαινόμενες ανάμεσα στην αδιαφορία και την συγκρατημένη ανησυχία , πάντα με την ελπίδα ότι πρόκειται για μια αντιμετωπίσιμη παρένθεση. Ίσως λίγο κτηνώδη αλλά και χρήσιμη σε ορισμένα πράγματα, όπως η αντιμετώπιση του αναδυόμενου μπολσεβικισμού. Και τάφερε έτσι η πανούργα Ιστορία ωστε αναγκάστηκαν να πολεμήσουν το τέρας μαζί με τους μπολσεβίκους αφού πρώτα πέρασαν την περίοδο του ατελέσφορου κατευνασμού του Χίτλερ στο Μόναχο.

Όλα αυτά θα αποτελούσαν Ιστορία αν η τελευταία δεν είχε την κακή συνήθεια να επανέρχεται. Όχι σαν φωτοτυπία του παρελθόντος αλλά ενίοτε με ανησυχητικές αναλογίες. Και τα ερωτήματα πληθαίνουν με φόντο την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και την άνοδο μιας ποικιλόμορφης  Ακροδεξιάς .Είναι όλοι όσοι  ψηφίζουν Ακροδεξιά κόμματα φασίστες; Υπάρχουν αναλογίες  με τον μεσοπόλεμο; Μπορεί η ΕΕ να έχει την τύχη της Βαϊμάρης ; Πόσο πραγματική και πόσο προσχηματική είναι η επίκληση του προσφυγικού – μεταναστευτικού κινδύνου;  Θα συμφωνήσω με όσους επισημαίνουν τις διαφορές με τον μεσοπόλεμο και τα δημοκρατικά θεσμικά αντισώματα που έχει η Ευρώπη, στον βαθμό που αυτές οι επισημάνσεις δεν αποτελούν μαξιλάρι εφησυχασμού αλλά εγερτήρια πρόσκληση. Πρόσκληση για ένα διαφορετικό πόλεμο, πόλεμο διαμόρφωσης συνειδήσεων, που πρέπει χωρίς δισταγμό να διεξάγουμε    απέναντι σε ένα διαφορετικό , καθημερινό, υποδόριο φασισμό που επιδέξια μεταμορφώνεται και καμουφλάρεται άλλοτε με την μορφή του υπερπατριώτη ,άλλοτε του υπερασπιστή της θρησκείας και των χρηστών ηθών, άλλοτε του υπέρμαχου των ευρωπαϊκών αξιών, από τις οποίες κατά σύμπτωση απουσιάζουν αυτές που μας κληροδότησε ο διαφωτισμός. Απουσιάζουν οι έννοιες της ισότητας, της αλληλεγγύης, του ουμανισμού ενώ περισσεύουν οι προτάσεις για μια Ευρώπη φρούριο , περίκλειστη , αφιλόξενη και φοβική.

Και ένα επι πλέον ερώτημα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη. Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα ο ακροδεξιός κίνδυνος; Με ένα σύγχρονο κατευνασμό που μεταφράζεται σε ενσωμάτωση μέρους της ακροδεξιάς εθνικολαικιστικής ατζέντας – κυρίως σε ότι αφορά στο προσφυγικό μεταναστευτικό- στον προγραμματικό λόγο των παραδοσιακών δυνάμεων η στην δημιουργία μιας υγειονομικής ζώνης αποκλεισμού της ακροδεξιάς . Στην Αυστρία δοκιμάστηκαν και τα δύο. Την πρώτη φορά που ακροδεξιό κόμμα με ναζιστικές μάλιστα ρίζες συμμετείχε σε Ευρωπαϊκή κυβέρνηση η αντίδραση της ΕΕ ήταν ο ουσιαστικός αποκλεισμός της Αυστρίας από τα κέντρα λήψης των  αποφάσεων της ΕΕ. Μετά τόσο το Κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα όσο δυστυχώς σε μια περίοδο και οι Σοσιαλιστές αποδέχθηκαν την σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει υποπολλαπλάσιο πρόβλημα από τις χώρες του Νότου, δηλαδή τις χώρες υποδοχής. Και έτσι τώρα  ο φέρελπις Καγκελλάριος της Αυστρίας Σεμπάστιν Κουρτς με τους ακροδεξιούς  συμμάχους του, σε συνεργασία με τις χώρες του Βισεγκραντ, την νέα Ιταλική κυβέρνηση του ακροδεξιού Σαλβίνι ,την πάντα ελλοχεύουσα Μαρί Λεπέν και άλλους συγκροτούν μια οιωνεί Μαύρη Διεθνή που χαϊδεύει τα χειρότερα ένστικτα των λαών . Είναι όλοι αυτοί που δεν θέλουν νύχι μετανάστη να περάσει τα σύνορα τους γιατί θα αλλοιώσει την πολύτιμη ταυτότητα τους. Μα είναι όλοι αυτοί ναζί , θα ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετος. Δεν ξέρω για όλους και όπως είπα λίγο με ενδιαφέρει αν το βράδυ σπίτι τους κρυφά προσκυνάνε την σβάστικα, όπως οι δικοί μας Χρυσαυγίτες. Το βέβαιο είναι ότι πολιτικοί  όπως ο Ούγγρος Ούρμπαν και ο Σαλβίνι θυμίζουν  ναζί με πολιτικά.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι εμβληματικές μορφές της κεντροδεξιάς και του Κέντρου με καθοριστικό ρόλο στην ΕΕ , όπως η Μέρκελ και ο Μακρόν παρά τις πιέσεις που δέχονται αντιδρούν σωστά και μαζί με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και των Πρασίνων μπορούν να συνδιαμορφώσουν ενα μέτωπο ανάσχεσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, της μήτρας δηλαδή του φασισμού.

Και για να έρθουμε στα καθ ημάς , είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου το φαινόμενο της ογκούμενης πλέον σε καθημερινή βάση ακροδεξιάς βίας, λεκτικής και σωματικής.  Καμμία ανοχή, κανένα  ναι μεν αλλά, καμμία πλέον συνύπαρξη μαζί τους είτε σε αγανακτισμένες πλατείες είτε σε εθνικιστικά συλλαλητήρια. Γιατί η κραυγή «ζήτω ο στρατός, ζήτω οι ειδικές δυνάμεις» με την οποία ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος έκλεισε το εθνικιστικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη αποτελεί  καθαρευουσιάνικη εκδοχή της κραυγής του Μπαρμπαρούση.

Ροή Ειδήσεων

giannis kallianos 250424

26/04/2024 | 16:57

Γιάννης Καλλιάνος: Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου μέσα σε ένα απλό δωμάτιο – Θα κινηθώ νομικά

26/04/2024 | 16:53

Καραθανασόπουλος: Ο φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη τους ψαρεύουν στον φασιστικό βούρκο

26/04/2024 | 16:49

Αποκλεισμός δύο αγωνιστικών στον Αλέξη Κούγια

26/04/2024 | 16:43

Τσέρνομπιλ 38 χρόνια μετά: Το χρονικό του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος

26/04/2024 | 16:39

Η Madonna απολαμβάνει την περιοδεία της με τα παιδιά της

26/04/2024 | 16:36

Ρωμανός: Ο Τσίπρας είχε πει τα ίδια με τον ξάδερφο Κασσελάκη πριν από τις εθνικές εκλογές
aekbc sima 260424

26/04/2024 | 16:29

ΚΑΕ ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημία στην ομάδα μας»

26/04/2024 | 16:22

Μιλένα Αποστολάκη: Η συγκάλυψη για τα Τέμπη συνεχίζεται

26/04/2024 | 16:15

Κασσελάκης: Προπαγάνδα του Μαξίμου τα περί «κρουαζιέρας» και «διακοπών στο Αιγαίο»
kallianos mitera 260424

26/04/2024 | 16:05

«Πήρε τα χρήματα για να καλυτερεύσει τη ζωή του άντρα μου και τον πέθανε» – Συγκλονίζει η μητέρα του Γιάννη Καλλιάνου

26/04/2024 | 15:57

Στον ανακριτή η «άγουρη» συμμορία που κατηγορείται για ληστείες και κλοπές – Πρόκειται για τρεις 19χρονους, έναν 18χρονο κι έναν 20χρονο

26/04/2024 | 15:48

Τουρισμός για όλους 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους
epistoliki psifos 240124

26/04/2024 | 15:42

Ευρωεκλογές: ΑΑΔΕ για επιστολική ψήφο – Έως 29 Απριλίου και ώρα 15:30 οι μεταβολές στοιχείων Μητρώου

26/04/2024 | 15:36

ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκε προϊόν φρέσκων ζυμαρικών που ενδέχεται να περιέχουν αραχίδες

26/04/2024 | 15:33

Στον εισαγγελέα και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων το πόρισμα του ΥΠΕΣ για τα email αποδήμων
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»