Αθήνα

31 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

OPINION

Οι λέξεις έχουν πάντα σημασία

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές είναι πιθανό μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Μαργαρίτης Σχοινάς να έχει απαλλαγεί από τον οργουελικό τίτλο με τον οποίο φόρτωσε το χαρτοφυλάκιο του η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φόν Ντερ Λάιεν.

Δείτε επίσης

Σπάνια συνέντευξη του Βαγγέλη Βουλγαρίδη: Οι αποκαλύψεις για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το “Δόλωμα” –
Συγκινεί το μήνυμα της ΕΛΑΣ για τον Άρη, τον σκύλο που έβρισκε εκρηκτικά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι λέξεις όμως δεν μπαίνουν τυχαία, είναι ενδεικτικές προθέσεων. Η διατύπωση για την  «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις που ούτε μια ήταν θετική. Η μια κατηγορία αντιδράσεων αφορά σε αυτόν καθεαυτόν τον προσδιορισμό του « Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής». Σε μια πρώτη προσέγγιση είναι σαν να θέλει να δημιουργήσει κάτι ανάλογο με « τον Αμερικάνικο Τρόπο Ζωής».

Ο τελευταίος είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος και εν πάση περιπτώσει όχι καθολικής αποδοχής. Σε μια ακραία εκδοχή ο Ευρωπαϊκός τρόπος Ζωής  υπενθυμίζει τον αλήστου μνήμης «Σοβιετικό άνθρωπο», τον «νέο άνθρωπο» που ζούσε κατά τον σοσιαλιστικό τρόπο ζωής. Πρόκειται για μια αυθαίρετη, ανεπεξέργαστη γενίκευση, μια ολιστική προσέγγιση που μπάζει από παντού. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν συγκαταλέγεται στους οπαδούς της Ομοσπονδιακής Ευρώπης η έστω της τα ταχείας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που αποτελούν- αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι εφικτό και επιθυμητό-  απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας μακροπρόθεσμα κοινού τρόπου ζωής.

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Επειδή η ίδια δεν προέκυψε από παρθενογένεση αλλά από συγκεκριμένους συσχετισμούς είναι εύλογη η ανησυχία μήπως κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο κρύβεται ο προσανατολισμός για μια «Χριστιανική Ευρώπη» ή για μια «Γερμανική Ευρώπη».

Η δεύτερη και κατά την γνώμη μου πιο σοβαρή ένσταση έχει σχέση με την λέξη «Προστασία» σε άμεση συνάρτηση με τις πολύ πρακτικές και προσδιορισμένες (σε αντίθεση με τον αόριστο Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής) αρμοδιότητες του Έλληνα Αντιπροέδρου. Το χαρτοφυλάκιο  του περιλαμβάνει την διαχείριση του Μεταναστευτικού, την ασφάλεια και την ενσωμάτωση συνεκτικών κοινοτήτων. Προστατεύεις κάτι που κινδυνεύει, που δέχεται επίθεση. Εν προκειμένω υποτίθεται τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής. Από ποιούς κινδυνεύει; Κατά τους εθνικιστές, τους ακροδεξιούς αλλά δυστυχώς και από το κομμάτι εκείνο της δεξιάς που πιέζεται από την Ακροδεξιά κινδυνεύει από τους μετανάστες, τους ξένους, τους αλλόθρησκους, τους διαφορετικούς.

Όλα κουμπώνουν σε τέτοιο βαθμό ώστε οι αντιδράσεις να περιλαμβάνουν τους πάντες: από τους Financial Times και τον Economist που έγραψαν σαρκαστικά ότι ο πραγματικός τίτλος του κ. Μαργαρίτη είναι «Επίτροπος Μετανάστευσης» μέχρι τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά που χωρίς  περιστροφές κατηγόρησαν την Πρόεδρο της Κομισιόν ότι κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά και τους λεγόμενους Χριστιανούς υποστηρικτές της Ευρώπης τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι.

Από αυτούς και τους ομοίους τους, από τους οποίους πράγματι  κινδυνεύει η Ευρώπη και η Δημοκρατία . Ακόμα και στον πολιτικό χώρο της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν υπήρξε μούδιασμα, με πιο χαρακτηριστική την κάθετη αντίδραση του προκατόχου της.

«Δείχνει ωραίος ( ο τίτλος) αλλά μόλις αντιληφθεί κανείς ότι στην ουσία σημαίνει πως θα είναι ( ο Μαργαρίτης Σχοινάς) υπεύθυνος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, τότε είναι απολύτως αηδιαστικός» είπε σε ένα επιθετικό σχόλιο του ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νταμιέν Καρέμ.

Ανεξάρτητα , λοιπόν, από τις προθέσεις του Έλληνα Επιτρόπου- ο οποίος δεν έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής ως εκπρόσωπος τύπου του Γιούνκερ- ο συνδυασμός τίτλου και περιεχομένου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Και ο μεν τίτλος κατά πάσα πιθανότητα θα τροποποιηθεί. Ως προς το περιεχόμενο μένει να δούμε αν η νέα Κομισιόν θα αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό ως ζήτημα κατά κύριο λόγο αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων . Δηλαδή με συνταγή αποτυχίας.

Προβληματισμοί με αφορμή το Ενδιάμεσο Σχέδιο Ανάπτυξης
Πρώτες σκέψεις για την Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου
Ένα βήμα μπροστά… δύο βήματα πίσω
Καλωσορίζουμε τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά…
Επιλογές στελεχών στην Εκπαίδευση: Μια καινούρια παλιά ιστορία…
Ας ξανασκεφτούν τι θέλουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ