Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Νίκος Μπίστης: Όποτε η παράταξη μας αποδυναμώθηκε η χώρα υπέστη ανήκεστες βλάβες

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη – και αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνά η να το υποτιμά κανείς- άνοιξε με την απόφαση του Συνεδρίου της τον δρόμο για την ενότητα και ανανέωση της παράταξης μας όταν αυτό αμφισβητείτο ως δυνατότητα από πολλές πλευρές.

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα οδικό χάρτη και είμαι βέβαιος ότι παρά κάποιες αχρείαστες αναταράξεις θα φτάσουμε στο τέρμα. Στην εκλογή επικεφαλής στις 12 και 19 Νοεμβρίου και μετά στο Ιδρυτικό Συνέδριο. Η μαζική συμμετοχή θα σφραγίσει και θα περιφρουρίσει την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Όπως φαίνεται θα έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας γιατί εκτός απρόοπτου οι εκλογές πάνε πίσω. Ίσως και πολύ πίσω. Και κάναμε πολύ καλά που δεν σηκώσαμε στον βαθμό που το έπραξε η ΝΔ το αίτημα για εκλογές με συνέπεια να βρίσκεται τώρα η τελευταία σε στρατηγική αμηχανία και ουσιαστικά να το έχει εγκαταλείψει .

Ήταν αίτημα λανθασμένο όπως δείχνουν επανειλημμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης που αποδεικνύουν ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Θα ήταν σοβαρό λάθος και από άποψη τακτικής γιατί θα μας έφερνε αρωγούς και ουραγούς στην στρατηγική της ΝΔ που θέλει να εμφανίσει από τώρα ως δεδομένη την αυριανή μετεκλογική σύμπραξη σε ένα αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Και εδώ θα ήθελα την προσοχή σας. Θεωρώ κάθε σήμα προς αυτή την κατεύθυνση αυτοκτονικό για το εγχείρημα που έχουμε αναλάβει και το οποίο είναι υποχρεωμένο να έχει μέτωπο και προς την ΝΔ. Μα ψιθυρίζουν ορισμένοι δεν είμαστε εμείς που φέραμε το πρώτο μνημόνιο, δεν είμαστε εμείς που συνεργαστήκαμε με την ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου πρώτα και μετά στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, δεν συμμετείχαμε με στελέχη μας σε αυτές τις κυβερνήσεις , δεν ψηφίσαμε μαζί τους για να ” Μείνουμε Ευρώπη”.

Ναι ήταν αναγκαστική επιλογή ,σε έκτακτες , δραματικές συνθήκες. Την κάναμε και αναλάβαμε τεράστιο πολιτικό κόστος. Και σε όσους αυτάρεσκα και επιπόλαια λένε ότι ” δεν πειράζει που συνετρίβη η παράταξη, αρκεί που σώθηκε η χώρα ” καλό είναι να θυμίσουμε ότι όποτε η παράταξη μας αποδυναμώθηκε , τότε είναι που χώρα υπέστη ανήκεστες βλάβες.

Η ουσιαστική απάντηση ειναι ότι δεν είναι γραμμένο στην πέτρα , δεν είναι κισμέτ, η επανάλειψη της συνεργασίας με την συντηρητική παράταξη.. Πόσο μάλλον που τελικά “μείναμε Ευρώπη”, δεν είμαστε στο 2015 και η χώρα έχει αλλάξει σελίδα.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να μετακινηθούμε ρούπι από την θέση που ψήφισε το Συνέδριο μας. Πολλοί υποκριτικά και άλλοι αφελώς ,αμέσως η εμμέσως, μας πιέζουν να αυτοκτονήσουμε εκλογικά..

Η παράταξη όμως δεν ανασυγκροτείται για να επιλέξει σύμμαχο αλλά για να αλλάξει τους συσχετισμούς και να ηγεμονεύσει στον προοδευτικό χώρο. Ο στόχος αυτός μας λένε ορισμένοι , είναι ανέφικτος, αυτό που ειναι εφικτό είναι να μας πείτε τώρα με ποιόν θα συνεργαστείτε.

Και εμείς θα απαντάμε υπομονετικά : είναι στόχος φιλόδοξος αλλά όχι ανέφικτος. Και μόνο με φιλόδοξους στόχους γίνεται πολιτική. Θα πάμε λοιπόν στις εκλογές contra omnes με αυτοπεποίθηση και αφού κάνουμε ταμείο , θα σταθμίσουμε τα πράγματα και αν χρειάζονται συμμαχίες θα τις κάνουμε σε προγραμματική βάση που θα μας ικανοποιεί.

Επιτρέψτε μου εδώ μια παρένθεση. Η παράταξη πέρασε πολύ δύσκολες μέρες, μήνες , χρόνια. Σε γενικές γραμμές έκανε σε όλες τις κυβερνητικές και κομματικές εκδοχές το καθήκον της με τεράστιο κόστος. Σε αυτή την δραματική περίοδο – όπου ουδείς μας είναι άμοιρος ευθυνών- υπήρξαν εσωτερικές συγκρούσεις που έφτασαν στα άκρα και σωρεύτηκαν πικρίες. Ανθρώπινο είναι να ζητούν κάποιοι δικαίωση της περίοδου τους. Ανθρώπινο αλλά πολιτικά αλυσιτελές. Η δικαίωση όλων θα έρθει μέσα από την ανάταξη της παράταξης και μόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αντιμέτωπος με τις επιλογές του. Και τις αρχικές και τις μεταλλάξεις του και την παρά φύση συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ. Και ενώ έξω πάει “καλά.”( Νταιζεμπλουμ, Μακρόν, στήριξη σοσιαλιστών , εσχάτως και ο Τραμπ) στο εσωτερικό συνεχώς αποδυναμώνεται και νέα εσωτερική κρίση επωάζεται.

Η συγκράτηση της πτώσης του οφείλεται στο γεγονός ότι λαϊκά στρώματα στέκονται αρνητικά απέναντι στην εναλλακτική πρόταση που τους προσφέρει η ΝΔ και που συμπυκνώνεται στην θέση ότι το ιδιωτικό συμφέρον ταυτίζεται με το γενικό καλό. Μια ελληνική εκδοχή της γνωστής ωμής ρήσης του Αϊζενχάουερ πως : ότι συμφέρει την General Motors συμφέρει και την Αμερική. Αυτό προφανώς πολλαπλασιάζει τις δικές μας ευθύνες να δώσουμε γρήγορα πειστική και ελκυστική εναλλακτική λύση.

Υπάρχουν δύο μεγάλες δεξαμενές απο τις οποίες θα αιμοδοτηθει η παράταξη μας και ο νέος ενιαίος φορέας. Αυτό προσδιορίζει και μια σύνθετη πολιτική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.Η μια δεξαμενή είναι των νέων ψηφοφόρων που δεν έχουν άμεση επαφή με την παράταξη μας ούτε θετικές μνήμες από πολιτικές που άλλαξαν την μοίρα αυτού του τόπου. Αυτούς τους δύσπιστους απέναντι μας – που τώρα αρχίζουν να μας ακούν- θα τους κερδίσουμε με σύγχρονο προγραμματικό λόγο, αποδεικνύοντας ότι το νέο δεν είναι θέμα εκφώνησης η ηλικίας αλλά πρωτίστως πολιτικών θέσεων.

Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή είναι ο κόσμος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού ο κόσμος απογοητευμένος όχι μόνο από την διάψευση των ελπίδων – που ορισμένες ήσαν εξ αρχής απραγματοποίητες- αλλά και από το αποκρουστικό ήθος της άσκησης εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχίζει να στρέφεται προς εμάς . Προτείνω να μην αναλωθούμε σε θεωρητικού η και θεολογικού χαρακτήρα αναλύσεις για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί η δεν μπορεί να εξελιχθεί στο σύνολο του η εν μέρει από εθνικολαικιστικο μόρφωμα σε μια μορφή ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Το μόνο χρήσιμο για την υπόθεση μας είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του και ένα μικρό των στελεχών του ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε προοδευτικό χώρο. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι όποια ρότα και αν τραβήξει ο ΣΥΡΙΖΑ ένας νέος μεγάλος διχασμός τον περιμένει στην γωνιά. Άρα αποψεις που μας λένε μην αγγίζετε, γιατί όλοι είναι μολυσμένοι, είναι αφελείς αν δεν είναι εκ του πονηρού. Θα αγγίξουμε και θα πάρουμε πίσω κόσμο που ανήκει στην παράταξη. Μόνη κόκκινη γραμμή οι γενίτσαροι , οι υβριστές και οι θεσιθήρες για τους οποίους όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί. Όλοι οι άλλοι μαζί μας και ισότιμα. .

Υπάρχουν άνθρωποι που καλοπροάιρετα ρωτούν. Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί και εδώ το Πορτογαλικό μοντέλο; Δεν το αποκρούει μόνο η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποκλείει σε αυτή την φάση και ο συσχετισμός ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Στην Πορτογαλία έγινε υπό την ηγεμονία των Σοσιαλιστών ηγεμονία που εδραιώθηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Άρα η ανατροπή των συσχετισμών είναι όρος sine qua non για να ανοίξει κάποια στιγμή στο μέλλον η δυνατότητα μιας τέτοιες συμπαράταξης. Και παρότι δεν υπάρχουν συνταγές καθολικής εφαρμογής πρέπει να σημειώσουμε δύο εξελίξεις. Το SPD μετά την μακρόχρονη συνεργασία του με τους Χριστιανοδημοκράτες καταγράφει ιστορικό χαμηλό και φεύγει από την συνεργασία με την συντηρητική παράταξη. Το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό κόμμα αντιθέτως καταγράφει στις δημοτικές ιστορικό υψηλό ποσοστό ενώ οι σύμμαχοι του τόσο οι κομμουνιστές όσο και το Αριστερό μπλοκ υποχωρούν ενώ η δεξιά αντιπολίτευση έχει πρωτοφανείς απώλειες. Και επειδή δεν ζούμε σε Γαλλατικο χωριό , όλες οι εξελίξεις μας αφορούν.

Τέλος θέλω να αναφερθώ σε μερικά θέματα συγκυρίας που μας δίνουν την δυνατότητα άσκησης προγραμματικής αντιπολίτευσης.Είμαστε μια μεγάλη παράταξη που δεν θα καθορίζει την θέση της από υστερικές κραυγές ούτε από καφενιακού χαρακτήρα επιχειρήματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την απόφαση του ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό. Η απόφαση είναι Σολωμόντεια και γιαυτό σωστή. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να κρύψει την αρχική αντίθεση του και την αριστερίστικη ιδεοληψία του πίσω από τους αρχαιολόγους και το δασαρχείο. Όμως τώρα η επένδυση προχωράει.

Το δεύτερο αφορά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όταν λέμε ότι και ένα άνθρωπο να αφορά πρέπει να γίνονται σεβαστά , πρέπει να το εννοούμε. Πολύ σωστά η κοινοβουλευτική μας ομάδα υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Και ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω και την συζήτηση για το όριο ηλικίας.

Οι προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο ( αυτοπρόσωπη παρουσία , δικαστική απόφαση, γονική συναίνεση και κυρίως γνωμάτευση από διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ) είναι επαρκείς. Ούτε οι απαράδεκτες και σε τελευταία ανάλυση αντιχριστιανικές πιέσεις της Ιεράς Συνόδου, ούτε οι ανερμάτιστες αντιδράσεις των ΑΝΕΛ μπορούν να έχουν την παραμικρή επιρροή σε μια απόφαση που είναι δίκη μας με βάση τις αρχές μας και τις αξίες μας. Και η κοινωνία πρέπει να διαπαιδαγωγείται από την παράταξη μας.

(Παρέμβαση Νίκου Μπίστη στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης . Δευτέρα 9 Οκτωβρίου . Ξενοδοχείο Κάραβελ)

Ροή Ειδήσεων

screenshot 13

19/04/2024 | 11:39

Χριστίνα Μηλιού: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της τραγουδίστριας από τον σύντροφό της

19/04/2024 | 11:32

«Επίθεση» από Δανάη Μπάρκα σε Δημήτρη Παπανώτα: «Με ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορείς να δεις ποιον επιλέγεις»

19/04/2024 | 10:55

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία με πωλήσεις πετρελαίων στο ναυτιλιακό κομμάτι»
droneirantoyrkia

19/04/2024 | 10:43

Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου

19/04/2024 | 10:27

Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία

19/04/2024 | 10:18

Δημήτρης Παπανώτας για ΣΚΑΪ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του» – Για ΣΥΡΙΖΑ: «Με έφαγαν, καλή χώνεψη»
stai prwtagwnistes

19/04/2024 | 09:49

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών, υπήρξα σκληρή επίτηδες, δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι

19/04/2024 | 09:43

Αφροδίτη Γραμμέλη σε Γιώργο Λιάγκα: «Μη μας κουνάς το δάχτυλο κάθε πρωί, για όνομα του Θεού δηλαδή – Ξαφνικά βγήκε ο Γιώργος και έκανε πάλι διάγγελμα»

19/04/2024 | 09:31

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Δημήτρη Παπανώτα: «Βρέθηκε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες»
240419085918 φυλακή

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής
 αστρολογικές προβλέψεις 6 1200x720 1

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα