Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θλίψη με τον ξαφνικό θάνατο της Μαργαρίτας Ζήκου, υποψήφιας βουλευτή Ιωαννίνων με τον ΚΙΝΑΛ

OPINION

5 συν 5 δράσεις της νέας Κυβέρνησης

Τα εκλογικά ποσοστά που έλαβαν Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αποκαλύπτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα που θέλει να τους μεταφέρει το εκλογικό σώμα.

Οι πολίτες, έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ισχυρή Κυβέρνηση για να μπορέσει να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να επανέλθει η χώρα στην πολυπόθητη κανονικότητα, παράλληλα όμως δίνοντας ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό στην Αξιωματική Αντιπολίτευση στέλνουν το μήνυμα ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή» και φυσικά ότι η νέα Κυβέρνηση δεν έχει καμία «περίοδο χάριτος».

Πρώτη τη τάξει νομοθετική παρέμβαση της νέας Κυβέρνησης οφείλει να είναι η τολμηρή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας. Το υφιστάμενο καθεστώς μπορεί να περιγραφεί ως απόλυτα άδικο, καθώς ένας μικρός αριθμός εταιριών και φυσικών προσώπων επωμίζονται το φορολογικό βάρος που θα έπρεπε κανονικά να κατανέμεται σε ολόκληρη τη φορολογική βάση. Αν στην πραγματικότητα αυτή προσθέσουμε και την μαύρη οικονομία, τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ζοφερή για τους πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους. Έτσι, απαιτείται η λήψη μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φοροελάφρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων  για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Και φυσικά, έτσι θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν επενδύσεις από το εξωτερικό.

Τολμηρές και δραστικές πρωτοβουλίες αναμένουμε να αναλάβει η Κυβέρνηση εκεί ακριβώς, στο θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, παράλληλα με την διευκόλυνση της εγχώριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Φυσικά θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα ουσιαστικά μέτρα για την επανεκκίνηση των μεγάλων επενδύσεων και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως προορισμού ξένων επενδύσεων. Για τις εγχώριες επενδύσεις από την άλλη, και την επιτάχυνσή τους χρειάζεται η άμεση άρση των εμποδίων της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας που αφορά καταρχήν την αδειοδότησή τους αλλά και τη μετέπειτα λειτουργία τους.

Επενδύσεις και ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν αν διατηρηθεί ως έχει η υφιστάμενη κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος. Με μεγάλη επιμέλεια και με ιδιαίτερη προσοχή οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις για την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, ενώ ανάλογες δράσεις οφείλουν να ληφθούν για τη διόρθωση των γενικότερων αδυναμιών του, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι οι τράπεζες ως μοχλός ανάπτυξης παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα με υγιείς όρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος, βασικό μέλημα της Κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η κοινωνία δικαιούται να αισθάνεται ότι δεν υπάρχουν άβατα ή απαγορευμένες περιοχές και πως η καταπολέμηση της ανομίας αποτελεί προτεραιότητα του κράτους. Προς αυτή τη κατεύθυνση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επανεξετασθεί και η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου και η δυνατότητα προάσπισης της ασφάλειας, της τάξης και της περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ επιπλέον των ανωτέρω και σε πέντε δράσεις που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Και επειδή ο Σεπτέμβρης είναι κοντά, ελπίζω ως πολίτης και ως πολιτικός της πόλης να μη δω για ακόμα μια φορά να στηθεί η γνωστή σε όλους μας «πολιτική πασαρέλα» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Από τα μικρά θα φανεί η διαφορετικότητα αυτής της Κυβέρνησης που προς τον παρόν δείχνει καλά σημάδια νοοτροπίας. Περιμένω λοιπόν, να ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις και με ακόμα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων που απαιτεί η πόλη. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να προβεί άμεσα στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΑΣΘ, την ουσιαστική μελέτη της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας, την επιτάχυνση της υλοποίησης της βασικής γραμμής και των επεκτάσεων του Μετρό, τη σύγχρονη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και τέλος του σχεδιασμού και της υλοποίησης του παραλιακού μετώπου της πόλης, ως το μεγάλο και μακρόπνοο έργο το οποίο μπορεί να αλλάξει συνολικά το χαρακτήρα ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Ένα ενιαίο θαλάσσιο αστικό μέτωπο που μαζί με το λιμάνι, την έκθεση και το περιαστικό δάσος θα την απογείωση.

Οι απαιτήσεις είναι πολλές, το ίδιο όμως πολλές είναι και οι ανάγκες της κοινωνίας οι οποίες δε μπορούν να περιμένουν. Ομολογώ πως τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογούνται με θετικό πρόσημο και αναμένουμε να διατηρηθεί η ίδια εγρήγορση σε όλη την Κυβερνητική θητεία ώστε να δημιουργήσουμε τη χώρα που μας αξίζει.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι πρώην Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι

Ροή Ειδήσεων

28/11/2021 | 10:44

Φώφη Γεννηματά: Σήμερα στις 12:00 το μνημόσυνo για τις 40 ημέρες από τον θάνατο της προέδρου το ΚΙΝΑΛ

28/11/2021 | 10:39

Γιώργος Λιάγκας: Στόλισε με τους δύο γιους του για τα Χριστούγεννα (ΕΙΚΟΝΑ)

28/11/2021 | 10:25

Σαρηγιάννης: Τείχος ανοσίας 80% μέχρι το τέλος του έτους

28/11/2021 | 10:10

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδουλίδης

28/11/2021 | 09:50

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Η selfie από τα μπουζούκια μετά το τέλος του J2US

28/11/2021 | 09:38

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν να χορηγούνται σε ασθενείς μονοκλωνικά αντισώματα – Τα 10 επιλεγμένα νοσοκομεία

28/11/2021 | 09:12

Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 40 χρόνια το θρυλικό εστιατόριο τα «Νησιά» που αγαπούσε η Βουγιουκλάκη και μάγεψε Ντενέβ

28/11/2021 | 08:57

Ηράκλειο: 19χρονος προσπάθησε να αυτοκτονήσει λόγω ερωτικής απογοήτευσης

28/11/2021 | 08:45

The Voice: «Χαμός» με το ντουέτο της Έλενας Παπαρίζου και του Χρήστου Δάντη

28/11/2021 | 08:19

Survivor: Αυτοί είναι οι τρεις διάσημοι που θα ταξιδέψουν στον Άγιο Δομίνικο

28/11/2021 | 08:15

Eoρτολόγιο: Ποιο όνομα γιορτάζει σήμερα, 28 Νοεμβρίου

28/11/2021 | 08:05

«Συναγερμός» για την Παραλλαγή Όμικρον: Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορα για όλους τους αλλοδαπούς για 14 ημέρες

28/11/2021 | 08:01

Ιταλία: 109 γυναικοκτονίες το 2021 – Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 72 ώρες

28/11/2021 | 07:54

J2US: Αποχώρησε οικειοθελώς η Μαρίνα Πατούλη – Η αντίδραση του Κοκλώνη (ΒΙΝΤΕΟ)

28/11/2021 | 07:47

Ζώδια: Aστρολογικές προβλέψεις για σήμερα, Κυριακή 28 Νοεμβρίου
Αν ήμουν υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ήθελα να είμαι στη θέση του Λοβέρδου
Η υποψηφιότητα Παπανδρέου και η Ελλάδα του 2030
Η εκλογή ενός «κεντρώου» (δεξιού με κουκούλα) στο ΚΙΝΑΛ θα σημάνει αφενός τέλμα κι αφετέρου θα χαρίσει μία νέα νίκη στη Δεξιά
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δημοσκοπήσεις και σενάρια!
9 λόγοι για τον Ανδρέα Λοβέρδο
Αφετηρίες, Διαδρομές και Ευκαιρίες