Αθήνα

 

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

OPINION

Με 6 βήματα «τελειώνουν» οι επικουρικές συντάξεις

Εδώ και πέντε χρόνια, από το γ’ μνημόνιο και μετά, οι επικουρικές συντάξεις ήταν στο στόχαστρο.

Δείτε επίσης

«Η καφεΐνη προκαλεί νεύρα», η απάντηση Μπακογιάννη στην επίθεση που δέχθηκε
Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Νεκρός 15χρονος μετά από τραυματισμό του με όπλο

Και ότι ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα (τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα ή με την επιβάρυνση των μεσαίων-παραγωγικών στρωμάτων), το ολοκληρώνει η ΝΔ.

1.Αρχικά (Ιανουάριος 2016) ο Γ.Κατρούγκαλος είχε εισηγηθεί την ενσωμάτωση της Επικουρικής στην Κύρια σύνταξη και την κατάργηση του (τότε ενιαίου) ΕΤΕΑ. Το σχέδιο εγκαταλείφτηκε λόγω αντιδράσεων από τους ασφαλισμένους. Προς… συμμόρφωσιν Κύριες και Επικουρικές συντάξεις μπήκαν στην προκρούστεια κλίνη του ν.4387/16 και μειώθηκαν δραματικά επί ΣΥΡΙΖΑ.

2.Ακολούθως, με την ανάδειξη της ΝΔ στην κυβέρνηση, ο Ν. Μηταράκης προωθούσε την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής (υποχρεωτική κάλυψη, αλλά ελεύθερη επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού ασφαλίστρου). Το «σχέδιο» βρίσκεται τώρα εν υπνώσει λόγω της «αναδόμησης» του ρέκτη υφυπουργού (υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμερα), ενώ δεν έχει απαντηθεί ακόμη από πού θα βρεθούν τα 50 δις ευρώ (υπολογισμοί του ίδιου του κ.Μηταράκη) για την μετάβαση στο νέο μεικτό σύστημα (ποσά αναγκαία για να πληρωθούν τα δικαιώματα των σημερινών ασφαλισμένων, ενόσω δεν θα εισρέουν έσοδα καθώς οι νέοι ασφαλισμένοι αναμένεται να μετακινηθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες).

3.Μπορεί οι σχέσεις του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τον αναδομηθέντα υφυπουργό να ήταν οι χειρότερες δυνατές, το σχέδιο όμως για «συμπίεση» της Επικουρικής υλοποιείται κανονικά, έστω εντός του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο υπουργός με τον νόμο 4670/2020 τον Φεβρουάριο του 2020 δημιουργεί τον e-efka και με πρόσχημα της ψηφιακή εποχή μας εισάγει σε μια περίοδο χωρίς ανεξάρτητο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ πλέον λόγω ενσωμάτωσης και του λογαριασμού Προνοίας-εφάπαξ του Δημοσίου).

4.Η εργώδης προσπάθεια Βρούτση για κατάργηση της Επικουρικής συνεχίζεται με την κοινή ημερομηνία καταβολής των Κύριων και Επικουρικών συντάξεων (τέλους Ιουλίου 2020), όπως το ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο του…. e-efka επικύρωσε. Με πρόσχημα αυτή τη φορά την ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Έστω και εάν οι συντάξεις κατατίθενται ηλεκτρονικά (και μόνο λίγοι συνταξιούχοι αγρότες αναμένουν κάθε μήνα τον ταχυδρόμο, αλλά αυτοί δεν λαμβάνουν Επικουρικές συντάξεις. Λεπτομέρειες θα πείτε…)

5.Το επόμενο στάδιο θα είναι η πλήρης ενσωμάτωση των δύο συντάξεων (κοινή εκδίδουσα αρχή ο e-efka) με το πρόσχημα της (ορθής) παρακράτησης του φόρου (ανά μήνα). Και αυτό γιατί όταν τις συντάξεις καταβάλει διαφορετικό ταμείο, για ποσό Κύριας έως 720 ευρώ από τον ΕΦΚΑ δεν παρακρατείται φόρος, αλλά όταν υπάρχει και Επικουρική έστω 200 ευρώ, από την οποία επίσης δεν παρακρατείται φόρος από το ΕΤΕΑΕΠ, στο συνολικό μηνιαίο ποσό των 920 ευρώ αναλογεί φόρος (351,5 ευρώ το χρόνο στο παράδειγμά μας) που αποδίδεται με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης τον επόμενο Ιούνιο.

6.Και όταν οι δυο συντάξεις δίνονται από μια ενιαία αρχή, μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία… προσαρμογής των συντάξεων στο ύψος των εσόδων. Τα οποία, όχι μόνο λόγω πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω ανασφάλιστης εργασίας και γενικευμένης μερικής ή διαλείπουσας εργασίας, βαίνουν μειούμενα.

Ήδη ο e-efka, προκειμένου να πληρώσει στις 9/7/2020 τα αναδρομικά των Επικουρικών συντάξεων από τον Οκτώβριο το 2019 (απόφαση ΣτΕ), ρευστοποιεί κεφάλαια (που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας) 300 εκ., από ένα γλίσχρο αποθεματικό 1,4 δις ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη το ΕΤΕΑΕΠ έμπαινε «μέσα» περί τα 20 εκ. το μήνα, ενώ με τον νέο υπολογισμό των Επικουρικών προκύπτει επιπλέον δαπάνη 25 εκ. το μήνα, σημαίνει ότι τα εναπομείναντα αποθεματικά του 1,1 εκ. είναι ικανά να υποστηρίξουν το σημερινό επίπεδο των Επικουρικών συντάξεων μόλις για 2 έτη. Και μόνον υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα καλύψει τις απώλειες σε ασφαλιστικές εισφορές λόγω της καραντίνας και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των μισθωτών. Πρόσθετα, το δημόσιο δεν μπορεί να χρηματοδοτεί την Επικουρική ασφάλιση, όπου στην ουσία ισχύει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή οι συντάξεις προσαρμόζονται στα έσοδα ή, διαφορετικά, σταθερές εισφορές-μη εγγυημένες συντάξεις!

Την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΕΦΚΑ (Κύρια σύνταξη) υποχωρούν μέχρι στιγμής κατά 2 δις λόγω πανδημίας.
Είναι φανερό ότι θα προκύψει «ανάγκη» διορθώσεων… Αλλά αυτό μετά τις υπερπρόωρες εκλογές που σχεδιάζει ο κ.Μητσοτάκης). Απλώς επιλέγεται η μέθοδος της σαλαμοποίησης, της σταδιακής απορρόφησης και, ως συνήθως, της προεκλογικής συγκάλυψης των σχεδίων που αποκαλύπτονται με δραματικό τρόπο μετά την απομάκρυνση από την κάλπη…

Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Lockdown-ΕΛΣΤΑΤ: 3,2 εκατ. Έλληνες στο κατώφλι της φτώχειας – Σοκάρουν τα νέα στοιχεία

Επίθεση με βιτριόλι: Ραγδαίες αποκαλύψεις – Οι δύο γυναίκες είχαν συναντηθεί 5 φορές – Τι λέει η αδελφή της 35χρονης

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ήθελε να γίνει χρυσοχόος, έπαιξε στην ΑΕΚ και τον «ανακάλυψε» ένας Γάλλος σκηνοθέτης στο Παρίσι

Ροή Ειδήσεων

kasselakis pasok

30/09/2023 | 15:55

Κασσελάκης με αφορμή το στέγαστρο Καλατράβα: «Η παρακμή τελειώνει – Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα»

30/09/2023 | 15:50

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πού και πώς ψηφίζετε – Τι θα γίνει με τους σταυρούς

30/09/2023 | 15:46

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Bρέθηκα πάμπολλες φορές αντιμέτωπος με κακόβουλα σχόλια ή εντελώς αστήρικτα δημοσιεύματα»
pasok kinal 130723

30/09/2023 | 15:42

ΠΑΣΟΚ: Αποδοκίμασε τις ενέργειες του Αχιλλέα Μπέου κι αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στήριξή του στις δημοτικές εκλογές την άλλη Κυριακή

30/09/2023 | 15:39

Παπανώτας: Η απάντησή του στην Χρηστίδου – «Απορώ που βρήκαν τα «υπονοούμενα»

30/09/2023 | 15:31

Συμμετοχή του Προέδρου της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου στο 3rd ECONOMIST METROPOLITAN SUMMIT
screenshot 17

30/09/2023 | 15:16

Μεσολόγγι: Η τελευταία ανάρτηση της μητέρας που διαμελίστηκε σε κρεοπωλείο μπροστά στην κόρη της

30/09/2023 | 15:11

Γιώργος Καράβας: «Δεν υπήρχε κακοποίηση σε κανένα επίπεδο στο GNTM, δεν ξέρω τι έχει βιώσει η Ηλιάνα»

30/09/2023 | 14:51

Λευτέρης Πετρούνιας: Έτοιμος για τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος έπειτα από εξαιρετική εμφάνιση
628ba648 cc22 4717 b80e bef0d427cd20 (1)

30/09/2023 | 14:38

Εύβοια: 92χρονος οδηγός παρέσυρε έξι άτομα σε λαϊκή αγορά – «Πάτησε γκάζι και μπήκε μέσα, θα μας σκότωνε»

30/09/2023 | 14:27

Σταμάτης Φασουλής: «Συμφιλιώθηκα με τον πατέρα μου αφού πέθανε» – Συγκινημένη η Μαρία Μπακοδήμου

30/09/2023 | 14:10

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό: Στόχος η επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων και η μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων στη Θεσσαλία
pappas tattoo xr

30/09/2023 | 13:43

Νίκος Παππάς για το τατουάζ στο χέρι του: Ιδού η έμπνευση – Διάβασα αποκρουστικές ιστορίες για το tattoo αυτό

30/09/2023 | 13:29

O «μαύρος χαμός» – Μπέττυ Μαγγίρα: «Γιατί η Δανάη να σχολιάζει τη Σολωμού σε σχέση με τη δική της εμφάνιση και ποιον σύντροφο έχει;»

30/09/2023 | 13:12

Εξαφάνιση: Missing Alert για 28χρονο από την περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης
thumbnail motor
Το Yachting, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα
screenshot 21
Κι αγναντεύουμε το δέντρο!
thumbnail stratigaki2
Η καθοδική πορεία της κοινωνικής πολιτικής στο δήμο της Αθήνας
xristos liapis 11 190923
Από το Σουδάν στη Λιβύη: Πολυ-κρίσεις, επίπεδα απειλής και επιχειρήσεις ανακούφισης καταστροφών
milliordos
Τι είμαστε; Τι γίναμε; Μην είμαστε. Μη γίνουμε. Μη προφτάσουμε να συνηθίσουμε
xristos liapis10 300823
Το ειδικό βάρος των επαφών Μόντι – Μητσοτάκη και ο πόλεμος στην Ουκρανία