Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

O JOSEF KAPA τα ρίχνει χοντρά στoυς υποκριτές και παίρνει θέση για τη φωτογραφία που μας σόκαρε

O JOSEF KAPA τα ρίχνει χοντρά στoυς υποκριτές και παίρνει θέση για τη φωτογραφία που μας σόκαρε

Οι φώτο των νεκρών παιδιών προκαλούν δικαίως αποτροπιασμό,θυμό και αγανάκτηση.Όταν δε,γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από ανερμάτιστους κοινοβουλευτικούς που κάνουν εμπόριο ευαισθησίας όπως ο Στρατούλης προκαλούν αηδία.

josefΓράφει ο JOSEF KAPA 

Θα έπρεπε όμως να αποσιωπούνται τα γεγονότα?

Πως θα ήταν ο κόσμος αν δεν είχε δημοσιευθεί η φωτογραφία του Μάλκολμ Χ στο Life το '65 ή του Λαμπράκη του '63?

Πιθανότατα οι εξελίξεις να μην είχαν τρέξει με την ταχύτητα και τα αποτελέσματα που σήμερα απολαμβάνουμε από τις κοινωνικές κινητοποιήσεις της εποχής, να ήταν όνειρο θερινής νυκτός.

Θα ήταν η ίδια η αποψή μας για τον σκοτεινό ρόλο της CIA αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί η φωτό του Κένεντυ και το θέμα δεν είχε λάβει τις γιγάντιες διαστάσεις που πήρε?Θα ήταν ίδια η Ελλάδα αν κάθε γωνιά της χώρας δεν έβλεπε τον νεκρό Λαμπράκη δολοφονημένο από παρακρατικούς?

Τον Μάιο του '89 στο Σακραμέντο δημιουργήθηκε ένα θέμα αντίστοιχο με αυτό που ζούμε της τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.

Ένα παιδάκι πνίγηκε σε μια επικίνδυνη εκβολή ποταμού και η φώτο της σορού του στα χέρια ενός διασώστη,αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αντεγκλήσεων.

Η τοπική εφημερίδα αποφάσισε να την δημοσιεύσει και το σκεπτικό της έγινε διεθνές δημοσιογραφικό ''δεδικασμένο''-της μιας πλευράς.

Σε μια δημοσίευση του ο James Vesely, καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα υπερασπιζόμενος την δημοσίευση της φωτογραφίας είχε πει τότε:
''Καλώς ή κακώς,η φωτογραφία είναι η ιστορία.

Δεν είναι μόνο τα γεγονότα που μπορούν να γίνουν ειδήσεις.Αν είδηση ήταν μόνο η καταγραφή των γεγονότων,οι ρεπόρτερς θα δούλευαν σε διαμερίσματα.

Η είδηση και το συναίσθημα είναι ένα.Η φωτογραφία τοποθετεί ένα γεγονός στο γήπεδο της είδησης και του συναισθήματος.''

Αν η φώτο του 3 χρονου αγοριού δεν δημοσιευόταν,ποιός μας λέει ότι δεν θα ήταν ένας ακόμη αριθμός στο άθροισμα των δολοφονιών που καθημερινά στριμώχνονται στα μέσα των δελτίων ειδήσεων?Θα είχαμε την τεράστια κινητοποίηση πολιτών και κρατικού μηχανισμού που βλέπουμε?

Με λίγα λόγια,σκύλευση είναι η δημοσιοποίηση μιας φώτο χωρίς ηθική δημοσιογραφική κάλυψη,χωρίς άποψη στην κατεύθυνση της αποτροπής νέας δολοφονίας, νέου κακού.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι απανταχού διακινητές πόνου,που εξυπηρετούν συμφέροντα τρίτα ,πέρα από την δυνητική αποτροπή μελλοντικών παρόμοιων γεγονότων.

Εμετική ήταν η εφ.Δημοκρατία που έριξε νερό στο μύλο του μίσους και όχι στην επίλυση του προβλήματος των προσφύγων.

Και ο Στρατούλης που βρήκε ευκαιρία να ερμηνεύσει μονόπαντα και προπαγανδιστικά την αιτία του κακού.Οι φωτογραφίες είναι και ειδήσεις.

Οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονται είναι τα κτήνη.

Send this to a friend