Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

OPINION

Ο κοινωνικός ρόλος της τηλεόρασης και ειδικά της Δημόσιας

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμη και πριν την πανδημία, όταν έλθει το βράδυ αν όχι νωρίτερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι καθισμένοι μπροστά σε μια τηλεόραση.

Δείτε επίσης

ERTflix: Σαρώνει σε τηλεθέαση και πλέον είναι προσβάσιμο σε όλες τις android τηλεοπτικές συσκευές

Ιδιαίτερα την περίοδο που λόγω του lockdown τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα καφενεία , τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες ήταν κλειστά και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια απαγορευμένες οι μόνες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας ήταν η τηλεόραση και για ολίγους βιβλιόφιλους, ένα βιβλίο.

Έτσι η τηλεόραση κατά την διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο με τεράστια κοινωνική χρησιμότητα.

1.Λογω της αγνοίας, της ανασφάλειας και του φόβου το συναίσθημα που κυριαρχεί για πάνω από δέκα πέντε μήνες είναι μια έντονη ψυχολογική πίεση που διαβρώνει συστηματικά ιδέες και αξίες όπως η λογική, η αλληλεγγύη, η κοινωνική υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη σε συλλογικές λύσεις των προβλημάτων.

Οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τρόπο άμυνας στον βομβαρδισμό που υφίστανται από κάθε λογής μηνύματα παραπληροφόρησης που προέρχονται από πηγές με απροσδιόριστες η και συχνά ιδιοτελείς η έστω στην καλύτερη περίπτωση ανόητες επιδιώξεις.

2.Ενα άλλο τεράστιο θέμα είναι το αίσθημα της μοναξιάς. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε γραφεία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, δήλωσαν σε σχετικές έρευνες ότι δεν εχουν ούτε έναν φίλο στη δουλειά τους.

4. στους 10 νέους δήλωσαν ότι συχνά η πάντα νιώθουν μόνοι και 2 στους 5 συνταξιούχους παραδέχονται ότι η κύρια μορφή παρέας που έχουν είναι η τηλεόραση τους η ένα κατοικίδιο.

Αυτοί που αισθάνονται μόνοι η κοινωνικά απομονωμένοι έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αυτοαπομόνωση λόγω της πανδημίας ήλθαν απλώς να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

3.Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο το πόσο αλληλεξαρτημένοι είμαστε ο ένας από τον άλλο. Οι επιλογές μας δεν αφορούν μόνο τον εαυτό μας η την οικογένεια μας.

Άρα όταν αποφασίζουμε πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα ,ποιες είναι οι επιπτώσεις των επιλογών μας όχι μόνο για εμάς αλλά και την κοινωνια. Δεν πρέπει λοιπόν να μας διαφεύγει ότι η λειτουργία της δημοκρατίας απαιτεί ενημερωμένους έστω και στοιχειωδώς πολίτες .

Χρειάζεται συνεπώς άμεσα μια αναπροσαρμογή αξιών και προτεραιοτήτων. Πρέπει να ξαναμπούν στη καθημερινότητα μας οι έννοιες της συλλογικότητας, της φροντίδας , της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευθύνης και της συνεργασίας.

4.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας κάτω από τέτοιες συνθήκες καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικά. Ιδιαίτερα δε η τηλεόραση που είναι διαθέσιμη σε κάθε σπίτι και στο τελευταίο χωριό

Η μόνη δυνατότητα προστασίας και επηρεασμού προς την σωστή κατεύθυνση των μελών της κοινωνίας μπορεί να προέλθει από την ενημέρωση από έγκυρους δημοσιογράφους που κάπου λογοδοτούν και από μηνύματα ψυχαγωγικά η εκπαιδευτικά που προωθούν αξίες που θα ξανακάνουν της κοινωνίες μας πιο ανθρώπινες και πιο υπεύθυνες. Σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης μπορεί να είναι καθοριστικός

Υπό την προϋπόθεση ότι οι τηλεθεατές εμπιστεύονται αυτά που ακούν και βλέπουν.

Είναι λοιπόν πολύ ενθαρρυντικά τα ευρήματα σχετικά πρόσφατων ερευνών της κοινής γνώμης για τη δημοσιά τηλεόραση ΕΡΤ τόσο για τα προγράμματα ψυχαγωγίας όσο και ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι θετικές αυτές απόψεις ισχύουν ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

Η δημόσια τηλεόραση είναι ένα κατ’ έξοχη δημόσιο αγαθό όπως η Παιδεία και η Υγεία και αποτελεί υποχρέωση του Κράτους να εξασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σ’αυτούς που την βλέπουν.

Έχοντας ζήσει 6 χρόνια από τη ζωή μου στο Λονδίνο είχα την τύχη να απολαύσω ατέλειωτες ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων κάθε είδους αλλά πάντα υψηλοτάτης ποιότητας που μετέδιδε το BBC.

Ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό ότι η πληρωμή του ετήσιου τέλους για την δημόσια τηλεόραση ήτανε περιττή δαπάνη. Αντίθετα θεωρούσα μεγάλη τύχη την ευκαιρία απόλαυσης τόσων εκπομπών υψηλοτάτου επιπέδου από την πολυθρόνα του δωματίου μου.

Οι τεχνολογίες και τα νέα προϊόντα όπως η ERTFLIX που αναπτύσσονται από την δημόσια τηλεόραση εχουν .υψηλοτάτη κοινωνική αξία. Οι περισσότερες εκπομπές που προβάλλονται είναι εξαιρετικές.

Άρα η κοινωνική αποδοτικότητα των σχετικών επενδύσεων είναι σημαντικότατη.

Η πανδημία παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε ανέδειξε την τεράστια αξία κάποιων μέχρι πρότινος υποβαθμισμένων στην συλλογική συνείδηση τομέων. Η πρώτη αφορά τον Δημόσιο τομέα της Υγείας που πραγματικά ξεπέρασε και τις πιο υψηλές προσδοκίες. Χωρίς προφανώς αντίστοιχη ενταση και έκταση αναδείχθηκε επίσης η μεγάλη αξία και οι τεράστιες δυνατότητες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ας συγχαρούμε λοιπόν και ας στηρίξουμε όσους εχουν επιδείξει θετικά δείγματα γραφής. Όχι μόνο με επαίνους αλλά παρέχοντας τους και τα υλικά μέσα που απαιτούνται

Όσο και να χαλαρώσουν τα μέτρα και όσο και να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας η τηλεόραση θα είναι πάντα ο βολικός και πάντα διαθέσιμος σύντροφος.

Ας είναι και ευχάριστος και κυρίως ωφέλιμος. Τόσο για τους ίδιους τους τηλεθεατές όσο και την κοινωνια ευρύτερα.

Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι Οικονομολόγος- Οικονομικός Σύμβουλος 5 Μαΐου 2021

Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες
Το ρεπό και η ελιά…
Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα