Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Ο παραλογισμός στον Δήμο Αθηναίων

Ποια είναι τα εμπόδια εκείνα, που μπαίνουν σφήνα και φέρνουν δυστοκία, στην άμεση λύση των προβλημάτων στον Δήμο Αθηναίων;

Ποια είναι τα εμπόδια εκείνα, που μπαίνουν σφήνα και φέρνουν δυστοκία, στην άμεση λύση των προβλημάτων στον Δήμο Αθηναίων;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Tελικά έπειτα από έρευνα κατέληξα στα εξής: Eίναι όλα θέμα αρμοδιοτήτων. Θεωρούσα ότι ο Δήμος Αθηναίων θα είχε πολύ περισσότερες αρμοδιότητες από κάθε άλλο Δήμο αυτής της χώρας. Τελικά διαπίστωσα ότι το αντίθετο συμβαίνει. Ο Δήμος Αθηναίων έχει τις λιγότερες αρμοδιότητες. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι του έχουν αφαιρεθεί όλες οι δυνατότητες ελέγχου των κομβικών λειτουργιών του αυξάνοντας του όμως ταυτόχρονα όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές (μη αναγκαίες) δικλείδες που τον κρατάνε έρμαιο του στενού (ερμηνευτικά) νομικού πλαισίου.

Για να γίνει η ανάπλαση μιας πλατείας σε αυτόν τον Δήμο ακολουθείται μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία τις περισσότερες φορές δεν φτάνει ούτε καν στο τελικό βήμα ανάπλασης της. Δημόσια διαβούλευση, έπειτα από μελέτες τεχνικών υπηρεσιών, έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικός δημόσιος Διαγωνισμός κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα ο υπερτριαπλασιασμός του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου και η δραματικά κατακόρυφη αύξηση του κόστους αυτού. Και φυσικά δεν μιλάμε για την προκήρυξη και δημοπράτηση του έργου, που μαζί με τυχόν ενστάσεις αναβάλλουν επ’ αόριστον την πραγματοποίηση του.

Επιπλέον πρέπει να τονιστεί, ότι σε αυτό το τόσο πολύπλοκο σχεδιασμένο νομικό πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι αρμόδιος και άρα δεν έχει καμία εποπτεία για τις βασικές αρτηρίες της, όπως η Πανεπιστημίου, η οδός Σταδίου, η Ακαδημίας, η Σόλωνος, η Στουρνάρη, η Ναυαρίνου και το κυριότερο η όδος Αθηνάς (μολονότι στον δρόμο αυτό βρίσκεται και το Δημαρχείο Αθηναίων), αφού όλες αυτές οι οδοί ανήκουν στην δικαιοδοσία των εκάστοτε Υπουργείων (Υπ. Μεταφορών και Υποδομών εν προκειμένω) και ο Δήμος Αθηναίων δεν ασκεί κανέναν απολύτως έλεγχο σε αυτούς τους δρόμους. Φανταστείτε μόνο, ότι για την πιο απλή συντήρηση τους απαιτείται να δοθεί σχετική άδεια από το Υπουργείο, η οποία κανείς δεν θέλει να διανοηθεί τι ταλαιπωρία συνεπάγεται.

Και παραδείγματα υπάρχουν άφθονα. Αντί λοιπόν να διαιωνίζουν αυτόν τον παραλογισμό- με ψήφιση νέων νομοθετημάτων, εγκυκλίων διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, ας αναλογιστούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι ότι με την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού θα μειωνόταν δραστικά η γραφειοκρατία και θα αποκόμιζαν όλοι στην τελική κέρδος (πολιτικοί, υπάλληλοι και κυρίως οι ίδιοι οι δημότες).

το άρθρο μου αυτό δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2014 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Προς έκπληξη μου 4 χρόνια μετά σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει.

*O Αλέξανδρος Κασσανδρινός είναι δικηγόρος Αθηνών, Φρανκφούρτης

(αναδημοσίευση παλαιότερου μου άρθρου, Μάιος 2014, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

Send this to a friend