Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ναταλία Λινού: Η κόρη της Αθηνάς Λινού, διευθύντρια στο Χάρβαρντ που μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

OPINION

Με αφορμή την επιστολική ψήφο στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ συνεχίζεται ακόμα η καταμέτρηση ψήφων σε κάποιες πολιτείες λόγω του μεγάλου όγκου επιστολικών ψήφων.

Δείτε επίσης

Τα μέλη της ΠΑΣΠ μαζί με την Μάγδα Φύσσα ανοίγουν τη σημαία του Πολυτεχνείου στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος
Ρωσία-Κορονοϊός: Συγκλονίζουν οι εικόνες από πτώματα που στοιβάζονται δίπλα σε ασθενείς που μάχονται για τη ζωή τους (vid)

Το επιτελείο του Biden πολύ σωστά επέλεξε τη στρατηγική της επιστολικής ψήφου και λόγω της πανδημίας αλλά και για να προσελκύσει εκατομμύρια πολίτες που ίσως να απείχαν για διάφορους λόγους. Και το πέτυχαν. Έτσι κερδήθηκαν πολιτείες κλειδιά που αλλιώς θα είχαν χαθεί.

Τίθεται έτσι το ερώτημα αν και κατά πόσον η επιστολική ψήφος αποτελεί μέρος της Δημοκρατικής διαδικασίας που απαιτεί σε άλλες χώρες την αυτοπρόσωπη παρουσία στις κάλπες.

Το βασικό θέμα κάθε εκλογικής διαδικασίας είναι η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εκλογέων για να υπάρχει η πιο πιστή αντιπροσώπευση της βούλησης του εκλογικού σώματος και η εξ’ αυτού  ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η λέξη «Δημοκρατία» όπως ορίσθηκε από την Αθηναϊκή Πολιτεία καθιέρωνε την άμεση συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούσαν την πόλη. Και ελάμβαναν όλα τα μέτρα που επέτρεπαν την καθολική ψήφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφοφορία για την εξορία του Αριστείδη.

Συμπερασματικά κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην καθολική διατύπωση της κοινής γνώμης, εννοείται με διασφάλιση της εγκυρότητας και της ασφάλειας, αποτελεί βήμα της Δημοκρατίας και όχι καταστρατήγησή της. Γι αυτό και προβλέπεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ως ισοδύναμης η επιστολική ψήφος.

Στα δικά μας τώρα, για χρόνια η ψηφοφορία σε σωματεία και συλλόγους δεν μπόρεσε να καθιερώσει ούτε την επιστολική ψήφο αλλά ούτε και την διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην εποχή μας που μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε τις οικονομικές μας συναλλαγές μέσω του διαδικτύου αποτελεί παραλογισμό να μην επιλέγουμε και τις παραπάνω συμπληρωματικές δυνατότητες ψηφοφορίας ώστε να αποτυπώνεται η μεγαλύτερη έκφραση της κοινωνίας. Αν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση στη σημερινή εποχή ας ξεκινήσει ένας διάλογος για την αυστηρή προστασία της επιστολικής ψήφου και την καθιέρωση δικλείδων ασφαλείας ώστε να προστατεύεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

Σε όλες τις χώρες τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στις εκλογές όλο και λιγότεροι πολίτες με τα ποσοστά της αποχής να τείνουν να ξεπεράσουν αυτά των συμμετασχόντων. Ήρθε η ώρα τα κράτη να ξαναδούν το θέμα και να καθιερώσουν στα συντάγματά τους και άλλους τρόπους για την ακριβή αποτύπωση της θέλησης των πολιτών τους.

Τάσος Δαρσινός είναι μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και της Γραμματείας της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εάν ο Πολάκης ήταν σήμερα υπουργός Υγείας θα είχαμε πεθάνει όλοι

Ιστορικό στιγμιότυπο: Η «τραγουδίστρια της Νίκης», Σοφία Βέμπο το βράδυ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αίσιο τέλος: Βρέθηκε η 29χρονη μητέρα που εξαφανίστηκε μέσα στην καραντίνα από το Νέο Ηράκλειο

Βία κατά των γυναικών
13033 στο ΚΚΕ και πάρε ασυλία
Γιατί αντέχουν οι αρνητές και ο Τραμπισμός;
Τι θα γίνει με την Δεξιά του Κυρίου;
Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τις μικρές επιχειρήσεις;
Εδώ που φτάσαμε 3 προϋποθέσεις και 10 ενέργειες