Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Δύο ζώδια που θα νιώσουν δέσμια των επιλογών τους, σήμερα

OPINION

Οι πολίτες θα πρέπει να δουν το ΚΙΝΑΛ γι’ αυτό που είναι: Ως τη θετική εναλλακτική απέναντι στον αδιέξοδο μικροκομματισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Το πρώτο αφορά το πώς ο Τσίπρας, ο «Έδεσα την Ελλάδα χειροπόδαρα για τις επόμενες πολλές δεκαετίες», ο «Φτιάχνω το δικό μου κόμμα με «κλεμμένες» και πελατειακές ψήφους εκμεταλλευόμενος την περίοδο παραίτησης και μηδενισμού που περνά ο λαός μας», θα εξασφαλίσει ποσοστό που θα του επιτρέψει να μηχανεύεται την επάνοδό του στην εξουσία.

Η περίπτωση όμως Τσίπρα έχει υπεραναλυθεί. Όσοι κατάλαβαν έως σήμερα το ποιόν του καθώς και το είδος και το μέγεθος της «βλάβης ΣυΡιζΑ», κατάλαβαν.

Αυτό που έχει πια σημασία είναι να μπορέσουν ν’ αποφασίσουν ορθολογικά στις εκλογές τρεις κατηγορίες πολιτών:

  • Εκείνοι οι οποίοι έχουν μεν απογοητευθεί από τον ΣυΡιζΑ, αλλά ταλαντεύονται αν θα πρέπει να του ξαναδώσουν μια ευκαιρία.
  • Εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ψήφο στη ΝΔ -εννοείται πλην των νεοδημοκρατών- ως τον τρόπο απαλλαγής της χώρας από τον ΣυΡιζΑ.
  • Και εκείνοι οι οποίοι σκέφτονται ν’ απέχουν από τις εκλογές.

Οι πολίτες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να σκεφθούν ότι ο ΣυΡιζΑ πήρε τις ευκαιρίες του και απλούστατα τις σπατάλησε στο πώς θα ρίξει ρίζες στην εξουσία με κάθε κόστος. Και οι ίδιοι έχουν την επιλογή αντί να γίνουν νεροκουβαλητές μιας ομάδας καθόλα ζημιογόνων πολιτικών, να τους στείλουν τον λογαριασμό για τις απάτες, την αλαζονεία και το θλιβερό κυβερνητικό τους έργο. Βεβαίως, θα πρέπει να μην παρασυρθούν στο τέλος από τα προεκλογικά τερτίπια του ΣυΡιζΑ (από τις πενιχρές παροχές, την καθοδηγούμενη σκανδαλολογία, τις αεροβασίες περί μετεξέλιξής του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κτλ).

Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πέφτουν σε ένα θεμελιώδες λάθος: Δεν αρκεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, εν προκειμένω της ΝΔ, ώστε ν’ απαλλαχθεί η χώρα από τον ΣυΡιζΑ. Αυτή θα είναι μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ κατάσταση! Ζητούμενο είναι η πολιτική εξαέρωση του ΣυΡιζΑ, η οποία θα επιτευχθεί πρώτ’ απ’ όλα μέσω της ενίσχυσης του ΚινΑλ. Διότι η άνοδός του θα βάλει τέλος στην προσπάθεια του ΣυΡιζΑ να καταλάβει δόλια τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η επιβίωσή του.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και τα εξής δύο:

Πρώτον, η πρόταση διακυβέρνησης της ΝΔ είναι εθνικά απρόσφορη. Δεν αρκεί απλώς να λέει ότι έχει ένα σχέδιο με πυρήνα τη μείωση των φόρων, άντε και με δύο-τρία άλλα θέματα. Η Ελλάδα έχει χορτάσει πια από υποσχέσεις, «μεταρρυθμιστικές προθέσεις» και διλλήματα του τύπου «Μετά από εμένα το χάος»!

  • Η εμπειρία της κρίσης διδάσκει -αυτό που το ΚινΑλ σωστά προσπαθεί να βάλει στο μυαλό των πολλών- ότι για να κυβερνηθεί επιτέλους ο τόπος με προοπτική θα πρέπει να προκύψει μέσα από ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και με προγραμματικές συμφωνίες μία κοινή «εθνική γραμμή» για το πώς η χώρα θα επανατοποθετηθεί σε συμφωνία με τους δανειστές ώστε ν’ αλλάξουν κρίσιμα δεδομένα για την ανάκαμψή της (ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο αντιαναπτυξιακός εγκλωβισμός των «υπερπλεονασμάτων» κτλ) και ένα ενιαίο, συνεκτικό και τολμηρό εθνικο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια συναντίληψη για το πώς θα λάβουν υπόσταση αλλαγές ως προς τις νοοτροπίες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το μείζον.
  • Η ΝΔ όμως το ενστερνίζεται εν μέρει (ή δεν το ενστερνίζεται αληθινά) και δεν εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Τι σκέφτεται; «Ας κερδίσω εγώ τις εκλογές, αν γίνεται ας πάρω και την αυτοδυναμία, εντωμεταξύ ας λέω πού και πού ότι μ’ ενδιαφέρει η εθνική συνεννόηση, ας κάνω και τις επικοινωνιακές μου κόντρες με τον ΣυΡιζΑ, και ΜΕΤΑ βλέπουμε»! Λογική η οποία είναι απολύτως κατώτερη των περιστάσεων!

Και δεύτερον, η ΝΔ, ιδίως αν πάρει αυτοδυναμία, θα συμβάλει νομοτελειακά (ως τμήμα της ευρωπαϊκής συντήρησης) στη διατήρηση ή στην προώθηση έτι περαιτέρω «νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας» στα ευαίσθητα πεδία των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό το θέμα δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας και έχει διάφορες πτυχές για εμβριθή ανάλυση.

Όσο για εκείνους που σκέφτονται ν’ απέχουν από τις εκλογές, δικαιολογημένα το σκέφτονται. Είναι πραγματικά απογοητευτική η ποιοτική πτώση της πολιτικής διαχείρισης της χώρας. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά»: Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ώστε ν’ αδιαφορεί κανείς για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. Δεν βρισκόμαστε σε μια εποχή παχιών αγελάδων, θεσμικής κανονικότητας και βέβαιης κοινωνικής ειρήνης και εθνικής ασφάλειας.

Το δεύτερο πολιτικό παίγνιο αφορά το πώς η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία. Η ίδια μπορεί μεν να μην το λέει ευθέως, αλλά, ας μην υπάρχουν αυταπάτες, την επιθυμεί. Τίθεται λοιπόν το απλό ερώτημα: Ποιον κοροϊδεύει η ΝΔ, όταν λέει ότι ακόμη κι αν πάρει αυτοδυναμία θα επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων; Δεν ξέρει ότι η αυτοδυναμία θα την οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην αλαζονεία και τα υπόλοιπα κόμματα στον πειρασμό της σκληρής αντιπολίτευσης; Στην πρώτη κιόλας διαφωνία της με την αντιπολίτευση -είναι ΠΟΛΛΕΣ οι εσωτερικές και διεθνείς δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας- θα πρυτανεύσει η λογική: «Είμαι αυτοδύναμη, άρα ό,τι κι αν μου λέτε θα γίνει αυτό που λέω εγώ»!

Και κάτι ακόμη: τι θα κάνει με το λαϊκιστικό καραμανλικό μπλοκ καθώς και με τη λειψανδρία ικανών μεταρρυθμιστών που τη χαρακτηρίζει; Μέχρι πού θα φτάσει μονάχα με τον συμπαθή Κ. Χατζηδάκη και με τον «νεοαποκτηθέντα» Χ. Θεοχάρη; Η ΝΔ δεν είναι ο ιεροφάντης των μεταρρυθμίσεων που θέλει να πείσει τους πολίτες ότι είναι. Η αυτοδυναμία της θα γυρίσει μπούμερανγκ στη χώρα.

Και εν πάση περιπτώσει έχει σημασία να κάνει την αυτοκριτική της. Προπαντός για τη ΜΟΙΡΑΙΑ για την οικονομία 5ετία Καραμανλή! Για τον Σαμαρά της εποχής «Εγώ τα σκίζω τα μνημόνια κάθε μέρα»! Για την αδυναμία της να υπερασπιστεί στην κοινή γνώμη το εγχείρημα της συγκυβέρνησής της με το ΠαΣοΚ και ν’ αποφύγει το άδειασμά της από τους δανειστές στο τέλος του ’14! Και για τη βορβορώδη συμμαχία Καραμανλή-Τσίπρα! Καταστάσεις οι οποίες ναρκοθέτησαν την πορεία της χώρας.

Το τρίτο (και τελευταίο) πολιτικό παίγνιο -αγαπημένο πολλών δημοσιογράφων, πολιτικών και δημοσιολογούντων- έχει να κάνει με το πώς θα υποτιμηθεί το ΚινΑλ ώστε να ωφεληθεί εκλογικά, είτε ο ΣυΡιζΑ, είτε η ΝΔ, και τελικά με το πώς θα χειραγωγηθεί ο ρόλος του.

Προφανώς το ζητούμενο δεν είναι αν και με ποιον θα συνεργαστεί μετεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής. Ζητούμενο είναι το πώς η χώρα θα γλιτώσει από τα προαναφερθέντα πολιτικά παίγνια. Και πώς θ’ αποκτήσει πολιτική σταθερότητα και ισχυρή διακυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο! Με αυτό συνδέεται a priori ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής! Οι πολίτες θα πρέπει να δουν το ΚινΑλ για αυτό που είναι: Ως τη ΘΕΤΙΚΗ εναλλακτική επιλογή απέναντι στον ΑΔΙΕΞΟΔΟ μικροκομματισμό του ΣυΡιζΑ και της ΝΔ. Σημειωτέον ότι το Πρόγραμμά του, το «ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ», είναι ένα γενναίο Πρόγραμμα που προσφέρει απτές λύσεις και προοπτική! Έχουν λοιπόν την ελευθερία επιλογής να τολμήσουν την ανατροπή των υπαρχόντων πολιτικών συσχετισμών ενισχύοντας συνειδητά το Κίνημα Αλλαγής.

Και δύο ξεκάθαρες τοποθετήσεις με βάση την κοινή λογική σχετικά με δύο θέματα που τίθενται συχνά στον δημόσιο διάλογο:

  • Όπως δείχνουν όλα τα gallop ο νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ. Αν λοιπόν δεν πάρει αυτοδυναμία, περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚινΑλ μπορεί να προκύψει ΜΟΝΑΧΑ στη βάση σοβαρής προγραμματικής συμφωνίας, με εθνικό σχέδιο και προοδευτικό πρόσημο. Το αντέχει άραγε αυτό η ΝΔ; Διότι συγκυβέρνηση όπου η ΝΔ θα κάνει ό,τι θέλει και το ΚινΑλ θα είναι συμπλήρωμά της δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει! Θα είναι μα συγκυβέρνηση ιδιαίτερα προβληματική για τη χώρα και καταστροφική για το Κίνημα Αλλαγής.
  • Με τον ΣυΡιζΑ δεν μπορεί να υπάρξει ΚΑΜΙΑ μετεκλογική συνεργασία, γιατί είναι αυτός που είναι. Ο ηττημένος ΣυΡιζΑ δεν θα εγκαταλείψει τον λαϊκισμό, την προχειρότητα, τον διχασμό κοκ. Διότι όλα αυτά συνδιαμορφώνουν τον πυρήνα της ίδιας της ύπαρξής του: την καθεστωτική φιλοδοξία! Συνεπώς, τα περί σχηματισμού προοδευτικού μετώπου μαζί του είναι επιπολαιότητες.

* Ο Λευτέρης Κούμας ασκεί ελεύθερη-μαχόμενη δικηγορία, είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής – Καλλιθέας και υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής στη Σάμο.

Ροή Ειδήσεων

klelia andriolatou 280324

28/03/2024 | 14:02

Ανδριολάτου για Μουρατίδη: «Δεν έχω τη θέση να μιλήσω για κάποιον που δεν γνωρίζω»

28/03/2024 | 13:51

Πρώτη παρουσία του Ντάνι Αλβες στα δικαστήρια για να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισης

28/03/2024 | 13:38

Γιώργος Λιάγκας: «Αυτά που έκανε ο Μάρκος Σεφερλής πριν 20 χρόνια ήταν τέρατα, τώρα έχει λειάνει τον λόγο του»
antinoos almpanis 280324

28/03/2024 | 13:26

Αντίνοος Αλμπάνης: «Μετά την περιπέτεια της υγείας μου έχω αλλάξει λιγότερο από αυτό που πιστεύω»

28/03/2024 | 13:18

Δεν θα γίνει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

28/03/2024 | 13:14

Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»
giannis ragkousis 280324

28/03/2024 | 13:07

Γιάννης Ραγκούσης: «Βεβαίως και μία επίορκη κυβέρνηση μπορεί να κάνει νοθεία»

28/03/2024 | 12:56

Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου
geroulanos

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!
afrikaniki skoni athina 280324 (6)

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»

28/03/2024 | 11:45

Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού