Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αυτό που πραγματικά ανανεώθηκε έπειτα από την εκλογή Μητσοτάκη είναι τα διορισμένα πρόσωπα

Επιτελικός (στο ποδόσφαιρο) είναι ο μέσος με επιθετικό ρόλο, ο οποίος αγωνίζεται πίσω από τους επιθετικούς και έχει ως ρόλο τη μεταβίβαση της μπάλας.

Επιτελικός (στο ποδόσφαιρο) είναι ο μέσος με επιθετικό ρόλο, ο οποίος αγωνίζεται πίσω από τους επιθετικούς και έχει ως ρόλο τη μεταβίβαση της μπάλας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ορέστης Κορλός

Αν θελήσουμε να το μεταφράσουμε πολιτικά, επιτελικός ήταν ο ρόλος του κ. Τσίπρα την προηγούμενη τετραετία και η μπάλα οι διορισμοί. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταβίβασε με απόλυτη ακρίβεια την μπάλα στον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος όντας λάτρης, κατά τα λεγόμενα του, του ποδοσφαίρου άδραξε την ευκαιρία. Μια τακτική την οποία όπως παρατηρούμε ενστερνίστηκε δεόντως έχοντας ως βιτρίνα την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Την περασμένη τετραετία -και κάτι παραπάνω- παρατηρούσαμε τον κύριο Τσίπρα να διορίζει ασυστόλως τους διοικητές των ανεξάρτητων αρχών. Κάπως οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς την ετυμολογία της λέξης "ανεξάρτητο", παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την παρακαταθήκη που του άφησε ο κ. Τσίπρας.

Η ιδέα του πρωθυπουργού για τη δημιουργία επιτελικού κράτους θα μπορούσε να βοηθήσει πρακτικά τη διακυβέρνηση της χώρας όπως επίσης και το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης. Το ζητούμενο είναι όμως ό, τι ο κ. Μητσοτάκης μέσα από το νομοσχέδιο αυτό έχει ως απώτερο σκοπό την κομματικοποίηση των ανεξάρτητων αρχών. Η προδιάθεση αυτή δείχνει ότι στην μετά Τσίπρα εποχή δεν αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων αλλά ο τρόπος εκχώρησης των συμφερόντων τους στα νομοσχέδια.

Πλέον έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η ανανέωση πηγάζει μέσα από τα κομματικά συμφέροντα και όχι με βάση τις αξίες και το ήθος της πολιτικής. Αν παρατηρήσουμε δηλαδή τι πραγματικά ανανεώθηκε έπειτα από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη είναι τα διορισμένα πρόσωπα. Τέτοιου είδους τακτικές μόνο να οπισθοδρομήσουν μπορούν τη χώρα παρά να αλλάξει σελίδα και να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Ουσιαστικά δεν μπορούμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό της χώρας όταν συνεχίζονται οι διορισμοί σε θέσεις όπως η εθνική αρχή διαφάνειας αλλά και του συμβουλίου διοίκησης της εθνικής αρχής διαφάνειας. Με πιο απλά λόγια η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για πλήρη κομματικοποίηση των θεσμών βρίσκει σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη.

*Ο Ορέστης Κορλός είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Send this to a friend