Αθήνα

 

14 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος θέλουν τον Ανδρέα, γιατί δεν θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ

Η Δημοκρατική Παράταξη, ο πολιτικός χώρος που σηματοδότησε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης και έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου την περίοδο  της οικονομικής κρίσης, επωμιζόμενη με αίσθημα ευθύνης δυσανάλογα βάρη και πληρώνοντας υψηλό πολιτικό κόστος, προετοιμάζεται για τις εσωκομματικές εκλογές που θα αναδείξουν τον ηγέτη του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μένοντας καθηλωμένη σε εκλογικά ποσοστά στο όριο της πολιτικής επιβίωσης και συσσωρεύοντας μια παρατεταμένη κούραση εναπομεινάντων στελεχών, μελών και φίλων, ο μεγάλος προβληματισμός είναι η εύρεση της λύσης για την επανεκκίνηση, την αναγέννηση και μεγέθυνση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του Κινήματος, ώστε να καταστεί και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και της πολιτικής σκηνής. Όσοι έμειναν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον δημοκρατικό χώρο, δεν επιζητούν πλέον τη δικαίωση ή την αναγνώριση της συνεισφοράς του κόμματος στο πολιτικό γίγνεσθαι, αναζητούν την αφετηρία για έναν νέο ξεκίνημα που εμπεριέχει την εκλογική και πολιτική άνοδο, γνωρίζοντας ότι η καθήλωση και η αδράνεια δημιουργεί εσωστρέφεια, κόπωση και απογοήτευση.

Τα προτερήματα των υποψηφίων επίδοξων ηγετών του ΠΑΣΟΚ είναι πολλά, όπως και τα ελαττώματα, όμως αυτά θα εξετάζονται πάντα υποκειμενικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις συμπάθειες, προφανώς και αποτελούν εγγυήσεις και προκλήσεις για μια νέα αρχή, αλλά το ζητούμενο, που είναι και το διακύβευμα της επόμενης μέρας, είναι ποιος μπορεί να διεμβολίσει τον υπάρχοντα δικομματισμό και να υπερδιπλασιάσει τα εκλογικά ποσοστά της παράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθιστώντας την διαμορφωτή και όχι ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Τόσο το κυβερνών κόμμα όσο όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση, διατείνονται ότι δεν αναμιγνύονται στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής, είναι όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι και τους αφορούν οι εξελίξεις και ασχολούνται συστηματικά και προτιμήσεις έχουν για την ηγεσία που θα αναδείξουν οι εσωκομματικές εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να πουν ανοιχτά ποιον θέλουν στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., από φόβο μην κατηγορηθούν για ανάμειξη στα εσωτερικά άλλου κόμματος, -αν και οι κινήσεις, οι δηλώσεις στελεχών και τα υπονοούμενα που αφήνουν έντεχνα  άλλα δείχνουν, -έχουν όμως ξεκάθαρα και ευθέως πει, ποιον δεν θέλουν και δεν θέλουν εκείνον για τον οποίο υπάρχει ο κίνδυνος, να τους γυρίσει σε εκλογικά ποσοστά στην εποχή πριν το 2012. Αυτό είναι το πραγματικό τους άγχος στη προσπάθεια αντιποίησης συνθημάτων, χρωμάτων και λόγου, να εκμηδενίσουν το ΠΑΣΟΚ και να καρπωθούν ως λάφυρο τις δυνάμεις του κέντρου. Αναζητούν συζητητή και συνεργάτη, που θα συναινέσει σε μια δήθεν ‘’προοδευτική’’ διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών της απλής αναλογικής και αυτός δεν βρίσκεται στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο με ένα κόμμα που δεν είναι προοδευτικό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πολιτικά αμετανόητος, ακόμη φέρει το βαρύ αρνητικό φορτίο της δημαγωγίας και του πολιτικού καιροσκοπισμού. Όμως ένας τέτοιος ευσεβής πόθος και πρόταση για επιστροφή στην εξουσία με το φερετζέ της ψευδεπίγραφης και προσχηματικής προόδου, που δεν θα στηρίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις προοδευτικών πολιτικών, αλλά σε συμφωνίες προσώπων που θέλουν να ικανοποιήσουν ματαιοδοξίες, περικλείει και  περισσή αλαζονεία, καθώς προδικάζει την ετυμηγορία των πολιτών και λαμβάνει ως δεδομένο  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγεί τις εξελίξεις και όχι το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εθνικών εκλογών όποτε αυτές γίνουν,  κρύβοντας την αγωνία τους ότι τα πράγματα μπορεί να συμβούν αντίστροφα. Επίσης δεν στέκει και είναι ανιστόρητη, αν ήταν ειλικρινής,  καθώς οι ηγέτες που διαθέτουν πολιτικό ανάστημα, πάντα σέβονται τη λαϊκή εντολή και σε στιγμές κρίσιμες για τον τόπο, οφείλουν να παραμερίζουν προσωπικές απόψεις και να συζητούν με όλους τους δημοκρατικούς χώρους με όρους εθνικής ενότητας, όπως ο λαός επιτάσσει στη βάση πολιτικών και προγραμμάτων προς όφελος πάντα της πατρίδας. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει περίσσευμα υπευθυνότητας και ανάληψης ευθυνών με βαρύ τίμημα, σε δύσκολες ώρες για τη χώρα, υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτόν το δύσκολο τομέα έχει να καταγράψει μόνο ελλείμματα, ψηφοθηρικές ακροβασίες και ανέξοδη δημοκοπία.

Αλλά σε ποια θέση συζητητή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα της λαϊκής ετυμηγορίας; Αυτό το γνωρίζουν μόνο οι πολίτες που διαμορφώνουν με την επιλογή και τη ψήφο τους το πολιτικό σκηνικό και κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει τη βούλησή τους. Όσοι λοιπόν προσπαθούν με όρους του παρελθόντος να εξορκίσουν τους φόβους που τους επιφυλάσσει το μέλλον, απλά ματαιοπονούν.

Δεν θέλουν τον Ανδρέα και για έναν ακόμη λόγο, διότι θεωρεί υπαρξιακό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια ορθά κατατάσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δημοκρατικά μεν, αλλά λαϊκίστικα, οπορτουνιστικά ευκαιριακά  μορφώματα διεκδίκησης εξουσίας  και όχι στα προοδευτικά, με σταθερές, αξίες και αρχές, στη βάση της προοδευτικής πολιτικής. Για αυτό  και ατέχνως διαδίδουν ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο πηδάλιο θα κατευθυνθεί προς τη δεξιά. Πως ένας άνθρωπος που έχει ασκήσει κοινωνική πολιτική ενάντια σε νεοφιλελεύθερες πρακτικές με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την πάταξη της ανεξέλεγκτης σπατάλης στο φάρμακο, την νομοθετική παρέμβαση στα εργασιακά υπέρ των εργαζομένων και του ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, την άσκηση πολιτικών για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, του κοινωνικού σχολείου, θα στραφεί προς τη δεξιά; Είναι μάλλον αστείο και να συζητείται, διαδίδεται γιατί έχει τον σκοπό του, κοντόφθαλμο μεν, αλλά σκοπός και σκοπιμότητα.

Από την άλλη γιατί να θέλουν στη ΝΔ για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Ανδρέα, έναν πολιτικό που έχει οριοθετήσει το κυβερνών κόμμα ως τον ιδεολογικό αντίπαλο διαχρονικά και μπορεί να διεισδύσει στη δεξαμενή των κεντρώων και κεντροδεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι στις τελευταίες εθνικές εκλογές ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαυδισμένοι από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να τους ‘’επαναπατρίσει.’’ Αυτή η μεγάλη μερίδα σκεπτόμενων δημοκρατών πολιτών, είναι κομμάτι από τα ‘’σπλάχνα’’ του ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν ποτέ κτήμα της ΝΔ, κάτι που στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά, για τούτο και προσπαθούν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, να την υφαρπάξουν  χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, είτε αξιοποιώντας σειρά στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις που προέρχονται από τη Δημοκρατική Παράταξη, ή έχουν πολιτικό παρελθόν και διαδρομή στην ευρύτερη κεντροαριστερά, είτε προσπαθώντας υποκριτικά να υιοθετήσουν το προσωπείο μιας ποιο μετριοπαθούς συμπεριφοράς με κοινωνικό πρόσημο.  Στη ΝΔ δεν έχουν αυταπάτες, ότι η άνοδος στην ηγεσία του Κινήματος ενός πολιτικού που έχει ισχυρά ερείσματα σε όλο το φάσμα της κεντροαριστερής παράταξης, θα δημιουργούσε τις συνθήκες και το κλίμα, ώστε να μπει  τέλος στο όνειρο και το εγχείρημα του κ. Μητσοτάκη για την άλωση του κέντρου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ένας υπερ-διπλασιασμός στις επόμενες εθνικές εκλογές των δυνάμεων του αυθεντικού εκφραστή της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, θα έδινε ώθηση  εξουσίας σε αυτό τον χώρο με υπαρκτό το ενδεχόμενο  σε δεύτερο χρόνο οι ‘’μέτοικοι’’ απλοί ψηφοφόροι, που εγκατέλειψαν την παράταξη στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και βρήκαν καταφύγιο στον κυβερνητισμό και τις υποσχέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ  ψηφίζοντας τον ‘’νέο’’ ανερχόμενο ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, να αρχίσουν να φυλλοροούν προς το όραμα και την προοπτική που θα δημιουργούν οι συνθήκες ενός ανερχόμενου ισχυρού πολιτικού ρεύματος, που θα έχει τη δύναμη να επανακαταλάβει τον ζωτικό  του χώρο.

Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος θέλουν τον Ανδρέα λοιπόν για τους δικούς τους σοβαρούς λόγους, καθώς ο ένας εξαρτά την πολιτική του ύπαρξη από τον καθημαγμό και την λεηλασία του ΠΑΣΟΚ και ο άλλος οικοδομεί την δημοσκοπική και την εκλογική για την ώρα παντοκρατορία του, λόγω της απουσίας ισχυρού παίκτη στο κέντρο, ενός αντιπάλου που θα βάλει φρένο στη νεοφιλελεύθερη πορεία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν πρόβλημα να κινείτε με άνεση σε όλο το φάσμα των πολιτών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά σε ακραίες συμπεριφορές στελεχών του που ψαρεύουν στα θολά νερά της άκρας δεξιάς, μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο, που τόσο καλά χρησιμοποιεί κατ’ επίφαση μόνο επικοινωνιακά, χωρίς να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αφού ακόμη η πανδημία τα σκεπάζει όλα, λάθη, ανεπάρκειες, πολιτική ανικανότητα, παλαιοκομματισμό που είναι πάντα παρόν. Όλα αυτά τα κάνει μιας και  δεν έχει ουσιαστικό αντίπαλο, παρά μόνο έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει ο χρόνος να ασκήσει αντιπολίτευση, ακολουθώντας τη μέθοδο του ώριμου φρούτου, ανήμπορος να ορθώσει ανάστημα τώρα που ο λαϊκισμός  δεν έχει αντίκτυπο, το ψέμα φάνηκε πως είχε κοντά ποδάρια και η ένδεια επιχειρημάτων μεγάλωσε όπως και το πρόσφατο θλιβερό κυβερνητικό παρελθόν των καταστροφικών αντιφάσεων και αυταπατών.

Πολλοί θα πουν και θα σκεφτούν ότι όλα αυτά είναι σενάρια και εικασίες του μέλλοντος,  είναι σκέψεις, που βασανίζουν και τους δύο, γιατί  μια ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο θα μπορούσε να μετουσιώσει τους φόβους τους σε πολιτικό εφιάλτη, γι΄ αυτό δεν θέλουν τον Ανδρέα, τους βολεύει περισσότερο η στασιμότητα. Θέλουν δε θέλουν, η πολιτική κανονικότητα θα επανέλθει με την εδραίωση και πάλι του ισχυρού πυλώνα του Κινήματος της σοσιαλδημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής πολιτικής, γιατί το θέλει ο λαός κι αυτό το λησμονούν μέσα στα μικρά τους ‘’θέλω’’. Ο λαός όμως δεν κάνει θελήματα, δίνει εντολή για να αλλάξει μια εποχή κι αλλάζει μαζί της.

*O Νικόλας Τσολακίδης είναι στέλεχος διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων – Πρ. υποψήφιος βουλευτής – ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

peripoliko

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι
ioanna maleskou 170424

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:42

Πασαλιμάνι: Πώς ήταν το κτίριο πριν καταρρεύσει και σκοτώσει τον 31χρονο αστυνομικό

19/04/2024 | 22:29

Συναγερμός για την εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην Πλατεία Αττικής

19/04/2024 | 22:19

Καιρός αύριο: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

19/04/2024 | 22:07

Βαρύ πένθος για την Ελένη Βιτάλη: Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της
eleonora zouganeli 190424

19/04/2024 | 22:00

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Νιώθω αμηχανία με τα δημοσιεύματα που αφορούν την προσωπική μου ζωή»

19/04/2024 | 21:48

Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης

19/04/2024 | 21:37

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι
nikolaos 190424

19/04/2024 | 21:31

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Διαζύγιο μετά από από 14 χρόνια γάμου

19/04/2024 | 21:24

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πώς της πήραν σχεδόν 5.000 ευρώ

19/04/2024 | 21:17

Πήρε το «θρίλερ» ο Τσιτσιπάς απέναντι στον Ντίαζ Ακόστα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα