Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Όχι το ίδιο λάθος στην Περιφέρεια Αττικής- Ακούει η ΝΔ;

Αν και όλη η κουβέντα και η σεναριολογία γίνεται για το χρόνο των βουλευτικών εκλογών και ποια γεγονότα –από αυτά δεν πλήττουμε- μπορεί να τον επισπεύσουν, ένας άλλος χρόνος είναι βέβαιος. Αυτός των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και μια και μέχρι το Μάιο ο χρόνος δεν είναι και τόσο πολύς, τα κόμματα ανακοινώνουν σταδιακά τις υποψηφιότητες που στηρίζουν. Κι όσο και αν οι εκλογές αυτές έρχονται λογικά σε δεύτερη μοίρα, κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι για τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Είδαμε και πρόσφατα, με αρνητικό τρόπο, πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας ένας κακός ή καλός Δήμαρχος και Περιφερειάρχης.

Γράφει ο Νίκος Κασκαβέλης

Είναι γεγονός πως θα μπορούσε η Αυτοδιοίκηση να έχει και περισσότερες αρμοδιότητες, όσο και πόρους. Έχει όμως ήδη αρκετές, ώστε να μας αφορά άμεσα. Υποστήριζα ανέκαθεν τη θέση της όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όπως και σε άλλους χώρους (πχ τα Πανεπιστήμια). Της ανάδειξης κοινωνικών δυνάμεων, που αναλαμβάνουν οι ίδιες τις ευθύνες της τοπικής τους κοινωνίας και λογοδοτούν απευθείας σε αυτές. Είναι το πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο εξουσίας και γι’ αυτό (οφείλει να) είναι και το πιο προσωπικό, όσο και ανθρώπινο. Με ανθρώπους που τους ξέρεις με το όνομά τους, άμεσα και όχι μόνο δια μέσου μηχανισμών ή μέσων ενημέρωσης. Αυτό από θέση αρχής. Η εμπλοκή των κομμάτων σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, δεν έχει φέρει καλά αποτελέσματα. Αντί να λογοδοτούν στους πολίτες, οι αιρετοί απλά μπαίνουν σε παιχνίδια εντυπώσεων και κομματικών σχεδίων. Τα κόμματα το γνωρίζουν πια αυτό και ενίοτε, ανάλογα με τα συμφέροντα, μιλούν για την ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση.

Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι αρνητικό να έχουν άποψη τα κόμματα. Εφόσον η δουλειά τους είναι να εκφράζουν άποψη και να ασκούν πολιτική, λογικό και δεκτό είναι να το κάνουν και στην Αυτοδιοίκηση. Από αυτό όμως, τη στήριξη σε πρόσωπα με πορεία, γνώσεις και κύρος, έως τον ασφυκτικό εναγκαλισμό, έχει τεράστια απόσταση. Το κρίσιμο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Της συνεργασίας με την κοινωνία, της στήριξης του θεσμού και της λειτουργίας του με τον καλύτερο τρόπο. Σχετικά λοιπόν με τα χρίσματα, πρέπει να γίνουν ορισμένες παραδοχές και διαπιστώσεις που ίσως οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές τα κόμματα.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός πως και οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης παράγουν, καλώς ή κακώς, πολιτικά συμπεράσματα. Ιδίως δε στις μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους. Στις εκλογές του 2014, κορωνίδα των εντυπώσεων τη νύχτα εκείνη, ήταν η νίκη της Ρένας Δούρου, στην Περιφέρεια Αττικής. Παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα. Η οριακή του νίκη στην 1η Περιφέρεια της χώρας ήταν αυτή που δημιούργησε την αύρα νίκης στο κόμμα. Την αίσθηση, για πρώτη φορά, πως μπορεί να νικάει και γιατί όχι, να καταλάβει την εξουσία, κάτι που ακολούθησε. Όλοι θυμόμαστε την προεκλογική εκστρατεία της κας Δούρου, με τις αφίσες παντού-όχι και τόσο οικολογικό ή…οικονομικό, αλλά σε αυτό θα σταθούμε σύντροφοι;- και τις θρυλικές ρήσεις όπως το περίφημο «οι αριστεροί μαζεύουν αλλιώς τα σκουπίδια». Τελικά, όχι μόνο τα σκουπίδια, αλλά και πολλά άλλα τα έκαναν ακριβώς με τον ίδιο (διαδικαστικά) τρόπο, απλά με τεράστια καθυστέρηση και με πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα.

Είναι βέβαιο πως πολλοί μετάνιωσαν για αυτό το αποτέλεσμα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ψηφοφόρους, αυτό θα φανεί στην κάλπη, αν η κα Δούρου θελήσει να υπερασπιστεί τη θητεία της. Αναφέρομαι και σε κόμματα, που έκαναν κραυγαλέο λάθος. Προφανώς η ΝΔ του κ. Σαμαρά τότε, με τον κ. Μιχελάκη αρμόδιο Υπουργό, έκανε λάθος με την επιμονή να κατεβάσει δικό της κομματικό υποψήφιο.

Ποιος ο λόγος να ρισκάρει αλήθεια με ένα πρόσωπο κόσμιο μεν άσχετο όμως με το χώρο και χωρίς δεσμούς ή σχετική ιστορία; Ο κ. Κουμουτσάκος δεν είχε λόγο να είναι σε αυτή τη μάχη, που δεν του άρμοζε και ως «στυλ» και αυτό αποτυπώθηκε εμφατικά στο αποτέλεσμα. Τρίτος και καταϊδρωμένος, σε μια εποχή που η ΝΔ ήταν στην εξουσία, ενώ το ΠΑΣΟΚ τότε, με τον υποψήφιο κ. Σγουρό που έχασε οριακά τη μάχη, έδινε το ίδιο τη μάχη επιβίωσης. Η προσωπικότητα του κ. Σγουρού, με την παρουσία ετών σε Αθλητισμό και Αυτοδιοίκηση και τη γενικώς ομολογούμενη πετυχημένη θητεία, στη Νομαρχία Αθηνών και αργότερα στην Περιφέρεια, έφερε ένα μεγάλο αποτέλεσμα, δίχως πλέον την υποστήριξη ενός τόσο ισχυρού κόμματος, όσο ήταν παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό οφείλεται όπως είπαμε τόσο στο έργο του υποψηφίου, που θα μπορούσε και να έχει νικήσει αν δεν είχαν αποφευχθεί λάθη σε κρίσιμες λεπτομέρειες, αλλά και τα γνωστά «μαχαιρώματα», αλλά και στην εν γένει στάση του σε σειρά ετών. Αν και γνωστής κομματικής προέλευσης, αυτό δεν ήταν το πρωταρχικό του γνώρισμα στην άσκηση των καθηκόντων του, αλλά έμπαινε συνειδητά δεύτερο. Τελικά, ο χαρακτηρισμός του ανεξάρτητου, κυρίως αυτοδιοικητικού στελέχους, πέρασε στην κοινωνική συνείδηση, εξ ου και το μεγάλο (δυσανάλογο με το κόμμα που τον υποστήριζε) αποτέλεσμα. Η ΝΔ –και υπήρχαν τότε τέτοιες εισηγήσεις- μπορούσε να κάνει το «άλμα». Να στηρίξει έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης και να δρέψει αργότερα δάφνες νίκης και εντυπώσεων. Άλλωστε μόνο νικήτρια θα ήταν από αυτό. Τι αλήθεια κατάφερε, με την 3η θέση και την απόλυτη ήττα εντυπώσεων; Ότι κατάφερε να κατεβάσει υποψήφιο; Ε και; Απλώς στέρησε το κρίσιμο ποσοστό-διαφορά στον α γύρο και δημιούργησε συνθήκες ντέρμπι και τελικά ήττας στο β.

Τώρα, στις επερχόμενες εκλογές κρίνονται πάλι πολλά και όχι μόνο εντυπώσεις. Ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής, οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους σε όσα εμβληματικά συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Με μια διοίκηση απούσα επί χρόνια και παρούσα μόνο από καταστροφική αναγκαιότητα, όπου έλαμψε διά της ανεπάρκειάς της. Στην Περιφέρεια αυτή υπήρξε η 1η εκλογική αποτύπωση της επιτυχίας των «μεγάλων λόγων και υποσχέσεων» του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά που οι πολίτες πίστεψαν ότι τα πράγματα θα γίνουν «αλλιώς». Και εκεί ήρθε και η μεγάλη, παράλληλα με την κυβερνητική, κραυγαλέα διάψευση. Επομένως, υπάρχει και ηθική διάσταση στο θέμα. Κάποιοι “πρέπει” να δικαιωθούν, για όσα έλεγαν και έκαναν και τα οποία επιβεβαιώθηκαν και να δώσουν τη δύσκολη μάχη για μια κανονικότητα που μας λείπει στην πρώτη βροχή.

[inline_article order=”1″]

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των εκλογών αυτών, επιχειρεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα. Και λόγω δραματικής «λειψυδρίας» σε στελέχη την «ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος», τεκμηριώνει τη δήθεν σοσιαλδημοκρατική του στροφή, στηρίζοντας υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ σε όλη τη χώρα. Στηρίξεις που δεν απορρίπτουν ως τώρα οι υποψήφιοι. Η ΝΔ και με βάση τα όσα έχει πει ο αρχηγός της σε σειρά θεμάτων, ιδίως για την ανάγκη συνεργασιών παντού, μπορεί να έχει λόγο σε αυτό και να να ισορροπήσει τα πράγματα. Μπορεί να δείξει πως έμαθε από το πάθημα του 2014.

Στην Περιφέρεια Αττικής, δεν χρειάζεται να έχει αυστηρή κομματική υποψηφιότητα. Μπορεί να κινηθεί πιο θεσμικά. Να μιλήσει για την ηθική δικαίωση ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και να στηρίξει τον ίδιο άνθρωπο που με θέρμη (αν και καθυστερημένα, άρα δίχως πειθώ γι’ αυτό και αποτυχημένα) στήριξε στο Β γύρο του 2014. Το Γιάννη Σγουρό. Θα στήριζε την αυτοδιοίκηση αλλά και θα στερούσε επιλογές ή/και ευρύτερες στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για το β γύρο. Δεν χρειάζεται να προσφέρονται «εύκολοι πόντοι» στον αντίπαλο, με νερό στο μύλο της ρητορικής του για ψευδεπίγραφα μέτωπα κλπ. Θα είναι κάτι καινούριο. Θα τολμήσουν;

*Ο Νίκος Κασκαβέλης είναι δικηγόρος (MΔΕ, MSc)

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού