Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ανείπωτη τραγωδία στο Αγρίνιο: 7χρονο κοριτσάκι έχασε μάνα και πατέρα μέσα σε λίγες ημέρες

OPINION

Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”  

Παρήλθε και η Παρασκευή, 2 Απριλίου. Παγκόσμια ημέρα του Αυτισμού. Ανέκαθεν και παρά την προφανή προσχηματικότητα της λειτουργικής υπενθύμισης των “εορταστικών” αυτών συμβάντων, οι παγκοσμίου μορφής εκδηλώσεις μου δημιουργούσαν μια αποστροφή.

Μου υπενθύμιζαν τον στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχεί ανάμεσά μας, μια λανθάνουσα μορφή ρατσισμού που επικαλύπτεται από διαθέσεις σύμπνοιας και συμπαράστασης στους διαφορετικούς άλλους που τυγχάνουν να απέχουν από την συνήθη ” κανονικότητα”.

Εννοιολογικά,  με τις συνεπαγόμενες σημασιολογικές προεκτάσεις που ως ερμηνείες έχουν τη μαγική ικανότητα να οριοθετούν και να κατατάσσουν κοινωνικά ανθρώπινες συμπεριφορές, διαιωνίζοντας με αυτόν τον τρόπο πάγιες και καθεστωτικές συλλογικές κοινωνικές αντιλήψεις, οι “παγκόσμιες εορτές” αναπαράγουν τον κοινωνικά κατασκευασμένο μας κόσμο. Επιβεβαιώνουν την διαφορετικότητα προς χάριν της πλειονότητας. Η ίδια μεταφραζόμενη εννοιολογικά απόδοση της τιμώμενης “παγκόσμιας εορτής” δημιουργεί συγχύσεις και ετεροπροσδιορισμούς. Στην προκείμενη εορτή, διεθνώς έχει αποδοθεί η ορολογία “αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού”, προκειμένου, αφενός μεν να αποδοθεί η ευρύτητα των περιπτώσεων που είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν, αφετέρου να αποκλιμακώσει την “σκληρή” στερεοτυπική εικόνα ενός ανθρώπου που χαρακτηριζόταν παλαιότερα “αυτιστικός”. Μια εικόνα που παρέπεμπε στο ιατρικό μοντέλο και ουσιαστικά αναφερόταν στις ακραίες περιπτώσεις που η αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού συνοδευόταν από νοητική στέρηση, ενδεχόμενη εγκεφαλική παράλυση, απουσία αντιληπτικού και εκφραστικού λόγου.

Πολιτικά, οι “παγκόσμιες” αυτές εορτές, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρίας στους πολιτικούς ταγούς να υποδηλώσουν, έστω εικονικά, την ανθρωπιστική τους εικόνα. Να υπενθυμίσουν την καλοσύνη τους, την έγνοια απέναντι στο συνάνθρωπό τους. Στην εποχή της εικόνας, οι διαμορφωτές της εικόνας (image maker), κυνηγούν τέτοιες εορτές, προκειμένου να αναδείξουν το φιλολαϊκό προφίλ του ηγέτη που έχουν αναλάβει να καθοδηγήσουν. Για μια ακόμη φορά, η στερεοτυπική και γενικευμένη  διασύνδεση εικόνας και επιθυμητής αναπαραγόμενης συμπεριφοράς επιτυγχάνει το ανάλογο επιδιωκόμενο πολιτικό όφελος. Για παράδειγμα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) στον Άγιο Δημήτριο απέστειλε το μήνυμα της ιδιαίτερης υποστήριξης της πολιτικής ηγεσίας στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Πέραν της μίας και τιμητικής “παγκόσμιας ημέρας”, δυστυχώς, το έτος διαθέτει και άλλα 364 ημερονύχτια. Είναι εκείνα τα ημερονύχτια που οι γονείς των παιδιών όλων των παγκοσμίων εορτών  και εν προκειμένω των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού αντιπαλεύουν με την καθημερινότητά τους. Μια καθημερινότητα σκληρή, πολλές φορές αποκρουστική, που τις περισσότερες φορές φέρνει στα όρια γονείς και παιδιά.

Και όσοι έχουν την τύχη, για τους περισσοτέρους εξ’ ημών των εκπαιδευτικών, να υπηρετούν την ειδική εκπαίδευση από διάφορες θέσεις η αγωνία και η σκέψη προτεροποιείται απέναντι σε γονείς και μαθητές.  Και για τις 365 ημέρες του έτους.

 

 

 

Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν είναι αναχρονιστική η πολιτική διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και στην πραγματική Αριστερά
Κι όμως, η Μάνια Τέκου ήταν ειλικρινής – A Tribute
Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Κοινωνίες των «ευτυχισμένων» άξιων ή της αξιοπρέπειας;
Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ
Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”