Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αννίτα Πάνια σε Βίσση: «Ένιωθα τόσο κομπλεξικά και χάλια στο γάμο μου με τον Νίκο Καρβέλα»

OPINION

ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Θυμικό και Λογική

Η τελευταία ΔΕΘ, ένα πράγμα επικύρωσε. Την εκούσια ή ακούσια επικράτηση του θυμικού  έναντι της λογικής που οδηγεί στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής πραγματικότητας.

Η ΝΔ, λέει, επιστρέφει στην μεσαία τάξη ότι της αφαίρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ που κυβερνά την Χώρα σε μια μεταμνημονιακή περίοδο όπως της την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Συγκρίνουμε δηλαδή μπανάνες με αγγούρια. Μα το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αχρείαστο θα πει ο οπαδός. Αν όμως ήταν αχρείαστο, δεν φταίει και η ΝΔ που τα παράτησε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2015 αντί βγάλει την Χώρα από τα μνημόνια; Το μέγεθος του τρίτου μνημονίου, βεβαίως ήταν αχρείαστο διότι μας συνέβη η Βαρουφακειάδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά, σε όλους, αποτελέσματα.

Στο σημείο αναδεικνύεται το ερώτημα, ποια μεσαία τάξη έχει η κυβέρνηση στο μυαλό της; O Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πρόσφατα “καμία πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, μέσω τραπεζών, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση σε αυτό, μαζί με εκπτώσεις, θα έχουν μόνο όσες συγχωνεύονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα τις εξαγοράσουν.” Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διατηρούν ως μερίδιο το 99,5% στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 86,9% της απασχόλησης, με την συντριπτική πλειοψηφία να αποτελείται από πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 10 ατόμων.

Μα ο ΣΥΡΙΖΑ μας φλόμωσε στα ψέματα με το σκίσιμο το μνημονίων και αντ’ αυτού μας οδήγησε στο 3ο και μεγαλύτερο μνημόνιο. Ναι αλλά με την ίδια ρητορική βγήκε και η ΝΔ των Ζαππείων και μας οδήγησε σε ένα δεύτερο άχρηστο μνημόνιο. Όπως είπε η κα Ντόρα Μπακογιάννη, «Εάν το πολιτικό σύστημα είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα είχαμε βγει από τα μνημόνια στα 2,5 χρόνια.»

Ναι αλλά το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στα μνημόνια! Κι αυτό είναι το μόνο που μας έμεινε στο θυμικό. Ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια ότι το 80% του χρόνου της κρίσης κυβέρνησε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν παραδέχτηκαν, δημόσια και με καθυστέρηση, που κόστισε και χρόνο και χρήμα, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, δεν συγκαταλέγεται στο θυμικό που μας οικοδόμησαν. Ούτε η πανηγυρική αθώωση Γεωργίου, που αποκάλυψε το πραγματικό χρέος, ούτε ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων του κράτους ότι έγινε το πρώτο μνημονιακό διάστημα επί διακυβέρνησης Γεωργίου Πανανδρέου και ΠΑΣΟΚ, συγκαταλέγεται στο θυμικό μας.

Το ΠΑΣΟΚ όμως μας πρόδωσε! Κι αν δεν μας πρόδωσε ακριβώς είναι αυτό που χρεοκόπησε την χώρα, λέει το θυμικό. Τι κι αν από το 2004 έως το 2009 που εκτοξεύτηκε το χρέος, κυβερνούσε η ΝΔ; To θυμικό λέει ΠΑΣΟΚ! Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε.

Κι αφού το θυμικό, λέει ΠΑΣΟΚ, υπολογίζουμε ως ΠΑΣΟΚ μόνο αυτούς που πολεμούν πολιτικά ακόμα κάτω από την ταμπέλα του. Αυτούς που ανέλαβαν και τις ευθύνες και τα χρέη του. Αυτούς που πλήρωσαν πολιτικά και συνεχίζουν να πληρώνουν και οικονομικά, χρέη που δημιουργήθηκαν με άλλους, πολλούς, μαζί. Τι κι αν αυτοί οι άλλοι δραπέτευσαν σε κυβερνητικά πόστα και καρέκλες εξουσίας τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά; Αφού αλλάξαν ταμπέλα, μπορούν να κυβερνούν ανενόχλητοι!  Γιατί το θυμικό δεν θυμάται πρόσωπα παρά μόνο ταμπέλες!

Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ που έμεινε, που ανέλαβε τις ευθύνες και τα χρέη που του αναλογούσαν που δεν κυβερνούσε την τελευταία πενταετία προ μνημονίων, που εφάρμοσε για 2 χρόνια το 1ο και πλήρως αναγκαίο μνημόνιο, με όλους απέναντι, που κυβέρνησαν μετέπειτα μαζί με όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, οκτώ μνημονικά χρόνια, με νέα δικά τους μνημόνια, όπως και τα τελευταία δυόμιση χρόνια εκτός μνημονίων.

Το θυμικό της πλειοψηφίας των μη Νεοδημοκρατών, βλέπει σε κάθε ενέργεια της, τον 21ο  αιώνα, την Δεξιά του 1945 – 1980! Όλα στον βωμό του κεφαλαίου που έρχεται να μας υποδουλώσει και ο νεοφιλελευθερισμός επελαύνει μαζί με την ακδροδεξιά! Ενώ το θυμικό των Νεοδημοκρατών αναγνωρίζει την ΝΔ ως την μόνη σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη διακυβέρνησης, ακόμα κι αν διακυβέρνησαν και πριν και κατά και μετά την κρίση. Οι υπόλοιπου είναι ψεκασμένοι και λαϊκιστές.

Σε αντιδιαστολή, το θυμικό το φανατικών ΠΑΣΟΚων, που όλα τα έκαναν τέλεια! Όλα ανάγονται στην χρυσή περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου και την πρώτη τετραετία Σημίτη λες και όλα έγιναν τέλεια χωρίς κομβικά σφάλματα, λες και δεν υπήρξε πλημμελής διαχείριση δημόσιων πόρων, λες, λες, λες…

Κάπως έτσι το θυμικό κάποιων και οι χειρισμοί κάποιων άλλων, έφτασαν το ΠΑΣΟΚ να μετρηθεί έως και κάτω από το 3% δημοκοπικά. Μέχρι που η σημερινή του Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, να βγει μπροστά, να πρωτοστατήσει στην μετεξέλιξη του σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και πλέον Κίνημα Αλλαγής, συνενώνοντας κομμάτια και κόμματα, αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις και κρατώντας το ΠΑΣΟΚ ζωντανό θεμέλιο λίθο, οδηγώντας το στο 8,2%. Το θυμικό όμως, και πάλι, ισοπεδώνει ότι μεσολάβησε από το 2009 έως το 2021 αγνοώντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και ο Ανδρέας δεν βάδισε στα σίγουρα με την Ένωση Κέντρου, αλλά τόλμησε την μετεξέλιξη της, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Κατά Πλάτωνα, “Η ψυχή διαιρείται εις τρία: το μεν γαρ αυτής εστι λογιστικόν, το δε επιθυμητικόν, το δε θυμικόν.” Όταν θα σταματήσουμε να αναλύουμε μόνο με το «Θυμικό» και να επιλέγουμε μόνο με το «επιθυμητικό» και βάλουμε στην εξίσωση την «λογική» και τον «ρεαλισμό», θα αποκτήσουμε τις προϋποθέσεις να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Νίκος Ιωσήφ

Μέλος Γραμματείας Επικοινωνίας, Κινήματος Αλλαγής

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Insocial

Αν. Αντιπρόεδρος, Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (Ε.Δ.Ε.Μ.)

Ροή Ειδήσεων

22/10/2021 | 23:57

Ξεσπά η Καστρίτση κατά Πετρούνια! «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εθελοτυφλούν -Μιλάμε για κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς»

22/10/2021 | 23:46

«Καρφί» Σκορδά σε Σρόιτερ! «Δεν θέλω να ακούω τη γνώμη του κυρίου που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα…» (vid)

22/10/2021 | 23:35

Στυλίδα: Χάθηκαν παππούς και εγγονός σε ορεινή περιοχή – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

22/10/2021 | 23:10

Μαστοράκης για Αλεκ Μπάλντουιν: «Ίσως η σφαίρα τοποθετήθηκε επίτηδες στο όπλο» (vid)

22/10/2021 | 22:58

Έφη Κακαράντζουλα: Έριξε το βιτριόλι στην Ιωάννα και μετά ανέμελη έμπαινε σε ιστοσελίδες πορνό!

22/10/2021 | 22:49

Μέμος Μπεγνής: «Λέω τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό μου έχει κοστίσει» (ΒΙΝΤΕΟ)

22/10/2021 | 22:35

Άγριες Μέλισσες spoiler: Ο Ακύλας θέλει να σκοτώσει τον Κωνσταντή για τα μάτια της Ζωής

22/10/2021 | 22:07

Euroleague: Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα

22/10/2021 | 21:54

Σασμός – Επόμενα επεισόδια: Πώς ο Μαθιός θα γλιτώσει τη σύλληψη;

22/10/2021 | 21:47

Ημαθία: «Δεν είχε κάνει εμβόλιο, αυτό είναι που μας “τρώει”», λέει ο πατέρας του αστυνομικού που πέθανε από κορονοϊό

22/10/2021 | 21:32

Έξαλλος ο Άκης Τσελέντης γιατί αφαίρεσαν τα εικονίσματα από τα δωμάτια νοσηλείας! «Αίσχος, εδώ είναι Ελλάδα και όχι Μωαμεθανιστάν»

22/10/2021 | 21:23

Χαλκιδική: «Τα λεφτά σου έχουν κορονοϊό»-Πως εξαπάτησαν ηλικιωμένη και τής άρπαξαν 1.750 ευρώ

22/10/2021 | 21:13

Λιβαδειά: Βουτιά αυτοκίνητου σε γκρεμό 60 μέτρων – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (ΒΙΝΤΕΟ)

22/10/2021 | 20:54

Άλεκ Μπάλντουιν: «Σοκ και θλίψη – Ραγίζει η καρδιά μου» – Καταγγελία πως ήταν αληθινή σφαίρα στο όπλο

22/10/2021 | 20:52

Πάπας Φραγκίσκος: «Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο»
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτη νίκη! Ο χώρος είναι ξανά εδώ
Το success story της Φώφης
Γιατί, με τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Τίνος προϊόντα είναι ο Μπογδάνος και η Σταυρούπολη
Άρθρο Μανώλη Όθωνα με μηνύματα: “Τα μισόλογα είναι η κουρτίνα μπροστά από τη ντουλάπα με υπουργικά κουστούμια”
Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ – Νέα Αλλαγή για τη Νέα Ελλάδα