Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

ΠΑΣΟΚ πρόσεχε, οι ΦΟΥΣΚΕΣ όταν σκάνε κάνουν μεγάλο θόρυβο…

Με άρθρο του στο thecaller.gr το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σουλαδάκης διατυπώνει τις απόψεις του με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τις πιθανολογούμενες προοπτικές.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες γύρω από το ΠΑΣΟΚ οργανώνονται πολιτικές κινήσεις και σενάρια, αναβιώνουν αντιλήψεις, πρακτικές, κεκρυμμένοι στόχοι, αλλά και ανομολόγητες πολιτικές επιθυμίες, κρυμμένοι στόχοι μέσα σε λιπόσαρκα κόμματα κινήσεις αλλά και προσωπικοί στόχοι βγαίνουν στο προσκήνιο.

Μόλις τα δημοκοπικά δεδομένα βελτιώνονται, άρχισαν πάλι κάποιοι να βάζουν σε προτεραιότητα τα δικά τους προτάγματα, αγνοώντας ότι όλοι τους αποκτούν οντότητα από την πολιτική σάρκα του ΠΑΣΟΚ που μόνο αυτό διαθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επιτρέψει την δική του πολιτική σάρκα, τα δικά του επικοινωνιακά δικαιώματα να τα καταχραστούν κάποιοι σε ανιστόρητες προσωπικές συγκρούσεις η ακόμη και βεντέτες.

Ας το καταλάβουν και ας σεβαστούν το ΠΑΣΟΚ,, διότι αυτό τους δίνει οντότητα, το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρωταγωνιστής και τροφοδότης και αν τούτο δεν γίνεται κατανοητό το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τους το δώσει να καταλάβουν WHO IS THE BOSS.

Πριν αναπτύξω κάποιες σκέψεις και προτάσεις, αναφέρω τρία παραδείγματα που προσωπικά βίωσα το 1981 και ελπίζω να γίνει κατανοητός ο συμβολισμός τους.

Α.  1981 Χαριλάου  Τρικούπη 50 πρώτος όροφος, προτείνουν υποψηφίους οι δικηγόροι του ΠΑΣΟΚ,  λεφούσι, κοσμοσυρροή, 800 και βάλε, οι περισσότεροι δεν είχαν καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ, μόνο που το ΠΑΣΟΚ έτρεχε με χίλια και τα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας έκλεισαν, οι δικηγόροι της Αθήνας έτρεχαν Χαρ Τρικούπη διεκδικώντας υποψηφιότητες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, «βάλτε τώρα που γυρίζει»…

Β. Λίγο μετά τις εκλογές του 1981, πάλι Χαριλάου Τρικούπη συγκέντρωση δημοσιογράφων, υποτίθεται ΠΑΣΟΚ.

Λαοσύναξη 250 με300 δημοσιογράφοι μεταξύ αυτών και καραμπινάτοι δεξιοί όπως ο Φώτης Σ ….. βλέπετε το κράτος είναι μεγάλος εργοδότης, γραφεία τύπου ΕΡΤ, ΑΠΕ, κλπ. κλπ.

Πριν τις εκλογές δημοσιογράφοι που δήλωναν η στήριζαν ΠΑΣΟΚ ήσαν δεν ήσαν δέκα, Μαρούδας, Στρατής, Καψής, Ρωμαίος Καραπαναγιώτης, Φάτσης, Αντωνόπουλος, Γιαμπαζολιάς, Τσαλακός, Παπάζογλου, Ραπίτου και κάποιοι άλλοι ελάχιστοι.

Γ.  ΑΠΕ Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  διευθυντής προσωπικού ο φίλος Γιώργος Αλεξανδράκης, νέος στην θέση του διαπιστώνει μετά από έλεγχο ότι πάρα πολλοί από τους δημοσιογράφους πήγαιναν κάθε μήνα έπαιρναν τον μισθό τους και εξαφανίζονταν.

Προσπάθησε να επιβάλει  έλεγχο έκανε μάλιστα και κάποιες απολύσεις, τότε ο αείμνηστος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, γενικός διευθυντής του ΑΠΕ του ζήτησε να σταματήσει τον έλεγχο και τις απολύσεις, διότι όλο το Δημοσιογραφικό κατεστημένο όπου τελικά και αν δούλευε άρχισε τις επιθέσεις, του είπε λοιπόν, «Γιώργο σταμάτα διότι αυτοί θα μας ρίξουν».

Σήμερα πάλι το ΠΑΣΟΚ αποκτά πολιτική σάρκα, άρχισε να δείχνει προοπτικές, ανοίγει ορέξεις, άρχισαν πάλι κάποιοι να μας ακούν, να μας συμπαθούν, να ανοίγει γήπεδο, να στρώνει πολιτικό τραπέζι, να ετοιμάζει συγκομιδή.

Όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο και αυτό ας το προσέξουν όλοι και κυρίως   το ΠΑΣΟΚ, για να μην οδηγήσουν μια πολιτική διαδικασία ανάκτησης των δικών του δυνάμεων σε διαδικασία συμμαχιών με πολιτικά περιθωριακές η προσωποπαγείς ομάδες, κοινωνικά ανύπαρκτες, δίδοντας τους ιδιότητες και ρόλους.

Από τούδε και στο εξής μπορεί και πρέπει όποιος ενδιαφέρεται, να προσέρχεται ως άτομο, να γίνεται εάν το θέλει μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι εκεί,  αλλιώς η όλη εξέλιξη, που μπορεί ως υπόβαθρο να έχει μόνο προσωπικούς στόχους να μετατραπεί σε φούσκα, που ως γνωστό όταν φουσκώνει δεν κάνει θόρυβο, όταν όμως σκάει ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός.

Και τι εννοώ σκάσιμο, όταν οι προσωπικοί στόχοι δεν επιτευχθούν και αρχίσουν οι καταγγελίες και οι αποχωρήσεις η όταν η επιθυμία και προσπάθεια κάποιων να πετύχουν δικούς τους στόχους οδηγήσουν σε κρίσεις, διασπάσεις και εσωστρέφεια.

Και να γίνει σαφές σε πολλούς, να μην θεωρήσουν την μετά από πολύ χρόνο και κόπο επαναπροσέγγιση κοινωνικών δυνάμεων και ομάδων στο ΠΑΣΟΚ ως ευκαιρίας δικής τους επαναφοράς η διάσωσης, ας αναληφθούν κάποιοι ότι ο κύκλος τους έχει κλείσει και ας μην προκαλέσουν την κοινωνία, η κοινωνία και οι πολίτες έχουν τεράστια προβλήματα και αλλοίμονο αν θεωρήσουν ότι είτε τους αγνοούν η ότι το ενδιαφέρον είναι προσχηματικό η επίπλαστο.

Η μεσαία τάξη καταστρέφεται  η ληστρική υπερφορολόγηση πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα απορροφά και τις όποιες ελάχιστες ακόμη οικογενειακές αποταμιεύσεις και αυτήν την πρωτοφανή αφαίμαξη οι ΤΣΙΠΡΙΖΑΝΕΛ την διαφημίζουν ως μεγάλη οικονομική επιτυχία κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει κανένας, στην κυριολεξία η έστω μεταφορικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε βαμπίρ σε βάρος της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε επανειλημμένες γραφές μου έχω ξεκαθαρίσει τις θέσεις μου και τις  θεωρώ όλες ως σύνολο, ανεξάρτητα του αν διατυπωθήκαν σε διαφορετικά κείμενα.

Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω ότι όλοι εμείς της πρώτης εποχής του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάμε πίσω, αυτό τουλάχιστον έχουμε κάνει οι περισσότεροι, προσωπικά θεωρώ ότι εμείς που καλώς η κακώς χαρακτηριστήκαμε ιστορική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχουμε υποχρέωση να εκφράζουμε γνώμη που καλόν είναι να ακολουθούσουν και άλλοι αλλά μέχρι εκεί, η ευθύνη και οι αποφάσεις είναι της εκλεγμένης παρούσας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των οργάνων του.

 

Πολιτικός κομματικός στόχος .

Ανακατάληψη του πολιτικοκοινωνικού χώρου που παραδοσιακά εκφράζονταν από το ΠΑΣΟΚ.

Από την άποψη αυτή, εκλογικοί στόχοι τύπου 10% η τρίτο κόμμα, δεν με βρίσκουν σύμφωνο, ούτε προτάσεις του τύπου το ΠΑΣΟΚ να γίνει κόμμα του κέντρου, τα κεντρώα κόμματα, όπου υπάρχουν πανευρωπαϊκά, παίζουν πάντοτε συμπληρωματικό ρόλο, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να εκφράσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, να μην επιτρέψει σε κανέναν να του τον αμφισβητήσει.

Επαναλαμβάνω, α) στρατηγικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι προφανές ότι για να επιβιώσει αυτό θα επιχειρήσει,  δηλαδή να καταλάβει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τούτο διότι ως Κομμουνιστικό SOUI GENERIS κόμμα, δεν μπορεί να επιβιώσει ως κυβερνητικό κόμμα.

Αυτό ας το καταλάβουν όσοι είτε προτείνουν συμμαχίες μαζί του, είτε διαδικασίες τύπου Ελιάς, είτε διάλυση του ΠΑΣΟΚ, που μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ θα ευνοήσει, την δε Κεντροαριστερά θα την στείλει στο περιθώριο, διότι δεν θα υπάρχει ο βασικός πυλώνας ανασυγκρότησής της το ΠΑΣΟΚ.

β) Πολίτικος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία, από την άποψη αυτή, ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσδιορίζεται ως διψήφιος και μέχρι εκεί.

Ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχω ονομάσει «πολιτική συμμορία», είναι ένα ερμαφρόδιτο υβριδικό κόμμα χωρίς πολιτικό βάθος., ρηχό κόμμα ευκαιρίας, βέβαια στις ονειρώξεις κάποιων λίγων ακόμη, φαντάζει ως αριστερό,  ας είναι, σ αυτούς μόνο κατανόηση για την συγγνωστή τους πλάνη.

Προϋποθέσεις.

Πολιτική ενότητα, σαφής προγραμματικός λόγος, αξιοκρατία, ανανέωση, συνεχής επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, ανασυγκρότηση και ανανέωση του ΠΑΣΟΚ ως μάχιμη πολιτική και λειτουργούσα πολιτική οργάνωση, απολύτως αναγκαία, που κανένας δεν μπορεί να την αντικαταστήσει, χωρίς αυτήν μάχες δεν κερδίζονται.

Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τις απόψεις μου τις έχω εκφράσει και ταυτίζονται με τον τρόπο αντίληψης και λειτουργιάς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως οργανώθηκε το 1989 1990, όχι όπως σήμερα συγκροτείται και λειτουργεί, όμως επειδή έχουν δημιουργηθεί δεδομένα που μπορεί η όποια προσπάθεια αλλαγής να δημιουργήσει τριβές, αναφέρω κάποιες σκέψεις και προτάσεις.

1.Διατήρηση του παρόντος σχήματος όπως έχει, ως διακομματική συνεργασία.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, πολιτική πειθαρχία και πολιτική ενότητα, σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική της στρατηγική ως αυτόνομου ισχυρού πόλου, παρόλα αυτά όμως είχαμε διάσπαση πολιτικής ενότητας π χ. στον εκλογικό νόμο με τις σαφώς διαφοροποιημένες θέσεις στην πολιτική συμμαχιών και τον τύπο διακυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Με ποιους και γιατί υπάρχει θέμα πχ. όταν ο Θεοδωράκης φωτογραφίζει την ΝΔ ως σύμμαχο και όχι μόνο αυτός, και κάποιοι άλλοι κοιτάνε αλλού, στην περίπτωση εκλογών που δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε τι γίνεται;

Το επισημαίνω  διότι οι πιέσεις που δέχεται σήμερα η Δημοκρατική  Συμπαράταξη, στην ουσία το ΠΑΣΟΚ βέβαια, από τους νονούς του νέου ψευτοδικομματισμού, μετεκλογικά θα είναι αφόρητες, δεν ξέρω αν ο καθένας από τους δήθεν συμμάχους αυτονομηθεί, τότε θα σκάσει ακόμη με μεγαλύτερο κρότο η φούσκα.

Η άποψη μου είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τις δεχτεί, ας πάρουν από τώρα τα κουβαδάκια τους και ας πάνε όπου θέλουν αντί να τα πάρουν μετά και να φύγουν.

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό, μια τέτοια πιθανή συνεργασία επικοινωνιακά θα διασπάται σε πολύ περισσότερες από δυο αντιλήψεις, «με ποιους πας και ποιους αφήνεις» κι άντε να πείσεις τους πολίτες ότι ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και που να πας.

  1. Ένταξη των Πασοκογεννών κινήσεων στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτές βρίσκονται στις σημερινές κινήσεις πολιτών που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, είτε κινούνται έκτος αυτής.
  2. Επανένταξη των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ στο ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανόμενου και του Γιώργου Παπανδρέου.
  3. Εφόσον επιμένει το Ποτάμι στην τωρινή του αρνητική στάση, κάθε νέα προσχώρηση να είναι ατομική και μάλιστα σε ένα από τα υπάρχοντα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι κλασσικό κόμμα, δεν έχει μέλη είναι συμμαχία κόμματων, είναι σαφές.

Από τώρα και στο εξής ατομικές προσχωρήσεις και όχι κάθε ομαδούλα η παρέα να διαπραγματεύεται για να πιάσει στασίδι όπως διαβάζω, κάποια ΕΔΕΜ, με κάποιο νομίζω Πόντα, που κατέβηκε στις εκλογές του Γενάρχη του 2015 και πήρε πανελλαδικά 7.000 ψήφους!!!

  1. Η αίσθηση μου είναι ότι σ αυτές τις σκέψεις προτάσεις δεν θα διαφωνήσουν ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε οι Κινήσεις Πολιτών, διότι έχει κυλήσει χρόνος, έχουν γνωριστεί καλλίτερα με το ΠΑΣΟΚ, έχουμε γνωριστεί καλλίτερα, παρά το ότι πολλοί από μας γνωριζόμαστε και από το παρελθόν.
  2. Για όσους αναπτύσσουν θεωρίες περί νέας Ένωσης Κέντρου.

Το 2017 δεν είναι 1961 οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, κάτι ανάλογο ισχύει και για όσους αναφέρονται για ένα συνέδριο τύπου ΕΠΙΝΕ του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Γι αυτά τα θέματα δεν είναι κατάλληλος αυτός ο χώρος ούτε αυτό το κείμενο κατάλληλος τρόπος μπορεί να ανοίξουμε με όποιους θέλουν διάλογο με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, όμως η πολιτική θεολογία δεν ελκύει τους πολίτες, γιατί απο τα κόμματα απαιτούν προγράμματα προτάσεις και δράση.

  1. Για όσους κάνουν αναφορές και προτάσεις περί Ένωσης Κέντρου κατά τα πρότυπα του 1961, τους παραπέμπω εάν μπορέσουν να το βρουν, στο περίφημο βιβλίο του Jean Μeynaud,  «Οι  πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα», στο βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου, «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα» η το βιβλίο του Γιάννη Κάτρη, «Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα».

Η τεράστια διαφορά του τότε με το σήμερα είναι ότι οι  τότε διάφοροι πολιτικοί τοπάρχες με προσωπικά κόμματα, συνεργάστηκαν σε ένα εύθραυστο σχηματισμό με μοναδικό ενωτικό στοιχείο την αντιδεξιά θέση και τα αιτήματα δημοκρατίας, ενώ τώρα, έχουμε διάφορα κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούν να γίνουν τιμαριούχοι, θυματοποιώντας οι ίδιοι το ΠΑΣΟΚ και αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναγνωρίσουν τις λάθος επιλογές τους, επιχειρούν να το διαλύσουν.

Τι φταίει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ; Οι άνθρωποι κάνουν τα λάθη όχι τα σύμβολα και οι ονομασίες και ας το προσέξουν μήπως μοιάσουν με αυτούς, που αφού σκότωσαν τους γονείς τους, στην συνέχεια ολοφυρόμενοι για την ορφάνια τους, ζητούσαν να υιοθετηθούν.

Για όσους αναφέρονται στην    Ιταλική Ελιά, Πρόντι και Σία, θα τους θυμίσω ότι όλα αυτά έγιναν στην πορεία μετεξέλιξης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας σε Σοσιαλιστικό, όπως έγινε και με άλλα κομμουνιστικό κόμματα, στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία, την Ουγγαρία και αλλού, κάτι που εδώ επιχειρεί να κάνει κακότροπα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή, όσοι προτείνουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τον διευκολύνουν στον στόχο του αυτό, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση του ΠΑΣΟΚ με βάση τα τωρινά δεδομένα, για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικής αντίπαλος, για τον λόγο αυτό ο χρόνος δουλεύει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, διότι επιτείνει την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όσους κάνουν λόγο για ΕΠΙΝΕ, οι συνθήκες και τα δεδομένα δεν συγκρίνονται με τα δικά μας.

Σε μια μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ του 2001 με θέμα, «Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκλήσεις και προοπτικές», αναφέρονται και τα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος άλλα και όλων των κομμάτων που ανήκαν τότε σε αυτό.

Ιδιαίτερα επισημαίνω, ότι το τότε Γαλλικό  Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλαδή το προ ΕΠΙΝΕ, είχε εμπλακεί ως κυβέρνηση στην επέμβαση στο Σουέζ, στον πόλεμο της Αλγερίας, που το οδήγησε σε κρίση άλλα το κυριότερο μετά την εκλογή του Μιτεράν το 1971 το 1972, μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας κα το Ριζοσπαστικό Κόμμα υπέγραψαν το περίφημο Κοινό Κυβερνητικό Πρόγραμμα, αυτή η διαδικασία και συμφωνία οδήγησε τελικά το 1981, μετά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στην Προεδρία της Γαλλίας τον Μιτεράν.

Αυτά ας τα σκεφτούν όσοι προτείνουν ΕΠΙΝΕ, προτείνουν δηλαδή κοινό πρόγραμμα και συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Γνωριζόμαστε από γεννήσεως ΠΑΣΟΚ, είχαμε λειτουργήσει από κοινού σε διάφορες επιτροπές πριν το 1981, αλλά και στο ΕΓ και την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, έχω την βεβαιότητα ότι η γνωριμία μας και η συνεργασία μας στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο παλιά από το σύνολο όσων σήμερα εμφανίζονται ως συνεργάτες του.

Ο ΓΑΠ αδικήθηκε πολιτικά στην προσπάθεια του να σώσει την χώρα από την καταστροφή που την οδήγησε η ΝΔ και ο Καραμανλής, η δικαίωση του θα προκύψει με την επανένταξη του στο ΠΑΣΟΚ, διότι με το ΠΑΣΟΚ έδωσε τις μάχες, τα στελέχη που παρακολουθούν το ΚΙΔΗΣΟ τα γνωρίζω, τα περισσότερα ήταν μάλιστα από το λεγόμενο σκληρό ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξανασυναντηθούμε στο κοινό μας σπίτι, η δύναμη της ουσιαστικής ενότητας θα δράση πολλαπλασιαστικά και θα αποτελέσει δικαίωση και του ίδιου.

Αν κάποιοι, που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σκέπτονται  ιστορική ρεβάνς η ολικές  επαναφορές στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λάθος, μόνο κρίσεις θα δημιουργήσουν, ο πολιτικός χρόνος έχει κυλήσει, δεν γυρνά πίσω, το ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγμένη Πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά για την οποία θα αναφερθώ ιδιαίτερα, ένας πολιτικός κύκλος έχει γυρίσει, έχει ανοίξει ένας καινούριος, τελεία και παύλα.

  1. Για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Έχω αναφερθεί πρόσφατα για το ΒΒ, αυτά ισχύουν και τώρα, κι εδώ ισχύουν όσα έγραψα στην προηγούμενη ενότητα για τον ΓΑΠ, ο πολιτικός χρόνος έχει κυλήσει, δεν γυρνά πίσω και επαναλαμβάνω κάτι που ισχύει και για τον ΓΑΠ, η υστεροφημία πρέπει πάντα να μας απασχολεί και όταν ξεκινάς και όταν δρας, πρέπει να σε καθορίζεσαι από  το πώς θα βγεις, η υστεροφημία που είναι για μένα, το όποιο εντός εισαγωγικών κέρδος στην πολιτική, το αποτύπωμα που αφήνεις.

  1. Για την Φώφη Γεννηματά.

Την θυμάμαι μικρό κορίτσι όταν στο σπίτι τους αν δεν απατώμαι στα Εξάρχεια συνεργαζόμασταν με τον Γιώργο Γεννηματά για θέματα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, αργότερα στον πρωτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη με τα πανό  και τις αφίσες της Νεολαίας και της ΠΑΣΠ, σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ.

Ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ πολιτικά μεταξύ ζωής και θανάτου, καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του χώρου μας κάτω από δύσκολες συνθήκες, ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από εκεί αντλεί πολιτικά την δύναμη της, το ΠΑΣΟΚ είναι ο κυρίαρχος τροφοδότης της προσπάθειας και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι.

Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βασική της προτεραιότητα, ανασυγκρότηση σημαίνει προγραμματικές θέσεις, πολιτική ενότητα, ανανέωση ανθρωπινού δυναμικού, σεβασμός και λειτουργιές συλλογικών οργάνων, Πρόεδρος του όλου ΠΑΣΟΚ χωρίς διαχωρισμούς σε δικούς και μη δικούς.

Ο η Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να έχει η να δημιουργεί εσωκομματικούς αντιπάλους, πρέπει να ενώνει, να αξιοποιεί, να συσπειρώνει,  Πρόεδρος είναι η ανωτάτη τιμή και ευθύνη, μοναδικός αντίπαλος είναι μόνο η ίδια η ιδιότητα του η της Προέδρου, με αυτόν αναμετράται.

Κατά την γνώμη μου κάτι πολύ σημαντικό, πολλές φορές κάποιοι, ελπίζω καλοπροαίρετα, εξωθούν εκλεγμένους Πρόεδρους να λειτουργήσουν «ως Αρχηγοί», δηλαδή ως να έχουν απόλυτες εξουσίες και τούτο διότι μέσα από τις απόλυτες εξουσίες, βρίσκουν οι ίδιοι την δυνατότητα να ακούν παραεξουσίες.

Το φαινόμενο αυτό το ζήσαμε με όλους τους προηγούμενους Πρόεδρους και ορισμένοι μάλιστα πλήρωσαν πολιτικά τους Ηρακλειδείς τους, στο ΠΑΣΟΚ ο μόνος Πρόεδρος που ήταν και αρχηγός, δηλαδή αντλούσε ισχύ άμεσα από τους πολίτες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, όμως ήταν αυτός, που με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία λειτούργησε περισσότερο δημοκρατικά το ΠΑΣΟΚ.

Και για όσους θυμούνται ακόμη τον αείμνηστο Μιχάλη Γαργαλάκο, που απευθυνόμενος σε κανονικές συνεδριάσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου τον αποκαλούσε Προσωρινό Πρόεδρο, μέχρι που εκλέχτηκε από Συνέδριο και ο Ανδρέας ήταν ο ιδρυτής.

Αν κάτι τέτοιο γινόταν σε  επόμενους Προέδρους, σκεφτείτε πως θα αντιδρούσαν οι Ηρακλειδείς τους.

Οι επόμενοι Πρόεδροι, όταν τους εξωθούσαν σε αρχηγικής συμπεριφορές, υπερβαίνοντας τον θεσμικό ρόλο του πολιτικού διαχειριστή του ΠΑΣΟΚ και  ακόμα χειρότερα όταν οι παλαμακιστές ορισμένες φορές λειτουργούσαν και ως επιτελεία, τότε είχαν τα περισσότερα  λάθη και αστοχίες.

Και κάτι τελευταίο, όπως όλα τα προβεβλημένα στελέχη είχαν και έχουν παλαμακιστές, είναι μια πραγματικότητα που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστεί, όμως όσοι την πολιτική την βίωναν και είχαν αναμφισβήτητες ικανότητες  όπως πχ. ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, έκαναν πάντα ποιοτικές επιλογές των συνεργατών τους,  πάντοτε επιχειρούσαν και το κατόρθωναν να έχουν κοντά τους ότι καλλίτερο διέθετε το ΠΑΣΟΚ.

Και τώρα μια πρόταση και μια γνώμη.

Πρόταση:

Να ανακηρυχτεί σε ειδική εκδήλωση ο Κώστας Σημίτης «επίτιμος Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έχει έκλεξει πέντε προέδρους, τον Ανδρέα Παπανδρέου τον στηρίζει η μνήμη του λάου, παρά το ότι οι κάθε λογής αντίπαλοι εξακολουθούν να τον λιθοβολούν πολιτικά, αλλά και προσωπικά και  κάποιοι από μας τον επικαλούνται όταν  τα πράγματα ζορίζουν.

Τον Κώστα   Σημίτη το 2008 τον έθεσαν εκτός ΠΑΣΟΚ επιπόλαια, αβασάνιστα,  όταν μάλιστα είχε απόλυτα δίκιο, δεν συμπεριφέρονται έτσι σε ένα για οκτώ χρόνια Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από το ίδιο του το κόμμα.

Για τον τρίτο και τέταρτο Πρόεδρο δεν θα σχολιάσω, το μόνο που εύχομαι και ελπίζω είναι να ηρεμήσουν.

Η Φώφη Γεννηματά είναι η πέμπτη Πρόεδρος, είναι στο χέρι της και πρέπει ν αλλάξει την ροη των πραγμάτων, μια τέτοια κίνηση για τον Κώστα Σημίτη εκτός του ότι είναι μια επιβεβλημένη τιμή, θα λειτουργήσει συνολικά θετικά για το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη.

Αυτή η εικόνα και η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση όσων διατέλεσαν Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δεν τιμά κανένα.

Γνώμη:

Αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι και όλες πολιτικά του παιδιά του, ρόλους και ευθύνες σε όλους και όλες, κανένας δεν είναι αντίπαλος, όλοι θέλουν αρμοδιότητες και πεδία δράσης, η περιθωριοποίηση και η αγνόηση που πολλές φορές εισπράττεται και ως υποτίμηση, δημιουργεί αντιδράσεις καταστροφικές και αποσυσπειρωτικές.

Υστερόγραφο:

Πολλοί μου λένε γιατί δεν γράφω πιο μικρά κείμενα, έχουν δίκιο, στην εποχή της επικοινωνίας το σύνθημα και οι ατάκες παίζουν ρόλο, όμως ένα σωστό σύνθημα η ατάκα είναι εύπεπτο είδος, για να είναι σωστό πρέπει  να έχει τεκμηρίωση και στην πολιτική απαραίτητη διαδικασία είναι η αναζήτηση της σχέσης αιτίας και αιτιατού, βασικό της εργαλείο είναι η διαλεκτική, αλλιώς τα συνθήματα και οι ατάκες είναι «έπεα  πτερόεντα» και η εποχή μας δεν είναι για τέτοια.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
screenshot 11

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού