Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Καθαρός νικητής των εκλογών ο Μητσοτάκης – Ο Τσίπρας μοιάζει κυρίαρχος στον κεντροαριστερό χώρο

Aπό το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής σχεδόν όλοι – πλην της ναζιστικής οργάνωσης που επιτέλους έπεσε κάτω από το 3% – δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Aπό το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής σχεδόν όλοι – πλην της ναζιστικής οργάνωσης που επιτέλους έπεσε κάτω από το 3% – δηλώνουν ικανοποιημένοι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Πέτρος Ιωαννίδης

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση με ένα μήνα πριν, το ΚΙΝΑΛ βελτίωσε κατά τι το 7,7% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές και 2 νέα κόμματα κατάφεραν να πετύχουν την είσοδο τους στη Βουλή. Σε αυτό το σύντομο κείμενο θα επικεντρωθούμε στους δύο πρώτους.

Λέγεται ότι στη ζωή και στην πολιτική σχεδόν τα πάντα είναι διαχείριση προσδοκιών. Ας φανταστούμε, λοιπόν, ότι κάποιος έλεγε πριν 1,5 μήνα στον κ. Μητσοτάκη ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, θα προκηρυχθούν εθνικές και θα τις κερδίσει με αυτοδυναμία και 40%.

Προφανώς θα ήταν υπερ-ευχαριστημένος. Ας γυρίσουμε όμως στην 27η Μαΐου και ας φανταστούμε ότι ο ίδιος άνθρωπος έλεγε στον κ. Τσίπρα ότι 40 μέρες μετά την αναπάντεχη -για εκείνον- ήττα, θα λάμβανε στις εθνικές εκλογές 31,5%. Πιθανότατα και ο πρώην πρωθυπουργός θα ήταν ικανοποιημένος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Τι συνέβη λοιπόν την Κυριακή;

Ο καθαρός νικητής των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι ο κ. Μητσοτάκης. Έχοντας θέσει το διακύβευμα της μάχης, κατάφερε να πετύχει ένα μεγάλο ποσοστό για το κόμμα του και να γίνει ο πρώτος αυτοδύναμος πρωθυπουργός μετά από 10 χρόνια και 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Με το σχηματισμό μάλιστα της νέας κυβέρνησης κινήθηκε υπερπαραταξιακά κάνοντας ανοίγματα πέραν της κλασσικής Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας, αν και μέσα σε 40 μέρες έχασε δυο φορές από έναν αντίπαλο που είχε επανειλημμένα υποτιμήσει, απέφυγε εν τέλει τη στρατηγική ήττα του κόμματός του και μοιάζει να είναι ο κυρίαρχος στον κεντροαριστερό χώρο και στο νέο, υπό διαμόρφωση, δικομματισμό. Πήρε όλο το παιχνίδι πάνω του και την τελευταία εβδομάδα έπαιξε τα ρέστα του, με καλύτερή του στιγμή τη συνέντευξή στον ΣΚΑΙ. Στην ομιλία του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε μάλιστα το στίγμα του για την επόμενη μέρα. Θα προσπαθήσει να εκφράσει την κεντροαριστερά, χωρίς όμως να είναι για αυτόν ανέφελο το τοπίο. Στην κοινοβουλευτική του ομάδα κατάφεραν να εκλεγούν πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ, στα αριστερά του θα έχει το κόμμα του κ. Βαρουφάκη που «φαντάζει» πιο αντισυστημικό και αριστερό από το δικό του και, βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευκολία με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί τη μια στιγμή να απευθύνεται πετυχημένα σε προοδευτικά ακροατήρια και την επόμενη να τα απογοητεύει με τις πράξεις του. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι - σύμφωνα με το exit poll – μόνο το 58% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται κοντά στο κόμμα του κ. Τσίπρα, αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο πρώην πρωθυπουργός για να μπορέσει καταστεί διαχρονικά ο εναλλακτικός πόλος και να εκφράσει συνολικά την αντιδεξιά στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ειλικρινής, επίμονη και με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε αναμονή των επόμενων κινήσεων των δύο ηγετών προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τις προθέσεις τους. Πάντως, τόσο ο νυν όσο και ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρέπει να ξεχνούν ένα πράγμα: Ότι αν και ο δικομματισμός έφτασε στο εντυπωσιακό για την εποχή 71,5%, οι ισχυρές κομματικές ταυτίσεις και οι λευκές επιταγές στους αρχηγούς ανήκουν στο χθες. Οι ψηφοφόροι δεν είναι πια δεδομένοι και μπορούν να μετατοπιστούν από το ένα κόμμα στο άλλο με πολύ μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με το παρελθόν.

*Ο Πέτρος Ιωαννίδης είναι πολιτικός αναλυτής της aboutpeople

Send this to a friend