• Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου
  • 09:47

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Ποιά Θάτσερ σύντροφοι; Μόνο Μνημόνια καταλαβαίνουμε

Πριν από λίγη ώρα, βγήκε ο Ιβάν Σαββίδης και ζήτησε συγγνώμη για την στάση του, την Κυριακή που μας πέρασε. Και ρωτώ, αρκεί; Αρκεί άραγε, για να γίνει άρση της αναστολής περί πρωταθλήματος; Και τελικά με ένα απλό συγγνώμη, συμμορφώθηκε και κατάλαβε το λάθος του;

Γράφει η Ελισσάβετ Ζητουνιάτη

Ή την επόμενη φορά θα θελήσει να λύσει τους λογαριασμός του, με τρόπο μαφιόζικο, σαν και αυτό άλλωστε που προμήνυε και το όπλο, στη θήκη του παντελονιού του;

Βέβαια από χθες, βλέπω εναγωνίως κάποιους ποδοσφαιρόφιλους να μνημονεύουν την Θάτσερ  και να ζητούν από την κυβέρνηση, να γίνει η σύγχρονη Θάτσερ της Ευρώπης και να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ώσπου να ανασυνταχθούν.

Για να πω, την αλήθεια, δεν γνώριζα το τι ακριβώς είχε πράξει η Θάτσερ. Με μία μικρή όμως έρευνα, βρήκα ακριβώς το τι είχε συμβεί.

Ήταν 29 Μαϊου 1985 μία ώρα πριν την έναρξη του τελικού του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Γιουβέντους, όταν οι οπαδοί των "reds" παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους Ιταλούς με συνέπεια οι φίλοι των "μπιανκονέρι" να οπισθοχωρήσουν προς έναν τοίχο.

Όσοι βρίσκονταν εκεί συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε με συνέπεια 39 οπαδοί να χάσουν την ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 600 να  τραυματιστούν.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ τότε λοιπόν,  αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της προτείνοντας τιμωρία αποκλεισμού πέντε ετών για κάθε αγγλική ομάδα από τις διοργανώσεις της UEFΑ.

Ουσιαστικά όμως η Θάτσερ δεν απέκλεισε καμία ομάδα από την Ευρώπη μετά τα δραματικά εκείνα γεγονότα,  αν κα φυσικά ενθάρρυνε τον αποκλεισμό τους. Ήταν η UEFA, το μόνο αρμόδιο όργανο, που τελικά επέβαλε τον αποκλεισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της αγγλικής Ομοσπονδίας και, φυσικά, τη συναίνεση της κυβέρνησης.

Επίσης η κυβέρνηση Θάτσερ έλαβε σκληρά μέτρα κατά του χουλιγκανισμού, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της κοινωνίας της Αγγλίας. Εδώ άραγε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν βλέπουμε φαινόμενα χουλιγκανισμού ακόμη και στα πανεπιστήμια;

Πρακτικά λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, καμία κυβέρνηση, ότι εξαγγελίες και αν κάνει, δεν μπορεί να αποκλείσει τις Ελληνικές Ομάδες, από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σίγουρα μπορεί, κατά κάποιον τρόπο να την υπαγορεύσει, αλλά αρμόδια είναι μόνο η UEFA, για να αποφασίσει ουσιαστικά τον αποκλεισμό τους. Θεωρητικά και η ΕΠΟ, θα μπορούσε να πράξει κάτι αντίστοιχο, αλλά κατανοείτε πως μέσα σε λίγες ώρες δεν θα υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ως πρώτη κίνηση θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση, να διατάξει την απόσυρση της αστυνομίας, από όλους τους αγώνες και η ευθύνη για την σωστή διεξαγωγή του αγώνα να βρίσκεται αποκλειστικά στις ομάδες και στους ιδιοκτήτες τους. Θα θρηνούσαμε θύματα, θα μου πείτε και θα συμφωνήσω.

Η Ελλάδα λοιπόν, είναι μία χώρα χρεοκοπημένη σε όλους τους τομείς. Και περισσότερο στις ηθικές αξίες. Και τα παιχνίδια, που πωρώνουν το λαό, και δημιουργούν φιλάθλους, όπως αντίστοιχα και τα κόμματα μας δείχνουν τις ηθικές μας αξίες. Κοινώς; Χρεοκοπήσαμε σύντροφοι, και στο ποδόσφαιρο.

Και όπως όταν μας ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι χρεοκοπήσαμε και την άλλη μέρα αποκτήσαμε δερβέναγες πάνω από το κεφάλι μας τον Τόμσεν και τον Ολι Ρεν, κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβεί και τώρα.

Θα πρέπει λοιπόν , να γίνει αποκλεισμός των Ελληνικών ομάδων για αρχή από την UEFA και κάθαρση του ΕΟΠ.  Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα τα μέλη του ΕΟΠ, θα πρέπει να αντικατασταθούν με ξένα στελέχη, και όλοι οι διαιτητές των παιχνιδιών, να είναι ξένοι και άσχετοι με τις ελληνικές ομάδες. Αν τους πιέσει η UEFA και η συνδρομητική τηλεόραση, οι μόνοι τους χρηματοδότες, τότε η ΕΟΠ θα δεχτεί και τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για μια πραγματική κάθαρση. Μέσα σε όλα αυτά, όμως θα πρέπει να συνηγορήσουν και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, γιατί αν αποφασίσουν να κάνουν κανένα δικό τους κίνημα τύπου  ¨δεν πληρώνω’, δεν θα δούμε την ελπίδα να έρχεται.

Κοινώς σύντροφοι, μνημόνια παντού μέχρι να γίνουμε πραγματική Ευρώπη. Αν και όποτε.

 

Send this to a friend