Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

OPINION

«Η πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου»*

Κινεζομανία διατρέχει τις μέρες αυτές τα μέσα ενημέρωσης… Λεφτά από Κίνα, έρχεται το γουάν όχι πια το δολάριο, όχι πια ο θείος από το Σικάγο, αλλά ο Κινέζος από την Σαγκάη και ο πρωταγωνιστής της Ελληνικής ιλαροτραγωδίας Τσίπρας εκεί στην Κίνα, όχι για να φέρει μετάξι, αλλά για να μας πουλήσει πάλι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Γράφει ο Γιάννης Ματθαίου Σουλαδάκης

Στους καιρούς που περνάμε, αυτοί που πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους δικαιωμένους είναι οι παλιοί Κινέζοι των Πανεπιστήμιων του ΕΚΚΕ και της ΑΑΣΠΕ .

Σήμερα όλοι πίσω από την Κίνα τρέχουν, τι και αν το Κ.Κ. Κίνας βρίσκεται στην περίοδο του κομμουνισμού της αγοράς του Τεγκ Σιαο Πιγκ, ο Μεγάλος Τιμονιέρης ΜΑΟ με την μεγάλη του πορεία και την κόκκινη στρατιά του καλά κρατεί.

Σήμερα όλοι πίσω από το θησαυροφυλάκιο της Κίνας ξεροσταλιάζουν και όλα τα άλλα δημοκρατίες, ανθρώπινα δικαιώματα, θανατική ποινή κλπ είναι για τους άλλους.

Και για να είμαι ξεκάθαρος καλά κάνει η Κίνα υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα, μιας χώρας και ενός λαού που μέχρι πριν περίπου 80 χρόνια λεηλατούσαν διάφοροι αποικιοκράτες της εποχής, από τους Ιάπωνες μέχρι τους Άγγλους και όχι μόνο.

Ξεκίνησα από την Κίνα για να ασχοληθώ περισσότερο με τα διάφορα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της δεύτερης πεντηκονταετίας του εικοστού αιώνα, πως ξεκίνησαν, πως εξελιχτήκαν, αν έδωσαν κάτι στην εξέλιξη των χωρών τους και πως αντιμετωπίζονται σήμερα που επιχειρείται η πλήρης ακύρωση τους.

Περισσότερο θέλω να κάνω μια απογραφή, μια αποτίμηση που βρισκόμαστε σήμερα, πως ερμηνεύονται καταστάσεις που θρυλικά ονόματα των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων από τον Χο Τσι Μινχ, τον στρατηγό Γκιαπ, τον Τσε Γκεβάρα, τον Πατρις Λουμουμπα, τον Μπεν Μπελά, τον Μπουμεντιεν, τον Φιντέλ Κάστρο, ακόμη τον Νάσσερ, τον Εμιλιανο Ζαπατα, tον Σιμόν Μπολιβαρ,  τους Σαντινίστας, τον καρδινάλιο Καμαρα της Βραζιλίας, τον Καρλος Μαριγκελα κλπ. κλπ.

Η λίστα των ηρωποιημένων προσωπικοτήτων είναι ακόμη μεγαλύτερη, πολλοί από αυτούς ήσαν τοποθετημένοι στο κάδρο των αγωνιστών κατά της αποικιοκρατίας, της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, ήσαν από αυτούς που μας ευαισθητοποιούσαν στους νεανικούς μας ιδεαλισμούς και αναζητήσεις κι όχι μόνο .

Ήσαν ακόμη στην ευρεία έννοια, μια γκάμα κομμάτων, κινημάτων αλλά και προσωπικοτήτων, που το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Σοσιαλιστική Διεθνής του Βιλυ Μπραντ και όχι μόνο, είχε αγαστές σχέσεις και σε αρκετούς μάλιστα παρείχε και στήριξη.

Ακόμη με προβληματίζει το ότι φαίνεται να φεύγουν από το κάδρο της ιστορικής καταδίκης ο Πινοσέτ, ο Χορχε Βιντέλα και μια σειρά δικτατόρων- φασιστών με τεράστια εγκλήματα κατά των λαών τους, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και αλλού και να καταδεικνύονται ως  διαφόρων μορφών εγκληματίες οι κατά καιρούς, αλλά και οι μετέπειτα ηγεσίες  των εθνικοαπελευθερωτικών  αντιαποικιοκρατικών κινημάτων.

Καλά εσύ Τσε Γκεβάρα έφυγες νωρίς, μπορεί τελικά να ήσουν τυχερός για να μην υφίστασαι και συ την αποκαθήλωση που επιχειρείται για τον Φιντέλ Κάστρο.

Ασχολούμαι με το θέμα διότι τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα διαπιστώνω ότι η ενημέρωση στηρίζεται σε όσα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν.

Δικοί μας διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες, ακόμη και εκείνοι που ήσαν βασικοί υποστηρικτές των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σιωπούν.

Ερωτήματα ζητούν απάντηση, τι έχει αλλάξει; Μήπως οι διεθνείς συσχετισμοί; Μήπως μιας μορφής αντεπανάσταση ή μήπως οι στόχοι, τα αιτήματα που τέθηκαν δεν υλοποιήθηκαν; Προσωπικά έχω άποψη και την διατυπώνω.

Κατά κύριο λόγο οφείλονται οι εξελίξεις όπως τις διαπιστώνουμε σήμερα και σε συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων, αλλά και στο ότι πολλά από τα κινήματα αυτά που δέχτηκαν στην αφετηρία τους επιθέσεις ανατροπής τους και ισχυριζόμενα ότι αμύνονται, μετατράπηκαν σε αυταρχικά καθεστώτα.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, ακύρωσαν τον βασικό πυρήνα των  προσταγμάτων τους για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Εθνική Ανεξαρτησία.

Έχει όμως και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, διότι ο Μιχάλης Ράπτης, ο Πάμπλο, τεράστια προσωπικότητα, είτε συμφωνούσε κάποιος μαζί του είτε όχι, είχε ασκήσει ισχυρή επιρροή στην ιδεολογικοπολιτική διαμόρφωση των κινημάτων της Λατινικής Αμερικής και πέραν τούτου, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο ΠΑΣΟΚ.

Κάποιος μπορεί να απορεί και να διερωτάται γιατί ασχολούμαι με το θέμα, ασχολούμαι όχι μόνο από ενδιαφέρον το προς τα πού κινούνται οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και διότι στο γενετήσιο DNA του ΠΑΣΟΚ είχε εθνικοαπελευθερωτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, είχε σχέσεις με αυτά τα κινήματα, αλλά και σήμερα Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και είναι Πρόεδρος ως ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος, σήμερα και ο ΓΑΠ στην Κίνα βρίσκεται ως Πρόεδρος της Διεθνούς.

Αν κάνουμε πάντως μια απογραφή και μια σύγκριση τι διαπιστώνουμε;

Στην Κίνα αν είχαμε μια ηττημένη χώρα, σήμερα ο ΜΑΟ θα ήταν ο δολοφόνος εκατομμυρίων Κινέζων, στην Κούβα που εκ των πραγμάτων έχουμε μια γεωπολιτικά ηττημένη χώρα, ο Φιντέλ αποκαθηλώνεται.

Έτσι επαναεπιβεβαιώνεται το ότι η ιστορία γράφεται και αναθεωρείται πολλές φορές η μάλλον κατά κανόνα από τους νικητές, όπως βέβαια η πικρή αλήθεια, παρά τον τραγικό κυνισμό του αποφθέγματος του ΜΑΟ, που στην αρχή αυτής της γραφής αναφέρω.

*H φράση “Πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου” ανήκει στον Μάο Τσε Τουνγκ

Ροή Ειδήσεων

dypa 051023

28/03/2024 | 10:09

Συνολικά 100 επιχειρήσεις, με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας, στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ το Σάββατο στο ΣΕΦ

28/03/2024 | 10:00

Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

28/03/2024 | 09:50

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο
vouli 29 3

28/03/2024 | 09:43

LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας

28/03/2024 | 09:36

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

28/03/2024 | 09:27

Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
emilia vodos 280324

28/03/2024 | 09:18

Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα»

28/03/2024 | 09:10

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται 18 επιδόματα – Οι δικαιούχοι

28/03/2024 | 08:59

Μαριάντα Πιερίδη: «Μου αρέσει που προκαλεί ενδιαφέρον η προσωπική μου ζωή»
pasok kinal 130723

28/03/2024 | 08:51

Διαψεύδει τον Ν.Παππά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

28/03/2024 | 08:46

Κάτια Ταραμπάνκο: «Στα προσωπικά μου τα πάω σκ…ά»

28/03/2024 | 08:41

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ιταλική επέλαση, με ιεροεξεταστές, αγώνες ράλι και Χίμαιρες
gaza 6 scaled 1

28/03/2024 | 08:35

Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας – Συνομιλίες για τη Ράφα προσεχώς

28/03/2024 | 08:30

Γιώργος Σεφέρης: Η ιστορική δήλωση στο BBC κατά της Χούντας – «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»

28/03/2024 | 08:25

Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού