Πολίτης δεν είναι όποιος ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια | TheCaller Πολίτης δεν είναι όποιος ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια - TheCaller

Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο μαραγκός που επισκεύασε τη σπασμένη πόρτα της μεζονέτας – «Είχε σπάσει από κάποιον που είχε πάρει φόρα»

OPINION

Πολίτης δεν είναι όποιος ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια

Αρκετές φορές έχει γραφτεί ένας συγκεκριμένος αφορισμός για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ότι είναι εκείνο το πολίτευμα στο οποίο ο πολίτης απλώς ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια και εν τω μεταξύ οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει στο κράτος και την κοινωνία επιφυλάσσει για εκείνον τον ρόλο του παθητικού δέκτη.

Η πανδημία καταδεικνύει – με τρόπο οδυνηρό φυσικά – ότι «πολίτης» σε μία σύγχρονη δημοκρατία σημαίνει πολλά περισσότερα.

Ο «καταναλωτής», ο «φορολογούμενος», ο «φίλαθλος», ο «τηλε-θεατής», ο «ακροατής», ο «αναγνώστης». Έννοιες που εκ πρώτης όψεως συνεπάγονται κάποιες παθητικές λειτουργίες. Δεν πρέπει να είναι όμως έτσι. Πριν από λίγα χρόνια ο Πρόεδρος Ομπάμα εκφώνησε έναν σημαντικό λόγο στο στην Αθήνα. Εκεί σημείωσε ότι «ο σημαντικότερος ρόλος σε μια δημοκρατία δεν είναι εκείνος του προέδρου ή του πρωθυπουργού, αλλά του πολίτη». Πέρσι και φέτος το διαπιστώσαμε με τρόπο εντυπωσιακά θετικό αλλά και δραματικά οδυνηρό.

Ζούμε έναν πόλεμο χωρίς παραδοσιακό εχθρό – σίγουρα τον μεγάλο πόλεμο της γενιάς μας – η διάσταση του οποίου δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο παγκόσμια. Αναφέρομαι στη μάχη με τον κορωνοϊό. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο όλοι εμείς, οι Έλληνες πολίτες, όπως και όλοι οι πολίτες του κόσμου, κληθήκαμε και καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα περιστολής των προσωπικών μας ελευθεριών για να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Όπου «δημόσια υγεία» δεν εννοούμε κάποια μακρινή αόριστη έννοια, αλλά την υγεία όλων των συνανθρώπων μας, αρχής γενομένης από τους πολύ κοντινούς μας. Κληθήκαμε δηλαδή να συμμετάσχουμε σε μία ξαφνική «πολεμική αποστολή» με γνώμονα όχι αποκλειστικά ωφελιμιστικό. Σε δύο φάσεις κατέστη αντιληπτή η ενεργός συμμετοχή μας ως πολιτών στη διαδικασία εφαρμογής αποφάσεων. Αρχικά, στο σκέλος που αφορούσε στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τώρα στο πιο «ευχάριστο», αυτό που αφορά τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Προσοχή. Η υπενθύμιση του μεγάλου και κομβικού ρόλου του ενεργού πολίτη δεν πρέπει επ’ ουδενί να αποτελέσει δικαιολογία για απουσία κριτικής απέναντι στα εκ του νόμου θεσπισμένα όργανα της πολιτείας. Η ευθύνη του κράτους ήταν και θα είναι πάντα η πρώτιστη ευθύνη, η αυξημένη ευθύνη, η ευθύνη της μέριμνας και της πρόληψης όλων των πιθανών ρίσκων και κινδύνων που συνεπάγεται κάθε απόφαση η οποία επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Απέναντι σε αυτή τη νόμιμη ευθύνη οφείλει πάντα να στέκεται το δικαίωμα και η υποχρέωση στην άσκηση κριτικής. Αυτή είναι η λειτουργία της δημοκρατίας και στη σύγχρονη, δυτική και αντιπροσωπευτική εκδοχή της είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Ας επανέλθουμε, όμως, στον τίτλο, κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή. Το 1940 οι πρόγονοί μας κλήθηκαν να πολεμήσουν τους Ιταλούς και λίγους μήνες αργότερα ους Γερμανούς εισβολείς. Ουδείς Έλληνας ρώτησε τότε «αν», «τι;» και «πώς;». Όλοι είδαν μπροστά τους τον κίνδυνο της υποδούλωσης. Αντιλήφθηκαν τον αγώνα «υπέρ βωμών και εστιών», ο οποίος μόλις ξεκινούσε και στρατεύτηκαν για να πολεμήσουν τον φασισμό και το ναζισμό. Δεν υπήρξαν αντιλήψεις περί του αν όλα αυτά είναι… fake news. Αν τα όπλα των εισβολέων έχουν μέσα τους νερό αντί για σφαίρες και αν τελικά όλα αυτά είναι «στημένα» από κάποιους τρίτους!

Όλα αυτά όμως δυστυχώς ακούγονται στον σημερινό «πόλεμο». Πέρσι ήμασταν ανοχύρωτοι και από φόβο κυρίως τηρήσαμε τα μέτρα. Εξαρχής κάποιοι «έβλεπαν» συνωμοσίες και στημένες καταστάσεις γύρω από αυτή την πραγματική κατάρα που βρήκε τη γενιά μας. Οι πολύ περισσότεροι όμως στρατεύτηκαν στον κοινό σκοπό. Όχι στο σκοπό μιας κυβέρνησης ή μιας αντιπολίτευσης. Αλλά στο σκοπό της βιολογικής και εθνικής μας επιβίωσης.

Στην ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε κάποιοι που απλώς ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά κάποιοι που ξέρουν να στηρίζουν την κοινωνία των ανθρώπων με τους οποίους συμβιώνουν. Υπεύθυνοι πολίτες, πατριώτες, γιοι, κόρες και αδέλφια ανθρώπων που αγαπάμε και γι’ αυτό βάλαμε την ανάγκη να μην τους δούμε σε κάποια ΜΕΘ πάνω από την προσωπική μας βολή.

Τώρα ήρθε, επιτέλους, η ώρα των εμβολιασμών. Πάλι κάποιοι μιλούν για «τσιπάκια» που θέλει να μας εμφυτεύσει ο Bill Gates και για νερό αντί για φάρμακο που έχουν μέσα τα εμβόλια! Με σεβασμό και πρωτίστως αυτο-σεβασμό, μέσα από προβλήματα, αντιφατικές κρατικές αποφάσεις και καταστροφικές κοινωνικές συνήθειες ιδιωτών και όχι πολιτών (βλ. διαδηλώσεις, πάρτι, εκδηλώσεις), η ώρα της τελικής νίκης διαφαίνεται.

Κουραστήκαμε, πονέσαμε, πολλοί από εμάς πενθήσαμε το χαμό γνωστών, φίλων ή και συγγενών. Είδαμε το κόστος της… λιποταξίας. Βιώνουμε το οικονομικό κόστος της πολεμικής καταστροφής.

Μείναμε όμως όρθιοι. Δείξαμε ότι δεν ανήκουμε σε εκείνους που απλώς ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια. Αλλά στους άλλους. Σε εκείνους που κινούν αυτή τη χώρα. Χωρίς την κίνηση αυτή η κοινωνία μας και η χώρα μας θα ήταν ένα σκάφος χωρίς κωπηλάτες. Ας αφιερώσουμε αυτό το Πάσχα λίγες θετικές σκέψεις στη συλλογική μας προσπάθεια και επιτυχία. Θα μας βοηθήσει να δούμε λίγο πιο αισιόδοξα τους επόμενους μήνες. Να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να τιμήσουμε εκείνους που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα και δεν είναι πια μαζί μας.

Ροή Ειδήσεων

24/06/2021 | 09:10

Άγιος Παντελεήμονας: Έγκυος, με νοητική υστέρηση, χωρισμένη και με δυο παιδιά η 25χρονη που βίασαν – Τη βίασαν δυο φορές

24/06/2021 | 09:01

Καιρός: Καύσωνας και αφρικανική σκόνη – Έως 41 βαθμούς το θερμόμετρο

24/06/2021 | 08:52

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Ιουνίου

24/06/2021 | 08:47

Μονή Πετράκη: «Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα», λέει ο δικηγόρος του

24/06/2021 | 08:32

Λευτέρης Λαζάρου: Η πρώην σύζυγός μου είναι η νονά της κόρης μου από τον δεύτερο γάμο (vid)

24/06/2021 | 08:22

Μανώλης Λιδάκης: Μετά από 35 χρόνια τα παράτησε και έφυγε από την Αθήνα!

24/06/2021 | 08:07

Survivor: Απίθανο φινάλε στο αγώνισμα ασυλίας – Με VAR πέρασε στον τελικό ο Σάκης Κατσούλης (vid)

24/06/2021 | 07:54

Μονή Πετράκη: «Ράντισε» με βιτριόλι και τον δικηγόρο του ο μαινόμενος ιερέας – Κάηκαν όλα, γυαλιά, πουκάμισα, ράσα (vid)

24/06/2021 | 07:33

Εuro 2020: Τα σπουδαία ραντεβού των «16» που… κρύβουν τρεις τελικούς!

24/06/2021 | 07:29

Χωρίς μάσκες από σήμερα – Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 28/6, τι γίνεται με μεταλλάξεις και εμβόλια

24/06/2021 | 07:23

Τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου

24/06/2021 | 00:06

Euro 2020: Δεν «Χ»αλάστηκε κανείς από το 2-2 της Γαλλίας με την Πορτογαλία (ΒΙΝΤΕΟ)

24/06/2021 | 00:02

Euro 2020: Γλύτωσε στο 84′ το έμφραγμα η Γερμανία (ΒΙΝΤΕΟ)

23/06/2021 | 23:56

Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

23/06/2021 | 23:47

Μονή Πετράκη: Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς κινδυνεύει να χάσει το μάτι του
«Έμπνευση για την νέα αλλαγή»
Ανδρέας Παπανδρέου – Τα αίτια μιας διαχρονικής δημοφιλίας
«Η Καρολάιν, η Δήμητρα, ο Βαγγέλης, η Ελένη…»
Σπουδές και Εργασία!
Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού