Αθήνα

 

21 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ελένη Ροδά: «Είδα τον Σταμάτη Κόκοτα στο νοσοκομείο, σήκωσε το χεράκι του, λύγισα, άρχισα να κλαίω»

OPINION

Προβληματισμοί με αφορμή το Ενδιάμεσο Σχέδιο Ανάπτυξης

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήθηκε το Ενδιάμεσο Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Δείτε επίσης

Μαρίνα Πατούλη: Ποζάρει με μαγιό και φόντο το ηλιοβασίλεμα (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Τούρκος υπ. Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες

Με αφορμή το κείμενο και μέχρι την ολοκλήρωση του είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η πρόσφατη κρίση πανδημίας μας δίδαξε κάτι για το ρόλο του κράτους και πως αυτό αντανακλάται στο κείμενο; Μετά την εκδήλωση της κρίσης πανδημίας το κράτος σε όλο τον κόσμο παρεμβαίνει σε πρωτοφανή έκταση στην οικονομία, στην ασφάλεια, σε ζητήματα υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας. Επιβάλλει την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, περιορίζει ή απαγορεύει την μετακίνηση των πολιτών από και προς το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Χορηγεί οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και ανέργους. Διευκολύνει τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέχοντας την εγγύηση του Δημοσίου, αναστέλλει την πληρωμή φόρων, μειώνει προσωρινά ή οριστικά άμεσους και έμμεσους φόρους. Ενισχύει οικονομικά επιχειρήσεις και συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Κρατικοποιεί ιδιωτικές μονάδες υγείας. Περιορίζει ή απαγορεύει την εξαγωγή υγειονομικού υλικού, ειδών διατροφής κ.ά.

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις ένα κρίσιμο ερώτημα σε ότι αφορά τον ευρέως αποδεκτό στόχο του μετασχηματισμού του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας είναι πως θα επιτευχθεί αυτός. Θα αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς να τον προωθήσουν ή θα χρειαστεί συνεργασία κράτους και κοινωνικών εταίρων; Αν ο μετασχηματισμός αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς τότε εύλογα ανακύπτει το ερώτημα γιατί θα είναι επιτυχής τώρα; Αυτές σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στη διαμόρφωση του υφιστάμενου αδιέξοδου παραγωγικού προτύπου και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε το 2008 στο 14,7% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, το κράτος δεν έχει πλεονέκτημα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες ή στην υλοποίηση κλαδικών πολιτικών. Στις παρούσες συνθήκες για την Ελλάδα απαιτείται ένας ισορροπημένος συγκερασμός επιτελικού σχεδιασμού από το κράτος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς.

Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αναδεικνύεται στο κείμενο είναι αν το νέο παραγωγικό πρότυπο θα παραμείνει τραπεζοκεντρικό; Μεγάλο μέρος από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στη απόλυτη εξάρτηση της χορήγησης ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα. Οι επιλογές στην χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας και επιχειρήσεων συνέβαλαν στη διαμόρφωση του προβληματικού παραγωγικού προτύπου. Τι θα αλλάξει τώρα; Τα συσσωρευμένα προβλήματα της προηγούμενης κρίσης περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Με δεδομένη τη ισχυρή παρουσία των ΜΜΕ στην ελληνική οικονομία το ζητούμενο είναι πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών καναλιών χορήγησης ρευστότητας προς αυτές.

Η κρίση πανδημίας εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που τα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στην προηγούμενη κρίση έγιναν πιο έντονα. Είναι ανάγκη λοιπόν η χώρα να διατηρήσει ένα προοδευτικό χαρακτήρα στο φορολογικό της σύστημα ώστε να αμβλύνει τις έντονες ανισότητες. Επείγει να αλλάξει η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς στην Ελλάδα τα έσοδα από τους άμεσους φόρους υστερούν σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Επιπρόσθετα, πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα εισαγωγής φόρου πλούτου αν καταστεί αναγκαίο να γίνουν κάποιες μειώσεις στη φορολογία όπως στη φορολογία της εργασίας. Οι μειώσεις στη φορολογία προϋποθέτουν αλλαγή στο στόχο για το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Οι πολίτες έχουν αυξημένες προσδοκίες από το κράτος εξαιτίας της κρίσης πανδημίας. Μελλοντικά θα διεκδικήσουν πιο έντονα ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ασφάλεια στην διατροφή, στις μετακινήσεις και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Στήριξη όταν βρίσκονται χωρίς δουλειά ή υποχρεώνονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες ανατροπές που φέρνουν στην οικονομία οι τεχνολογικές εξελίξεις με την τεχνητή νοημοσύνη, οι στόχοι για την ψηφιακή οικονομία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα προσπεράσει ή να τα αγνοήσει επιδεικτικά. Οι απαντήσεις που θα επιλέξει να δώσει σε αυτά θα κρίνουν αν τελικά η χώρα θα συμπεριλαμβάνεται στις τριάντα χώρες με τον υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης που καταρτίζει ο ΟΗΕ.

*Το άρθρο του Φίλιππου Σαχινίδη δημοσιεύτηκε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» 8-9 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός: Πού καταγράφηκαν τα 203 νέα κρούσματα- Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έκρηξη στη Βηρυτό: Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα

Κορονοϊός- έρευνα ΑΠΘ: Μάσκα, τηλεργασία και τοπικά lockdown, αλλιώς 700 κρούσματα ημερησίως

Ροή Ειδήσεων

05/10/2022 | 10:46

Νέα τουρκική πρόκληση: Τουρκικό drone έκανε υπερπτήση πάνω από την Κίναρο

05/10/2022 | 10:41

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Χαστούκι» από την μητέρα της Κάρολαϊν – ««Δε μας ενδιαφέρουν τα χρήματα»

05/10/2022 | 10:32

Λύγισε η Αφροδίτη Γραμμέλη για την Σίσσυ Χρηστίδου: «Είναι διατροφή για το παιδί μας και πρέπει να την διεκδικήσουμε»

05/10/2022 | 10:11

Θεσσαλονίκη: Έβαζε 6χρονη να ζητιανεύει με έγγραφη άδεια της… μητέρας της – Στη φυλακή η 54χρονη

05/10/2022 | 10:02

Φυλάκιση 109 ετών σε προπονητή για βιασμό αθλητών

05/10/2022 | 09:46

Σασμός spoiler: Δίνει εντολή να τον εξοντώσουν – Μαθιός και Βασιλική φτάνουν σε αδιέξοδο

05/10/2022 | 09:30

Μαίρη Συνατσάκη: Αυτή θα είναι η νονά του μωρού της

05/10/2022 | 09:20

«Καρφί» Μελέτη σε Μάνεση: «Δεν περίμενα από έναν άνθρωπο που έχει επαφή με τον κόσμο να μιλά για ποινικό αδίκημα»

05/10/2022 | 09:14

Εύκολη αναποδογυριστή μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

05/10/2022 | 09:01

Η Νόνη Δούνια για τη λιποθυμία της: «Βρίσκομαι σε περίοδο κλιμακτηρίου στα 50 μου, οπότε δεν έχω καλό ύπνο»

05/10/2022 | 08:55

Άφωνος ο Οικονόμου με την ατάκα του Άκη Παυλόπουλου: «Τον παίρνεις και λιγάκι…»

05/10/2022 | 08:50

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιάννης Φακίνος – Γιος γνωστού τραγουδιστή νησιώτικων

05/10/2022 | 08:39

Κυριάκος Πιερρακάκης: Έσπασε το πόδι του στη Νάξο – Είχε πάει για την παρουσίαση πρότζεκτ

05/10/2022 | 08:33

Ξεκινά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του γνωστού ντράμερ για νέες καταγγελίες ασέλγειας σε βάρος τεσσάρων κοριτσιών

05/10/2022 | 08:27

GNTM: Κατέρρευσε η Έβελυν που δεν μπήκε στο σπίτι – Φώναξαν τους ψυχολόγους οι κριτές
Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ
Άλλα τα προβλήματα…Όχι η Τζώρτζια!
Η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009
Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας
Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας