
OPINION
Η εκλογή επικεφαλής στην Κεντροαριστερά είναι, χωρίς αμφιβολία, γεγονός με μεγάλη πολιτική σημασία και μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Παρολαυτά, μεγάλο μέρος της σχετικής ειδησεογραφίας αφιερώθηκε στη διαδικασία και ειδικότερα στη δυνατότητα της ψήφου από απόσταση. Τώρα που η επιτροπή υπό τον κ. Αλιβιζάτο κατέληξε σε κοινά αποδεκτή μεταξύ των υποψηφίων λύση, παρόλες τις (λογικές) ενστάσεις, αξίζει να εξετάσουμε το γιατί και όχι το πώς της ψήφου από απόσταση. Ποιοι είναι, δηλαδή, εκείνοι οι λόγοι που μπορούν ρεαλιστικά να οδηγήσουν έναν μετανάστη να προσέλθει σε ένα από τα εκλογικά κέντρα στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου και να εκφραστεί υπέρ ενός ή μίας από τους εννιά υποψηφίους;
Γράφει ο Λάμπρος Λαμπρογιάννης
Είναι σαφές ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα, κυρίως προς τις ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου. Οι λόγοι είναι γνωστοί: παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, ανεργία και ετεροαπασχόληση, αδυναμία ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Σε αντίθεση με προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα, οι σύγχρονοι μετανάστες συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλή εξειδίκευση, με αποτέλεσμα την ανοδική τους πορεία στον εργασιακό χώρο και την ομαλή ένταξή τους στις κοινωνίες των χωρών υποδοχής, η οποία οδηγεί στη δημιουργία δεσμών που προσδίδουν χαρακτηριστικά μόνιμου εκπατρισμού στην παραμονή τους στο εξωτερικό. Η ειδησεογραφία από την Ελλάδα και η αναπόφευκτη σύγκριση της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες διαμονής τους επιτείνουν την τάση απόρριψης της πατρίδας μας και την υποβάθμισή της στη συνείδηση των νέων μεταναστών σε τόπο καλοκαιρινών διακοπών. Είναι, πραγματικά, δύσκολο έργο να απευθυνθεί κανείς με πειστικό τρόπο στις ελληνικές κοινότητες που διαμορφώνονται, πλέον, σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού αποσκοπώντας στην πολιτική τους κινητοποίηση. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και επιτακτική ανάγκη.
Οι νέοι μετανάστες μπορούν να αναδειχθούν σε αναζωογονητική δύναμη για την Ελλάδα. Ο επαναπατρισμός τους θα αποτελέσει ένεση οικονομικής, δημογραφικής και κοινωνικής ανανέωσης. Είναι, λοιπόν, καίριας σημασίας η διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών τους με την Ελλάδα. Η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στο χώρο ειδικά της Κεντροαριστεράς, εφόσον η επιχειρηματολογία των υποψηφίων αποδειχθεί πειστική και αισιόδοξη, η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στις Εκλογές θα είναι σημαντική.
Αν ζητήσουμε από τους νέους μετανάστες να περιγράψουν με παραδείγματα τα σημεία στα οποία κατά τη γνώμη τους υπερτερούν οι νέες τους πατρίδες έναντι της Ελλάδας, κοινή συνισταμένη για τους περισσότερους θα αποτελέσει η διαφανής και ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της κοινωνικής ζωής. Η απουσία του μέσου και του ρουσφετιού, η αξιοκρατία ως κανόνας και όχι ως εξαίρεση, η λογοδοσία της πολιτείας και η αξιολόγηση συνθέτουν πραγματικά ένα διαφορετικό κοινωνικό τοπίο. Συγκροτούν, λοιπόν, οι αρχές αυτές τη βασική δέσμη προταγμάτων που μπορεί να κινητοποιήσει την ελληνική διασπορά, καθώς υπόσχονται μια καλύτερη ζωή και μια ρεαλιστική προοπτική επαναπατρισμού.
Το αναπόφευκτο ερώτημα, επομένως, είναι ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους . Με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις των υποψηφίων και την πολιτική τους διαδρομή, θεωρώ ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο Γιώργος Καμίνης όχι μόνο υιοθετεί σε επίπεδο διακήρυξης τη σύλληψη της ανοικτής Ελλάδας, αλλά έχει αποδείξει ως δήμαρχος Αθηναίων ότι το θεωρητικό αυτό σχήμα μπορεί να γίνει πράξη επιτυχημένα υπό αντίξοες συνθήκες. Συνδυάζει τη στέρεη επιστημονική κατάρτιση με την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, την σαφή πολιτική τοποθέτηση με την υπερκομματική απήχηση. Χωρίς να έχει ανδρωθεί πολιτικά στον κομματικό σωλήνα, δίνει νικηφόρες μάχες συσπειρώνοντας γύρω του τα κοινωνικά στρώματα στα οποία στοχεύει (ή θα έπρεπε να στοχεύει) η Κεντροαριστερά. Με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη, ο νέος φορέας μπορεί να συμβάλει στις απαραίτητες κοινωνικές ανατροπές και να πείσει εκ νέου, ξεφεύγοντας από το ρόλο του συμπληρώματος. Ο δρόμος των ριζικών αλλαγών ώστε να μπει η χώρα μας ξανά σε τροχιά προόδου και να ξαναγίνει ένας ελκυστικός τόπος για να ζεις είναι ανηφορικός. Είναι όμως και ο μόνος δρόμος που επιτρέπει την αισιοδοξία.
Ροή Ειδήσεων

26/06/2022 | 11:07
Πάτρα 3 παιδιά-Ρούλα Πισπιρίγκου: Αμφισβητεί το τελικό πόρισμα-«Δεν είναι βίβλος που πρέπει να ακολουθήσουμε»λέει ο δικηγόρος της
26/06/2022 | 21:00
Δημήτρης Πέλκας: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κυβέλη, κόρη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα
26/06/2022 | 23:30
Survivor – Άρης Σοϊλέδης: «Ο Σπύρος Μαρτίκας θα χτυπά το κεφάλι του, με αυτό που έκανε αποχώρησε»
26/06/2022 | 17:33
Πάτρα 3 παιδιά: Συγκλονίζει ο ογκολόγος της Μαλένας – «Τρεις ώρες πριν πεθάνει έτρωγε σουβλάκια – Δεν έκανε κιχ αυτό το παιδί»
26/06/2022 | 17:03
Κωνσταντίνος Αργυρός: Το τρυφερό βίντεο που τραγουδά σε κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα

26/06/2022 | 23:13
Ραφήνα: Αυτός είναι ο 42χρονος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου – Δείτε το βίντεο με την στιγμή που φθάνει η Αστυνομία
27/06/2022 | 23:25
Πάτρα 3 παιδιά: «Πρόσεχε, γιατί… ξέρεις»-Απειλές στον παθολογοανατόμο που εξέτασε την σορό της Μαλένας
27/06/2022 | 18:41
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Αν έχει σκοτώσει η Ρούλα τα παιδιά, θα τη σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια

27/06/2022 | 15:53
Κορονοϊός-Παυλάκης για 4η δόση εμβολίου:«Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι δεν χρειάζονται 4η δόση»
26/06/2022 | 16:40
Εριέττα Κούρκουλου για Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Αυτό που κάνατε λέγεται δολοφονία, τραγική ημέρα!»
26/06/2022 | 08:44
Πάτρα 3 παιδιά-Δήμητρα Πισπιρίγκου: Η κατάθεση της ρίχνει «φως» στην ώρα θανάτου της Ίριδας

26/06/2022 | 11:57