Αθήνα

 

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οι πρώτες εικόνες από το άδειο μαγαζί του στην Αλόννησο

OPINION

Ψήφος από απόσταση

Η εκλογή επικεφαλής στην Κεντροαριστερά είναι, χωρίς αμφιβολία, γεγονός με μεγάλη πολιτική σημασία και μπορεί να σηματοδοτήσει...

Η εκλογή επικεφαλής στην Κεντροαριστερά είναι, χωρίς αμφιβολία, γεγονός με μεγάλη πολιτική σημασία και μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Παρολαυτά, μεγάλο μέρος της σχετικής ειδησεογραφίας αφιερώθηκε στη διαδικασία και ειδικότερα στη δυνατότητα της ψήφου από απόσταση. Τώρα που η επιτροπή υπό τον κ. Αλιβιζάτο κατέληξε σε κοινά αποδεκτή μεταξύ των υποψηφίων λύση, παρόλες τις (λογικές) ενστάσεις, αξίζει να εξετάσουμε το γιατί και όχι το πώς της ψήφου από απόσταση. Ποιοι είναι, δηλαδή, εκείνοι οι λόγοι που μπορούν ρεαλιστικά να οδηγήσουν έναν μετανάστη να προσέλθει σε ένα από τα εκλογικά κέντρα στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου και να εκφραστεί υπέρ ενός ή μίας από τους εννιά υποψηφίους;


Ψήφος από απόστασηΓράφει ο Λάμπρος Λαμπρογιάννης

Είναι σαφές ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα, κυρίως προς τις ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου. Οι λόγοι είναι γνωστοί: παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, ανεργία και ετεροαπασχόληση, αδυναμία ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης και απόκτησης  επαγγελματικής εμπειρίας. Σε αντίθεση με προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα, οι σύγχρονοι μετανάστες συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλή εξειδίκευση, με αποτέλεσμα την ανοδική τους πορεία στον εργασιακό χώρο και την ομαλή ένταξή τους στις κοινωνίες των χωρών υποδοχής, η οποία οδηγεί στη δημιουργία δεσμών που προσδίδουν χαρακτηριστικά μόνιμου εκπατρισμού στην παραμονή τους στο εξωτερικό. Η ειδησεογραφία από την Ελλάδα και η αναπόφευκτη σύγκριση της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες διαμονής τους επιτείνουν την τάση απόρριψης της πατρίδας μας και την υποβάθμισή της στη συνείδηση των νέων μεταναστών σε τόπο καλοκαιρινών διακοπών. Είναι, πραγματικά, δύσκολο έργο να απευθυνθεί κανείς με πειστικό τρόπο στις ελληνικές κοινότητες που διαμορφώνονται, πλέον, σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού αποσκοπώντας στην πολιτική τους κινητοποίηση. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και επιτακτική ανάγκη.

Οι νέοι μετανάστες μπορούν να αναδειχθούν σε αναζωογονητική δύναμη για την Ελλάδα. Ο επαναπατρισμός τους θα αποτελέσει ένεση οικονομικής, δημογραφικής και κοινωνικής ανανέωσης. Είναι, λοιπόν, καίριας σημασίας η διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών τους με την Ελλάδα. Η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στο χώρο ειδικά της Κεντροαριστεράς, εφόσον η επιχειρηματολογία των υποψηφίων αποδειχθεί πειστική και αισιόδοξη, η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στις Εκλογές θα είναι σημαντική.

Αν ζητήσουμε από τους νέους μετανάστες να περιγράψουν με παραδείγματα τα σημεία στα οποία κατά τη γνώμη τους υπερτερούν οι νέες τους πατρίδες έναντι της Ελλάδας, κοινή συνισταμένη για τους περισσότερους θα αποτελέσει η διαφανής και ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της κοινωνικής ζωής. Η απουσία του μέσου και του ρουσφετιού, η αξιοκρατία ως κανόνας και όχι ως εξαίρεση, η λογοδοσία της πολιτείας και η αξιολόγηση συνθέτουν πραγματικά ένα διαφορετικό κοινωνικό τοπίο. Συγκροτούν, λοιπόν, οι αρχές αυτές τη βασική δέσμη προταγμάτων που μπορεί να κινητοποιήσει την ελληνική διασπορά, καθώς υπόσχονται μια καλύτερη ζωή και μια ρεαλιστική προοπτική επαναπατρισμού.

Το αναπόφευκτο ερώτημα, επομένως, είναι ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να υπηρετήσει  αυτούς τους στόχους . Με βάση τις  προγραμματικές δεσμεύσεις των υποψηφίων και την πολιτική τους διαδρομή, θεωρώ ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο Γιώργος Καμίνης όχι μόνο υιοθετεί σε επίπεδο διακήρυξης τη σύλληψη της ανοικτής Ελλάδας, αλλά έχει αποδείξει ως δήμαρχος Αθηναίων ότι το θεωρητικό αυτό σχήμα μπορεί να γίνει πράξη επιτυχημένα υπό αντίξοες συνθήκες. Συνδυάζει τη στέρεη επιστημονική κατάρτιση με την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, την σαφή πολιτική τοποθέτηση με την υπερκομματική απήχηση. Χωρίς να έχει ανδρωθεί πολιτικά στον κομματικό σωλήνα, δίνει νικηφόρες μάχες συσπειρώνοντας γύρω του τα κοινωνικά στρώματα στα οποία στοχεύει (ή θα έπρεπε να στοχεύει) η Κεντροαριστερά. Με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη, ο νέος φορέας μπορεί να συμβάλει στις απαραίτητες κοινωνικές ανατροπές και να πείσει εκ νέου, ξεφεύγοντας από το ρόλο του συμπληρώματος. Ο δρόμος των ριζικών αλλαγών ώστε να μπει η χώρα μας ξανά σε τροχιά προόδου και να ξαναγίνει ένας ελκυστικός τόπος για να ζεις είναι ανηφορικός. Είναι όμως και ο μόνος δρόμος που επιτρέπει την αισιοδοξία.

Ροή Ειδήσεων

28/06/2022 | 23:01

Στο Μαυροβούνιο αναφέρουν ότι ο Ντέγιαν Ράντονιτς υπέγραψε στον Παναθηναϊκό

28/06/2022 | 22:50

Survivor: Η Σταυρούλα απογοητεύτηκε από την απόφαση του Νίκου Γιάννη

28/06/2022 | 22:37

Μπ. Τζόνσον: Σουηδία και Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό

28/06/2022 | 22:33

Μάρω Κοντού: «Πρόσφατα έχασα τη μεγάλη μου αδελφή, αυτό με πείραξε πολύ…»

28/06/2022 | 22:28

Γερμανία: Άνδρας άφησε κομμένο ανθρώπινο κεφάλι έξω από δικαστήριο της Βόννης

28/06/2022 | 22:25

Νέα Δημοκρατία: «Κροκοδείλια τα δάκρυα» ΣΥΡΙΖΑ για την δίκη Κορκονέα, αφέθηκε ελεύθερος με δικό του νόμο

28/06/2022 | 22:17

Κλήρωση Τζόκερ: Aυτοί είναι oι τυχεροί αριθμοί, νέο τζακ ποτ

28/06/2022 | 22:12

«RISE»: Λάμψη Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια

28/06/2022 | 22:02

Εγκαίνια για τις νέες εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΕΞ στο Γέρακα

28/06/2022 | 21:50

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας

28/06/2022 | 21:41

Συναγερμός στην Χαλκηδόνα για την εξαφάνιση 13χρονης

28/06/2022 | 21:27

Γιώργος Τράγκας: Ύποπτη για 4 κακουργήματα η σύζυγος του

28/06/2022 | 21:12

Μακρινίτσα: Δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκισης στον δολοφόνο των αδελφών

28/06/2022 | 21:00

Προειδοποιεί ο Γερουλάνος: «Οδηγούμαστε σε νέα μνημόνια και νέα χρεοκοπία»

28/06/2022 | 20:32

Λαϊκό Λαχείο – 26η κλήρωση: Δείτε τα αποτελέσματα σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Οι Γαλλικές εκλογές στέλνουν μηνύματα…
Το ΠΑΣΟΚ στο νέο ευρωπαϊκό και εθνικό περιβάλλον
Θόδωρος Μαργαρίτης: Τα «Γαλλικά μαθήματα» μάς προειδοποιούν
Μητσοτάκης ή big bang;
Ποιά εποπτεία χρειαζόμαστε για τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις;