OPINION
[adsense]
Το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης των Ελλήνων Αποδήμων παραπέμπεται ξανά στις καλένδες αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό Νόμο.
Η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι το εκλογικό δικαίωμα των Αποδήμων θα συζητηθεί σε επιτροπή που θα συσταθεί αφού ψηφιστεί ο Νόμος προκαλεί μόνο θυμηδία.
Ψήφος του μετανάστη
Αίτημα που άρχισε να διατυπώνεται ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’70 κυρίως από τις Ελληνικές Κοινότητες και της Ομοσπονδίες τους στην Ευρώπη και στην πορεία μετατράπηκε σε συλλογικό αίτημα των μαζικών αντιπροσωπευτικών συλλογικοτήτων των Ομογενών όπου γης.
Στις 22 Μαρτίου 1981, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Γερμανία στο Μannheim, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που δηλώνει ρητά ότι θα κατοχυρώσει το δικαίωμα ψήφου στον Έλληνα μετανάστη.
Ωστόσο, παρά την καλή πρόθεση, η ψήφος του Μετανάστη δεν θεσμοθετείται παρά μόνο μετατρέπεται σε μια πολυδάπανη διαδικασία, η οποία ενίοτε προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία στους ψηφοφόρους: στις εθνικές εκλογές τα αεροπλάνα «βάφονται» είτε πράσινα, είτε μπλε (κατορθώνουν και οι άλλοι «χρωματισμοί» να χωρέσουν σ’ αυτά) και μεταφέρουν χιλιάδες ψηφοφόρους σχεδόν από όλο τον κόσμο.
Εν τούτοις, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο στην εκλογική διαδικασία όλοι οι Απόδημοι που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Δημιουργείται λοιπόν εκ των πραγμάτων δημοκρατικό έλλειμμά, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είχε την πολιτική βούληση να αποκαταστήσει για τους δικούς τους Απόδημους με την θέσπιση της επιστολικής ψήφου.
Ο καθηγητής Τσάτσος αναφέρει πως το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του Εκλογικού Σώματος στερείται την πρακτική δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα της ψήφου, προσκρούει βάσει του Συντάγματος στη θεμελιώδη αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 §§2-3) και σε εκείνη της καθολικής ψηφοφορίας (άρθρο 51 § 3) (Δ. Θ. Τσάτσου, Συνταγματικό Δίκαιο, Β’, 1993, σ. 177).
[adsense]
Παρόλο που τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης συμπεριλαμβάνουν -καθένα από την δική του ιδεολογική και αξιακή οπτική γωνία- στις προτάσεις τους και το δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων, η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συμπεριλάβει στον νέο Εκλογικό Νόμο την συνταγματική επιταγή (άρθρο 51 § 4) για το δικαίωμα ψήφου στους εκτός συνόρων Έλληνες. Παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξή της να ψηφιστεί ένας Νόμος που δεν θα βασίζεται -ως θα όφειλε- σε αρχές αλλά σε μια τυχοδιωκτική λογική που υπηρετεί βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες.
Κρίνεται από την γράφουσα τουλάχιστον ως προσβολή απέναντι στους χιλιάδες ομογενείς που εγκαταστάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού, να δικαιολογήσει γιατί θα πρέπει να έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον τόπο που διαμένουν.
Επίσης, οι υπερβολές που διατυπώνονται από συμπατριώτες του τύπου «ποιοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν την διακυβέρνηση της χώρας» είναι ανάξιες σχολιασμού.
Στη συζήτηση που άνοιξε εφέτος για τον εκλογικό Νόμο τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου που πήραν θέση υπέρ της ψήφου των Αποδήμων είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει το Νομοσχέδιο του 2009, με το οποίο επιδιώκεται η άθροιση των ψήφων των ομογενών στην κεντρική εκλογική δεξαμενή με στόχο να αναδειχτεί η δύναμη της ΝΔ. Η δυνατότητα εκλογής Αποδήμων δεν διασφαλίζεται αφού επαφίεται στην απόφαση της εκάστοτε κομματικής ηγεσίας κατά πόσο θα συμπεριλάβει και Απόδημο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, δεν γίνεται πουθενά αναφορά στην επιστολική ψήφο.
Αντιθέτως, ο κ. Θεοδωράκης υποστηρίζει μεν την επιστολική ψήφο και την δημιουργία περιφερειών, ωστόσο μοιάζει να αγνοεί ότι Απόδημοι Έλληνες δεν είναι μόνο οι νέοι που μετανάστευσαν την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης.
Η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ υιοθετούν τις πάγιες θέσεις των συλλογικών αντιπροσωπευτικών Οργάνων των Ελλήνων Αποδήμων και τις ενσωματώνουν στη συνολική πρόταση για τον Εκλογικό Νόμο.
Συγκεκριμένα υποστηρίζονται:
Εκλογικές περιφέρειες Αποδήμου ανά γεωγραφική ενότητα για να μπορούν να εκλέγουν οι Απόδημοι Απόδημους βουλευτές.
Εκλογή βουλευτών σε αντιστοίχιση προς τον πληθυσμό των απόδημων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας
Καθιέρωση, ως πρόσφορο μέσο, της άσκησης του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μέσω επιστολικής ψήφου.
Απογραφή των εκλογέων καθώς και η επίλυση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών.
Η συμμόρφωση στη συνταγματική εντολή για δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει στους Απόδημους Έλληνες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους και η υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που καλύπτει συνολικά το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των συγκυβερνώντων.
[adsense]
Πέρασε προ πολλού ο καιρός που η ψήφος του Μετανάστη έπρεπε να πάψει να αποτελεί σύνθημα και προεκλογική υπόσχεση.
Πρόκειται για συνταγματική επιταγή και για υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε χιλιάδες πολίτες της που διάφοροι οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί και προσωπικοί λόγοι τους οδήγησαν στα ξένα.
Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι να διοργανώνει εκδηλώσεις, υποδεχόμενος τους κρατούντες, οι οποίοι υπόσχονται τα πάντα σ’ αυτούς και μόλις επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ξεχνούν.
Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν έχει ανάγκη από φιλοφρονήσεις ούτε επιτρέπεται να μετατρέπεται σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων.
Ο Απόδημος Ελληνισμός έχει άποψη, έχει λόγο, έχει και δικαιώματα. Δεν επαιτεί αλλά διεκδικεί από την Ελληνική Πολιτεία αυτό που του ανήκει.
Φοβούμαι όμως ότι η ευαισθησία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαντλήθηκε στην δημαγωγική πρακτική που επιδόθηκαν μεταξύ 2010-2012, μετρώντας και ξαναμετρώντας τους νέους που η μνημονιακή κυβέρνηση υποχρέωσε να ξενιτευτούν.
Τώρα πάει, ξέχασαν τους ξενιτεμένους νέους.
Έγιναν και αυτοί μνημονιακοί και ξέχασαν και όλα όσα υποσχόντουσαν, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου του Αποδήμου.
*Η Κατερίνα Αυξεντίου είναι γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ
Ροή Ειδήσεων
16/10/2024 | 10:29
To 86% των κατοίκων της χώρας μας αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη σημασία του ελληνικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία
16/10/2024 | 10:25
Στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου μεταφέρονται τα 96 άτομα που εντοπίστηκαν στη θάλασσα
16/10/2024 | 10:20
Eurostat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ
16/10/2024 | 10:17
Ο Καντονά «κατακεραύνωσε» τη διοίκηση της Μάντσεστερ για την απομάκρυνση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον
16/10/2024 | 10:15
Φλωρίδης: Σύντομα σε λειτουργία καινούργια φυλακή στην Κρήτη – Κανένα αδίκημα χωρίς επίπτωση
16/10/2024 | 09:59
Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την προσωπική πλατφόρμα Κασσελάκη – Προς έκτακτη συνεδρίαση του Πειθαρχικού
15/10/2024 | 10:01
Ετεοκλής Παύλου για Χρήστο Μάστορα: «Θέλω να κάνω κάτι ξεκάθαρο για την καταγωγή του»
15/10/2024 | 10:48
Φαίη Σκορδά: «Σκέφτομαι τον Πάνο Μουζουράκη και τον τρόπο που συνεχίζει να υπερασπίζεται τον πατέρα Αντώνιο»
15/10/2024 | 10:35
Μπάγια Αντωνοπούλου: Καταγγέλλει τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από οδηγό λεωφορείου
15/10/2024 | 12:47
Σταθερά από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου στο εξής οι φορολογικές δηλώσεις – Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα
15/10/2024 | 11:36
Καινούργιου για Super Κική: Δεν θα κινηθώ νομικά γιατί σέβομαι μία προσωπικότητα που ήρθε και δάκρυσε στον καναπέ
15/10/2024 | 12:03
Δημήτρης Σταρόβας για το εγκεφαλικό: Έχασα 40 κιλά – Από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες
15/10/2024 | 08:20