Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

giorgos ntalaras 200224
Γιώργος Νταλάρας: «Εγώ μια άλλη Ελλάδα ονειρεύτηκα, δεν είναι χώρα αυτή!»

OPINION

Η ψήφος στους Απόδημους Έλληνες δεν είναι χάρη, αλλά συνταγματική επιταγή!

[adsense]

Το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης των Ελλήνων Αποδήμων παραπέμπεται ξανά στις καλένδες αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό Νόμο.

Η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι το εκλογικό δικαίωμα των Αποδήμων θα συζητηθεί σε επιτροπή που θα συσταθεί αφού ψηφιστεί ο Νόμος προκαλεί μόνο θυμηδία.

Ψήφος του μετανάστη

Αίτημα που άρχισε να διατυπώνεται ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’70 κυρίως από τις Ελληνικές Κοινότητες και της Ομοσπονδίες τους στην Ευρώπη και στην πορεία μετατράπηκε σε συλλογικό αίτημα των μαζικών αντιπροσωπευτικών συλλογικοτήτων των Ομογενών όπου γης.

auksentiouΓράφει η Κατερίνα Αυξεντίου

Στις 22 Μαρτίου 1981, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Γερμανία στο Μannheim, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που δηλώνει ρητά ότι θα κατοχυρώσει το δικαίωμα ψήφου στον Έλληνα μετανάστη.

Ωστόσο, παρά την καλή πρόθεση, η ψήφος του Μετανάστη δεν θεσμοθετείται παρά μόνο μετατρέπεται σε μια πολυδάπανη διαδικασία, η οποία ενίοτε προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία στους ψηφοφόρους: στις εθνικές εκλογές τα αεροπλάνα «βάφονται» είτε πράσινα, είτε μπλε (κατορθώνουν και οι άλλοι «χρωματισμοί» να χωρέσουν σ’ αυτά) και μεταφέρουν χιλιάδες ψηφοφόρους σχεδόν από όλο τον κόσμο.

Εν τούτοις, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο στην εκλογική διαδικασία όλοι οι Απόδημοι που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Δημιουργείται λοιπόν εκ των πραγμάτων δημοκρατικό έλλειμμά, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είχε την πολιτική βούληση να αποκαταστήσει για τους δικούς τους Απόδημους με την θέσπιση της επιστολικής ψήφου.

Ο καθηγητής Τσάτσος αναφέρει πως το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του Εκλογικού Σώματος στερείται την πρακτική δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα της ψήφου, προσκρούει βάσει του Συντάγματος στη θεμελιώδη αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 §§2-3) και σε εκείνη της καθολικής ψηφοφορίας (άρθρο 51 § 3) (Δ. Θ. Τσάτσου, Συνταγματικό Δίκαιο, Β’, 1993, σ. 177).

[adsense]

Παρόλο που τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης συμπεριλαμβάνουν -καθένα από την δική του ιδεολογική και αξιακή οπτική γωνία- στις προτάσεις τους και το δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων, η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συμπεριλάβει στον νέο Εκλογικό Νόμο την συνταγματική επιταγή (άρθρο 51 § 4) για το δικαίωμα ψήφου στους εκτός συνόρων Έλληνες. Παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξή της να ψηφιστεί ένας Νόμος που δεν θα βασίζεται -ως θα όφειλε- σε αρχές αλλά σε μια τυχοδιωκτική λογική που υπηρετεί βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες.

Κρίνεται από την γράφουσα τουλάχιστον ως προσβολή απέναντι στους χιλιάδες ομογενείς που εγκαταστάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού, να δικαιολογήσει γιατί θα πρέπει να έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον τόπο που διαμένουν.

Επίσης, οι υπερβολές που διατυπώνονται από συμπατριώτες του τύπου «ποιοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν την διακυβέρνηση της χώρας» είναι ανάξιες σχολιασμού.

Στη συζήτηση που άνοιξε εφέτος για τον εκλογικό Νόμο τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου που πήραν θέση υπέρ της ψήφου των Αποδήμων είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει το Νομοσχέδιο του 2009, με το οποίο επιδιώκεται η άθροιση των ψήφων των ομογενών στην κεντρική εκλογική δεξαμενή με στόχο να αναδειχτεί η δύναμη της ΝΔ. Η δυνατότητα εκλογής Αποδήμων δεν διασφαλίζεται αφού επαφίεται στην απόφαση της εκάστοτε κομματικής ηγεσίας κατά πόσο θα συμπεριλάβει και Απόδημο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, δεν γίνεται πουθενά αναφορά στην επιστολική ψήφο.

Αντιθέτως, ο κ. Θεοδωράκης υποστηρίζει μεν την επιστολική ψήφο και την δημιουργία περιφερειών, ωστόσο μοιάζει να αγνοεί ότι Απόδημοι Έλληνες δεν είναι μόνο οι νέοι που μετανάστευσαν την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης.

Η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ υιοθετούν τις πάγιες θέσεις των συλλογικών αντιπροσωπευτικών Οργάνων των Ελλήνων Αποδήμων και τις ενσωματώνουν στη συνολική πρόταση για τον Εκλογικό Νόμο.

Συγκεκριμένα υποστηρίζονται:

Εκλογικές περιφέρειες Αποδήμου ανά γεωγραφική ενότητα για να μπορούν να εκλέγουν οι Απόδημοι Απόδημους βουλευτές.

Εκλογή βουλευτών σε αντιστοίχιση προς τον πληθυσμό των απόδημων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας

Καθιέρωση, ως πρόσφορο μέσο, της άσκησης του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μέσω επιστολικής ψήφου.

Απογραφή των εκλογέων καθώς και η επίλυση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών.

Η συμμόρφωση στη συνταγματική εντολή για δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει στους Απόδημους Έλληνες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους και η υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που καλύπτει συνολικά το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των συγκυβερνώντων.

[adsense]

Πέρασε προ πολλού ο καιρός που η ψήφος του Μετανάστη έπρεπε να πάψει να αποτελεί σύνθημα και προεκλογική υπόσχεση.

Πρόκειται για συνταγματική επιταγή και για υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε χιλιάδες πολίτες της που διάφοροι οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί και προσωπικοί λόγοι τους οδήγησαν στα ξένα.

Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι να διοργανώνει εκδηλώσεις, υποδεχόμενος τους κρατούντες, οι οποίοι υπόσχονται τα πάντα σ’ αυτούς και μόλις επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ξεχνούν.

Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν έχει ανάγκη από φιλοφρονήσεις ούτε επιτρέπεται να μετατρέπεται σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων.

Ο Απόδημος Ελληνισμός έχει άποψη, έχει λόγο, έχει και δικαιώματα. Δεν επαιτεί αλλά διεκδικεί από την Ελληνική Πολιτεία αυτό που του ανήκει.

Φοβούμαι όμως ότι η ευαισθησία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαντλήθηκε στην δημαγωγική πρακτική που επιδόθηκαν μεταξύ 2010-2012, μετρώντας και ξαναμετρώντας τους νέους που η μνημονιακή κυβέρνηση υποχρέωσε να ξενιτευτούν.

Τώρα πάει, ξέχασαν τους ξενιτεμένους νέους.

Έγιναν και αυτοί μνημονιακοί και ξέχασαν και όλα όσα υποσχόντουσαν, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου του Αποδήμου.

*Η Κατερίνα Αυξεντίου είναι γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

21/02/2024 | 13:48

Ανδρέας Μικρούτσικος σε Χρίσλα Γεωργακοπούλου: «Όταν μιλάω εγώ, να μη μιλάς, το ‘πες εσύ χθες για μένα, οπότε σήμερα σου το επιστρέφω»

21/02/2024 | 13:33

Δανάη Μπάρκα για Αναδιώτη: «Ένα παιδί που δεν μπορεί να αγαπήσει άνθρωπο του αντίθετου φύλου, μπορεί να πει ότι είμαι αμαρτωλός»

21/02/2024 | 13:29

«Χείμαρρος» ο Δημήτρης Ουγγαρέζος για το «Πρωινό»: «Πετάχτηκαν δύο τσουτσέκια, η άλλη έχει περάσει από 45 παραγωγούς για να επιβιώσει»
ilara 1 640x426

21/02/2024 | 13:10

Γκίκας Μαγιορκίνης-Ιλαρά: Σε Ρομά πάνω από το 50% των κρουσμάτων – Απαραίτητος ο εμβολιασμός

21/02/2024 | 12:53

Ναταλία Λιονάκη: Πού και πώς ζει σήμερα ως μοναχή Φεβρωνία;

21/02/2024 | 12:41

Κρείττον του λαλείν το σιγάν
sakellaridis

21/02/2024 | 12:22

Επιστρέφει στην πολιτική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσχωρεί στη Νέα Αριστερά – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

21/02/2024 | 12:15

Καιρός-Μαρουσάκης: Έρχεται «κύμα» κακοκαιρίας από την Ιταλία – Βροχές, καταιγίδες και βοριάδες το Σαββατοκύριακο

21/02/2024 | 11:59

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πύλη της Ινδίας στην ΕΕ η Ελλάδα – Μόντι: Διπλασιάζουμε τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι το 2030
6124151

21/02/2024 | 11:34

Αναχωρούν οι αγρότες – Αποκλεισμένο το Σύνταγμα από τα τρακτέρ

21/02/2024 | 11:28

Ανδρέας Δρυμιώτης: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, θα καταποντιστεί στις εθνικές – Ο Κασσελάκης είναι ακόμα χειρότερος νάρκισσος και από τον Βαρουφάκη

21/02/2024 | 11:18

Οι Beatles σε τέσσερις διαφορετικές ταινίες, μία για κάθε μέλος, με σκηνοθέτη τον Σαμ Μέντες
screenshot 12

21/02/2024 | 11:05

Φωτεινή Πιπιλή: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό η ανασφάλεια για το ότι δεν έχω άντρα»

21/02/2024 | 10:47

Φθιώτιδα: Εικόνες από το ξενοδοχείο που πήρε φωτιά στα Λουτρά Υπάτης

21/02/2024 | 10:24

Τρόμος στο Πήλιο: Διπλή επίθεση σε ποδηλάτη από αδέσποτα σκυλιά στον δρόμο για τον Βόλο
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού
alexis mavraganis1 221123
Από την «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» στον άφταστο πήχη του Πολυτεχνείου