• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 03:38

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο νεοσυντηρητισμός της NΔ, το rebranding του Τσίπρα και η σύγχυση του ΠΑΣΟΚ

Χθες η ΝΔ έστειλε αντιπροσωπεία στο pride. Και καλά έκανε. Η ΝΔ έχοντας ενδώσει στον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας βλέπει να στήνεται μπροστά στα μάτια της κάτι που δεν πίστευε ποτέ.

Γράφει ο Χρήστος Λόλας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφότου έθεσε εαυτόν με την πλάτη στον τοίχο και τη στιγμή που φαινόταν καταδικασμένος σε μια τετραετία στην οποία απλά θα διαχειριζόταν ντροπιαστικά και οδυνηρά την επική κολοτουμπα του μην μπορώντας να αποσπαστεί από τα λίγα χρόνια εξουσίας που του επιφύλαξε η μοίρα, είδε ξαφνικά ένα παράθυρο ευκαιρίας που του πασαραν πρωτίστως η ΝΔ και δευτερεύοντως το ΠΑΣΟΚ και το χρησιμοποίησε με αριστουργηματικό τρόπο.

Ο Τσίπρας, όπως θα έκανε άλλωστε κάθε ταλαντούχος πολιτικός, έκανε επιτυχημένο rebranding της κυβέρνησης του η οποία από κυβέρνηση της καταστροφικής διαπραγμάτευσης, της ταπεινωτικής κωλοτούμπας και των εξοντωτικών φόρων, γινεται με κάθε ψηφοφορία στη βουλή η κυβέρνηση των δικαιωμάτων, των κοινωνικών αλλαγών και της επίλυσης εθνικών θεμάτων.

Αυτό το επικό rebranding δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική οξυδέρκεια που με έκπληξη παρατηρήσαμε στην πρώτη φορά αριστερά, οφείλεται και στον αφελή μέχρι αηδίας πολιτικό μαξιμαλισμό που επέδειξε η ΝΔ και (λιγότερο) στην απόλυτη ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι στη ΝΔ έχουν καταλάβει την παγίδα αλλά δυστυχώς δεν έχουν απάντηση σε ένα δύσκολο πρόβλημα: σε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής πως μπαίνεις στο Μαξίμου χωρίς τον πολιτικό μαξιμαλισμό που χωράει στην ίδια κάλπη ανθρώπους που "μισούνται" ιδεολογικά;

Γιατί, όταν ο πελατειασμός που αποτέλεσε βασικό εργαλείο της φιλελεύθερης πτέρυγας και ο λαϊκισμός που αποτέλεσε όπλο της λαϊκής πτέρυγας του κόμματος της ΝΔ εξέλειπαν, τι άλλο μένει από μια πολυσυλλεκτικότητα που πάει να στηθεί με όρους Φρανκενστάιν και όχι με ορούς πολυχρωμίας. Πως θα μπορούσε άλλωστε να ευδοκιμήσει ο πολυσυλλεκτικός μαξιμαλισμός σε ένα κόμμα που μισεί την πολυχρωμία.

Μπράβο σε όσους προσπαθούν (ανεξαρτήτως κινήτρου) να σταματήσουν την πορεία της ΝΔ προς τη νεοσυντηρητική χριστιανοδημοκρατία αλλά φοβάμαι ότι οι συμμαχίες που έχουν στο κέντρο δεν τους βοηθούν.

Θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα ζητούσαν απλή αναλογική και ισχυρή βουλή γιατί μόνο έτσι μπορούν να επιλυθούν αυτά τα κοκομπλόκα (the Pedro moment).

Η πολυχρωμία στην καταγραφή συσχετισμών με τρόπο πολιτικά αποτελεσματικό είναι αίτημα που αντιμετωπίζεται θεσμικά και πολιτειακά. Το να κυβερνήσεις απλά ως αρχηγός ενός ανομοιογενούς συρφετού αντί ως πολιτικός ηγέτης είναι μια σκέψη που σπάνια περνάει από τα μυαλά των σοβαρών ανθρώπων που χαράσσουν πολιτική στρατηγική στον 21ο αιώνα.

Send this to a friend