Αθήνα

30 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

OPINION

Ἂς γίνῃ ὁ Ἡμέτερος, ἂς γίνουν ὅμως κι’ ἄλλοι…

Αθεράπευτα θαυμαστής του Σουρή. Διαχρονικός και αέναα επίκαιρος, ψυχογραφεί τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Με καυστική πένα, σατιρίζει, άξιος συνεχιστής του Αριστοφάνη, την Ελλάδα του τότε, του σήμερα, ενδεχομένως και του αύριο.

Δείτε επίσης

Δίκη Siemens: 15 χρόνια κάθειρξη σε Χριστοφοράκο, Καραβέλα και Μαυρίδη – Αναλυτικά οι ποινές
Γιάννης Ζουγανέλης για Άβα Γαλανοπούλου: “Απώλεια φιλίας, συναδελφικότητας, κρέμασμα”

Λιτή, δωρική γραφή αλλά τόσο παραστατική, συμπυκνώνει σε αράδες στίχων συμπεριφορές, ήθη και νόρμες των συμπατριωτών του, νοηματοδοτεί προσωπικότητες που, εξαιτίας της περιγραφικής του ικανότητας,  ελλοχεύουν τον κίνδυνο της στερεοτυπικής γενίκευσής τους.

Η επίκαιρη και πρόσκαιρη επιλογή, μιας και συνοδεύτηκε από την «α»πρόθυμη παραίτηση του για προσωπικούς λόγους, διοικητού του Νοσοκομείου της Καρδίτσας αλλά και ο διορισμός της Κυρίας, ως Εθνικής Συντονίστριας για τα Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, τον ποιητή. Ανάγλυφα, στο ποίημά του «Αρχηγοί» καταγράφει με διαυγή παραστατικότητα τη βούληση, το διακαή πόθο του Έλληνα και της Ελληνίδας να ηγηθούν. Μια επιθυμία που εδράζεται, συνειδητά και ασυνείδητα, δικαίως και αδίκως, στην πεποίθηση του καθενός και της καθεμιάς, ότι η Πρωθυπουργία, με γνώμονα την προσωπικότητα των διατελεσάντων Πρωθυπουργών, είναι εφικτή, αν όχι δεδομένη.

Ο κάθε πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ή κάθε μία Εθνική Συντονίστρια για τα Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από το δικό τους μετερίζι, προεκλογικά, υπήρξαν «συνεργάτες» του Μητσοτάκη. Ο ένας με τον δηλωθέντα «κομματικό του στρατό», η άλλη «με τα κακάκια  στο γιο-γιο του Πολάκι» συνέβαλαν στην πρωθυπουργική ανέλιξη του Μητσοτάκη. Και δικαίως επιβραβεύθηκαν. Επιβραβεύθηκαν, γιατί ο Μητσοτάκης επιδιώκοντας την Πρωθυπουργία ως κοινός  Έλληνας έπρεπε να υποστηριχτεί και να στηριχτεί στον Κύριο και στην Κυρία. Ο Μητσοτάκης έπρεπε, όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, να «ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα» ιδρύοντας το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ., προκειμένου να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, υποσχόμενος ότι, εξαιτίας της αντικειμενικής αξιολόγησης και της επανίδρυσης του κράτους, οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στο πολιτικό του αυτό εγχείρημα. Προφανώς η μετεξέλιξη της πολιτικής κατάστασης υπήρξε επιτυχής για τον ίδιο τον Μητσοτάκη, ανεπιτυχής για την πληθώρα των νέων επιστημόνων που πίστεψαν στην προεκλογική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Μόλις 43 άτομα από τα 420 περίπου επί του συνόλου των πολιτευτών προέρχονταν από το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. (10%, περίπου). Ο σκοπός για τον ίδιο τον Μητσοτάκη επετεύχθη. Πολύ απλά, ο Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε» το Μητρώο Στελεχών και ο Κύριος καθώς και η Κυρία, καθότι ως άτομα είχαν άμεση πρόσβαση στο περιβάλλον του Μητσοτάκη, τον «χρησιμοποίησαν» τον ίδιο. Με τον τρόπο τους, επομένως, και λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική επετηρίδα ο καθείς και η καθεμιά εκ των προαναφερομένων έγιναν αρχηγοί. Δυστυχώς για τον Κύριο, η αρχηγία κράτησε λίγο. Δυστυχώς για τους νέους επιστήμονες που πίστεψαν στο εγχείρημα του Μητσοτάκη για την αξιοκρατική επανίδρυση του κράτους και στελέχωσαν το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. Δυστυχώς, γενικότερα, για τους νέους προσοντούχους που διαπιστώνουν, πριν αλέκτορα φωνήσαι, την αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού, ο οποίος προεκλογικά είχε σηκώσει την παντιέρα ενάντια στο brain drain.

Το αυτό συμβαίνει και στην πολυδιαφημιζόμενη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο φορέα, επενδύοντας στην εγγραφή νέων μελών. Ο Τσίπρας, προκειμένου να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους  ή να επαναφέρει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του που δεν τον υπερψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, με στόχο πάντοτε τη μελλοντική  πρωθυπουργία, έχει αρχίσει προσωπικό αγώνα, περιοδεύων ανά την ελληνική επικράτεια. Και αφού καταφέρει να επανεκλεγεί Πρωθυπουργός, τότε αίφνης θα ξεχάσει όλους εκείνους, προφανώς και ανθρώπους επιστήμονες, που δυνητικά θα είχαν τη δυνατότητα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και θα επαναφέρει την πρότερη ηγετική του ομάδα. Καρανίκα, δηλαδή, και σία.

«Ὤ! ναί! ποτὲ τὸν ἕλληνα μὴ θεωρῆτε πτῶμα…
᾿ς  ὅλους θὰ ἔλθη ἡ σειρὰ νὰ κυβερνήσουν κόμμα.»

Καλωσορίζουμε τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά…
Επιλογές στελεχών στην Εκπαίδευση: Μια καινούρια παλιά ιστορία…
Ας ξανασκεφτούν τι θέλουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ
Ατομική ευθύνη part2
Οι συμψηφισμοί είναι ο καλύτερος δρόμος για την απαξίωση της πολιτικής
Το ολίσθημα της Προέδρου