Αθήνα

 

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zarokosta
Μέλπω Ζαρόκωστα: «Η Αλίκη πήγε στην Επίδαυρο και έγινε ρεζίλι, η Μερκούρη δεν ήταν καλή ηθοποιός»

OPINION

Η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται αναγκαία για το μέλλον της όποιας ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας

Ο Δαρβίνος έγραφε πως «το είδος που επιβιώνει δεν είναι το ισχυρότερο, ούτε το ευφυέστερο. Είναι εκείνο που μπορεί να αλλάζει». Ενα τέτοιο είδος ήταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Καταγγελία για κρούσματα σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, το οποίο ετοιμάζεται να ανοίξει κανονικά!
Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: Βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεγκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία»

Κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τόσο τα μεγάλα συντηρητικά κόμματα που όμνυαν στην παράδοση όσο όμως και τα κόμματα που πρέσβευαν την πρόοδο – αυτά μάλιστα ακόμη περισσότερο – επέμεναν στο αξίωμα ότι οι αρχές δεν αλλάζουν. Οσοι τις αλλάζουν είναι προδότες ή «αναθεωρητές». Υπήρχε όμως ένα πολιτικό χωριό που όχι μόνο τολμούσε να αλλάζει και να αναθεωρεί τις αρχές του, αλλά θεωρούσε πως κάτι τέτοιο ήταν και συστατικό του στοιχείο. Αυτό το χωριό ήταν αρχικά στη Γερμανία, λίγο μετά μεταφέρθηκε και στη Σουηδία και μόνο μεταπολεμικά έγινε ένα ευρωπαϊκό χωριό, το σοσιαλδημοκρατικό χωριό.

Ας φανταστούμε τη σοσιαλδημοκρατία σαν κάτι παρόμοιο με την περίφημη «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Στο έργο του Κιούμπρικ στην αρχή εμφανίζεται μια ομάδα φοβισμένων ανθρωπιδών. Αυτοί περπατούν στα τέσσερα και είναι εντελώς ανίσχυροι στις επιθέσεις πιο ισχυρών ζώων. Οταν ανοίγει η οθόνη του έργου της σοσιαλδημοκρατίας και αυτή αρχικά περπατά στα τέσσερα. Σ’ αυτά τα πρώτα βήματά της ήταν μια παράταξη που εμπνεόμενη περισσότερο από τον «μαρξισμό» και λιγότερο από τον Μαρξ πρέσβευε ότι υπάρχει ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα που γεννιέται από τις αντιφάσεις του καπιταλισμού και το σύστημα αυτό θα αντικαταστήσει τον καπιταλισμό. Σ’ αυτό το πλαίσιο αφού πρώτα καταληφθεί η εξουσία με βίαιο τρόπο, το μείζον θα είναι η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής. Καμία διαφορά με το μεταγενέστερο μπολσεβίκικο παράδειγμα.

Τα ανθρωποειδή του Κιούμπρικ στη συνέχεια σηκώνονται στα δυο τους πόδια, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα κόκαλα ως εργαλεία που τους δίνουν τη δυνατότητα να αμύνονται. Η  σοσιαλδημοκρατία μετά τη δεκαετία του 1870 με τη μαζικοποίηση και τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής σηκώνεται και αυτή στα δυο της πόδια. Θεωρεί πλέον πως το νέο κοινωνικό σύστημα που συνεχίζει να επαγγέλλεται θα ερχόταν με ειρηνικό τρόπο μετά από εκλογές. Η ιδέα του σοσιαλισμού ως άλλου κοινωνικού συστήματος και της κρατικοποίησης παρέμεινε, μόνο τα μέσα αλλάζουν. Εδώ έγινε το πρώτο βήμα μετάβασης της σοσιαλδημοκρατίας από το πρωτείο της πολιτικής και του σοσιαλισμού στο πρωτείο της δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας την Οδύσσειά τους οι ανθρωπίδες αποκτούν ευρύτερους κώδικές επικοινωνίας για να διακρίνουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, τους συμμάχους από τους αντιπάλους. Ετσι και η σοσιαλδημοκρατία μετά το 1900 αντιλήφθηκε πως δεν αποτελεί προδοτική πράξη η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις, εφόσον το μείζον ήταν η υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων της μαζικοποιημένης πολιτικής. Εδώ έγινε το δεύτερο βήμα προς το πρωτείο της δημοκρατίας. Το 1917 όμως αυτή απέρριψε εντελώς την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τότε πίστεψε πως αν ο σοσιαλισμός δεν είναι δημοκρατικός θα καταλήξει αναπόφευκτα στον λενινιστικό ολοκληρωτισμό. Η ρήξη με τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό αποτελεί το τρίτο και πιο αποφασιστικό βήμα προς το πρωτείο της δημοκρατίας.

Αλλά η Οδύσσεια δεν τελειώνει εδώ. Το κόκαλο με το οποίο τα ανθρωποειδή αντιμετώπιζαν τους εχθρούς τους στροβιλίζεται στον αέρα και στην επόμενη σκηνή εμφανίζεται ως διαστημόπλοιο. Ο Κιούμπρικ με ένα άλμα μάς μεταφέρει στην εποχή που οι άνθρωποι πλέον φτιάχνουν κομπιούτερ με τεχνητή νοημοσύνη και στέλνουν επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα. Η πρώτη επανδρωμένη σοσιαλδημοκρατική αποστολή στο ανεξαρτητοποιημένο από τον απλοϊκό μαρξισμό Διάστημα φεύγει στον Μεσοπόλεμο από τη Σουηδία και η δεύτερη το 1959 από το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, στο Συνέδριο του SPD. Στη Γερμανία του Βίλι Μπραντ εγκαταλείφθηκε η αντίληψη για ένα σύστημα (ο σοσιαλισμός) που θα ερχόταν να αντικαταστήσει ένα άλλο (τον καπιταλισμό). Εκεί έγινε το τέταρτο οριστικό βήμα προς το πρωτείο της δημοκρατίας και εξοστρακίστηκε εντελώς το πρωτείο του σοσιαλισμού ως συστήματος που αυθαίρετα θα αντικαταστήσει τον καπιταλισμό. Εγκαταλείφθηκε δηλαδή ακόμη και ο λεγόμενος «δημοκρατικός σοσιαλισμός».

Η Οδύσσεια των αλλαγών της σοσιαλδημοκρατίας δεν τελειώνει εδώ. Γιατί σοσιαλδημοκρατία σημαίνει κίνηση προς ένα συνεχώς αναθεωρούμενο στόχο και όχι αποθέωση ενός τελικού σκοπού. Ο,τι είναι το νερό για το ψάρι, το οξυγόνο για τον άνθρωπο είναι η κίνηση, η αναθεώρηση και η αλλαγή για τη σοσιαλδημοκρατία. Αν αυτή σταματήσει να αλλάζει, τότε θα πεθάνει από ασφυξία.

Στα καθ’ ημάς τώρα, στις 3 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ της «Αλλαγής». Αν και αυτό δεν αποτελεί τυπικό υπόδειγμα σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ήταν ό,τι πιο κοντινό είχαμε στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνέχειά του είναι το Κίνημα Αλλαγής. Ο όρος όμως Κίνημα υπονομεύει τη σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κάνει αναγκαία την ύπαρξη του ΚΙΝΑΛ. Οχι όμως όπως είναι σήμερα και με αυτό το όνομα. Εν τούτοις η ενίσχυσή του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και έτσι όπως είναι τώρα, κρίνεται αναγκαία για το μέλλον της όποιας ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Εν τέλει, όπως στην ταινία του Κιούμπρικ η αποστολή στο Διάστημα δεν επιστρέφει στη Γη, έτσι και η Οδύσσεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας συνεχίζεται χωρίς νόστο. Το πρόβλημα όμως, για να επιστρέψουμε στην αρχή του άρθρου, είναι πως από το 2000 και ύστερα, αυτή έπαψε να αλλάζει.

*Ο κ. Γιώργος Σιακαντάρης είναι δρ Κοινωνιολογίας. Τελευταίο βιβλίο του «Το πρωτείο της Δημοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία», εκδόσεις “Αλεξάνδρεια” και το κείμενό του δημοσιεύτηκε στο “Βήμα”.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Η στιγμή που Έλληνες στρατιώτες αποβιβάζονται στο Καστελλόριζο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο

My Style Rocks – Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: «Χώρισα και θέλω να γιορτάσω»

Άλιμος: 40χρονη μητέρα δυο παιδιών αυτοκτόνησε – Είχε απολυθεί πρόσφατα από τη δουλειά της

Ροή Ειδήσεων

kivotos

01/12/2022 | 11:48

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκαριστική καταγγελία – «Χτυπούσαν την κόρη μου και έκρυβαν τα τραύματα με πλαστελίνη»

01/12/2022 | 11:33

Κρήτη: Θρήνος στη κηδεία της 21χρονης Έμμας

01/12/2022 | 11:27

Ζώδια-Μηνιαίες Προβλέψεις Δεκεμβρίου 2022 από τον Κώστα Λεφάκη: Ποιοι θα πιεστούν και ποιοι θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους
georgiadis

01/12/2022 | 11:13

Καλάθι του νοικοκυριού: Αυτοψία Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ – «Για 5η εβδομάδα οι τιμές σε πολλά προϊόντα πέφτουν»

01/12/2022 | 11:11

Γιάννης Οικονόμου: Επιστρέφουμε το χώρο της δομής του Ελαιώνα σε όλους τους πολίτες της Αθήνας

01/12/2022 | 11:04

Κίνηση στους δρόμους: Χωρίς μποτιλιάρισμα ο Κηφισός μετά το τροχαίο στη Νέα Κηφισιά
screenshot 4

01/12/2022 | 10:52

Αίσθηση δημιουργεί ο Χρήστος Βαλαβανίδης: «Συγχωρώ τον Φιλιππίδη και τον Κιμούλη, ήταν ανοησίες της στιγμής»

01/12/2022 | 10:50

Συναγερμός στην Ισπανία: Παγιδευμένος φάκελος εντοπίστηκε σε αεροπορική βάση

01/12/2022 | 10:42

Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό λόγω τροχαίου

01/12/2022 | 10:40

«Maestro»: Αποκλειστικό απόσπασμα από το αποψινό επεισόδιο

01/12/2022 | 10:15

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV – Στη συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα

01/12/2022 | 10:09

Ξεσπάθωσε ο Λάκης Γαβαλάς: «Για μένα δεν υπάρχει φύλο, έχω φάει χυλόπιτα από άντρα και έχω αγαπήσει τις γυναίκες»

01/12/2022 | 10:02

Ιεράπετρα: Έκλεψε αυτοκίνητο, τον πήρε ο ύπνος στο τιμόνι και τον ξύπνησε η αστυνομία

01/12/2022 | 09:46

Gloria Estefan: Δεν ήθελα η κόρη μου να πει στη γιαγιά της ότι είναι ομοφυλόφιλη

01/12/2022 | 09:28

Ξεκινούν τα έργα φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα από τη ΔΕΔΑ
Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων Ε.Ε., δυο βήματα εμπρός, ένα πίσω
221115073419
Η ΝΔ δεν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας
Ανάπτυξη για όλους ή για μερικούς;
ypourgoi vouli
Άλλο η χώρα – άλλο η κυβέρνηση
Το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» που κυριαρχεί στην επικοινωνιακή παρουσία του Μητσοτάκη, γεννήθηκε το 2010
oligarxia minions aspromavri 2311
Μας φύτεψαν φόβο, μα φύτρωσαν φτερά