Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

OPINION

Συσπείρωση για την ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας

Μπροστά στις σημαντικές αλλαγές συνθηκών σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας που επέφερε η περιπέτεια της πανδημίας, όπως σε όλη Ευρώπη έτσι και στην χώρα μας έχει ξεκινήσει ένας έντονος εσωτερικός διάλογος μέσα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Δείτε επίσης

«ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΝΕΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»: Την Κυριακή η εκδήλωση Ανανεωτικής Αριστεράς και Κινήσεων Πολιτών

Όλοι δείχνουν να ψάχνουν απαντήσεις στις απαιτήσεις των καιρών σχετικά με το νέο τοπίο στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στις ελευθερίες και στα δικαιώματα, στο ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας.

Στην ΝΔ, η τωρινή δημοσκοπική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη του δίνει την άνεση να εμμένει σε μια εξόχως συντηρητική ατζέντα ενώ παράλληλα επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή στρατηγική συγκάλυψης της ανεπαρκούς και αντιφατικής πολιτικής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ως πρωθυπουργός επιχειρεί να προωθήσει μια εικόνα ενός κεντρώου διαχειριστή της εξουσίας, ως αρχηγός της Ν.Δ. προσπαθεί να εξευμενίσει την πλειοψηφούσα δεξιά πτέρυγα του κόμματος του προχωρώντας πρόσφατα σ’ έναν σαφώς δεξιόστροφο ανασχηματισμό που προδίδει αναχρονιστικό συντηρητισμό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα έως τώρα αντιπολιτευτικά του πεπραγμένα αλλά και τα πολιτικά κείμενα των διαφόρων τάσεων του κόμματος παραπέμπουν σε εργαλεία μιας αδιέξοδης ριζοσπαστικής αριστεράς προηγούμενων ετών, ενώ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συντελείται, εμμένοντας σε απλοϊκά  λαϊκίστικα αφηγήματα εποχής 2015. Οι ιδεοληψίες του και η προσκόλληση σε συνθήματα και πρακτικές της άκρας αριστεράς έχει επιφέρει ραγδαία πτώση στην απήχηση του κόμματος στην κοινή γνώμη, γεγονός που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις όπου ένα  κομμάτι των ψηφοφόρων του τον έχει ήδη εγκαταλείψει.

Την σχέση με τον κόσμο της κεντροαριστεράς φαίνεται να αποκαθιστά το Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό δεν συμβαίνει ούτε με την επίκληση των παλιών ημερών του ΠΑΣΟΚ, ούτε με κάποιας μορφής δικαίωση του στο πέρασμα των ετών. Αυτά αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί αλλά και με τις επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες  προτάσεις που καταθέτει στον δημόσιο διάλογο ξεκίνησε να προσελκύει ξανά τον κόσμο της κεντροαριστεράς. Αν κάτι χρειάζεται αυτή την στιγμή για την περαιτέρω διεύρυνση του στην βάση της κοινωνίας  το Κίνημα Αλλαγής είναι αφενός να συνεχίσει με πίστη και επιμονή στο εγχείρημα του νέου φορέα της Ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς πισωγυρίσματα σε ονόματα και σύμβολα του παρελθόντος.

Τιμώντας όλους τους πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία για την δημιουργία του. Αφετέρου να εκπέμψει ένα ακόμα πιο καθαρό πολιτικό στίγμα που θα απορρέει από την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική θεωρία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με ένα κομμάτι προοδευτικών πολιτών που είχε χαθεί την προηγούμενη ταραγμένη δεκαετία. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που στις συνθήκες της επόμενης ημέρας πρέπει να έχει ψηλά στην ατζέντα συγκεκριμένες πολιτικές για την μείωση των ανισοτήτων και την δημιουργία συνθηκών για  κοινωνική κινητικότητα. Για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας βάσει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Για θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Με σταθερό μέτωπο στον εθνικισμό, και για τον επαναπροσδιορισμό σχέσεων κράτους εκκλησίας όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινήσεις, συλλογικότητες και στελέχη που εκπροσωπούν αυτές τις αναζητήσεις προχωρούν σε μια ευρύτερη συσπείρωση για την ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Η τηλε-εκδήλωση που οργανώνεται στις 28 Φεβρουαρίου, οι δημόσιες παρεμβάσεις  αποσκοπούν στην εδραίωση και διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ ως ένα ανοιχτού, μαζικού φορέα της Κεντροαριστεράς που απευθύνεται στο μέλλον.

*Ο Κώστας Πανδής είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, μέλος της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Δένδιας -Τσαβούσογλου: Ο σκοπός της επίσκεψης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία
«Πειραματισμοί και εθισμοί»
Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν είναι αναχρονιστική η πολιτική διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και στην πραγματική Αριστερά
Κι όμως, η Μάνια Τέκου ήταν ειλικρινής – A Tribute
Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα