• Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου
  • 08:54

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Σκάνδαλο-φάρμακο» για τον πολιτικά ασθενή ΣΥΡΙΖΑ;

Παρακολουθώντας κανείς τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυσυζητημένο σκάνδαλο Novartis είναι εύκολο να παρατηρήσει την πολιτική και ιδεολογική φτώχεια που διακρίνει τα κυβερνώντα κόμματα με πρώτο και καλύτερο τον Συνασπισμό της (κάποτε) Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο σκάνδαλο της Novartis το φάρμακό του για την πολιτική του ασθένεια, μιας και δεν διαθέτει πλέον ένα θετικό αφήγημα που θα μπορούσε να πείσει την ελληνική κοινωνία.

Γράφει ο Νίκος Γκιώνης*

Συνεπικουρούμενος από ένα κόμμα που κάθε άλλο παρά δημοκρατικό είναι και από την υπερσυντηρητική όψη της κυβερνητικής του συνεργασίας προσπάθησε να αποφύγει τα δίπολα που αφορούν ιδεολογικές διαφορές και βασίστηκε στο βαθιά αντιπολιτικό και συντηρητικό δίπολο που διαχωρίζει τον πολιτικό κόσμο σε «κλέφτες του παλαιού πολιτικού συστήματος» και «αστυνόμους της τελευταίας τριετίας». Έγινε κάποια αναφορά του πρωθυπουργού στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή ξεχάστηκαν οι πλειστηριασμοί στο ασαφές αντι-μνημονιακό αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντος; Άραγε πόσο άνετα αισθάνεται ο μέσος Αριστερός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν βλέπει τον πρωθυπουργό να θριαμβολογεί για την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας την ώρα που η ανεργία οι χαμηλές αμοιβές πλήττουν τους αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας;

 

Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να πει στους χειμαζόμενους πολίτες της Κρίσης που τον στήριξαν και του εμπιστεύτηκαν την τύχη τους. Δεν υπάρχει καμία προοπτική για εκείνους παρά μόνο η διαχείριση της μιζέριας τους. Η ριζοσπαστική ατζέντα δεν επέζησε, η Αριστερά τραυματίστηκε και παρατηρούμε πλέον μία κυβέρνηση να στηρίζεται στο αντι-αφήγημα του σκανδάλου Novartis για να παραμείνει απλά και μόνο στην εξουσία χωρίς προοπτική να εκπληρώσει κάποιο ιδεολογικό όραμα.

Ο πρωθυπουργός αναζητούσε κάποιον να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του υπαρκτού σκανδάλου Novartis. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στην διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο Καραμανλή, αλλά δεν λησμόνησε να αναγνωρίσει στον πρώην πρωθυπουργό την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Παρόλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία ζήτησαν να δικαστούν για να φανεί η αθωότητά τους. Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλη συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis. Οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες που θα προκύψουν θα αποδοθούν και η κοινωνία θα κρίνει. Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλει να ξεκινήσει μία συζήτηση για το αφήγημα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και δεν είναι σε θέση να της προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να εκφραστούν πάνω σε πολιτική ατζέντα που επηρεάζει το παρόν και το μέλλον τους. Βεβαίως και μία υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος τους αφορά, αλλά πέρα από την απόδοση ευθυνών που θα γίνει δεν μπορεί να προσφέρει μία εποικοδομητική αντιπαράθεση για την επόμενη μέρα. Η διατύπωση του αφηγήματος που ψάχνει να ακούσει η ελληνική κοινωνία θα έρθει μοιραία από την αντιπολίτευση και η ευθύνη βαραίνει κυρίως εκείνους που ιδεολογικά τοποθετούνται στην προοδευτική πλευρά του πολιτικού χάρτη.

*Ο Νίκος Γκιώνης είναι  Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Send this to a friend